1,8 milliárd forintos kollégium-fejlesztési támogatás az Óbudai Egyetemnek

Az Óbudai Egyetem szeptember 4-ei tanévnyitó szenátusi ülésén jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy a kormány 1,8 milliárd forinttal támogatja az intézmény kollégiumfejlesztését. Csaknem 3500 új hallgató kezdheti meg felsőoktatási tanulmányait idén az Óbudai Egyetemen, nyolcvannal többen, mint egy évvel ezelőtt - annak ellenére is, hogy országos szinten a műszaki felsőoktatási területre jelentkezők száma 7,2 százalékkal csökkent ebben az időszakban. A műszaki, informatikai és gazdasági képzéseket nyújtó felsőoktatási intézményben meghirdetett 14 szak közül hétre a legtöbb hallgatót az Óbudai Egyetem vette fel az országban.

1,8 milliárd forintos kollégium-fejlesztési támogatás az Óbudai Egyetemnek

Összesen 12581 jelentkező felvételizett idén az Óbudai Egyetemre, ebből 3339-en nyertek felvételt. A felsőoktatási intézmény képzési portfóliója felsőfokú szakképzéstől a doktori tanulmányokig terjedően lefedi az akadémiai életpálya minden elemét. Négy felsőoktatási szakképzés, tizennégy alapszak, kilenc mesterszak, huszonnégy szakirányú továbbképzés és három doktori iskola nyújt lehetőséget itt a szakmai tudás megszerzésére. Az intézmény képzési kínálatában szereplő gazdasági és informatikai felsőoktatási szakképzés mellett – az országban elsőként és egyedüliként - az Óbudai Egyetem műszaki területen is indított felsőfokú szakképzést. A 2017/2018. tanévben az Egyetem két képzési helyszínén, Budapesten és Salgótarjánban kezdik meg a hallgatók tanulmányaikat.
 
Prof. Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora beszédében az egyetem oktatási és kutatási tevékenységének egyik fő jellemzőjeként azt említette, hogy képzéseiben aktív részvételi lehetőséget biztosít a gazdasági élet szereplőinek. A cégek kutatóhelyek, laboratóriumok elhelyezésével, a hallgatók foglalkoztatásával, duális és kooperatív képzésbe való bekapcsolódással, közös kutatási és oktatási projektek megvalósításával járulnak hozzá az egyetem magas színvonalú gyakorlati képzéseihez.
 
„Hallgatóink az egyéniségükhöz illeszkedően a tehetséggondozás sokféle formájába kapcsolódhatnak be, a hallgatói szakműhelyek, szakkollégiumok, tudományos diákkörök, hallgatói versenyek változatos lehetőséget biztosítanak a tehetség kibontakoztatására, a közösségben végzett munkára, a kompetenciák fejlesztésére. Tavaly óta a kiváló hallgatók és fiatal oktatók tevékenységének anyagi támogatására az Új Nemzeti Kiválósági Program állami támogatást is biztosít. Egyetemünk elkötelezettségét ebben a vonatkozásban az is bizonyítja, hogy a saját bevétel terhére az intézményünk megduplázta ezt a támogatási keretet” – fejtette ki a rektor.
 
Az egyetemen meghirdetett tizennégy alap- és mesterszak közül hét esetében – a mechatronikai, a biztonságtechnika, a könnyűipari, a villamosmérnöki, a környezetmérnöki, a földmérő és földrendező, valamint az ipari termék és formatervező szaknál – a legtöbb hallgatót az Óbudai Egyetem vette fel az országban. Négy szak esetében – így a mérnökinformatikus, a gépészmérnöki, a műszaki menedzser és a vállalkozásfejlesztés tekintetében – a felvett hallgatók számát tekintve a második helyen áll az Óbudai Egyetem, de a gazdálkodás és menedzsment, a kereskedelem és marketing, valamint az alkalmazott matematika szakok vonatkozásában is meghatározó szerepet játszik.

Dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy a társadalmi szerepvállalásban az Óbudai Egyetem is vezető szerepet tölt be, a többi között azért, mert olyan tudományterületeken képez szakembereket, amelyekre jelentős munkaerő-piaci igény mutatkozik. Az intézmény a határon túli magyar intézményekben is oktat, kiszélesítve a tudomány, az oktatás körét az egész Kárpát-medencére – emelte ki Dr. Horváth Zita. A helyettes államtitkár 50 hallgatónak adta át az eseményen a nemzeti felsőoktatási ösztöndíjat, ezzel elismerve a hallgatók kimagasló munkáját.
 
Varga Mihály ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a megújuló és egyre bővülő magyar iparnak minden eddiginél több szakemberre van és lesz szüksége. A nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy a kormány 1,8 milliárd forinttal támogatja az Óbudai Egyetem kollégiumfejlesztését.
 
Különös értéke van azoknak az intézményeknek, mint az Óbudai Egyetem, ahol magas szintű képzésnek és pezsgő tudományos életnek adnak lehetőséget – emelte ki Varga Mihály, hozzátéve, hogy az intézmény képviseli mindazokat a hagyományokat és büszkélkedhet mindazon eredményekkel, amelyek a magyar felsőoktatást nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő színvonalúvá teszik.

Az egyetem Szenátusa Honorary Professor kitüntető címet adományozott kiemelkedő, nemzetközileg elismert szakmai teljesítményt nyújtó személynek, így Prof. Dr. Kövecses Józsefnek, a montreáli McGill Egyetemegyetemi tanárnak, Prof. Dr. Clara Miheala Ionescunak, a Genti Egyetem egyetemi tanárának és Prof. Dr. Michael Auernek, a Karintiai Alkalmazott Tudományegyetem egyetemi tanárának.

Az elsőéves hallgatók fogadalomtételüket követően az egyetem rektora hivatalosan is az intézmény polgáraivá fogadta, aki a regisztrációs hetet követően szeptember 11-én kezdik meg tanulmányaikat az Óbudai Egyetemen.


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Zárva tartanak az iskolák Olaszországban

Az Olaszországba is megérkezett fagyos hideg miatt az ország több részén, egyebek mellett Rómában az iskolák zárva tartását rendelték el a hatóságok vasárnap.
2018. 02. 25. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordhideg volt Kékestetőn

Kékestetőn a nappali maximum is mínusz 10 fok alatt volt vasárnap, ezzel megdőlt a legalacsonyabb maximumhőmérséklet napi rekordja - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
2018. 02. 25. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 8. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2018. 02. 25. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Többfelé várható havazás, hófúvás

A következő napokban ismét többfelé várható havazás, az erős szélben hófúvás. Folytatódik a lehűlés, csütörtökön, a tavasz első napján néhol mínusz 20 Celsius-foknál is hidegebb lehet, azután viszont melegedés kezdődik, a hét végén helyenként plusz 9 fok is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2018. 02. 25. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenő forgalom mellett mérséklődött a BUX

Csökkenő forgalom mellett mérséklődött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 38 240,09 ponton fejezte be a hetet, az előző heti záró értékénél 898,78 ponttal, 2,30 százalékkal alacsonyabban.
2018. 02. 25. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem járható három mellékút Vas megyében

Hóátfúvás miatt továbbra sem járható három mellékút Vas megyében, ahol további mintegy ötven útszakaszon csaknem száz munkagép dolgozik - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője vasárnap az M1 aktuális csatornán.
2018. 02. 25. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Különleges ásványbemutatók Miskolcon

Különleges ásványbemutatók, földtudományi játszóház, kiállítások és előadások várják a közönséget a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon, amelyet március 3-án és 4-én tartanak a Miskolci Egyetem főépületében - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2018. 02. 25. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pótlóbusz fog közelkedni a csepeli HÉV helyett március elején

Karbantartás és felújítás miatt nem jár március első hétvégéjén a csepeli HÉV, helyette a teljes vonalon pótlóbusz közlekedik majd.
2018. 02. 25. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Íme A Dal 2018 nyertese

Az AWS és a Viszlát nyár című szám nyerte A Dal 2018 című show-műsort szombaton Budapesten.
2018. 02. 25. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Elvitte valaki az ötös lottót

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 8. héten megtartott ötöslottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2018. 02. 24. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Északi-sarknál melegebb lesz, mint Magyarországon

Az Északi-sarknál jóval melegebb lesz, mint Magyarországon - jellemezte a várható időjárást szombaton Facebook-oldalán a meteorológiai szolgálat, amely az extrém hideg miatt vasárnapra több megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki.
2018. 02. 24. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Akár mínusz 20 fok is lehet

Szombat estétől több napon át nem emelkedik 0 Celsius-fok felé a hőmérséklet, éjszakánként országszerte mínusz 10 fok alá hűl a levegő - hívta a fel a figyelmet a meteorológiai szolgálat pénteken Facebook-oldalán. Az előrejelzés szerint a jövő héten többfelé mínusz 10 fok körüli maximumokra és mínusz 20 fok körüli minimumokra kell készülni.
2018. 02. 24. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az oktatásért tüntettek Budapesten

Diákok tüntettek az oktatási rendszerváltásért a budapesti Kossuth téren pénteken. A szervezők bejelentették, hogy három miniszterelnök-jelölt elfogadta meghívásukat az oktatásügyről szóló nyilvános vitára.
2018. 02. 24. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tehergépkocsikat és buszokat ellenőriznek a rendőrök

Tehergépkocsikat és buszokat ellenőriznek hétfőn kezdődő többnapos akciójukban a rendőrök az ország közútjain - közölte a rendőrség pénteken honlapján.
2018. 02. 24. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem közlekedik a budavári Sikló

Időszakos karbantartás miatt jövő héten - hétfőtől péntekig - nem közlekedik a budavári Sikló.
2018. 02. 24. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is alacsony a magyarok munkanélküliségtől való félelme

Az előző negyedévhez képest egyes szegmensekben kis mértékben mérséklődtek a különbségek a munkavállalói bizalom terén novemberben, ugyanakkor továbbra is magas, csaknem 70 pontos értéket vett fel az index, ami egy 5 pontos emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához képest, derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös novemberi munkaerőpiaci kutatásából.
2018. 02. 23. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarországon nincs kanyarójárvány

Magyarországon nincs kanyarójárvány - szögezte le a Dél-Pesti Centrumkórház pénteken az M1 aktuális csatorna kérdésére.
2018. 02. 23. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem követte a nemzetközi hangulatot a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 403,90 pontos, 1,05 százalékos csökkenéssel, 38 240,09 ponton zárt pénteken.
2018. 02. 23. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Extrém hideg miatt vörös riasztás lép életbe szombaton

Vörös kód riasztást adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szombat déltől a várható extrém hideg miatt.
2018. 02. 23. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Számokban is látszik a csok hatása

A lakásépítések tavalyi jelentős bővülésében már látszik a 2016-ban elindított családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hatása - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 aktuális csatornán pénteken, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait értékelve.
2018. 02. 23. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás