2019 a halogatás éve volt: idővonalon a legfontosabb pénzügyi események

Mozgalmas év volt 2019 pénzügyi szempontból: a kormány beharangozta, majd elindította a családvédelmi akciótervet, csúszott az azonnali utalás és az adategyeztetés határideje, és persze tovább pörgött a hitelpiac is. A Bank360 szakértői összefoglalták és idővonalra tették a legfontosabb pénzügyi eseményeket.

2019 a halogatás éve volt: idővonalon a legfontosabb pénzügyi események

Eltörölték a tranzakciós illetéket - de csak 20 000 forint alatt

A január azonnal egy kedvező hírrel indult a bankszámla tulajdonosoknak, ugyanis a 20 000 forint alatti lakossági átutalások mentesültek a 0,3 százalékos tranzakciós illeték alól - a 20 000 forint feletti utalásoknál maradt a 0,3 százalék. A csökkenés az elektronikus úton végzett utalásoknál jelent meg, a személyes ügyintézésért továbbra is többet kell fizetni a pénzintézetekben, mintha a netbankot használnánk - olvashatjuk a a Bank360 elemző anyagában.

Tovább pörög a családtámogatás: a családvédelmi akcióterv átrendezte a hitelállományt is

Az egész évet meghatározó pénzügyi termékekről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt először február 10-i évértékelőjében. Beharangozta a fiatal házasok számára elérhető 10 millió forintos kamatmentes kölcsönt - ezt először asszonyhitelként kapta fel a sajtó, majd a becsületes neve babaváró hitel lett. Az is kiderült emellett, hogy a kamattámogatott CSOK hitelt elérhetővé teszik a használt ingatlanok megvásárlásához is, valamint elindult a CSOK vidéket preferáló programja, a falusi CSOK is, ami az ingatlanvásárlás és bővítés mellett a korszerűsítést is lehetővé teszi.

Az államilag támogatott hitellehetőségek mellett a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását is ekkor harangozta be a miniszterelnök - ezzel legfeljebb 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak azok a családok, akik legalább 7 személyes, legfeljebb 1 éves családi autót vásárolnak. A családtámogatás új elemei július 1-jén indultak el.

Már csak két lakástakarékpénztárnál köthetünk szerződést

A lakástakarékpénztárak állami támogatásának megszűnése után számítani lehetett a piac átrendeződésére. Elsőként a Fundamenta, másodikként az OTP Lakástakarék rukkolt elő új termékkel, végül a piac harmadik szereplője, az Erste is piacra dobta új ajánlatát. Ezt egy fontos hírrel kiegészítve tette, ugyanis ők vették meg az Aegon Lakástakarékpénztár portfólióját - ősszel már az ügyfelek számlái is átkerültek. Az év ezzel nem ért véget LTP fronton, ugyanis az OTP az újraindulás után néhány hónappal úgy döntött, hogy kivezeti a termékeit; november 1. óta nem lehet a legnagyobb banknál lakástakarék szerződést kötni.

Több banknál is elérhető az Apple Pay

Májusban az OTP Bank, júliusban az Erste Bank, a Gránit Bank és a Revolut, októbertől pedig a CIB Bank, decemberben pedig a K&H Bank indult el az Apple Pay fizetési lehetőséggel. Az almás készülékeket használó ügyfelek kényelmesen, egy érintéssel fizethetnek a POS-termináloknál, míg online fizetéseknél is kényelmesebbé vált a folyamat. A fizetési megoldás használható bármely 2012 utáni, MacOS Sierra rendszert futtató Macen, ahol a fizetést az iPhone 6-os vagy annál újabb verziójú telefonnal vagy az Apple Watch-al erősíthetjük meg. Az új MacBook Pro esetén a fizetés Touch ID-vel, az üzletekben pedig iPhone SE, iPhone 6 vagy annál újabb telefonokkal és az Apple Watch-al használható.

Elindult a MÁP+, a szuperállampapír

A második félévet pénzügyi oldalon jelentősen átrendezte a június elején bevezetett új állampapír forma, a MÁP+. Az eladott mennyiség átlépte a 3000 milliárd forintos határt december közepére. Népszerűségét annak köszönhette, hogy a korábban elérhető állampapírokhoz képest magasabb hozamot kínál: az 5 éves futamidejű papír sávos kamatozású, az EHM 4,95 százalék, ami kiemelkedően magas hozam a nagyon alacsony kockázathoz képest.

Az adategyeztetés csúszott, az azonnali utalás még mindig csúszik

Június 26. volt az eredeti határideje az adategyeztetésnek, ezt néhány nappal előtte kitolták augusztus, majd október 31-ig. Ennél több türelmet azonban már senki nem kapott, aki nem egyeztetett, annak zárolták a bankszámláját. A becslések szerint körülbelül félmillió lakossági és vállalati bankszámla tulajdonosa nem tett eleget az adategyeztetési kötelezettségnek, ezeknek azonban a 80 százaléka alvó számla, tehát már nem használták őket. Azok viszont, akik használták volna a számlát, de lecsúsztak a határidőről, meglepődhettek november 1-jén: ők addig semmilyen tranzakciót nem tudtak elvégezni, amíg be nem mentek a bankfiókba egyeztetni.

Az azonnali fizetési rendszer július 1-jén indult volna el a tervek szerint, de végül ekkor csak a próbaüzem kezdődött el, mert több bank is csúszásban volt a rendszer kiépítésével. A felhasználók leghamarabb 2020. március 2-tól élvezhetik az azonnali utalás előnyeit, ami azt jelenti, hogy az év minden napján, 24 órában, legfeljebb 5 másodperc alatt teljesülnek az átutalások. Ráadásul a bankszámla szám helyett már elég lesz például telefonszámot vagy email címet megadni ahhoz, hogy pénzt küldjünk vagy kapjunk.

A nap, amit mindenki nagyon várt: július 1.

Ezen a napon startolt el a Családvédelmi akcióterv több eleme. A legtöbb ember a 10 millió forintos állami támogatássá alakítható babaváró hitelre várt, hiszen egy gyermek vállalásával is kamatmentessé válik a konstrukció. Nem csoda, hogy az első napokban hosszú sorok kígyóztak a kormányablakoknál, hogy mindenki beszerezze a támogatásokhoz szükséges TB jogviszony igazolást, amely kezdetben nem volt döccenőmentes, de mára minden akadály elhárult és több ezer házaspár igényelt azóta sikerrel babaváró kölcsönt:

A harmadik negyedévben a bankok 277 milliárd forint babaváró hitelt folyósítottak a jegybank adatai szerint. Az átlagos hitelösszeg 9,5 millió forint, azaz szinte mindenki a maximum hitelösszegre pályázott. Az átlagos hitelösszeggel számolva ez megközelítőleg 30 ezer házaspárt jelent.

A képzeletbeli népszerűségi verseny második helyezettje a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása ebben a félévben, november végéig már 21 ezren adták be az igénylést. Ennél a támogatásnál szűkebb a jogosultak köre, ugyanis ez a lehetőség csak a nagycsaládosok számára érhető el.

Július 1-től a CSOK is több elemmel bővült. A kedvezményes, 3 százalékos kamattal igényelhető CSOK hitel már használt ingatlanra is felvehető, és elindult a falusi CSOK is. Utóbbi a mostoha gyermek a bankoknál, ugyanis mindössze két hitelintézet vállalta be az indulást júliustól: az OTP Bank és a Takarék. A harmadik negyedévben az első félév végéhez képest nőtt a támogatott lakáshitelek állománya az MNB adatai szerint, de közel sem akkora mértékben, mint amit a személyi kölcsönök vagy a babaváró hitel esetében tapasztalhattunk.

Népszerű elem a jelzáloghitel elengedése is, amely júliustól 4+1 millió forinttal csökkentheti a hiteltartozását.

A Takarékbank az ország ötödik legnagyobb bankja lett

2013-ban kezdődött meg a takarékszövetkezetek integrációjának az előkészítése. A hat éves folyamat végeredményeként 2019. október 31-én lezárult az országos fúzió, és a Takarékbank az ország ötödik legnagyobb bankjává lépett elő azzal, hogy egyesült két bank és tizenegy takarékszövetkezet.

Rövid hitelkörkép: 2019-ben is pörgött a hitelezés

2019-ben tovább nőtt a lakosság hitelállománya, azon belül azonban megoszlanak a termékek. A legnagyobb nyertes egyértelműen a személyi kölcsön: az MNB statisztikái szerint szeptemberben a személyi hitelek állománya átlépte a 800 milliárd forintot. Szintén a befutó konstrukciók között van a július 1-jén startoló babaváró hitel, amit az MNB az áruvásárlási és egyéb hitel kategóriába sorol a statisztikákban. Beszédes adat, hogy míg a második negyedév végén a hitelállomány 216 milliárd forint volt, addig szeptember végén ez a szám 575 milliárd forintra, vagyis több mint a kétszeresére emelkedett három hónap alatt.

A lakáshitelek állománya is nőtt az első három negyedévben, de közel sem akkora lendülettel, mint a személyi kölcsönöké - szeptember végén átlépte a 2900 milliárdot, és ha az elmúlt hónapok növekedési átlagát vesszük figyelembe, éppen 3000 milliárd forint alatt marad év végére. A szabad felhasználású jelzáloghitelek állománya a nagy hiteligénylési kedv ellenére is évek óta csökken, a harmadik negyedév végén már alulmúlta a személyi kölcsön állományt is - igaz, csak 3 milliárd forinttal.


KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Hozzászólások

A koronavírus következményei a kkv-kra: elbocsátások, a beruházások visszavágása

Alig három héttel a koronavírus hivatalos magyarországi megjelenése után a magyar kkv-k egyre borúsabban vélekednek vállalkozásuk idei kilátásairól – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb eredményéből. Csökkenő árbevétel és profitvárakozások, már megvalósult és további tervezett elbocsátások, valamint visszafogott beruházási hajlandóság jelzi a járvány eddigi hatását.
2020. 04. 07. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Az OTP válaszol: Módosít a veszélyhelyzet a Babaváró kölcsönök feltételein?

A Kormány bizonyos lakossági és vállalati hitelekre fizetési moratóriumot hirdetett a járványhelyzet miatt. Az elmúlt napok tapasztalatai alapján sok ügyfelet érdekel, hogy az új szabályok hogyan érintik a meglévő és az új Babaváró hiteleket. Az OTP Bank szakértői összegyűjtötték ezekre a válaszokat.
2020. 04. 06. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén már félmillió kínai vállalat megszűnt

Csaknem félmillió kínai vállalat szűnt meg véglegesen első negyedévben, miután az új koronavírus-járvány térdre kényszerítette a világ második legnagyobb gazdaságát - írta internetes oldalán egy hétfőn megjelent cikkben a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.
2020. 04. 06. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezek a statisztikai adatok jelennek meg a napokban

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük a márciusi infláció, a februári ipari termelés és a februári külkereskedelmi forgalom előzetes adatai.
2020. 04. 05. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A BKIK 9 pontos javaslata azonnali intézkedésekre

A budapesti vállalkozásokkal folytatott konzultációt követően a koronavírus okozta járványból eredő gazdasági helyzet kezelésére gyorsan bevezethető, de korlátozott ideig alkalmazható intézkedéseket, javaslatokat dolgozott ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK). A Kormány illetékes szerveinek ezen javaslatok is megküldésre kerültek.
2020. 04. 05. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

A hitelkártyákra is vonatkozik a fizetési moratórium

Minden 2020. március 18-ig folyósított hitel-, kölcsön- és lízingszerződésre vonatkozik a fizetési moratórium, így a hitelkártyákra, és a munkáltatói kölcsönökre is - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi felügyelete az MTI érdeklődésére pénteken.
2020. 04. 03. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új call centert nyitott a Cofidis

Telefonos ügyfélszolgálati irodát nyitott a lakossági hitelpiacon tevékenykedő Cofidis Nyíregyházán, 29 munkavállalót foglalkoztat a francia tulajdonú cég az induláskor, számuk a jövőben akár százra is nőhet - közölte a projekt kommunikációjáért felelős társaság pénteken az MTI-vel.
2020. 04. 03. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mekkora zuhanás lesz a koronavírus miatt? Ki lehet a nyertes?

Egyre merészebb becslések látnak napvilágot a globális GDP alakulásáról, a visszaesés mértékét a koronavírus-járvány időbeli lefutása és a gazdasági szereplők viselkedése határozza majd meg. Az év egészére két számjegyű mínusz várható. Rövid távon az árak csökkenése, hosszabb távon pedig az emelkedés valószínű, mindebből a részvénypiacok húzhatnak hasznot.
2020. 04. 03. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megugrott az érdeklődés faktoring iránt

Az elmúlt hetekben többszörösére ugrott a faktorálás iránt érdeklődők száma a Takarék Faktorháznál. Sok cég tart likviditási problémáktól amiatt, hogy a válsághelyzetben a vevői nem, vagy csak késve tudnak fizetni. A faktorálást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is jó és válságálló megoldásnak tartja a következő időszakra.
2020. 04. 02. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több tízezer ember fizetné tovább a hitelét

A bankok több tízezer ügyfele továbbra is törleszti a hiteleit, a megkeresések folyamatosan érkeznek a pénzintézetekhez a hitelekre vonatkozó, március 18-án bejelentett fizetési moratóriummal kapcsolatban - közölte az MTI megkeresésére szerdán a Takarékbank, az Erste és a Raiffeisen.
2020. 04. 02. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vállalkozások és társasházak is dönthetnek a hiteleik folyamatos törlesztéséről

A lakossági ügyfelek mellett a vállalkozásoknak és a társasházaknak is megvan a lehetőségük arra, hogy ne vegyék igénybe a fizetési moratórium jelentette könnyítést és változatlanul törlesszék hiteleiket, amennyiben szeretnék. Az OTP Bank ügyfeleinek ehhez csupán egy nyilatkozatot kell kitölteniük és e-mailben elküldeni.
2020. 04. 02. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új forgatókönyvet kap Magyarország: csak az a kérdés, mennyivel lesz magasabb a hiány

A tavalyi 2 százalékos költségvetési hiány jóval magasabb lesz az idén, ahogy a GDP-hez mért államadósságra is emelkedés vár a járvány negatív hatásai miatt. A hiány alakulása nagyban függ attól, hogy konkrétan milyen gazdaságvédelmi intézkedések lesznek.
2020. 04. 01. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt a lakossági forinthitelek állománya februárban

A házartások hitelállománya februárban szezonálisan igazítva 100,1 milliárd forinttal, míg korrekció nélkül 81,8 milliárd forinttal nőtt, a szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 82,3 milliárd forinttal bővült, a devizahiteleké lényegében nem változott, 0,4 milliárd forinttal csökkent - közölte a Magyar Nemzeti Bank honlapján.
2020. 04. 01. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Radikálisan megváltozhat a csomagolóipar

Az utóbbi időben nagyon komoly impulzusok érik a csomagolóipart, amelyek hatására az ágazat várhatóan jelentősen átalakul, korábban elindult folyamatai felgyorsulnak. Az egyszer használatos műanyagok uniós tilalma 2021-től, valamint a közvélemény erősödő nyomása rákényszeríti a szegmenst a környezetbarát alapanyagok használatára. Ezzel párhuzamosan a jelenlegi járványhelyzet a globális ellátási láncok – környezetvédelmi szempontból szintén előnyös – kiváltását hozhatja magával.
2020. 04. 01. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alkalmazkodnak a vállalkozók a válsághelyzethez

A legkülönfélébb ötletekkel próbálnak meg a vállalkozók alkalmazkodni a járvány körülményeihez, köztük nem egy olyan is lehet, amely a kilábalás után is fennmaradó üzleti modellé válhat, persze sok cégnek az egyetlen lehetősége a folytatáshoz, az átmeneti kivárás.
2020. 04. 01. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így érinti a koronavírus-járvány miatti fizetési moratórium a hitelpiac szereplőit

Egy hete léptek életbe a koronavírus-járvány miatti fizetési moratórium részletszabályai, de számos olyan kérdés van, amivel a lakossági és vállalati ügyfelek még csak most szembesülnek. A Kapolyi Ügyvédi Iroda szakemberei ezért 12 pontban összegyűjtötték a moratóriummal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket és válaszokat.
2020. 04. 01. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

40 ezer mikróvállalkozásnak nincs egy millió forintja

A 30 ezres mintájú kis-közép-nagyvállalkozások után a Via Credit a mikrovállalkozásokat elemezte - a koronavírus okozta helyzetben kinek mekkora tartaléka van, hány hónapig tudja életben tartani vállalkozását? A 165 ezres mintavétel legmegdöbbentő eredménye az, hogy mikrovállalkozások negyedének, közel 40 ezernek kevesebb, mint egy millió forint van a számláján. A vizsgált 458 ezres létszám közel 35 százaléknak, azaz 156 ezer alkalmazottnak van veszélyben a munkahelye a cégé alacsony tartalékjai miatt-véli a Via Credit.
2020. 03. 31. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt vannak az új banki ajánlatok: év végéig számolhatunk a kedvezményes THM-mel

Két bank tette közzé új személyi kölcsön termékeit: ezeknél az MNB tájékoztatásának megfelelően az 5,9 százalékos THM plafon csak 2020 végéig maradna, vagyis jövő januártól már nem a kedvezményes érték szerint törleszthetik az ügyfelek a felvett kölcsönt.
2020. 03. 30. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több statisztikai adat is megjelenik a napokban

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük a januári keresetek, a januári külkereskedelmi termékforgalom részletes adatai, valamint a kiskereskedelem februári forgalma.
2020. 03. 29. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem kell megbénulniuk a cégeknek járvány idején

A koronavírus-járvány és az azzal járó korlátozások új kihívások elé állították a gazdaság szereplőit: miként tudják meghozni azokat a döntéseket, amelyek a vállalkozások működtetéséhez létfontosságúak? Elég csak a jelenleg is aktuális beszámoló-elfogadásra, az aláírásra jogosultak kinevezésére vagy az alapító okirat módosítására gondolni, amelyekhez taggyűlés tartása, a képviseletre jogosultak aláírása, illetve ügyvédi képviselet szükséges. Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, ha a személyes találkozás nem megoldható vagy a postai szolgáltatások nem elérhetőek? A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértői összegyűjtötték a megoldásokat.
2020. 03. 29. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások: