2018 a legaktívabb évek egyike volt a kockázati tőke piacon

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) legújabb jelentése szerint: Tavaly Magyarországon 191 tranzakcióban összesen 346 millió euró összértékű kockázati- és magántőke-befektetést hajtottak végre Magyarországon. 29 kiszállás történt 2018-ban, a legtöbb esetben management általi kivásárlás által. 2018-ban összesen 337 millió euró értékben gyűjtöttek a magyarországi alapok friss forrást a jövőbeli befektetéseik finanszírozására.

A kockázati- és magántőke-befektetések 2018-as éveMind a magyar kockázati tőkebefektetők által végrehajtott (ún. iparági megközelítés szerinti statisztika), mind a magyar vállalatok által fogadott (ún. piaci megközelítés szerinti statisztika) kockázati tőkebefektetések szerinti jelentősen nőtt 2018-ban a hazai kockázati tőkepiac aktivitása.  A hazai kockázati tőkebefektetők által végrehajtott tőkebefektetések 23%-kal, míg a hazai cégek által fogadott tőke 141%-kal haladták meg a 2017-es értéket. A két szám közti jelentős eltérés azt is megmutatja, hogy 2018-ban a külföldi kockázati tőkebefektetők aktivitása is nőtt a hazai piacon.

Vállalatok érettsége szerinti bontás

2018-ban a hazai befektetők által végrehajtott befektetések átlagos értéke 350.000 euró volt, ami 37 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben. Az átlagos tranzakciós méret mind a magvető, mint a start-up fázisban csökkent 34, illetve 33 százalékkal. Az előző évhez hasonlóan a legtöbb tranzakció 2018-ban is a magvető vállalkozásoknál történt, a 189 bejelentett tranzakcióból 154 ebben az életszakaszban történt.

A magyarországi vállalkozásokba fektetett tőke átlagos értéke ennél magasabb, 1,8 millió euró volt, ami 31 százalékkal több, mint előző évben. Bár a növekedés mögött három nagyobb, külföldi befektetőhöz kötődő kivásárlási tranzakció húzódik meg, azt, hogy a külföldi befektetők jellemzően nagyobb összegű befektetéseket hajtanak végre, jól mutatja, hogy a start-up fázisban a hazain cégek által fogadott befektetések átlagos értéke 70 százalékkal haladta meg a magyar befektetők adtak hasonló fázisban lévő vállalatoknak juttatott tőke átlagos értékét.

Szektorok szerinti bontás

A magyar befektetők által végrehajtott befektetések darabszámát tekintve több mint fele (53%-a), összértékét tekintve közel kétharmada (63%-a) két szektorban, az informatika-kommunikáció-távközlés (ICT), illetve, illetve a fogyasztói termékek és szolgáltatások szektorába. Az átlag tranzakció értékét vizsgálva a vegyipar és az ICT került ki győztesként, előbbiben 622.000, utóbbiban 544.000 euró volt az átlagos befektetett összeg.

A piaci statisztikák szerint is ez a két iparág bizonyult a legaktívabbnak, azonban a befektetések összértékét tekintve már 91%-ban ehhez a két szektorhoz kötődtek az ügyletek, ami azt mutatja, hogy a külföldi befektetések szinte kizárólag ebben a két szektorban realizálódtak. 

Kiszállás

2018-ban magyar befektetők 27 kiszállást hajtottak végre, ebből a legtöbb, szám szerint 12 az ICT szektorban valósult meg.

10 esetben a management általi kivásárlásra, 7 alkalommal zártkörű értékesítésre került sor, 3-nál másik pénzügyi befektetőnek való eladással zárult a befektetés, 2 társaságot leírtak a befektetők, míg a többinél egyéb formában szálltak ki.
Magyar vállalatoknak adott befektetéseknél további két plusz kiszállásra került sor összesen 95 millió euró értékben. Az egyik másik pénzügyi befektetőnek történő eladás, míg másik management általi kivásárlás volt.

Forrásgyűjtés

A tavalyi évben az alapkezelők összesen 337 millió euró forrást gyűjtöttek, ami lényegesen meghaladja a már 2017-es évben is jelentős 236 millió eurós összeget. A forrás 76 százaléka a kelet-közép-európai régióból, 15 százalék az Egyesült Államokból, 3 százalék Franciaország és Benelux államokból származik, a fennmaradó 6 százaléka eredete ismeretlen.

„A 2018-as év egyike volt a legaktívabb éveinknek; a befektetett tőke és a tranzakciók száma egyaránt meghaladta az előző évit.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, a korai fázisú cégekbe fektető kockázati tőke iparág dominanciája figyelhető meg. Ez a növekvő aktivitás persze nem volt meglepő, leginkább a szektor aktív forrásgyűjtésének volt a következménye, amit 2017-ben és 2018 első felében figyelhettünk meg. A tavalyi évben kiemelendő még az állami hátterű befektetők markáns piaci jelenléte. A tavalyi évben hetente átlagosan 3-4 tranzakciót zártunk, ami a piac túlfűtöttségére utaló jel. Jelentősen emelkedtek az értékelések, a befektetők – részben az állami szereplők fokozódó aktivitásának, részben a forrásbőségnek köszönhetően jelentősen emelkedtek. Kérdéses, hogy ez a magasabb értékeltség később az exit értékekben is megjelenik-e, aminek döntő hatása lehet a magánbefektetők jövőbeli aktivitására.

Örömre ad okot azonban, hogy újra voltak jelentősebb kivásárlások, magántőke (private equity) tranzakciók. Remélem, hogy a korai-fázisú befektetők aktivitásán túl a kivásárlási tőke aktivitása is nőni fog a következő években.” – mondta Zsembery Levente, az X-Ventures vezérigazgatója.

Hozzászólások

Akár 10 százalékos éves hozam is elérhető kiadásra szánt ingatlanbefektetéssel

A mostani piaci feltételek mellett akár 10 százalékot meghaladó éves hozam is elérhető befektetési célú, hosszú távú kiadásra szánt ingatlan vásárlásával – derül ki a TAKARÉK Index összegzéséből. Budapesten átlagosan 8,1 százalék, vidéki nagyvárosokban pedig 8,9 százalék az átlaghozam egy használt ingatlan kiadásán jelenleg. Az elemzés szerint a nulla közeli betéti hozamok sok befektetőt tereltek az ingatlanokhoz is, és ez a trend várhatóan annak ellenére fennmarad, hogy nehezen megjósolható, hogyan változnak a következő években a lakásárak.
2019. 10. 14. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszország átállt a digitális televíziózásra

Oroszország hétfőn az utoljára hagyott 21 régiójának átkapcsolásával befejezte a digitális televíziós műsorszórásra történő átállást.
2019. 10. 14. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem zárják ki a Huawei-t az 5G-fejlesztésekből Németországban

Nem zárják ki a Huawei-t az ötödik generációs mobil távközlési hálózatok (5G) németországi fejlesztéséből, a kínai cégnek kedvező szabályozás mellett főleg a kancellári hivatal kardoskodott - írta hétfőn a Handelsblatt című üzleti lap.
2019. 10. 14. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel nyitottak a vezető európai tőzsdék

Csökkenéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek hétfőn.
2019. 10. 14. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A török hadsereg 109 négyzetkilométert vont ellenőrzése alá Északkelet-Szíriában

A török hadsereg és szövetséges milíciája eddig 109 négyzetkilométert vont ellenőrzése alá Északkelet-Szíriában a szerdán indított hadművelet keretében - közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi isztambuli sajtótájékoztatóján.
2019. 10. 14. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

EB: Sok munka van még hátra a Londonnal folyó tárgyalásokon

Még nagyon sok munka van hátra a Nagy-Britannia európai uniós tagságnak megszűnéséről (Brexit) Brüsszel és London között folytatott tárgyalásokon - közölte az Európai Bizottság rövid közleményében vasárnap.
2019. 10. 14. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Klímavédelmi aktivistákat állítottak elő Brüsszelben

Az Extinction Rebellion környezetvédő szervezet több mint 430 aktivistáját állították elő nem engedélyezett brüsszeli megmozdulásukon - közölte a helyi média vasárnap.
2019. 10. 13. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Így teljesített a részvénypiac ezen a héten

Csökkenő forgalomban erősödött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX .
2019. 10. 13. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Skót miniszterelnök szerint az unióban tárt karokkal várnák a független Skóciát

A skót miniszterelnök szerint az Európai Unióban tárt karokkal várnák a független Skóciát.
2019. 10. 13. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezrek tüntettek az ország egysége mellett Barcelonában

Ezrek vonultak utcára a spanyol nemzeti ünnepen Barcelonában szombaton, hogy tüntessenek az ország egysége mellett.
2019. 10. 13. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Magas részvétel várható a lengyel parlamenti választáson

Az előző, 2015-ös parlamenti választásnál is magasabb lehet a részvételi arány a vasárnapi lengyel parlamenti választáson - mondta el egy szombati interjúban a lengyel országos választási iroda vezetője, Magdalena Pietrzak.
2019. 10. 12. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Áder János a német államfővel egyeztetett

A 14 uniós ország által megalakított Kohézió barátai csoport még a V4-es országoknál is erősebb érdekérvényesítésre nyújt lehetőséget, így jó esély van arra, hogy a kohéziós forrásokból való részesedésünk is megmaradjon és a klímavédelemhez szükséges forrásokból is megkapja Magyarország az őt illető részt - nyilatkozta Áder János köztársasági elnök a közmédiának, miután Athénben találkozott Frank-Walter Steinmeier német államfővel szombaton.
2019. 10. 12. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lengyelországban kimagaslóan teljesített a Duna House

Míg Magyarországon visszaesett a Duna House Holding Nyrt. forgalma a harmadik negyedévben, Lengyelországban kimagaslóan nőtt: a franchise ingatlanközvetítői hálózat jutalékvolumene 45,6 százalékkal, a saját irodáké pedig 31,5 százalékkal emelkedett a tavalyi harmadik negyedévéhez képest.
2019. 10. 12. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország és Szerbia nyert a vajdasági gazdaságfejlesztési programmal

Új korszak kezdődött a vajdasági magyar közösség életében, amikor 2016-ban elindult a magyar kormány gazdaságfejlesztési programja, amelyet a szerb kormány is elfogadott, és azóta kiderült, hogy a program nyertese a Vajdaság mellett, Szerbia és Magyarország is - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Zentán, ahol a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programja szerződésének aláírási ünnepségén szólalt fel.
2019. 10. 12. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nincs kétoldalú egyezmény Magyarország és Románia között a Pro Economica Alapítvány révén

Semmilyen szintű kétoldalú egyezmény nem létezik Magyarország és Románia között a Pro Economica Alapítvány révén (Erdélyben, magyar állami támogatással) működtetett gazdaságfejlesztési programról, a román fél más módon sem fejezte ki beleegyezését - közölte a bukaresti külügyminisztérium pénteken a G4Media.ro hírportál megkeresésére válaszolva.
2019. 10. 12. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Magyar Telekom kedvező csomagajánlatot tett több településen a GVH vizsgálatának hatására

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a Magyar Telekom kötelezettségvállalását a cégnél indított vizsgálat nyomán, hogy 2019. december 2-ától több mint 400 településen elérhetővé teszi kedvező feltételű új, televízió-, internet- és telefonszolgáltatást tartalmazó csomagját - közölte a versenyhivatal pénteken az MTI-vel.
2019. 10. 12. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Románia hétmillió eurót költött a határon túli románokra

Románia hétmillió eurót költött az elmúlt három évben a határon túli románokra - derült ki a leköszönő tárcavezető beszámolójából.
2019. 10. 12. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint estére

Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben péntek este a reggeli szintekhez képest.
2019. 10. 11. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Optimista hangulatban telt a mai kereskedés

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 866,21 pontos, 2,19 százalékos emelkedéssel, 40 332,56 ponton zárt pénteken.
2019. 10. 11. 19:04
Megosztás:
Hozzászólások:

Brexit: Intenzív tárgyalások kezdődnek

Intenzív tárgyalások kezdődnek a felek között az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről - közölték brüsszeli diplomáciai források pénteken.
2019. 10. 11. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások: