178 millió forintos támogatás 26 új magyar filmnek

Három filmes műfajban összesen 178 millió forint értékű támogatást ítélt oda e heti ülésén a médiatanács - áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteki közleményében.

178 millió forintos támogatás 26 új magyar filmnek

Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatás szerint a Magyar Média Mecenatúra program keretében a testület - amely eddig 200 dokumentumfilm elkészítését támogatta több mint 1,5 milliárd forinttal - 12 belföldi és 2 határon túli dokumentumfilmes pályázót nyilvánított nyertesnek a 2015-ös Ember Judit-pályázat harmadik fordulójában, és összesen 113,4 millió forint támogatást ítélt meg nekik.

 

A mostani forduló eredményei alapján Kisfaludy András a 60-70-es évek elhallgattatott zenekarairól készít filmet, amelyben többek között a Taurus, a Kex és a Syrius akkori helyzetét is feltérképezi. Kopp Krisztina a Snétberger-tanítványokról forgat a Zenei Tehetség Központban, Varga Ágota Bokros jelentések címmel a szocializmus alatt a katolikus Bokor közösséghez tartozók elleni akciókat járja körbe.

 

Nagy Viktor Oszkár Székelyderbi címmel egy csíkpálfalvi búcsún szokásos szekérhajtó versenyt örökít meg szórakoztató módon, Kabay Barna a balatoni vitorlázás történetét és kiemelkedő sportembereit mutatja be. A Mezősi-Nagy Mariann-Mezősi Tamás alkotópáros a magyar-lengyel barátságnak állít emléket, amikor a II. világháború elején a magyarok lengyel menekülteket fogadtak be. A vajdasági Pannon RTV a temerini magyarok II. világháborús viszontagságairól készít filmet Soós Georgina rendezésében A kendergyári asszonyok férjei címmel. Vargyasi Levente a háromszéki hagyományos szarvasmarhatartás szépségeiről és nehézségeiről számol be Fosos falu címmel.

 

Ezek az alkotások a Duna Médiaszolgáltató Zrt. csatornáin kerülnek majd a nézők elé. A TV2 műsorán látható majd Szanyi Gyöngyi filmje, amely a XIX-XX. századi magyar divat eredményeit dolgozza fel, valamint Kocsis Tibor Sándor Györgyről készítendő portréfilmje A nézeteltérítő címmel. A Hír TV, valamint az Echo TV vetíti majd Bőle István A tüskeirtók című alkotását, amely zempléni agrárvállalkozókat mutat be. A Spektrum csatornán találkozhatunk majd Simon Judit Isten veled, Görgey című filmjével Görgey Artúr árulómítoszáról. Az Echo TV tűzi műsorra először a Ballada egy szolgafiú halálára című, egy székelyföldi sorsot bemutató alkotást Moharos Attila rendezésében, és szintén az Echo TV vállalta a Rajk-perben megvádolt, majd tisztázatlan körülmények között elhunyt Angyal Györgyről szóló mű vetítését.

 

Az NMHH közleménye szerint hat animációs alkotás összesen 56,7 millió forintos támogatásáról is döntött a médiatanács. A Magyar Média Mecenatúra program keretében meghirdetett 2015-ös Macskássy Gyula-pályázat utolsó, harmadik fordulójában sikerrel pályázott Hegedűs 2 László és lánya, Hegedűs Hanna Léna egy légyről, Rinyáról szóló animációs terve Nagyi meséi: Rinya nagy sétája címmel, folytatódhat Gurmai Beáta Borka és a varázsruha mesefolyama további két résszel. Bővül Gyulai Líviusz szériája az Egy komisz kislány naplója két részével, valamint Kovács Márton sorozata a Bab Berci együtt sír Nuuszi Kuuszival című epizóddal. Csáki László rendezésében Fehér Béla Néhány szó című abszurd novellája elevenedhet meg Hódolat Örkénynek alcímmel, egy új sorozat indító darabjaként, Hegyi Magdolna pedig Űruborkák címmel készíthet saját ötlet alapján kezdő epizódot.

 

A tájékoztatás szerint a médiatanács 2011 óta 104 egyedi mű, illetve sorozat elkészítését támogatta 1,18 milliárd forinttal a Macskássy Gyula- és Dargay Attila-pályázatokon. Jelezték: a médiatanács határozott arról is, hogy 8 millió forint támogatást nyújt a Neumann János-pályázat harmadik fordulójában, amelyben öt magyarországi és három határon túli online videósorozat jut pénzügyi forráshoz. Az Index.hu film.indavideo.hu oldalára Megosztva címmel a túlzott internetfogyasztás árnyoldalairól készülhet háromrészes fikciós rövidfilmsorozat, illetve Mozgókönyvek címmel öt népszerű író - köztük Lackfi János és Tóth Krisztina - közelmúltban megjelent könyveit bemutató kisfilmsorozat. A mese.tv, illetve az egyszervolt.hu oldalon Aprófilmek Apróságoknak címmel öt zenés animációs alkotás látható majd ismert énekesek - köztük Halász Judit és az Alma együttes - dalaival.

 

A Magyar Idők weboldalán Kassa, a skizofrén város címmel a településen végbemenő népességfogyásról tudhatunk meg bővebbet, míg a petrys.hu oldalon Skype-life, a magyarok, akik külföldön dolgoznak címmel 25 részes webreality-sorozat készül 5 magyar család főszereplésével. A szekelyhon.ro, illetve a mno.hu honlapon Alma Mater címmel tíz erdélyi középiskoláról forgatnak, a vs.hu portálon megjelenő videósorozat pedig Made in Erdély címmel a régió hat emblematikus magyar márkáját mutatja be a Góbé termékektől a Trëzy mosható pelenkáig. A Pályaválasztó című kétrészes sorozat pedig öt vajdasági városban elérhető magyar középfokú oktatási lehetőségeket mutat be a Pannónia Alapítvány és a vtvszeged.hu együttműködésében. Mint írják, a médiatanács 2011 óta mostanáig 78 online megtekinthető alkotást támogatott összesen közel 84 millió forinttal.

Hozzászólások

Viharos szél miatt az ország nagy részére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki

A sok eső miatt már nem, de a viharos szél miatt az ország nagy részére elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre a meteorológiai szolgálat.
2017. 10. 24. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az 1956-os forradalmat megelőzően komoly ellátási problémák voltak a városokban

Az 1956-os forradalmat megelőzően komoly ellátási problémák voltak a városokban, ez is az egyik tényezője volt a forradalomnak - mondta Boros Imre közgazdász az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.
2017. 10. 23. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Cinema City Filmünnep idei műsorán több mint 50 filmet nézhet meg

A Cinema City Filmünnep idei műsorán több mint 50 filmet, köztük négy premiert és hatot premier előtt nézhet meg a közönség október 26. és 29. között a mozihálózat fővárosi és vidéki termeiben.
2017. 10. 23. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megújulnak a margitszigeti Danubius-szállodák

Megújulnak a margitszigeti Danubius-szállodák: a Danubius Health Spa Resort Margitsziget szálloda közösségi tereinek átalakítása egy hét múlva indul, eközben folytatódik a Grand Hotel szobáinak felújítása is, a beruházások értéke meghaladja az egymilliárd forintot - közölte a szállodaüzemeltető az MTI-vel.
2017. 10. 23. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rengeteg eső lesz országszerte

A sok eső veszélye miatt két megyében és Budapesten a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben, de a többi megyére is első- vagy másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat. A fél országban erős szélre is figyelmeztetnek.
2017. 10. 23. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi fiatalnak van nyelvvizsgája Magyarországon

adott évben nyelvvizsgát tett 14-19 évesek; adott évben nyelvvizsgát tett 20-24 évesek
2017. 10. 23. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Dzsesszvilágsztárok Budapestre

A nemzetközi dzsessz-színtérről Dave Holland, Joshua Redman, Nicholas Payton, James Ulmer, Lizz Wright, Robert Fonseca, Jan Garbarek és Victor Wooten is koncertet ad Budapesten a következő egy évben a Get Closer szervezésében.
2017. 10. 23. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Varga Gábor lett a polgármester Medgyesbodzáson

A független Varga Gábort választották polgármesterré a Békés megyei Medgyesbodzáson vasárnap - tájékoztatta a helyi választási iroda az MTI-t.
2017. 10. 23. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A 20. századi magyar történelem legnagyszerűbb eseménye az 1956-os forradalom

A 20. századi magyar történelem legnagyszerűbb eseménye az 1956-os forradalom - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője vasárnap Szentesen.
2017. 10. 23. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövő év májusától működik az országos jégkár-mérséklő rendszer

Jövő év májusától működik majd az országos jégkár-mérséklő rendszer, amelynek következtében több tízmilliárd forint megtakarítás érhető el évente csak a mezőgazdaságban - közölte a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Karcagon.
2017. 10. 22. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiadós esőzéssel kezdődik a hét

A hétfői ünnepnapon országszerte kiadós esőzésre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Több megyére másodfokú, két megyére és a fővárosra a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adták ki a sok eső miatt.
2017. 10. 22. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 42. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2017. 10. 22. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változnak az átlagkeresetek

teljes munkaidőben foglalkoztatottak; havi nettó átlagkereset; költségvetés és a versenyszféra; forint/hó
2017. 10. 22. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

17 százalékkal nőtt a fizikai munkát végző dolgozók átlagos bruttó órabére

A harmadik negyedévben 859 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére közel 7 ezer dolgozó béradatainak elemzése alapján, ez 17 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakában elért 734 forinthoz képest - közölte a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. az MTI-vel.
2017. 10. 22. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Javult a levegő minősége Nyíregyházán

Javult a levegő minősége Nyíregyházán, a szálló por koncentrációja szombaton a szmogriadó tájékoztatási küszöbértéke alá csökkent - közölte a városháza sajtószolgálata vasárnap az MTI-vel.
2017. 10. 22. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több megyére és a fővárosra is figyelmeztetéseket adtak ki sok eső miatt

A várható sok eső miatt két megyére és a fővárosra elsőfokú, hat megyére pedig másodfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2017. 10. 22. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Négymilliárd forintból épül tudásközpont Szekszárdon

Több mint négymilliárd forintos beruházással tudásközpont épül Szekszárdon a Modern városok program keretében. A létesítmény, amelyben könyvtár és levéltár is lesz, a tervek szerint 2019-ben készül el.
2017. 10. 22. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyesült Államok Nagydíja - Hamilton indul az élről, Vettel a második helyről

A negyedik világbajnoki címéért hajtó Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Egyesült Államok Nagydíjának szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az első helyről.
2017. 10. 22. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Novemberben mutatják be a Luxemburg grófját az Operettszínházban

Az évad első bemutatójaként a Luxemburg grófját láthatja november 4-én a Budapesti Operettszínházban a közönség. A premierhez kapcsolódva különleges jótékonysági árverést is tartanak.
2017. 10. 22. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rétvári: akkor tud erősödni egy ország, ha a kistelepülési iskoláit is fejleszti

Akkor tud egy ország erősödni, ha a kistelepülési iskoláit is tudja fejleszteni, és 2013 óta végre erre is van pénz - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton a Pest megyei Szokolyán.
2017. 10. 22. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás