Ketyeg a bomba: súlyos adatvédelmi bírságok jöhetnek a nyártól!

Május 25-től az Európai Unió minden országában alkalmazni kell az általános adatvédelmi rendeletet (GDPR) és ez alapján a tagállami adatvédelmi hatóságok eddig nem látott összegű bírságokat szabhatnak ki. A bírság maximális összege 20 millió Euró, de egy multinacionális vállalat esetén ennél nagyobb összeggel is számolhatnak. Az Európai Uniós tagországok adatvédelmi hatóságai már a közelmúltban is kiszabtak rendkívül nagy összegű bírságokat adatvédelmi jogsértésekért. Az olasz adatvédelmi hatóság 2017 első negyedévében szabta ki az Európai Unióban alkalmazott eddigi legmagasabb összegűt; összesen több mint 11 millió Euró (3.4 milliárd(!) forint) összegű büntetést azért, mert jogellenesen használtak fel személyes adatokat pénzmosási gyanút felvető banki átutalásokhoz. A spanyol hatóság a Facebook-ot bírságolta tavaly 1.2 millió Euróra nem megfelelő tájékoztatás nyújtás miatt. Nyártól megnövekedett számú ellenőrzésre és komolyabb bírságokra lehet számítani, Kovács Zoltán Balázs, a Szecskay Ügyvédi Iroda ügyvédje szerint.

Ketyeg a bomba: súlyos adatvédelmi bírságok jöhetnek a nyártól!

Talán még mindig sokak számára nem ismert, de a rendelet a családi vállalkozásoktól kezdve a legnagyobb multinacionális cégekig mindenkire kiterjed, hiszen valamilyen szinten minden vállalkozás kezel személyes adatokat (pl. vannak munkavállalói, ügyfelei, szerződéses partnerei stb.).

 

Kovács Zoltán Balázs, a Szecskay Ügyvédi Iroda ügyvédje szerint, tekintettel a rendeletben előírt kötelezettségekre és az értelmezési bizonytalanságokra, a bírságnak való kitettség mértéke magas lehet. Az Európai Unió adatvédelmi munkacsoportjának iránymutatása alapján sem lehet prognosztizálni, hogy egy-egy jogsértés esetén milyen összegű bírságot szabhatnak ki.

 

Hogyan bukhat le egy vállalat? 

 

Május 25-e után számolni kell azzal, hogy megnövekszik az adatvédelmi hatósághoz tett bejelentések száma. Könnyen megeshet, hogy egy volt munkavállaló, üzleti partner, egy ügyfél vagy versenytárs bejelentést tesz a hatóságnál jogsértés gyanújával, amelyet követően a hatóság eljárást indít.

 

Mennyi lehet a bírság?

 

A bírság maximális összege 20 millió Euró, illetve vállalkozások esetében az előző pénzügyi év teljes éves világpiaci forgalmának legfeljebb 4%-a lehet; a kettő közül a magasabb összeg jelenti a maximumot.

Mennyi adójóváírás járna nekem éves szinten? ITT megnézheti!

 

Az Európai Bíróság korábban kialakított gyakorlata alapján a bírság maximumának százalékos mértéke nem a konkrét jogsértő vállalkozás, hanem az adott vállalkozás csoport előző pénzügyi évének teljes árbevételére vetítendő. Mindez azt jelenti, hogy a büntetés maximális összege egy multinacionális cég esetében akár meg is haladhatja a 20 millió Eurót (500 millió Euró előző évi világpiaci forgalom fölött már ez a helyzet).

 

Mit ellenőriznek?

 

A hatóság eljárásának pontos eljárási szabályait az Országgyűlésnek május 25-e előtt el kell fogadnia. A jogalkotónak a jelenlegi szabályok módosításakor többek között ki kell jelölnie a hatóságot, amely a rendeletben foglaltak ellenőrzéséért felel. Ez a mai napig nem történt meg, azonban a személyes adatok kezelését végzők számára ajánlott a felkészülés, hiszen a nyártól a hatóság eddig nem látott szigorral élhet a jogsértőkkel szemben.

 

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

A rendelet szerint az eljárás során a hatóság tájékoztatást kérhet a személyes adatok kezeléséről, hozzáférést kérhet a személyes adatokhoz, az adatkezelő, illetve adatfeldolgozó helyiségeihez és eszközeihez, továbbá dokumentumok átadására hívhat fel. Az, hogy pontosan milyen információk és dokumentumok nyújtására hív fel a hatóság, elsősorban az eljárás tárgyát képező kérdésektől függ.

 

Amennyiben például egy állítólagos adatvédelmi incidenst (pl. egy személyes adatokat tartalmazó emailt tévedésből olyan személynek is elküldtek, akinek nem lett kellett volna vagy pl. egy vállalkozás ügyfelei adatait tartalmazó adatbázisát illetéktelenek feltörik vagy pl. egy munkavállaló elveszti a munkavégzéshez használt laptopját) jelentenek be a hatósághoz, akkor a hatóság az incidenssel érintett adatkezelőnél rá fog kérdezni többek között arra, hogy történt-e a bejelentésben foglaltak szerinti incidens, amennyiben igen, akkor kérdés, hogy bejelentette-e az incidenst maga az adatkezelő is a hatósághoz vagy nem, ha nem, miért nem. 

 

Kérdés az is, hogy milyen intézkedéseket tett az adatkezelő az adatvédelmi incidens következményeinek enyhítésére, illetve tájékoztatta-e az érintetteket az incidensről és, ha nem, miért nem. A hatóság minden bizonnyal elkéri az adatvédelmi incidensekről kötelezően vezetendő nyilvántartást is, illetve az incidens szabályzatot is bekérné, továbbá megvizsgálná, hogy az adatkezelő megtette-e a megfelelő technikai és szervezési intézkedéseket az incidens megelőzése érdekében, illetve, ha az bekövetkezett, akkor alkalmazott-e egy előre kialakított megfelelő incidens-kezelési rendszert.

 

A bírságról és az adatvédelmi rendeletben (GDPR) foglaltakról hasznos információkat talál az eugdpr.blog.hu oldalon.

Hozzászólások

Júliustól csökken a „szochó”, de nem tudni, ki jár jól vele

Már július 1-jétől csökken a szociális hozzájárulási adó, ám az évközi csökkentés fontos kérdéseket vethet fel a cafeteria juttatások esetében – hívta fel a figyelmet a MAZARS új elemzése. A két százalékpontos adócsökkentéssel a munkaadók mindenképp jól járnak, ám elképzelhető olyan eset is, hogy a munkavállalók is többet vihetnek haza. Ez azonban nagyban függ az adott cég szabályzataitól, és a munkavállalóval történő megegyezéstől.
2019. 06. 24. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több száz millió forint adót csalt el egy esztergomi számlagyáros

Strómanok és könyvelők is segítettek egy esztergomi vállalkozót, akinek céghálózata fiktív számlákkal több mint 600 millió forint kárt okozott a költségvetésnek - közölte a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense pénteken az MTI-vel.
2019. 06. 21. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megjelent a NAV legújabb tájékoztatója - Célkeresztben az őrző-védő cégek

Egy nemrég napvilágot látott NAV tájékoztató tételes listát ad azon körülményekről, amelyekből arra lehet következtetni, hogy egy vagyonvédelmi cég áfacsalásban vesz részt. Míg a lista mindenképp növelni fogja az érintett cégektől számlát befogadók biztonságérzetét, addig csak azon szomorkodhatunk, hogy a lista nem egy évtizeddel ezelőtt készült el.
2019. 06. 20. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több milliárdos kárt okozott hat ingatlancsaló

Különösen nagy kárt okozó csalás, valamint ügyvédi visszaélés bűntette miatt emeltek vádat hat ember ellen, aki hitellel terhelt ingatlanok közvetítése során 163 sértettnek több mint 3 milliárd forint kárt okozott - tájékoztatta Ibolya Tibor fővárosi főügyész kedden az MTI-t.
2019. 06. 18. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma az adóváltozásokról tárgyal az Országgyűlés

Az Országgyűlés ma tart általános vitát a kormány jövő évre szóló adócsomagjáról.
2019. 06. 18. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több milliós útdíjcsalást derített fel a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Debrecen térségében, a 4-es úton olyan járművet ellenőriztek, amelyen a rendszámot azért helyezték el szabálytalanul, hogy az útdíjfizetési kötelezettséget elkerüljék. Az okozott kár csaknem 90 millió forint - közölte a NAV hajdú-bihari adó- és vámigazgatósága vámszakmai sajtóreferense hétfőn az MTI-vel.
2019. 06. 17. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Handó Tünde: Nem állhat meg a a digitális bíróságok fejlesztése

A digitális bíróságok fejlesztéséről beszélt az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke egy nemzetközi szakmai konferencia megnyitóján csütörtökön Budapesten.
2019. 06. 17. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódhat az adócsökkentés

A munkát és jövedelmet terhelő adók mérséklése mellett az adókedvezmények bővítésével folytatódhat a közterhek enyhítése - mondta a pénzügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.
2019. 06. 16. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új alapokon a kártérítés áfa szempontú megítélése a hűségidős konstrukciók tekintetében

Az Európai Unió Bírósága közelmúltban meghozott ítélete új irányt jelöl ki a kártérítés áfa szempontú, évek óta alkalmazott értelmezésében a hűségidős konstrukciókra vonatkozóan.
2019. 06. 13. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezeket a szabályokat tartsuk be, ha külföldre utazunk

A külföldi utazásokhoz kapcsolódó szabályokra, egyebek mellett az engedélyköteles árukra, a gyógyszerkivitelre vagy a kutyák, macskák utaztatásához szükséges feltételekre hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.
2019. 06. 12. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenhet a szociális hozzájárulási adó

Júliustól 2 százalékponttal csökkenhet a szociális hozzájárulási adó, valamint ahhoz kapcsolódóan az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás munkaadókat érintő része - az erről szóló előterjesztést kedden egyhangúlag támogatta az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.
2019. 06. 12. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Felemás a benyújtott adócsomag várható hatása

Az Adótanácsadók Egyesülete szerint a kormány 2019. június 4-én benyújtott adócsomagja számos vállalkozásoknak kedvező és számos kisebb jelentőségű, továbbfejlesztést, további finomítást igénylő elemet is tartalmaz. „Erre lehet a legjobb példa az, hogy bár nagyon örülünk annak, hogy a döntéshozók meghallgatták évek óta ismételt kérésünket a társasági adóelőlegek év végi kiegészítésére vonatkozóan, de mivel a helyi iparűzési adóra ezt nem terjesztették ki, még mindig nem fogja jelentősen csökkenteni az adminisztrációs terheket.” – mondta el Zara László, az egyesület elnöke.
2019. 06. 11. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentős kedvezmények és szigorítások a 2020-as adócsomagban

Több adókedvezmény és könnyítés is szerepel a kormány 2020-as adócsomagjában, ám jelentős szigorításokra is számíthatunk – áll a MAZARS elemzésében. Az egyik legfontosabb módosítás, hogy jövőre megérkezhet a négygyermekes anyák adómentessége. Csökken a szálláshelyek szolgáltatás áfája, valamint 2019. július 1-től átmenetileg – várhatóan 2022 végéig - 0%-ra csökken a reklámadó mértéke. A dohánytermékek jövedéki adója azonban komolyan emelkedik, és az agresszív adótervezésre is figyelni fog a kormány.
2019. 06. 11. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hatályba lépett az európai uniós szerzői jogi irányelv vitatott módosítása

Hatályba lépett csütörtökön az európai uniós szerzői jogi irányelv vitatott módosítása, a tagállamoknak így két évük lesz arra, hogy átültessék a nemzeti jogba az új előírásokat.
2019. 06. 11. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több mint 360 ezer számla készült a NAV programjával

Elsősorban a kevés számlát kibocsátó mikro- és kisvállalkozásoknak szánta segítségül a NAV a saját fejlesztésű, ingyenes Online Számlázó programját. A program segítségével a gazdálkodók kiállíthatják a számláikat, és teljesíthetik online számlaadat-szolgáltatásukat.
2019. 06. 10. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A jövő évi költségvetés az adócsökkentésé lesz

A jövő évi büdzsé az adócsökkentés költségvetése lesz, 2020-ra 500 milliárd forint adóteher-csökkentést tervez a tárca a gazdaságvédelmi akcióterv alapján - hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.
2019. 06. 07. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hivatalosan is visszaigényelhető lesz a behajthatatlan követelések áfája

Egy ideje egyértelmű, hogy Magyarország uniós jogot sért azzal, hogy nem engedi a behajthatatlan követelések áfájának visszatérítését. Az pedig, hogy immár magyar adózók ügye is az Európai Unió Bírósága (EUB) elé került, lépéskényszerbe hozta a magyar jogalkotót. A tegnap beterjesztett adócsomag megadná ugyan a lehetőséget az áfa visszakérésére, azonban – a bevezetni kívánt adminisztratív korlátozások miatt – bizonyos esetekben még mindig csak az uniós jogra hivatkozással lehet csak visszakérni az áfát.
2019. 06. 05. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ilyen változásokra számíthatunk az adózásban

A családvédelmi és a gazdaságvédelmi akcióval összhangban jövőre is folytatódik az adó- és adminisztrációcsökkentés a jövő évi adótörvényről kedden az Országgyűlés elé kerülő javaslat szerint - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel.
2019. 06. 05. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ahol az adatok rendben vannak, ott nincs ellenőrzés

Több mint 334 ezer regisztrált adózó, 41 millió számlaadatra vonatkozó beküldés, 14 ezer jogkövetési vizsgálat, félezer adóellenőrzés, két és fél milliárd forint nettó adókülönbözet, 363 ezer, a NAV ingyenes Online Számlázójával kiállított számla. Ezek azok a számok, amelyek jól mutatják a csaknem egy éve működő Online Számla rendszer sikerét.
2019. 06. 03. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

NAV: Élesre vált az 1.1-es verzió

A csaknem egy éve bevezetett Online Számla rendszerben már mintegy 41 millió számlaadatra vonatkozó beküldés történt. A bevezetést követően a rendszer szolgáltatásai folyamatosan bővülnek, ezért a felhasználóknak érdemes figyelniük az aktuális változásokat, valamint az új adatszolgáltatási verzióra történő átállást.
2019. 05. 30. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások: