1,8 milliárd forintos kollégium-fejlesztési támogatás az Óbudai Egyetemnek

Az Óbudai Egyetem szeptember 4-ei tanévnyitó szenátusi ülésén jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy a kormány 1,8 milliárd forinttal támogatja az intézmény kollégiumfejlesztését. Csaknem 3500 új hallgató kezdheti meg felsőoktatási tanulmányait idén az Óbudai Egyetemen, nyolcvannal többen, mint egy évvel ezelőtt - annak ellenére is, hogy országos szinten a műszaki felsőoktatási területre jelentkezők száma 7,2 százalékkal csökkent ebben az időszakban. A műszaki, informatikai és gazdasági képzéseket nyújtó felsőoktatási intézményben meghirdetett 14 szak közül hétre a legtöbb hallgatót az Óbudai Egyetem vette fel az országban.

1,8 milliárd forintos kollégium-fejlesztési támogatás az Óbudai Egyetemnek

Összesen 12581 jelentkező felvételizett idén az Óbudai Egyetemre, ebből 3339-en nyertek felvételt. A felsőoktatási intézmény képzési portfóliója felsőfokú szakképzéstől a doktori tanulmányokig terjedően lefedi az akadémiai életpálya minden elemét. Négy felsőoktatási szakképzés, tizennégy alapszak, kilenc mesterszak, huszonnégy szakirányú továbbképzés és három doktori iskola nyújt lehetőséget itt a szakmai tudás megszerzésére. Az intézmény képzési kínálatában szereplő gazdasági és informatikai felsőoktatási szakképzés mellett – az országban elsőként és egyedüliként - az Óbudai Egyetem műszaki területen is indított felsőfokú szakképzést. A 2017/2018. tanévben az Egyetem két képzési helyszínén, Budapesten és Salgótarjánban kezdik meg a hallgatók tanulmányaikat.
 
Prof. Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora beszédében az egyetem oktatási és kutatási tevékenységének egyik fő jellemzőjeként azt említette, hogy képzéseiben aktív részvételi lehetőséget biztosít a gazdasági élet szereplőinek. A cégek kutatóhelyek, laboratóriumok elhelyezésével, a hallgatók foglalkoztatásával, duális és kooperatív képzésbe való bekapcsolódással, közös kutatási és oktatási projektek megvalósításával járulnak hozzá az egyetem magas színvonalú gyakorlati képzéseihez.
 
„Hallgatóink az egyéniségükhöz illeszkedően a tehetséggondozás sokféle formájába kapcsolódhatnak be, a hallgatói szakműhelyek, szakkollégiumok, tudományos diákkörök, hallgatói versenyek változatos lehetőséget biztosítanak a tehetség kibontakoztatására, a közösségben végzett munkára, a kompetenciák fejlesztésére. Tavaly óta a kiváló hallgatók és fiatal oktatók tevékenységének anyagi támogatására az Új Nemzeti Kiválósági Program állami támogatást is biztosít. Egyetemünk elkötelezettségét ebben a vonatkozásban az is bizonyítja, hogy a saját bevétel terhére az intézményünk megduplázta ezt a támogatási keretet” – fejtette ki a rektor.
 
Az egyetemen meghirdetett tizennégy alap- és mesterszak közül hét esetében – a mechatronikai, a biztonságtechnika, a könnyűipari, a villamosmérnöki, a környezetmérnöki, a földmérő és földrendező, valamint az ipari termék és formatervező szaknál – a legtöbb hallgatót az Óbudai Egyetem vette fel az országban. Négy szak esetében – így a mérnökinformatikus, a gépészmérnöki, a műszaki menedzser és a vállalkozásfejlesztés tekintetében – a felvett hallgatók számát tekintve a második helyen áll az Óbudai Egyetem, de a gazdálkodás és menedzsment, a kereskedelem és marketing, valamint az alkalmazott matematika szakok vonatkozásában is meghatározó szerepet játszik.

Dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy a társadalmi szerepvállalásban az Óbudai Egyetem is vezető szerepet tölt be, a többi között azért, mert olyan tudományterületeken képez szakembereket, amelyekre jelentős munkaerő-piaci igény mutatkozik. Az intézmény a határon túli magyar intézményekben is oktat, kiszélesítve a tudomány, az oktatás körét az egész Kárpát-medencére – emelte ki Dr. Horváth Zita. A helyettes államtitkár 50 hallgatónak adta át az eseményen a nemzeti felsőoktatási ösztöndíjat, ezzel elismerve a hallgatók kimagasló munkáját.
 
Varga Mihály ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a megújuló és egyre bővülő magyar iparnak minden eddiginél több szakemberre van és lesz szüksége. A nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy a kormány 1,8 milliárd forinttal támogatja az Óbudai Egyetem kollégiumfejlesztését.
 
Különös értéke van azoknak az intézményeknek, mint az Óbudai Egyetem, ahol magas szintű képzésnek és pezsgő tudományos életnek adnak lehetőséget – emelte ki Varga Mihály, hozzátéve, hogy az intézmény képviseli mindazokat a hagyományokat és büszkélkedhet mindazon eredményekkel, amelyek a magyar felsőoktatást nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő színvonalúvá teszik.

Az egyetem Szenátusa Honorary Professor kitüntető címet adományozott kiemelkedő, nemzetközileg elismert szakmai teljesítményt nyújtó személynek, így Prof. Dr. Kövecses Józsefnek, a montreáli McGill Egyetemegyetemi tanárnak, Prof. Dr. Clara Miheala Ionescunak, a Genti Egyetem egyetemi tanárának és Prof. Dr. Michael Auernek, a Karintiai Alkalmazott Tudományegyetem egyetemi tanárának.

Az elsőéves hallgatók fogadalomtételüket követően az egyetem rektora hivatalosan is az intézmény polgáraivá fogadta, aki a regisztrációs hetet követően szeptember 11-én kezdik meg tanulmányaikat az Óbudai Egyetemen.


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Tovább folytatódik az adócsökkentés Magyarországon

Egyértelműen tovább folytatódik az adócsökkentés Magyarországon - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
2018. 06. 22. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Bizalmatlanok vagyunk, de mégis használjuk az adalékanyagokat

A magyar fogyasztók többségében bizalmatlanságot kelt az egyes élelmiszerek címkéjéről ismerős adalékanyagok hivatalos neve, holott a hétköznapokban fenntartások nélkül használják azokat - egyebek mellett ez derült ki a Coca-Cola Magyarország megbízásából készített kutatásból.
2018. 06. 21. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az európai tendenciákat követve csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 334,02 pontos, 0,94 százalékos csökkenéssel, 35 049,55 ponton zárt csütörtökön.
2018. 06. 21. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Első Soproni Sörverseny – A Soproni keresi az ország legjobb sörfőzőit

Mi magyarok mindenhez is értünk, így természetesen a sörfőzéshez is. A Soproni most felkutatja a tehetségeket: versenyt hirdet, hogy megtalálja az ország legjobb otthoni sörfőzőjét és legkifinomultabb sörszakértőit. Az Első Soproni Sörverseny során a Soproni az ország legjobb porterét és otthoni sörfőzőjét szeretné fellelni, illetve azokat a sörbírákat is, akik a professzionális zsűriben a fogyasztókat képviselik.
2018. 06. 21. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is együttműködik Uganda és Magyarország az agrárium területén

Az ugandai mezőgazdasági, állattenyésztési és halászati, valamint a földért, lakhatásért és városfejlesztésért felelős miniszterekkel tárgyalt a magyar agrárminiszter, Budapesten.
2018. 06. 21. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elkészült a Wáberer Sportcsarnok Sárospatakon

Az alapkőletételtől számított egy éven belül elkészült a sárospataki református gimnázium új, 3183 négyzetméter alapterületű sportcsarnoka.
2018. 06. 21. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jön a lehűlés!

Mintegy 10 fokos lehűlés várható a hétvégén, néhol még napközben is csak 15 Celsius-fokig melegszik fel a levegő. Kezdetben sokfelé, majd helyenként várható csapadék, de a nap is kisüt majd - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
2018. 06. 21. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyorsult a keresetek emelkedése áprilisban

Áprilisban a bruttó átlagkereset 340 600 forint volt, 12,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az év negyedik hónapjában a keresetek emelkedése ismét gyorsult a februári 11,9 és a márciusi 11,3 százalékos emelkedés után - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2018. 06. 21. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Eltérnek az elemzői várakozások

Eltérően ítélik meg a csütörtöki kereskedés várható irányát a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők.
2018. 06. 21. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mutatjuk az államháztartási egyenleget - egy ábrán

az államháztartás egyenlege (helyi önkormányzatok nélkül); a központi költségvetés egyenlege; milliárd forint; GFS, privatizációs bevételek nélkül
2018. 06. 21. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország támogatja Albánia felvételét az unióba

Albánia európai uniós tagságának támogatásáról, migrációs kérdésekről és a vízgazdálkodási együttműködés lehetőségeiről tárgyalt Áder János köztársasági elnök és Ilir Meta, az Albán Köztársaság elnöke szerdán a Sándor-palotában. Az albán elnök a magyar államfő meghívására érkezett hivatalos látogatásra Budapestre.
2018. 06. 21. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a magyar-albán kereskedelem - egy ábrán

A magyar-albán kereskedelmi forgalom alakulása (2001-2017); behozatal; kivitel; millió forint
2018. 06. 21. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elfogadta az Országgyűlés a hetedik alaptörvény-módosítást

Elfogadta az Országgyűlés az alaptörvény hetedik módosítását szerdán. Az állam alapvető kötelessége az ország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme, és Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be - rögzítették az alkotmányban.
2018. 06. 21. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Korlátozzák a forgalmat a fővárosban a Red Bull Air Race miatt

Forgalomkorlátozás lép életbe csütörtöktől Budapest belvárosában a hétvégi Red Bull Air Race miatt, a lezárások következtében egyes tömegközlekedési járatok menetrendje is módosul - közölte szerdán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.
2018. 06. 21. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Ilyen időre számíthatunk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
2018. 06. 20. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mélyponton van az álláskeresők száma Zala megyében

Mélyponton van az álláskeresők száma Zala megyében: május végén 6424 álláskereső szerepelt a nyilvántartásban, a regisztráltak száma utoljára 1990-ben volt ennyire alacsony - tájékoztatta a kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya szerdán az MTI-t.
2018. 06. 20. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Skandináv lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a június 20-án megtartott 25. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2018. 06. 20. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország bővíti mezőgazdasági kapcsolatait Afrikával

A kutatási és üzleti együttműködések, valamint a tudásátadás már működő formái szilárd támaszt biztosíthatnak a magyar-afrikai agrárkapcsolatok további fejlődéséhez - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára szerdán a fővárosban, a Budapest Afrika Fórumon.
2018. 06. 20. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar fiatalok maguknak, a külföldiek a családjuknak szeretnének bizonyítani

A magyar fiatalok négyötöde leginkább magának szeretne bizonyítani, míg a külföldi hallgatóknak inkább a család véleménye számít. A hazai egyetemisták saját teljesítményüket elsősorban osztályzataik alapján ítélik meg, a külföldiek viszont a tudományos és gyakorlati tevékenységüket is hasonlóan fontosnak tartják, mint az érdemjegyeiket. A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) harmadik alkalommal készítette el METU Index nevű kutatását, melynek során saját magyar és külföldi hallgatóit kérdezte meg az innovációhoz, a változáshoz és az egyéni teljesítményhez való viszonyukról. A METU idén is saját TEDx konferenciát szervez, amely a kutatásban is elemzett témákkal, illetve a sokszínűség innovációban betöltött szerepével foglalkozik.
2018. 06. 20. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Közel 400 millió forint értékű beruházás a Rondo Hullámkartongyártó Kft. gyárában

Az osztrák Rondo-Ganahl AG fennállása óta biztosítja partnereinek a kiemelkedő minőségű hullámkarton csomagolásokat. Magyar leányvállalata, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. tavasszal egy nagy volumenű, közel 400 millió forint értékű beruházás keretében megújította gyártó gépsorát, a fejlesztéssel pedig nemcsak a termékek minőségét, de a gyártás hatékonyságát is tovább növelte. A vállalat soroksári üzemében a legmodernebb gyártóberendezésekkel állítja elő az áruk kereskedelméhez és szállításához a hullámpapír csomagolásokat.
2018. 06. 20. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás