3,6 millió eurós kutatási projekt magyar résztvevőkkel

Egyetemek és high-tech cégek közös informatikai fejlesztését támogatja az Európai Bizottság. A három évig tartó, 3,6 milliós kutatás-fejlesztés eredményként jelentős teljesítmény-, energiahatékonyság- és termékfejlesztési költségbeli előnyök érhetők el egyebek mellett a vasúti ellenőrzés, az ipari termelés és az egészségügy terén. A programban a Szegedi Tudományegyetem és a magyar evopro Innovation Kft. vesz részt.

Öt ország oktatási intézményei és ipari szakemberei dolgoznak együtt a REPARA projektben. A 3,6 millió euró összköltségvetésű program – amelyet az EU fő kutatásfinanszírozási eszközeként működő 7. Kutatási és technológiafejlesztési keretprogramja 2,6 millió euróval támogat – 2013 szeptemberében indult.
 
A 3 éven át zajló REPARA projekt az alkalmazások párhuzamos heterogén számítástechnikai rendszerekre történő telepítésére összpontosít. A program célja, hogy a végfelhasználók számára is elérhetővé tegye ezeknek a számítógépeknek a teljesítményben és energiahatékonyságban megmutatkozó előnyeit anélkül, hogy el kellene végezniük az ilyen összetett architektúrák esetében szokásos jelentős fejlesztéseket. A REPARA célterületeinek számító automatizált eszközök és munkafolyamatok révén lerövidül a piacra jutáshoz szükséges idő, csökkennek a fejlesztési költségek, ezáltal fokozódik a termékek versenyképessége.
 
A projektben öt oktatási intézmény vesz részt: a Madridi III. Károly Egyetem, a svájci Rapperswili Műszaki Egyetem, a Darmstadti Műszaki Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pisai Egyetem. A programban kulcsszerepet játszik továbbá két ipari partner: a magyar evopro Innovation és a spanyol Ixion Industry and Aerospace. Mindkét vállalat az alkalmazások széles spektrumán szerzett gyakorlati szakértelmével járul hozzá a kutatás sikeréhez.
 
Az FP7 a 7. Kutatási és technológiafejlesztési keretprogram rövidített elnevezése. Ez az EU fő eszköze az Európában zajló kutatások finanszírozására a 2007-2013 közötti időszakban. Az FP7 célja továbbá, hogy válaszoljon a foglalkoztatási igények, a versenyképesség és az életminőség kérdéseire. A program teljes költségvetése mintegy 50 milliárd euró.
 
A Madridi III. Károly Egyetem az ARCOS (számítógép-architektúrákkal, kommunikációval és rendszerekkel foglalkozó) kutatócsoporttal képviselteti magát, egyben ez az intézmény koordinálja a projektet. A Prof. J. Daniel Garcia által vezetett ARCOS csoport a nagyteljesítményű számítógépek és beágyazott rendszerek terén szerzett tapasztalatait szolgáltatja a kutatáshoz.
 
A Rapperswili Műszaki Egyetem (HSR) az Alkalmazott Tudományok Kelet-Svájci Egyetemének (FHO) tagja. A HSR a Prof. Peter Sommerlad vezette IFS (Institute for Software) révén vesz részt a projektben. Az IFS jelentős tapasztalattal bír a C++ alkalmazások refaktorizálását támogató Eclipse rendszerekben.
 
A Darmstadti Műszaki Egyetemet a beágyazott rendszerekkel és alkalmazásokkal foglalkozó ESA csoport képviseli, amelyet Prof. Andreas Koch vezet. Az ESA tapasztalatait az alkalmazás-specifikus újrakonfigurálható számítógépek számára készülő eszközök és architektúrák terén hasznosítják majd.
 
A Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszéke a Dr. Ferenc Rudolf vezette csoporttal vesz részt a REPARA projektben. A közös munkához főként a statikus elemzés, a szoftverminőség-biztosítás, az energiamérés és a modellezés terén felhalmozott szakértelmükkel járulnak hozzá.
 
A Pisai Egyetem Számítástechnikai Tanszékének munkatársait delegálja, akik a REPARA projekt során a Torinói Egyetemmel működnek együtt. Prof. Marco Danelutto vezeti az így felállt csoportot, amely a párhuzamos rendszerek hatékony futtatókörnyezete terén szerzett tapasztalatait adja a kutatáshoz.
 
Az evopro Innovation Kft. egy professzionális magyar mérnöki szolgáltató vállalat, amely innovatív kutatás-fejlesztési tevékenységet végez a közlekedéstechnológia, a beágyazott rendszerek, valamint a dedikált és mobil számítástechnika terén. Az evopro Innovation Dr. Szepessy Zsolt vezette csapata jelentős szakmai tapasztalattal bír a valós ipari alkalmazások, valamint a beágyazott DSP (digitális jelfeldolgozási) megoldások terén.
 
A spanyol Ixion Industry and Aerospace vállalatot azzal a céllal hozták létre, hogy kielégítse a társadalom automatizálás iránti igényét, korszerű technológiai megoldásokkal érve el a lehető legnagyobb folyamathatékonyságot. Az Ixion Dr. Jorge Villagrá vezette csapatának tapasztalatai egy sor ipari alkalmazásra terjednek ki a robotika és az ipari karbantartás terén.

Hozzászólások

Aprózódó földterületek, növekvő árak

2018-ban 13%-kal több tranzakció keretében 2%-kal kevesebb termőföld cserélt gazdát, mint egy évvel korábban. Az árak emelkedése immár bő évtizedes távlatban töretlen, így a tavalyi 9%-os drágulás alapján elmondható, hogy egy hektár, 2010-ben vásárolt termőföld ára 2018-ra összességében már átlagosan két és félszeresére emelkedett – derül ki a NAV ingatlanforgalmi adatbázisát feldolgozó legfrissebb OTP Termőföld Értéktérképből.
2019. 06. 18. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Richter húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 157,92 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 40 922,41 ponton zárt kedden, ami a Richter közel 4 százalékos emelkedésének köszönhető, a többi vezető papír gyengült.
2019. 06. 18. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A tőzsdei bevezetés, mint reális exit alternatíva

A május végén megrendezett Venture Capital Summit, a kockázati tőkét középpontba állító szakmai csúcskonferencia keretében felmerült a tőkepiaci bevezetés, mint az exit egyre népszerűbb, reális alternatívája. A témát Tóth József, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. tőkeprogramjának, a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alapnak a tranzakciós igazgatója mutatta be. Bejegyzésünkben ezt a kérdéskört vizsgáljuk meg részletesebben, illetve körbejárjuk, mire kell felkészülnie egy vállalatnak, ha ezt a kilépési
2019. 06. 18. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bevált a jóslat! Nem meglepő a MÁP Plusz sikere

Varga Mihály pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a jegyzés első hetében 529 milliárd forint értékben váltottak ki az érintett magánszemélyek az új, lépcsős kamatozású konstrukciójából, a Magyar Állampapír (MÁP) Plusz kötvényből. A jegyzési érték minden idők legmagasabb egyhetes forgalmi adata a piacon.
2019. 06. 18. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kínai piaci szereplőknek mutatkozott be a Budapesti Értéktőzsde Sanghajban

Múlt héten rendezték meg a kínai-magyar tőkepiaci együttműködés jegyében az első Hungary Investor Day-t Sanghajban. Az elsősorban kínai befektetési alapkezelőket és szolgáltatókat megszólító konferencián előadást tartott Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója is. A találkozó célja a kínai-magyar gazdasági együttműködés szorosabbra fűzése, amelynek kiemelt területét adják a tőkepiacok.
2019. 06. 18. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Balatonfüred a legdrágább vízparti település

A Balaton parti településeken a fővárosihoz hasonló ingatlanárakat találhatunk, derül ki a Duna House közleményéből. Egyes településeken már meghaladta az 500 ezer forintot a használt lakások négyzetméterára, a 400 ezer forint környéke pedig már átlagosnak tekinthető. A Velencei-tónál sem különb a helyzet, egy év alatt mintegy 20 százalékkal nőttek az árak.
2019. 06. 18. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma az adóváltozásokról tárgyal az Országgyűlés

Az Országgyűlés ma tart általános vitát a kormány jövő évre szóló adócsomagjáról.
2019. 06. 18. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma semleges a befektetői hangulat

A nemzetközi befektetői hangulat semleges, így kisebb elmozdulásokat vár nyitás után a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője.A nemzetközi befektetői hangulat semleges, így kisebb elmozdulásokat vár nyitás után a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője.
2019. 06. 18. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új pályázat jelent meg a távfűtés korszerűsítésére

Távfűtéses épületekben lévő lakások fűtésének szabályozására, illetve korszerűsítésére jelent meg hétfőn kiírás az Otthon melege program keretében, a 2 milliárd forintos támogatási keretre lakásszövetkezetek és társasházak nyújthatnak be pályázatot szeptember 24 és 2020 március 31 között - jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.
2019. 06. 18. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hódít az elektronikus fizetés

Az első negyedévben folytatódott az érintőkártyák, valamint az érintéses fizetést lehetővé tevő készülékek térnyerése, március végén már a kártyák több mint 80, a terminálok több mint 87 százaléka támogatta az érintéses technológia használatát. A fizetési kártyás vásárlási forgalmon belül az érintéses tranzakciók aránya közel 91 százalék volt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzéséből, amelyet hétfőn a honlapján tett közzé.
2019. 06. 18. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A vidékfejlesztési programban már több mint 435 milliárdot kifizettek a pályázóknak

A vidékfejlesztési programban (vp) már 435,7 milliárd forintot kifizettek a pályázóknak, 34,2 százalékát az 1274,6 milliárd forintnyi kötelezettségvállalásnak - tájékoztatott az agrárminiszter a március végi állapotok alapján a parlament honlapján, Vadai Ágnes (DK) országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolva.
2019. 06. 18. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszélyes gyógyhatású készítmény terjed az interneten

Súlyos egészségügyi kockázatot jelent a Magyarországon is elérhető, interneten forgalmazott, MMS néven ismert csepp - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett közös közleményében a tisztifőorvos és a kormányhivatal.
2019. 06. 18. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mérséklődik a mezőgazdaságban az árak emelkedése

Áprilisban 6,6 százalékkal emelkedtek a termelői árak a márciusi 7,0 százalékos és az első kéthavi átlagos 8,0 százalékos drágulás után - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető legfrissebb adatokból.
2019. 06. 18. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sikeres volt az építőipari hazahívó börze

Sikeres volt a külföldön élő, magyar építőipari szakemberek hazahívó kampányának első állomása Münchenben - mondta a kampánnyal is foglalkozó Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.
2019. 06. 18. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vasárnap megdőlt a melegrekord és csapadékrekord

A napi melegrekord és a csapadékrekord is megdőlt vasárnap - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a honlapján.
2019. 06. 18. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már 120 ezer magyar iskolás sajátította el a pénzügyi alapműveltséget ingyenes program keretében

Az OTP Fáy András Alapítvány által életre hívott és működtetett OK Projekt keretében 2012 óta már összesen 120 ezer magyar általános- és középiskolás diák sajátíthatta el a pénzügyi alapműveltséget. A nemzetközi szintéren is aktív Alapítvány szlovákiai partnerszervezetével közösen éppen a napokban zárta határon átívelő két éves projektjét, melynek keretében 35 magyar és szlovák településen több mint hatezer diák tanulhatott játékos módon pénzügyi ismereteket.
2019. 06. 17. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már forognak az MKB Bank részvényei a Budapesti Értéktőzsdén

A mai napon megindult a kereskedés az MKB Bank újonnan bevezetett, standard kategóriás részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén. A pénzintézet 100 milliárd forint össznévértékű törzsrészvényeinek bevezetését követően kezdi meg a kereskedést a BÉT Részvények Standard kategóriájában.
2019. 06. 17. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szép pluszban zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 176,31 pontos, 0,43 százalékos emelkedéssel, 40 764,49 ponton zárt hétfőn.
2019. 06. 17. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csaknem feleződött a postai csekkes befizetések száma a késedelmes tartozások törlesztésénél

A befizetések már csak alig fél százaléka érkezik készpénzben, a postai csekkes befizetések aránya pedig 2018-ban az előző évi 55%-ról 33%-ra mérséklődött. A banki átutalások aránya viszont átlépte a 66%-ot – derült ki az EOS Csoport kutatásából.
2019. 06. 17. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Babaváró hitel: milyen jövedelem szükséges hozzá?

A nagy előzetes érdeklődésre számot tartó, akár 10 millió forint összegű Babaváró támogatás előfeltétele, hogy az igénylők megfeleljenek a banki hitelminősítésnek. Ennek legfontosabb eleme a jövedelemvizsgálat, amikor a bank meghatározza, az igénylő pontosan mekkora összeget kaphat meg a maximálisan felvehető 10 millió Ft-ból. De mekkora igazolt jövedelem szükséges a maximális hitelösszeg lehívásához? A Bankmonitor.hu szakmai összeállítása.
2019. 06. 17. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások: