2019 a halogatás éve volt: idővonalon a legfontosabb pénzügyi események

Mozgalmas év volt 2019 pénzügyi szempontból: a kormány beharangozta, majd elindította a családvédelmi akciótervet, csúszott az azonnali utalás és az adategyeztetés határideje, és persze tovább pörgött a hitelpiac is. A Bank360 szakértői összefoglalták és idővonalra tették a legfontosabb pénzügyi eseményeket.

2019 a halogatás éve volt: idővonalon a legfontosabb pénzügyi események

Eltörölték a tranzakciós illetéket - de csak 20 000 forint alatt

A január azonnal egy kedvező hírrel indult a bankszámla tulajdonosoknak, ugyanis a 20 000 forint alatti lakossági átutalások mentesültek a 0,3 százalékos tranzakciós illeték alól - a 20 000 forint feletti utalásoknál maradt a 0,3 százalék. A csökkenés az elektronikus úton végzett utalásoknál jelent meg, a személyes ügyintézésért továbbra is többet kell fizetni a pénzintézetekben, mintha a netbankot használnánk - olvashatjuk a a Bank360 elemző anyagában.

Tovább pörög a családtámogatás: a családvédelmi akcióterv átrendezte a hitelállományt is

Az egész évet meghatározó pénzügyi termékekről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt először február 10-i évértékelőjében. Beharangozta a fiatal házasok számára elérhető 10 millió forintos kamatmentes kölcsönt - ezt először asszonyhitelként kapta fel a sajtó, majd a becsületes neve babaváró hitel lett. Az is kiderült emellett, hogy a kamattámogatott CSOK hitelt elérhetővé teszik a használt ingatlanok megvásárlásához is, valamint elindult a CSOK vidéket preferáló programja, a falusi CSOK is, ami az ingatlanvásárlás és bővítés mellett a korszerűsítést is lehetővé teszi.

Az államilag támogatott hitellehetőségek mellett a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását is ekkor harangozta be a miniszterelnök - ezzel legfeljebb 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak azok a családok, akik legalább 7 személyes, legfeljebb 1 éves családi autót vásárolnak. A családtámogatás új elemei július 1-jén indultak el.

Már csak két lakástakarékpénztárnál köthetünk szerződést

A lakástakarékpénztárak állami támogatásának megszűnése után számítani lehetett a piac átrendeződésére. Elsőként a Fundamenta, másodikként az OTP Lakástakarék rukkolt elő új termékkel, végül a piac harmadik szereplője, az Erste is piacra dobta új ajánlatát. Ezt egy fontos hírrel kiegészítve tette, ugyanis ők vették meg az Aegon Lakástakarékpénztár portfólióját - ősszel már az ügyfelek számlái is átkerültek. Az év ezzel nem ért véget LTP fronton, ugyanis az OTP az újraindulás után néhány hónappal úgy döntött, hogy kivezeti a termékeit; november 1. óta nem lehet a legnagyobb banknál lakástakarék szerződést kötni.

Több banknál is elérhető az Apple Pay

Májusban az OTP Bank, júliusban az Erste Bank, a Gránit Bank és a Revolut, októbertől pedig a CIB Bank, decemberben pedig a K&H Bank indult el az Apple Pay fizetési lehetőséggel. Az almás készülékeket használó ügyfelek kényelmesen, egy érintéssel fizethetnek a POS-termináloknál, míg online fizetéseknél is kényelmesebbé vált a folyamat. A fizetési megoldás használható bármely 2012 utáni, MacOS Sierra rendszert futtató Macen, ahol a fizetést az iPhone 6-os vagy annál újabb verziójú telefonnal vagy az Apple Watch-al erősíthetjük meg. Az új MacBook Pro esetén a fizetés Touch ID-vel, az üzletekben pedig iPhone SE, iPhone 6 vagy annál újabb telefonokkal és az Apple Watch-al használható.

Elindult a MÁP+, a szuperállampapír

A második félévet pénzügyi oldalon jelentősen átrendezte a június elején bevezetett új állampapír forma, a MÁP+. Az eladott mennyiség átlépte a 3000 milliárd forintos határt december közepére. Népszerűségét annak köszönhette, hogy a korábban elérhető állampapírokhoz képest magasabb hozamot kínál: az 5 éves futamidejű papír sávos kamatozású, az EHM 4,95 százalék, ami kiemelkedően magas hozam a nagyon alacsony kockázathoz képest.

Az adategyeztetés csúszott, az azonnali utalás még mindig csúszik

Június 26. volt az eredeti határideje az adategyeztetésnek, ezt néhány nappal előtte kitolták augusztus, majd október 31-ig. Ennél több türelmet azonban már senki nem kapott, aki nem egyeztetett, annak zárolták a bankszámláját. A becslések szerint körülbelül félmillió lakossági és vállalati bankszámla tulajdonosa nem tett eleget az adategyeztetési kötelezettségnek, ezeknek azonban a 80 százaléka alvó számla, tehát már nem használták őket. Azok viszont, akik használták volna a számlát, de lecsúsztak a határidőről, meglepődhettek november 1-jén: ők addig semmilyen tranzakciót nem tudtak elvégezni, amíg be nem mentek a bankfiókba egyeztetni.

Az azonnali fizetési rendszer július 1-jén indult volna el a tervek szerint, de végül ekkor csak a próbaüzem kezdődött el, mert több bank is csúszásban volt a rendszer kiépítésével. A felhasználók leghamarabb 2020. március 2-tól élvezhetik az azonnali utalás előnyeit, ami azt jelenti, hogy az év minden napján, 24 órában, legfeljebb 5 másodperc alatt teljesülnek az átutalások. Ráadásul a bankszámla szám helyett már elég lesz például telefonszámot vagy email címet megadni ahhoz, hogy pénzt küldjünk vagy kapjunk.

A nap, amit mindenki nagyon várt: július 1.

Ezen a napon startolt el a Családvédelmi akcióterv több eleme. A legtöbb ember a 10 millió forintos állami támogatássá alakítható babaváró hitelre várt, hiszen egy gyermek vállalásával is kamatmentessé válik a konstrukció. Nem csoda, hogy az első napokban hosszú sorok kígyóztak a kormányablakoknál, hogy mindenki beszerezze a támogatásokhoz szükséges TB jogviszony igazolást, amely kezdetben nem volt döccenőmentes, de mára minden akadály elhárult és több ezer házaspár igényelt azóta sikerrel babaváró kölcsönt:

A harmadik negyedévben a bankok 277 milliárd forint babaváró hitelt folyósítottak a jegybank adatai szerint. Az átlagos hitelösszeg 9,5 millió forint, azaz szinte mindenki a maximum hitelösszegre pályázott. Az átlagos hitelösszeggel számolva ez megközelítőleg 30 ezer házaspárt jelent.

A képzeletbeli népszerűségi verseny második helyezettje a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása ebben a félévben, november végéig már 21 ezren adták be az igénylést. Ennél a támogatásnál szűkebb a jogosultak köre, ugyanis ez a lehetőség csak a nagycsaládosok számára érhető el.

Július 1-től a CSOK is több elemmel bővült. A kedvezményes, 3 százalékos kamattal igényelhető CSOK hitel már használt ingatlanra is felvehető, és elindult a falusi CSOK is. Utóbbi a mostoha gyermek a bankoknál, ugyanis mindössze két hitelintézet vállalta be az indulást júliustól: az OTP Bank és a Takarék. A harmadik negyedévben az első félév végéhez képest nőtt a támogatott lakáshitelek állománya az MNB adatai szerint, de közel sem akkora mértékben, mint amit a személyi kölcsönök vagy a babaváró hitel esetében tapasztalhattunk.

Népszerű elem a jelzáloghitel elengedése is, amely júliustól 4+1 millió forinttal csökkentheti a hiteltartozását.

A Takarékbank az ország ötödik legnagyobb bankja lett

2013-ban kezdődött meg a takarékszövetkezetek integrációjának az előkészítése. A hat éves folyamat végeredményeként 2019. október 31-én lezárult az országos fúzió, és a Takarékbank az ország ötödik legnagyobb bankjává lépett elő azzal, hogy egyesült két bank és tizenegy takarékszövetkezet.

Rövid hitelkörkép: 2019-ben is pörgött a hitelezés

2019-ben tovább nőtt a lakosság hitelállománya, azon belül azonban megoszlanak a termékek. A legnagyobb nyertes egyértelműen a személyi kölcsön: az MNB statisztikái szerint szeptemberben a személyi hitelek állománya átlépte a 800 milliárd forintot. Szintén a befutó konstrukciók között van a július 1-jén startoló babaváró hitel, amit az MNB az áruvásárlási és egyéb hitel kategóriába sorol a statisztikákban. Beszédes adat, hogy míg a második negyedév végén a hitelállomány 216 milliárd forint volt, addig szeptember végén ez a szám 575 milliárd forintra, vagyis több mint a kétszeresére emelkedett három hónap alatt.

A lakáshitelek állománya is nőtt az első három negyedévben, de közel sem akkora lendülettel, mint a személyi kölcsönöké - szeptember végén átlépte a 2900 milliárdot, és ha az elmúlt hónapok növekedési átlagát vesszük figyelembe, éppen 3000 milliárd forint alatt marad év végére. A szabad felhasználású jelzáloghitelek állománya a nagy hiteligénylési kedv ellenére is évek óta csökken, a harmadik negyedév végén már alulmúlta a személyi kölcsön állományt is - igaz, csak 3 milliárd forinttal.


KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Hozzászólások

A piaci átlag fölött növelte teljesítményét a CIB Lízing

Jelentősen bővült a lízingpiac 2019-ben, összesen hét százalékkal növekedett a lízingkonstrukciókkal finanszírozott vagyonelemek összértéke. A Magyar Lízingszövetség* számai szerint a CIB Lízing növekedése lényegesen meghaladja a piaci átlagot: 2018-hoz képest közel 43 százalékkal növelte a finanszírozás volumenét. Továbbra is a mezőgazdasági gépek, az ipari berendezések és a járműflották beszerzése a növekedés fő hajtóereje.
2020. 02. 19. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megduplázná mérlegfőösszegét a Nartex Pénzügyi Zrt.

A Nartex Pénzügyi Zrt. 2019-ben megháromszorozta mérlegfőösszegét, az idén pedig a tevei szerint megduplázza azt, elérve az 1,1 milliárd forintot - közölte a társaság az MTI-vel.
2020. 02. 19. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

100 milliárdos határokat léptek át, és évtizedes rekordot döntöttek a lakáshitelesek

Az új lakásokra felvett lakáshitelek összege tavaly meghaladta a 100 milliárdos szintet: a 106 milliárdos végösszeg kiugró, 53 százalékos növekedésnek felel meg. Az építkezésekre felvett lakáshitelek szintén bekerültek a 100 milliárdos ligába: a 105 milliárd forintos kihelyezés 30 százalékos pluszt jelent. A 2019-ben engedélyezett, több mint 900 milliárd forint összértékű lakáscélú hitelek évtizedes rekordot döntöttek, ennél több lakáshitelt csak 2008-ban engedélyeztek a bankok. Közben a használt lakásokra felvett lakáshitelek összege 635 milliárd forintra emelkedett, így ez a lakáshitelpiacon belül a legnagyobb szegmens, de a bővülés mindössze 1 százalékos volt.
2020. 02. 13. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Inflációs és GDP adatok várhatóak a jövő héten

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, közülük kiemelkedik a januári inflációs adat és a GDP tavalyi negyedik negyedéves adata.
2020. 02. 09. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A német gazdaságnak is rosszat tesz a kínai termelés csökkenése

A német ipari termelést és GDP-növekedést a többi euróövezeti országénál sokkal hátrányosabban érinti a kínai gazdasági növekedés visszaesése a vírusjárvány megfékezésére bevezetett korlátozások miatt - tájékoztatta közleményben az MTI-t csütörtökön a müncheni ifo gazdaságkutató intézet.
2020. 02. 07. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge bizonyítványt hozott ma haza a magyar ipar – a koronavírus átírhatja a magyar forgatókönyvet

Visszaeséssel zárta a decembert a magyar ipar, de az év egészében azért jól szerepelt. Az idén lassulás várható, kérdés, hogy a kedvező vagy a kedvezőtlen hatások lesznek-e fölényben.
2020. 02. 06. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A vállalkozásoknak segít a magyar multiprogram

Elsősorban kis- és középvállalkozásoknak segít a magyar multiprogram, amelyről szerdán tartott tájékoztatót Miskolcon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA), és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Bokik).
2020. 02. 05. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentősen nőtt a háztartások hiteltartozása 2019-ben

A háztartások hitelállománya az előző évi 338 milliárd forinttal szemben 957 milliárd forinttal nőtt tavaly, és a múlt év végi 7107 milliárd forint adósságállomány 15,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, amikor 5,8 százalékos volt a növekedés. A lakossági betétállomány 645 milliárd forinttal nőtt tavaly, a 957 milliárdos hitelfelvételt figyelembe véve nettó 312 milliárddal csökkent a nettó megtakarítás, míg az előző évben nettó 740 milliárddal nőtt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból, amely csak a bankrendszer adatait tartalmazza, egyéb vagyonelemeket és befektetéseket nem.
2020. 02. 04. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

20%-kal erősebb hitelpiaccal és 8%-kal kevesebb tranzakcióval indított a lakáspiac!

A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2020 januárjában, országosan 9 917 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 74,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2020. 02. 04. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük a tavalyi ipari termelés, és a tavaly decemberi külkereskedelmi termékforgalom részletes adatai.
2020. 02. 02. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lassíthatja a globális növekedést a koronavírus

Londoni pénzügyi elemzők szerint szinte biztos, hogy az új koronavírus okozta járvány jelentősen lassítja az idén a kínai gazdaság növekedési ütemét, és ez várhatóan a világgazdaság egészének növekedésére is negatív hatást gyakorol.
2020. 02. 02. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gazdasági kilátások: kissé romlott a fogyasztói hangulat

A gazdasági elemzők jó része a gazdaság globális lassulását jósolja idén, ezeket a várakozásokat alátámasztják az Intrum fogyasztói hangulatot vizsgáló felmérései is. Az Intrum legfrissebb európai fogyasztói felmérése alapján Magyarországon a hiteltartozások és a számlák kifizetése kevésbé jelent kockázatot, mint az EU nagy részén.
2020. 01. 30. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyolc és fél milliárd forintnyi hiteligénylést hozott a Takarékbanknak az AGROmashEXPO

Több mint 200 megkeresés és 8,5 milliárd forint értékű igénylés érkezett a Takarékbank kedvezményes gépfinanszírozási konstrukciójára, amelyet az AGROmashEXPO-ra, az agrárszakmai kiállításra dolgoztak ki - közölte a Takarékbank kedden az MTI-vel.
2020. 01. 29. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kétezer ügyfél alakíttatta át fix kamatozásúvá lakáshitelét

A banki értesítések eredményeképpen mostanáig már csaknem kétezer ügyfél alakíttatta át fix kamatozásúvá korábbi változó kamatozású jelzáloghitel-szerződését - közölte Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az MTI kérdésére kedden.
2020. 01. 29. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezeket a statisztikai adatokat várjuk a jövőhéten

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, a legnagyobb figyelmet a jegybank januári kamatmeghatározó ülése kaphatja.
2020. 01. 26. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új KKV-hitelprogramok, több mint 200 milliárd forint friss forrás az MFB-nél

A piaci igények alapján több új pénzügyi megoldás bevezetéséről döntött a Magyar Fejlesztési Bank (MFB). A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások számára elérhető programok többek között az agráriumban tevékenykedő vállalkozások beruházásait segítik, de forráshoz juthatnak a szomszédos országok vállalkozásaival együttműködő hazai mikro-vállalkozások is. A jelentős érdeklődésnek köszönhetően 200 milliárd forintra emelkedik a pénzügyi vállalkozásoknál elérhető „MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció II.” elnevezésű hitelprogram keretösszege, amely újabb két évig, 2022. január végéig igényelhető.
2020. 01. 24. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megemelték idei GDP-előrejelzésüket a Takarékbank elemzői

Az enyhülő külső kockázatok, valamint az erőteljes működőtőke-beáramlás hatására 3,7 százalékról 4 százalékra emelték az idei GDP-növekedési előrejelzésüket a Takarékbank elemzői. Prognózisuk szerint 2020-ban 3,6 százalékos átlagos inflációval lehet számolni, a reálbérek átlagosan 5,3 százalékkal nőhetnek, az alapkamatot pedig 2021 negyedik negyedéve előtt nem emeli meg a Monetáris Tanács.
2020. 01. 24. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Három új hitelprogram indul a kkv-k részére

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. három új hitelprogramot hirdetett meg a hazai kis- és középvállalkozásoknak - jelentette be Sipos-Tompa Levente, az MFB Zrt. elnök-vezérigazgatója csütörtökön, sajtótájékoztatón, Budapesten.
2020. 01. 24. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Javult a német üzleti hangulat

A tegnap megjelent ZEW index alapján nagyot javult a német üzleti hangulat.
2020. 01. 22. 14:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Fontos változás a Babaváró hitel feltételeiben: szűkült a jogosultak köre!

Módosult a Babaváró hitel egyik feltétele: szigorodott az elvárt, legalább 3 éves Tb jogviszonyra vonatkozó előírás. Ez azokat érintheti hátrányosan, akik a tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolában folytatják vagy folytatták a tanulmányaikat. A változtatás következtében előfordulhat, hogy aki tavaly még jogosult volt Babaváróra, 2020-ban már nem.
2020. 01. 22. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások: