50 millió eurós adatvédelmi bírság a GOOGLE-el szemben

A francia adatvédelmi hatóság (“CNIL”) 2019. január 21-én 50 millió eurós (kb. 16 milliárd Ft) bírsággal sújtotta a GOOGLE LLC-t, az általános adatvédelmi rendelet (“GDPR”) szabályainak megsértése miatt. A bírság nagysága az eddigi legnagyobb a GDPR 2018. május 25-i hatályba lépése óta, és a 20 millió eurós maximum nominális bírság helyett a hatóság az adatkezelő GOOGLE LLC éves árbevétele alapján határozta meg a bírság összegét.

50 millió eurós adatvédelmi bírság a GOOGLE-el szemben

Az eljárást két szervezet, a None Of Your Business (“NOYB”) és a La Quadrature du Net (“LQDN”) kezdeményezte, pontosan a GDPR hatálybalépésének napján. A két szervezet azt állította, hogy a GOOGLE-nek nincs megfelelő jogalapja a személyes adatok kezeléséhez a szolgáltatásai nyújtása, így kiváltképpen a reklámok személyre szabása kapcsán.

A CNIL 2018. június elején megküldte a két kifogást az európai adatvédelmi hatóságok részére, hogy megállapítható legyen, hogy melyik hatóság illetékes. Megállapították, hogy a jelen ügyekben a GDPR-ban előírt egyablakos rendszert – mely alapján a fő felügyeleti hatóság jár el hasonló ügyekben – nem kell alkalmazni, tekintettel arra, hogy az Európában egyébként írországi központú GOOGLE-nek nem az európai, ír leányvállalata volt felelős az adatkezelési tevékenységekért.

A CNIL megvizsgálta a kifogásolt adatkezelési műveleteket, és kétfajta jogsértést állapított meg.

Az átláthatóság és tájékoztatás követelményének megsértése: a CNIL véleménye szerint a felhasználóknak nyújtott tájékoztatás nem érhető el könnyen az érintettek részére. Fontos információk, mint például az adatkezelési célok, az adattárolás időtartama vagy a kezelt adatok kategóriái teljesen szétszórva találhatók meg a különböző dokumentumokban, melyek egy sor gombra és hivatkozásra történő kattintással érhetők csak el. A releváns információhoz gyakran csak 5-6 lépést követően lehet eljutni, mint pl. amikor a felhasználó arra kíváncsi, hogy milyen adatait használják a geolokációs követéshez. A CNIL azt is megállapította, hogy néhány információ nem minden esetben egyértelmű vagy teljes körű, és a felhasználók számára a GOOGLE által alkalmazott adatkezelések nem teljesen érthetőek. A GOOGLE által nyújtott szolgáltatások nagy száma miatt az adatkezelési műveletek kifejezetten tömegesek és agresszívek, továbbá a cég túlságosan is általános jelleggel nyújt tájékoztatást az adatkezelési célokról és a kezelt adatok köréről. Végső soron a felhasználók számára nem egyértelmű, hogy a reklámok személyre szabása a hozzájárulásuk vagy a GOOGLE jogos érdeke alapján történik, és néhány esetben az adattárolás időtartamát sem közli a cég.

A reklámok személyre szabásához szükséges jogalappal kapcsolatos jogsértés: A GOOGLE azt állítja, hogy ehhez a felhasználók hozzájárulása alapján kezeli a személyes adatokat, azonban a CNIL megállapította, hogy a hozzájárulásokat nem szerzi be jogszerűen a cég, mégpedig a következő két ok miatt:

Először is, az érintett nem kellő információ alapján adja meg a hozzájárulást. A reklámok személyre szabásával kapcsolatos információk szét vannak forgácsolva különböző dokumentumokban és nem teszik lehetővé, hogy a felhasználó megismerje a tartalmukat. Például az “Ads Personalization” pontban nem lehetséges felmérni a szolgáltatások, weboldalak és alkalmazások sokaságát és az általuk kezelt adatokat. Másodszor, a hozzájárulás nem kellően kifejezett és nem egyértelmű. Bár egy GOOGLE-fiók létrehozásakor lehetőség van a személyre szabott reklámok beállításához, azonban ez nem jelenti azt, hogy ez a GDPR-nak megfelelően történik. A hozzájárulás előre ki van pipálva a beállítások között, ami sérti azt a szabályt, hogy a felhasználónak aktív megerősítéssel – pl. egy üres jelölőnégyzet kipipálásával – kell kifejeznie egyértelmű hozzájárulását. Ugyancsak sérti az előírásokat, hogy a hozzájárulás minden adatkezelési műveletre vonatkozik, és nincs lehetőség adatkezelési célonként külön-külön hozzájárulni az adatkezelésekhez.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

A fentieket mérlegelve döntött a CNIL az 50 millió eurós bírság kiszabása mellett, először alkalmazva a GDPR által lehetővé tett bírság mértékét. A bírság kiszabásánál a GDPR alapelveinek – átláthatóság, tájékoztatás, hozzájárulás – súlyos megsértését vette figyelembe a hatóság. Bár a GOOGLE alkalmaz bizonyos eszközöket, ezek azonban nem akadályozzák meg azt, hogy a felhasználókat a személyes adataik kezeléséhez kapcsolódó szükséges garanciáktól ne fosszák meg. Márpedig ezen adatkezelések a nagyságrendjüknél és komplexitásuknál fogva a magánéletre jelentős hatással vannak, és szükségessé teszik a megfelelő tájékoztatást, az ellenőrzés lehetőségét és az érvényes hozzájárulás beszerzését.

A hatóság azt is figyelembe vette, hogy a jogsértés folyamatos, nem csak egyszeri vagy időben korlátozott. Az Android franciaországi piaci jelentősége is fontos szempont volt a bírság kiszabásánál (naponta franciák ezrei hoznak létre okostelefonjukon GOOGLE fiókot), valamint az, hogy a cég üzleti modellje részben a hirdetések személyre szabásán alapul.

A CNIL-nél a GOOGLE ellen bejelentést tevő NOYB a napokban az osztrák adatvédelmi hatósághoz fordult, mert állításuk szerint egy sor streaming szolgáltató nem teljesíti a GDPR 15. cikkében foglalt érintetti jogokkal kapcsolatos kötelezettségeit, azaz az érintett hozzáféréshez való jogát. Az eljárás olyan szolgáltatókat érint, mint az Amazon, Apple, Netflix, Spotify, SoundCloud, YouTube. Magyarországon is indultak hatósági eljárások GDPR hatályba lépése óta, azonban bírság kiszabására – tekintettel arra, hogy a hatóság csak kisebb súlyú jogsértéseket állapított meg – a mai napig nem került sor.

Forrás: Advocatus, Szerző: Dr. Vári Csaba

Hozzászólások

Egyre több a családjogi ügyek száma a járásbíróságokon

Évről évre megfigyelhető, hogy a családjogi ügyek az összes érkező polgári és gazdasági peres ügy csaknem negyven százalékát teszik ki járásbírósági szinten, évente mintegy ötvenezer családjogi ügy érkezik - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az MTI-vel.
2019. 09. 12. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az adózok 1,5 milliárd forint szja-t ajánlottak fel a Nemzeti tehetség programnak

A Nemzeti tehetség programnak tavaly csaknem 1,5 milliárd forintot, míg az egyházaknak 4,8 milliárd forintot ajánlottak fel az szja 1+1 százalékáról rendelkezők tavaly - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel.
2019. 09. 11. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csak azok a könyvelők maradnak talpon, akik kihasználják a digitalizáció előnyeit

„A digitalizáció jelentősen át fogja alakítani a könyvelők mindennapi munkáját, jobb minőségű szolgáltatásokat tesz elérhetővé az ügyfelek számára, de csak a magukat és irodájukat folyamatosan fejlesztő könyvelők maradhatnak talpon a versenyben.” – foglalta össze a napjainkban zajló folyamatokat az Adótanácsadók Egyesülete szeptember 5-én megtartott Digitalizáció és automatizálás a könyvelésben című konferenciája kapcsán Horváth Ilona, az egyesület Digitális tagozatának elnöke.
2019. 09. 11. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Októberben folytatódik a Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó ügy a Szegedi Törvényszéken

Megváltozott összetételű tanáccsal október második felében folytatódik a Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó ügy a Szegedi Törvényszéken - tájékoztatta a bíróság kedden az MTI-t.
2019. 09. 11. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tudjunk róla! Új módszerrel ellenőriz az adóhatóság

Az utóbbi években átalakult az adóhatóság ellenőrzési gyakorlata. Több kisebb vizsgálattal, a rendelkezésére álló adatok (online pénztárgép, EKÁER) felhasználásával szondázza, vajon az adózók betartják-e a jogszabályokat. Mélyre ható ellenőrzésbe mostanság már csak ott kezd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ahol biztosra mehet. Ilyenkor általában sikerrel is jár.
2019. 09. 09. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

310 ezer forint adót spóroltak a gyermekes családok

Több mint 310 milliárd forinttal támogatta tavaly az állam adó- és járulékkedvezmény formájában a legális keretek között dolgozó és gyermeket nevelő szülőket - tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t.
2019. 09. 09. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hamis parfümköket és cipőket foglalt le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai 24 millió forint értékű hamis parfümöt és 132 pár hamis cipőt foglaltak le az M1-es autópályán - közölte a szervezet Komárom-Esztergom megyei igazgatósága pénteken az MTI-vel.
2019. 09. 07. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentősen csökkent az adóelkerülés Magyarországon

Az online korszak bevezetése óta Magyarországon öt év alatt 12 százalékponttal csökkent az úgynevezett áfa-adórés; az Európai Bizottság csütörtökön megjelent tanulmánya szerint eredményesek a kormány gazdaságfehérítő intézkedései, amelyeknek köszönhetően 2018-ra, az Európai Unióban is példaértékű módon, egyszámjegyűre zsugorodott az adóelkerülés mértéke - tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t.
2019. 09. 06. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Számlagyárat működtető szegedi csoport tagjai ellen emeltek vádat

Számlagyárat működtető szegedi csoport tagjai ellen emelt vádat az ügyészség, a hatóságok eredményes fellépésének köszönhetően az okozott 1,5 milliárd forintos kár teljes egésze megtérülhet - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.
2019. 09. 06. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Adathalászokra figyelmeztet a NAV

A napokban ismét több bejelentés érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) arról, hogy adathalászok kíséreltek megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártyaadatokat - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.
2019. 09. 05. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövőre többen kaphatnak egyházi 1 százalékot

A vallási egyesületek, a nyilvántartásba vett egyházak és a bejegyzett egyházak jövőre a bevett egyházakkal együtt technikai számon gyűjthetik az szja 1 százalékos felajánlásokat - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán a honlapján.
2019. 09. 04. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Uniós áfareform: adómentes számlázás előtt ellenőrizni kell a vevő adószámát

Négy hónap múlva, azaz 2020. január 1-én átalakul az Európai Unió áfaszabályozása. A Quick Fixes néven futó reform egyebek mellett a vevői adószámokkal kapcsolatos szabályokon is változtat. Fel kell készülni arra, hogy a magyar vállalkozások külföldi ügyleteik után a jövő év elejétől csak némi pluszmunka elvégzése árán számlázhatnak adómentesen.
2019. 09. 04. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új transzferár szabályozás – fókuszban a megfelelő jövedelmezőség számítás

A transzferárazás továbbra is az adóhatóság kiemelten fontos vizsgálati területei közé tartozik. A 2018. január 1-jén vagy azt követően kezdődő pénzügyi évekre vonatkozóan már a 32/2017. (X.18.) NGM rendelet („NGM rendelet”) előírásai szerint kell elkészíteni az adózóknak a transzferár nyilvántartást, amelynek az egyik legfontosabb újdonsága az adózók pénzügyi adatainak megfelelő részletezettségű bemutatására vonatkozó követelmény
2019. 09. 03. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Uniós rendelet védi a vállalkozásokat az online közvetítőcégekkel szemben

Az eddigieknél szigorúbb szabályok mellett, átláthatóbban kell működniük 2020. július 12-től a vállalkozások és fogyasztók közé ékelődő online közvetítő szolgáltatóknak. Nemrégiben lépett ugyanis hatályba az Európai Unió e kör tevékenységét szabályozó rendelete. Az online közvetítő szolgáltatóknak ennek megfelelően egy éven belül alaposan újra kell gondolniuk, milyen szerződéses feltételekkel működnek és megfelelő panaszkezelési rendszert is működtetniük kell üzleti partnereik számára.
2019. 08. 30. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

10 számlázási hiba, amit már nem követhetsz el

A számlázás unalmas és időrabló feladat. Viszont minél gyorsabban szeretnénk letudni, annál több a hibaforrás, ami viszont csak még több adminisztrációhoz vagy késedelmes fizetéshez vezet. Szóval, csak nyugalom, ezúttal is többet ésszel, mint erővel. A Billingo szakértői összegyűjtötték a 10 leggyakoribb hibát, amelyekkel egy kis odafigyeléssel soha nem kell majd szembesülnöd.
2019. 08. 29. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Figyeljünk a külföldi ÁFA visszaigénylés közelgő határidejére

Viszonylag kevés hazai cég szokta visszaigényelni a másik EU-országban történt tartózkodással kapcsolatos számlák ÁFÁ-ját, helyette inkább bruttó költséget könyvelnek. Ennek fő oka, hogy a magyar vállalatok többsége nincs tisztában azzal, hogy a NAV-hoz egy elektronikusan benyújtott kérelem segítségével ez a tétel díjmentesen visszaigényelhető, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.
2019. 08. 27. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezért blokkolhatja az élelmiszer-automatákat a NAV

Az adóhatóság blokkolja azoknak az élelmiszer-automatáknak az automata felügyeleti egységét (AFE), amelyeknek a felügyeleti szolgáltatását megszünteti a Magyar Posta - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján.
2019. 08. 27. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A gyermekeket és a betegeket segítik leginkább az online adakozók

A gyermekeket, a betegeket és az állatokat segítő jótékonysági szervezeteknek szeretnek leginkább adományozni az internetezők – derült ki a Díjnet független e-számlakezelési szolgáltató több ezer adatának elemzéséből. A Díjnet felületén eddig 18 szervezetnek lehetett adományozni, idén augusztustól pedig újabb ötnek. Alkalmanként átlagosan 3600 forinttal segítik az alapítványokat az online adakozók.
2019. 08. 26. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkentek az adóbevételek Németországban

Csökkentek az adóbevételek Németországban júliusban, ötödik hónapja először.
2019. 08. 23. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A készpénzfizetés szabályai, avagy mennyit fizethetünk cashben partnereinknek?

Kevesen tudják, hogy 2019-ben egy pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében egy másik, szintén pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó számára nem fizethet többet készpénzben, mint bruttó 1,5 m Ft havonta. A szabály jól jelzi, hogy a hatóságok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a készpénzfizetés visszaszorítására a gazdaság kifehérítése érdekében. – emelte ki Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere. A tranzakciók 1,5 m Ft-ot meghaladó része után 20% mulasztási bírságot kell fizetni.
2019. 08. 17. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások: