Raiffeisen

Ketyeg a bomba: súlyos adatvédelmi bírságok jöhetnek a nyártól!

Május 25-től az Európai Unió minden országában alkalmazni kell az általános adatvédelmi rendeletet (GDPR) és ez alapján a tagállami adatvédelmi hatóságok eddig nem látott összegű bírságokat szabhatnak ki. A bírság maximális összege 20 millió Euró, de egy multinacionális vállalat esetén ennél nagyobb összeggel is számolhatnak. Az Európai Uniós tagországok adatvédelmi hatóságai már a közelmúltban is kiszabtak rendkívül nagy összegű bírságokat adatvédelmi jogsértésekért. Az olasz adatvédelmi hatóság 2017 első negyedévében szabta ki az Európai Unióban alkalmazott eddigi legmagasabb összegűt; összesen több mint 11 millió Euró (3.4 milliárd(!) forint) összegű büntetést azért, mert jogellenesen használtak fel személyes adatokat pénzmosási gyanút felvető banki átutalásokhoz. A spanyol hatóság a Facebook-ot bírságolta tavaly 1.2 millió Euróra nem megfelelő tájékoztatás nyújtás miatt. Nyártól megnövekedett számú ellenőrzésre és komolyabb bírságokra lehet számítani, Kovács Zoltán Balázs, a Szecskay Ügyvédi Iroda ügyvédje szerint.

Ketyeg a bomba: súlyos adatvédelmi bírságok jöhetnek a nyártól!

Talán még mindig sokak számára nem ismert, de a rendelet a családi vállalkozásoktól kezdve a legnagyobb multinacionális cégekig mindenkire kiterjed, hiszen valamilyen szinten minden vállalkozás kezel személyes adatokat (pl. vannak munkavállalói, ügyfelei, szerződéses partnerei stb.).

 

Kovács Zoltán Balázs, a Szecskay Ügyvédi Iroda ügyvédje szerint, tekintettel a rendeletben előírt kötelezettségekre és az értelmezési bizonytalanságokra, a bírságnak való kitettség mértéke magas lehet. Az Európai Unió adatvédelmi munkacsoportjának iránymutatása alapján sem lehet prognosztizálni, hogy egy-egy jogsértés esetén milyen összegű bírságot szabhatnak ki.

 

Hogyan bukhat le egy vállalat? 

 

Május 25-e után számolni kell azzal, hogy megnövekszik az adatvédelmi hatósághoz tett bejelentések száma. Könnyen megeshet, hogy egy volt munkavállaló, üzleti partner, egy ügyfél vagy versenytárs bejelentést tesz a hatóságnál jogsértés gyanújával, amelyet követően a hatóság eljárást indít.

 

Mennyi lehet a bírság?

 

A bírság maximális összege 20 millió Euró, illetve vállalkozások esetében az előző pénzügyi év teljes éves világpiaci forgalmának legfeljebb 4%-a lehet; a kettő közül a magasabb összeg jelenti a maximumot.

Mennyi adójóváírás járna nekem éves szinten? ITT megnézheti!

 

Az Európai Bíróság korábban kialakított gyakorlata alapján a bírság maximumának százalékos mértéke nem a konkrét jogsértő vállalkozás, hanem az adott vállalkozás csoport előző pénzügyi évének teljes árbevételére vetítendő. Mindez azt jelenti, hogy a büntetés maximális összege egy multinacionális cég esetében akár meg is haladhatja a 20 millió Eurót (500 millió Euró előző évi világpiaci forgalom fölött már ez a helyzet).

 

Mit ellenőriznek?

 

A hatóság eljárásának pontos eljárási szabályait az Országgyűlésnek május 25-e előtt el kell fogadnia. A jogalkotónak a jelenlegi szabályok módosításakor többek között ki kell jelölnie a hatóságot, amely a rendeletben foglaltak ellenőrzéséért felel. Ez a mai napig nem történt meg, azonban a személyes adatok kezelését végzők számára ajánlott a felkészülés, hiszen a nyártól a hatóság eddig nem látott szigorral élhet a jogsértőkkel szemben.

 

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

A rendelet szerint az eljárás során a hatóság tájékoztatást kérhet a személyes adatok kezeléséről, hozzáférést kérhet a személyes adatokhoz, az adatkezelő, illetve adatfeldolgozó helyiségeihez és eszközeihez, továbbá dokumentumok átadására hívhat fel. Az, hogy pontosan milyen információk és dokumentumok nyújtására hív fel a hatóság, elsősorban az eljárás tárgyát képező kérdésektől függ.

 

Amennyiben például egy állítólagos adatvédelmi incidenst (pl. egy személyes adatokat tartalmazó emailt tévedésből olyan személynek is elküldtek, akinek nem lett kellett volna vagy pl. egy vállalkozás ügyfelei adatait tartalmazó adatbázisát illetéktelenek feltörik vagy pl. egy munkavállaló elveszti a munkavégzéshez használt laptopját) jelentenek be a hatósághoz, akkor a hatóság az incidenssel érintett adatkezelőnél rá fog kérdezni többek között arra, hogy történt-e a bejelentésben foglaltak szerinti incidens, amennyiben igen, akkor kérdés, hogy bejelentette-e az incidenst maga az adatkezelő is a hatósághoz vagy nem, ha nem, miért nem. 

 

Kérdés az is, hogy milyen intézkedéseket tett az adatkezelő az adatvédelmi incidens következményeinek enyhítésére, illetve tájékoztatta-e az érintetteket az incidensről és, ha nem, miért nem. A hatóság minden bizonnyal elkéri az adatvédelmi incidensekről kötelezően vezetendő nyilvántartást is, illetve az incidens szabályzatot is bekérné, továbbá megvizsgálná, hogy az adatkezelő megtette-e a megfelelő technikai és szervezési intézkedéseket az incidens megelőzése érdekében, illetve, ha az bekövetkezett, akkor alkalmazott-e egy előre kialakított megfelelő incidens-kezelési rendszert.

 

A bírságról és az adatvédelmi rendeletben (GDPR) foglaltakról hasznos információkat talál az eugdpr.blog.hu oldalon.

Hozzászólások

Iparűzési adó – idén érvényesíthető utoljára a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó adóalap-mentesség!

Közeleg a helyi iparűzési adó bevallásának és befizetésének határideje, a vállalkozásoknak érdemes figyelniük arra, hogy idén utoljára lehet élni a 2018-ra még érvényesíthető, a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó adóalap-mentességgel! A hipa megosztásánál pedig a telephelyek, székhelyek közötti adómegosztást kell pontosan megtervezni. A helyi iparűzési adó számításához és befizetéséhez kapcsolódó tudnivalókra hívja fel a figyelmet az Vizer József, az RSM Hungary adóigazgatójának blogbejegyzésében.
2019. 04. 18. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Milliárdos költségvetési csalást lepleztek le

Több száz munkaerő-közvetítéssel foglalkozó céget számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A cégek a gyanú szerint milliárdos kárt okoztak a költségvetésnek azzal, hogy nem fizették a munkavállalók utáni járulékokat.
2019. 04. 18. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MAZARS: Idén különösen figyelni kell a transzferár nyilvántartások elkészítésénél!

Már az új, bonyolultabb követelmények szerint kell elkészíteniük transzferár- nyilvántartásaikat a kapcsolt vállalatoknak – hívta fel a figyelmet a MAZARS. Az eddigi, önálló nyilvántartás helyett már kötelező a fődokumentum és helyi dokumentum elkészítése. Az előbbi elkészítése azonban nem mindig egyszerű. A fő dokumentumra ráadásul már egyetlen dokumentálandó kapcsolt ügylet esetén is szükség van. Sokan csak most szembesülnek igazán a 2017-es rendelet miatt keletkező új feladatokkal, hiszen a 2018-ra vonatkozó nyilvántartás elkészítési határideje a társasági adóbevallás beadásával együtt most érkezik el.
2019. 04. 17. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem kell kicserélni a vásárlók könyvét az üzletekben

Nem kell kicserélni a vásárlók könyvét az üzletekben. Az új uniós adatvédelmi előírások miatt módosulnak ugyan a vásárlók könyvével kapcsolatos szabályok, azonban a gyakorlatban ez mindössze annyit jelent, hogy a fogyasztók a jövőben már nem láthatják egymás bejegyzéseit és adatait - hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdai közleményében.
2019. 04. 17. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A NAV közzétette a májusban elszámolható üzemanyagárakat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban májusban alkalmazható üzemanyagárakat.
2019. 04. 17. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új szabályok jöhetnek az uniós pályázatoknál

Megkezdődött a felkészülés az új hétéves uniós költségvetési periódusra. Az új szabályok eredményeként csökkenhetnek az uniós források felhasználásával kapcsolatos adminisztratív terhek.
2019. 04. 16. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Felejtsük el az erkölcsi bizonyítványt!

A társaságok, vállalkozások lassan egy éve alkalmazzák az általános adatvédelmi rendeletet, amely jelentős mértékben szigorította és feltételekhez kötötte az adatkezelést az Európai Unióban. Az alkalmazás egyes területeken nehézkes volt, mivel az uniós szintű szabályozást biztosító általános adatvédelmi rendelettel több nemzeti szintű jogszabály nem áll összhangban. Az országgyűlés által a napokban elfogadott adatvédelmi „salátatörvény” legfontosabb célja, hogy egyes magyar törvényeket az adatvédelmi rendelet figyelembevételével módosítson, kiegészítsen, megteremtve az összhangot a nemzeti, illetve az európai szintű szabályozás között.
2019. 04. 15. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fontos változásokra kell készülni az online számla beküldés kapcsán, hogy elkerüljük az érvénytelen adatszolgáltatást

Változásokra kell felkészülniük május elejétől az online számla adatszolgáltatásra kötelezett adózóknak, amelyek többek között a beküldendő adatokat is érintik. A szükséges módosítások végrehajtásának elmulasztása májustól sikertelen számla lejelentést eredményezhet.
2019. 04. 12. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több ezer cégnek idén ismét számolnia kell az innovációs járulékkal!

Érdemes figyelni egy, a tavalyi nyári adócsomagban szereplő módosításra, mert számos magyar vállalkozás 2014 után idén ismét innovációs járulékot lesz köteles fizetni. Az apró módosítás hatására a mikro- és kisvállalkozások mutatóit ugyanis már csoportszinten kell értékelni - hangsúlyozta Hegedüs Sándor a BDO Magyarország Adótanácsadási üzletágának adóigazgatója.
2019. 04. 11. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent az OECD-ben a dolgozók adóterhelése

Csökkent tavaly az OECD országokban a személyi jövedelem adó- és járulékterhelése a szervezet csütörtökön publikált Taxing Wages 2019 tanulmánya szerint. Magyarország a rangsorban a harmadik legnagyobb adócsökkentést hajtotta végre tavaly.
2019. 04. 11. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszországban pontosították az internet stabil működtetéséről szóló törvénytervezetet

Második olvasatban is megszavazta - 27 pontosítással - csütörtökön az orosz parlament alsóháza az orosz internet stabil autonóm működtetéséről rendelkező törvénytervezetet, amely bírálói szerint indokolatlan kormányzati ellenőrzést biztosít a web alkalmazása felett.
2019. 04. 11. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Őrizetbe vették a WikiLeaks alapítóját

Őrizetbe vette a Scotland Yard csütörtökön Julian Assange-t, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját, aki hét éve Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodott.
2019. 04. 11. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A plázákban nyújtanak segítséget a NAV szakemberei

Az szja-bevallás benyújtási határidejéig országszerte több plázában és hipermarketben is várják az ügyfeleket a NAV munkatársai, akik az szja-bevallással kapcsolatos teendőkben segítenek - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-t.
2019. 04. 11. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megkezdődött az uniós vezetők rendkívüli találkozója Brüsszelben

Megkezdődött az európai uniós tagállamok vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozója szerda este Brüsszelben, amelynek az egyetlen napirendi pontja az Egyesült Királyság kiválási folyamata, a tagság megszűnési határidejének esetleges újbóli halasztása.
2019. 04. 10. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Facebook tájékoztatni fogja felhasználóit az adataik felhasználásáról

Módosította felhasználási feltételeit a Facebook, és a jövőben egyértelműen tájékoztatni fogja felhasználóit az adataik felhasználásáról - közölte az Európai Bizottság kedden.
2019. 04. 10. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyorsabb lesz az adóügyi viták rendezése az EU-ban

Kiszámíthatóbbá és gyorsabbá válhat az Európai Unióban az adóügyi jogviták rendezése, miután július 1-jétől életbe kell lépniük a tagországokban az erre vonatkozó irányelvet érvényesítő jogszabályoknak. Fontos változás lesz, hogy bővül azon esetek köre, amelyekben alkalmazni lehet a vitarendezést, és legfeljebb három év áll majd rendelkezésre egy-egy vitás ügy lezárására.
2019. 04. 09. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folyamatos fejlesztéssel bővítené a vállalkozások jelentési kötelezettségét a NAV

Több mint 15 millió sikeres adatszolgáltatás történt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online számlázó rendszerén keresztül alig több mint fél év alatt. Az eredményes bevezetést követően a végéhez ér a türelmi időszak, az adóellenőrök megkezdték azoknak a társaságoknak a vizsgálatát, amelyek továbbra sem tudják magas üzembiztonsággal, valós időben eljuttatni számlaadataikat az adóhatósághoz. A társaságok helyzetét nehezíti, hogy az adóhivatal egy még szélesebb körű jelentési kötelezettség bevezetését is tervezi. Nem dőlhetnek hátra tehát azok a vállalkozások sem, akik az eddigi követelményeknek már megfelelnek – hívta fel rá a figyelmet az EY.
2019. 04. 08. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ne feledjük kérni a betegségek után járó adókedvezményt az SZJA-bevallásban!

Idén jelentősen bővült azon tartós egészségügyi problémák köre, amelyek után a dolgozók jogosultak arra, hogy a minimálbér 5 százalékát, vagyis az idei évben havi 7 450 forintot a saját személyi jövedelemadójukból levonjanak. Immár jogosult a kedvezményre többek között az a mintegy 200 ezer nő is, akinél endometriózist állapítottak meg. A kedvezmény már a havi adóelőleg levonásakor is kérhető a munkáltatónál, de érvényesíthető az SZJA-bevallásban, egy összegben is.
2019. 04. 06. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország ragaszkodik az adórendszeréhez

Magyarország ellenzi a közös társasági adóalap, illetve új típusú áfa-forrás bevezetését az Európai Unióban, és ragaszkodik versenyképes adózási rendszeréhez - mondta az MTI-nek Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Bukarestben, ahol az EU pénzügyminisztereinek informális tanácskozásán vesz részt.
2019. 04. 06. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Nemzetközi hívásokkal okozott több milliós kárt egy csaló

Vádat emeltek azzal a harmincöt éves brit férfival szemben, aki társaival hat éve Szegeden nemzetközi hívásokat bonyolított megtévesztett magánszemélyek telefonjairól, több millió forintos kárt okozva - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője pénteken az MTI-t.
2019. 04. 05. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:
Raiffeisen