1,8 milliárd forintos kollégium-fejlesztési támogatás az Óbudai Egyetemnek

Az Óbudai Egyetem szeptember 4-ei tanévnyitó szenátusi ülésén jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy a kormány 1,8 milliárd forinttal támogatja az intézmény kollégiumfejlesztését. Csaknem 3500 új hallgató kezdheti meg felsőoktatási tanulmányait idén az Óbudai Egyetemen, nyolcvannal többen, mint egy évvel ezelőtt - annak ellenére is, hogy országos szinten a műszaki felsőoktatási területre jelentkezők száma 7,2 százalékkal csökkent ebben az időszakban. A műszaki, informatikai és gazdasági képzéseket nyújtó felsőoktatási intézményben meghirdetett 14 szak közül hétre a legtöbb hallgatót az Óbudai Egyetem vette fel az országban.

1,8 milliárd forintos kollégium-fejlesztési támogatás az Óbudai Egyetemnek

Összesen 12581 jelentkező felvételizett idén az Óbudai Egyetemre, ebből 3339-en nyertek felvételt. A felsőoktatási intézmény képzési portfóliója felsőfokú szakképzéstől a doktori tanulmányokig terjedően lefedi az akadémiai életpálya minden elemét. Négy felsőoktatási szakképzés, tizennégy alapszak, kilenc mesterszak, huszonnégy szakirányú továbbképzés és három doktori iskola nyújt lehetőséget itt a szakmai tudás megszerzésére. Az intézmény képzési kínálatában szereplő gazdasági és informatikai felsőoktatási szakképzés mellett – az országban elsőként és egyedüliként - az Óbudai Egyetem műszaki területen is indított felsőfokú szakképzést. A 2017/2018. tanévben az Egyetem két képzési helyszínén, Budapesten és Salgótarjánban kezdik meg a hallgatók tanulmányaikat.
 
Prof. Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora beszédében az egyetem oktatási és kutatási tevékenységének egyik fő jellemzőjeként azt említette, hogy képzéseiben aktív részvételi lehetőséget biztosít a gazdasági élet szereplőinek. A cégek kutatóhelyek, laboratóriumok elhelyezésével, a hallgatók foglalkoztatásával, duális és kooperatív képzésbe való bekapcsolódással, közös kutatási és oktatási projektek megvalósításával járulnak hozzá az egyetem magas színvonalú gyakorlati képzéseihez.
 
„Hallgatóink az egyéniségükhöz illeszkedően a tehetséggondozás sokféle formájába kapcsolódhatnak be, a hallgatói szakműhelyek, szakkollégiumok, tudományos diákkörök, hallgatói versenyek változatos lehetőséget biztosítanak a tehetség kibontakoztatására, a közösségben végzett munkára, a kompetenciák fejlesztésére. Tavaly óta a kiváló hallgatók és fiatal oktatók tevékenységének anyagi támogatására az Új Nemzeti Kiválósági Program állami támogatást is biztosít. Egyetemünk elkötelezettségét ebben a vonatkozásban az is bizonyítja, hogy a saját bevétel terhére az intézményünk megduplázta ezt a támogatási keretet” – fejtette ki a rektor.
 
Az egyetemen meghirdetett tizennégy alap- és mesterszak közül hét esetében – a mechatronikai, a biztonságtechnika, a könnyűipari, a villamosmérnöki, a környezetmérnöki, a földmérő és földrendező, valamint az ipari termék és formatervező szaknál – a legtöbb hallgatót az Óbudai Egyetem vette fel az országban. Négy szak esetében – így a mérnökinformatikus, a gépészmérnöki, a műszaki menedzser és a vállalkozásfejlesztés tekintetében – a felvett hallgatók számát tekintve a második helyen áll az Óbudai Egyetem, de a gazdálkodás és menedzsment, a kereskedelem és marketing, valamint az alkalmazott matematika szakok vonatkozásában is meghatározó szerepet játszik.

Dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy a társadalmi szerepvállalásban az Óbudai Egyetem is vezető szerepet tölt be, a többi között azért, mert olyan tudományterületeken képez szakembereket, amelyekre jelentős munkaerő-piaci igény mutatkozik. Az intézmény a határon túli magyar intézményekben is oktat, kiszélesítve a tudomány, az oktatás körét az egész Kárpát-medencére – emelte ki Dr. Horváth Zita. A helyettes államtitkár 50 hallgatónak adta át az eseményen a nemzeti felsőoktatási ösztöndíjat, ezzel elismerve a hallgatók kimagasló munkáját.
 
Varga Mihály ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a megújuló és egyre bővülő magyar iparnak minden eddiginél több szakemberre van és lesz szüksége. A nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy a kormány 1,8 milliárd forinttal támogatja az Óbudai Egyetem kollégiumfejlesztését.
 
Különös értéke van azoknak az intézményeknek, mint az Óbudai Egyetem, ahol magas szintű képzésnek és pezsgő tudományos életnek adnak lehetőséget – emelte ki Varga Mihály, hozzátéve, hogy az intézmény képviseli mindazokat a hagyományokat és büszkélkedhet mindazon eredményekkel, amelyek a magyar felsőoktatást nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő színvonalúvá teszik.

Az egyetem Szenátusa Honorary Professor kitüntető címet adományozott kiemelkedő, nemzetközileg elismert szakmai teljesítményt nyújtó személynek, így Prof. Dr. Kövecses Józsefnek, a montreáli McGill Egyetemegyetemi tanárnak, Prof. Dr. Clara Miheala Ionescunak, a Genti Egyetem egyetemi tanárának és Prof. Dr. Michael Auernek, a Karintiai Alkalmazott Tudományegyetem egyetemi tanárának.

Az elsőéves hallgatók fogadalomtételüket követően az egyetem rektora hivatalosan is az intézmény polgáraivá fogadta, aki a regisztrációs hetet követően szeptember 11-én kezdik meg tanulmányaikat az Óbudai Egyetemen.


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Nőuralom a magyar adatvizualizációs elitben?

Közös adatvizualizációs versenyt hirdetett a BI Fórum és az OTP Bank. A kiírásra több mint 200 pályázó jelentkezett. A verseny döntőjébe végül 11 pályázó anyaga került be, akiknek élőben, a szakmai zsűri előtt kellett prezentálniuk az OTP Bank Kedvezményprogramjával kapcsolatos elemzéseiket.
2017. 11. 22. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Főként az OTP-nek köszönhetően jól teljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 577,32 pontos, 1,46 százalékos emelkedéssel, 40 131,37 ponton zárt szerdán.
2017. 11. 22. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Feloldották a Mall.hu raktárának zárolását

Feloldották a Mall.hu magyarországi raktárának zárolását a hatóságok, ezzel megszűntek a vizsgálat miatt korlátozások az internetes áruháznál - közölte a Mall.hu szerdán az MTI-vel.
2017. 11. 22. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre több elektromos töltő lesz az országban

Az Okos Jövő Innovációs Klaszter novemberi klubestjén az elektromobilitás kapta a főszerepet. A klubesten dr. Ugron Gáspár, az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója adott elő a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomány Egyetem Egyesült Innovációs és Tudásközpontjában.
2017. 11. 22. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A hazai pulykaágazat túl van a nehézségeken

A hazai pulykaágazat túl van az utóbbi évek nehézségein, az áfacsökkentés segítette a belső kereskedelem bővülését. A magyar pulykahús kelendő külföldön is, de egyre erősebb a verseny a szomszédos országokkal, főként a lengyel termelőkkel - tájékoztatott a Magyar Pulykaszövetség.
2017. 11. 22. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyien még soha nem vettek részt nemzeti konzultációban

Az összesítések szerint már több mint 1,7 millióan mondták el véleményüket a nemzeti konzultáción, ami rekord, ennyien még soha nem vettek részt nemzeti konzultációban - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebook-oldalán szerdán.
2017. 11. 22. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Változatos adventi programok Szegeden

Változatos adventi programokkal várják a szegedieket és a városba érkező vendégeket a következő egy hónapban a csongrádi megyeszékhelyen.
2017. 11. 22. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A sok bezárás ellenére jól teljesítenek a budapesti éttermek

Ugyan sokan látnak fantáziát a budapesti étteremnyitásban, ezzel párhuzamosan azonban sokan kénytelenek bezárni, a működő cégek száma az elmúlt három évben folyamatosan csökkent, a megmaradók ugyanakkor jól teljesítenek, nettó árbevételük emelkedett az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.
2017. 11. 22. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Átadták a 2017-es Országos Fiatal Vállalkozói Díjat

Az Országos Fiatal Vállalkozói Díjjal a FIVOSZ azokat a mindennapi hősöket ismeri el, akik fiatal koruk ellenére komoly értéket teremtenek mind pénzügyileg, mind társadalmilag. A díjat idén a 27 éves Suppan Márton, a Peak Financial Services tulajdonosa nyerte el, akinek cége több mint száz országban nyújt online pénzküldő szolgáltattatást.
2017. 11. 22. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tízmilliárd forint fölé emelkedik a nemzetiségek támogatása

Jövőre több mint tízmilliárd forintra emelkedik a magyarországi nemzetiségek támogatásának összege - közölte az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága keddi ülésén.
2017. 11. 22. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Javultak a gyermekes családok életkörülményei

Lényegesen javultak a gyermekes családok életkörülményei az elmúlt évben - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten, az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtti éves meghallgatásán, amelyen a családpolitikáról, az egészségügyről, a szociálpolitikáról és a romák helyzetéről is beszélt.
2017. 11. 22. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nő a külföldi hallgatók száma a szlovák felsőoktatásban

Csökkent a belföldi, ugyanakkor nőtt a külföldi hallgatók száma a tavalyihoz képest a szlovákiai felsőoktatási intézményekben, ahol a demográfiai hátterű jelenség kezd trenddé változni - derült ki egy, a pozsonyi törvényhozás szakbizottsága által láttamozott éves jelentésből, melynek megállapításaiból a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézett kedden.
2017. 11. 22. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Iskolabüfé-fesztivált indul szombaton

Iskolabüfé-fesztivált indít szombaton az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), a cél az, hogy az üzemeltetőknek és a vásárlóknak is segítsenek az egészséges étrend kialakításában - mondta az intézet élelmezési és táplálkozástudományi főigazgató-helyettese az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.
2017. 11. 22. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma átadták a Moszkva sétányt Budapesten

Ünnepélyesen átadták kedden Budapesten a Moszkva sétányt, amely közvetlen gyalogos és kerékpáros kapcsolatot biztosít a XIII. kerület és a belváros között - közölte a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága az MTI-vel.
2017. 11. 21. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább bővülhetnek a kínai-magyar agrárkapcsolatok

A szőlő-bor és a gabona magyarországi eredményeiről és a szakmai együttműködés lehetőségeiről is tájékozódott a kínai Ningszia-Huj autonóm tartományból érkezett delegáció a Földművelésügyi Minisztériumban (FM), a felek megegyeztek abban, hogy ezeken a területeken szakértői szinten is felveszik egymással a kapcsolatot - derül ki a tárca keddi közleményéből.
2017. 11. 21. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tableteket tesztelnek a légi mentők

Negyven táblagépet szerzett be a Magyar Légimentő Nonprofit Kft., így elkezdhető a papíralapú dokumentáció kiváltása a légimentő-bázisokon - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.
2017. 11. 21. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Borsodban a vegyipari cégek mennek a legjobban

Vegyipari és elektronikai cégek vezetik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a gazdasági társaságok 2016-os adóbevallási adatai alapján elkészített TOP 100-as listát, amelyet a kiadványt szerkesztő Észak-Magyarország című napilap mutatott be kedden Miskolcon az adóhatósággal és a megyei ipari és kereskedelmi kamarával közösen.
2017. 11. 21. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elvégezték az ötszázadik szívtranszplantációt hazánkban

Elvégezték az ötszázadik szívtranszplantációt Magyarországon a Semmelweis Egyetemen (SE), a műtéttel egy végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő 24 éves férfi életét mentették meg.
2017. 11. 21. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több mint 350 pályaművet adtak be a Dal 2018-ra

Több mint 350 pályaművet adtak be a Dal 2018 című dalválasztó műsorba az éjfélkor lejárt határidőig - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóirodája kedden az MTI-vel.
2017. 11. 21. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

50 százalékkal több élelmiszerre és harminc százalékkal több vízre lesz szükségünk 2050-re

A népességnövekedés miatt 2050-re ötven százalékkal több élelmiszerre és harminc százalékkal több vízre lesz szüksége az akkorra csaknem 10 milliárd lakost számláló emberiségnek- mondta Áder János köztársasági elnök kedden, a Pest megyei Gödöllőn.
2017. 11. 21. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás