2016. a migráció éve. BÚÉK

Várhatóan az idén sem csökken majd az Európába tartó migránsok száma, sőt valószínű, hogy még többen érkeznek, mint eddig; 2016 is a migráció éve lesz Európában - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő a Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadóval közösen az illegális bevándorlás témájában tartott háttérbeszélgetésen, kedden Budapesten.

2016. a migráció éve. BÚÉK

Bakondi György azt mondta, a jelek szerint sem az időjárás, sem pedig az unió Törökországgal kötött megállapodása nem tudta érdemben csökkenteni az érkező migránsok számát, naponta így is több ezren lépnek be Európába. Utalt egyebek mellett Gerd Müller gazdasági együttműködésért felelős német miniszter nyilatkozatára, ami szerint a mostaninál is nagyobb, Németországba, illetve Európába irányuló menekültáradatra kell számítani a jövőben.

 

Bakondi György az ellenőrzött határátlépést biztosító schengeni rendszer mellett érvelve arra hívta fel a figyelmet, hogy a német rendőrség és titkosszolgálatok becslése szerint minden ezer migráns mellett egy kiképzett terrorista is bejuthatott Európába, ez pedig azt jelenti, hogy Németországba tavaly már ezernél több terrorista érkezett a migránsokkal. Véleménye szerint még mindig hiányzik az első és legfontosabb lépés, az, hogy Európa határán megállítsák az illegális migrációt, és ezt követően csak olyan embereket engedjenek be, akikről tudják, hogy kik ők és honnan jöttek.

 

Arról is beszélt, hogy a párizsi merénylet óta történt támadások azt jelzik, hogy a terrorizmus markánsan és szervezetten van jelen Európában, ezért 2016-ban is kiemelten kell foglalkozni ezzel a kérdéssel. Kovács Zoltán a több német és más nyugat-európai városban történt szilveszteri atrocitásokra, bántalmazásokra, zaklatásokra utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy a szervezett zavarkeltés új formái jelenhetnek meg, és már ezekre is oda kell figyelnie az európai rendészeti és titkosszolgálati szervezeteknek.

 

A kormányszóvivő szerint a New York Times cikkének írója az alapvető tényekkel és eljárásokkal sem volt tisztában, amikor arról írt, hogy egy szír nőt eszméletlenre vert egy magyar börtönőr, mert elutasította a közeledését. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az idegenrendészeti eljárás alá vont migránsok, köztük a tiltott határátlépők őrzött táborokban vannak, nem pedig börtönökben.

 

Hozzátette: börtönökbe azok a köztörvényes bűnözők - például embercsempészek - kerülhetnek, akiket jogerős bírói döntés alapján elítéltek. Azt mondta, ha a lap nem helyesbíti az állításait, vagy nem teszi lehetővé, hogy a másik fél - a magyar kormány - is reagálhasson a vádakra, akkor megteszik a jogi lépéseket, bírósághoz fordulnak. Kovács Zoltán arról is beszélt: a magyar kormány aggodalommal figyeli és veszélyesnek tartja, hogy az unió, illetve egyes országok politikai eszközként akarnak használni Lengyelországgal szemben olyan eljárásokat, amelyeknek egyébként egészen másra találtak ki.

 

Az a jogállamisági eljárás, amit az Európai Bizottság Lengyelországgal szemben kezdeményezett, emlékeztet azokra az eljárási kezdeményezésekre, amelyeket korábban Magyarországgal szemben indítottak. Magyarország nem fog asszisztálni, vagy részt venni a Lengyelországgal szembeni eljárásokban - szögezte le a kormányszóvivő.

Hozzászólások

Hatalmas kárt okozott egy román turisztikai ügynökség csődje

Csaknem 8 millió euró kárt okozott az egyik legrégebbi román turisztikai ügynökség, az Omnia Turism csődje - mondta Mircea Titus Dobre román idegenforgalmi miniszter.
2017. 10. 18. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EU 20 milliárd euróval támogatta tavaly a klímaváltozás elleni harcot

Mintegy húszmilliárd euróval (6,2 ezer milliárd forinttal) támogatta az Európai Unió tavaly a klímaváltozás elleni küzdelmet a fejlődő országokban - derült ki az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács keddi közleményéből.
2017. 10. 18. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Civil szervezetek tiltakoztak az online cenzúra bevezetése ellen

Levélben tiltakozott számos civil szervezet az Európai Bizottság azon javaslata ellen, amelynek egyik rendelkezése automatikus szűrőprogram alkalmazására kötelezné a felhasználói tartalmakat közzétevő internetes platformokat, például a fénykép- vagy videomegosztó oldalakat, az aláírók szerint ugyanis ez a szólás- és az információszabadság korlátozásához vezetne.
2017. 10. 18. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar-horvát oktatási projekt indult

A gazdasági tevékenység mellett társadalmi küldetést is vállaló szociális gazdasági szereplők támogatására indult oktatási projekt a Magyarország-Horvátország határon átnyúló együttműködési programban.
2017. 10. 18. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jót tenne a gazdaságnak a Brexit visszafordítása

Jót tenne a brit gazdaságnak, ha az Egyesült Királyság mégsem lépne ki az Európai Unióból - áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden Londonban ismertetett éves országjelentésében. A brit kormány visszautasította a felvetést.
2017. 10. 17. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a magyar-szerb kereskedelmi forgalom

A magyar-szerb kereskedelmi forgalom alakulása, 2007-2016; behozatal; kivitel; milliárd forint
2017. 10. 17. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lengyelország támogatja Törökország EU-csatlakozási törekvéseit

Lengyelország támogatja Törökország EU-csatlakozási törekvéseit - közölte Andrzej Duda lengyel elnök kedden Varsóban Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott tárgyalásait követően, hangsúlyozva, hogy biztonsági kérdésekben Ankara az Európai Unió fontos partnere.
2017. 10. 17. 16:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Ötéves csúcsra gyorsult a brit infláció

Ötéves csúcsra gyorsult a múlt hónapban a brit infláció.
2017. 10. 17. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kevésbé javult a német üzleti hangulat

Németországban a vártnál kevésbé javult, az euróövezetben pedig érzékelhetően romlott az üzleti hangulat októberben a mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet felmérése szerint.
2017. 10. 17. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentős növekedés lehet az orosz autógyártásban

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium kétszámjegyű autógyártás-növekedéssel számol idén.
2017. 10. 17. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Stagnált az infláció az euróövezetben

Stagnált az infláció szeptemberben az euróövezetben, értéke továbbra is elmaradt az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos célszámától.
2017. 10. 17. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kevesebb új autót adtak el az európai piacon

Szeptemberben két százalékkal csökkent a forgalomba állított új személygépkocsik száma az európai autópiacon az egy évvel korábbihoz viszonyítva, különösen Németországban és Nagy-Britanniában volt nagy a visszaesés.
2017. 10. 17. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen indítottak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók kedden.
2017. 10. 17. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem győzte meg a franciákat Macron tévés interjúja

Közel 9,5 millióan, a francia tévénézők 36,6 százaléka nézte az Emmanuel Macron francia államfővel élőben sugárzott első televíziós interjút, amely csak 39 százalékukat győzte meg - derült ki a hétfőn közzétett felmérésekből.
2017. 10. 17. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Fel kell gyorsítani a Brexit-tárgyalásokat

Fel kell gyorsítani az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének feltételeiről folytatott tárgyalásokat a következő hónapokban - hangsúlyozta hétfői közös nyilatkozatában Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Theresa May brit kormányfő, miután munkavacsorán egyeztettek Brüsszelben.
2017. 10. 17. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Európai Unió tárgyalni fog Ukrajnával az oktatási törvényről

Az Európai Unió tárgyalni fog Kijevvel az új oktatási törvényről azt követően, hogy a Velencei Bizottság kialakítja ezzel kapcsolatos véleményét - közölte Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyminisztereinek tanácskozását követően hétfőn.
2017. 10. 17. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb orvosok csatlakoznak a tiltakozásához Lengyelországban

Újabb orvosok csatlakoznak a lengyel rezidensek két hete zajló tiltakozásához - közölte hétfőn este a lengyel egészségügyi dolgozókat tömörítő egyik szervezet. Konstanty Radziwill egészségügyi miniszter szerint a sztrájkolók követelményei hasonlóak az általa kezdett reformban foglaltakkal.
2017. 10. 17. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Könnyítenének az élelmiszeradományozás lehetőségein

Könnyítene az élelmiszer-adományozás szabályain az Európai Unió, ezzel is erősítve az élelmiszerhulladék keletkezése elleni fellépést - közölte az uniós bizottság hétfőn.
2017. 10. 17. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Putyin aláírta az Észak-Koreával szembeni szankciókról szóló rendeletet

Rendeletet írt alá hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozata által elrendelt, Észak-Korea elleni gazdasági korlátozó intézkedésekről. A határozatot a Biztonsági Tanács 2016. november 30-án fogadta el a Phenjan által 2016. szeptember 9-én végrehajtott ötödik kísérleti atomrobbantás után. A döntés megtiltja a szén, vas és vasérc importját Észak-Koreából, de nem vonatkozik a létfontosságú élelmiszerek szállítására.
2017. 10. 16. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hiba lenne, ha a Bank of England emelné alapkamatát

Londoni pénzügyi elemzők szerint a brit gazdaság ingatag helyzete miatt komoly hiba lenne, ha a Bank of England a monetáris tanács jelzéseinek megfelelően a közeljövőben kamatemelésbe kezdene.
2017. 10. 16. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás