A Brexit rányomta a bélyegét az idei brit közhangulatra

A Brexit - a Britain és az exit szavakból összegyúrt nyelvi hibrid - minden más politikai fejleménynél nagyobb súllyal nyomja rá bélyegét az Egyesült Királyság idei évére. A nyelvészeti újítás közvetlen előzménye a modern brit politikatörténet talán legnagyobb horderejű népszavazása volt, amelyen a részvevők szűk, 51,9 százalékos többsége kiszavazta hazáját az Európai Unióból.

A Brexit rányomta a bélyegét az idei brit közhangulatra

 A június 23-án tartott referendum politikai földindulása elsöpörte David Cameron kormányát, és ugyanazzal a lendülettel a Downing Street 10. miniszterelnöki rezidenciájára sodorta Theresa May korábbi belügyminisztert, akire Nagy-Britannia második női miniszterelnökeként az a soha senki által nem próbált feladat vár, hogy elindítsa országát az EU-ból kifelé vezető úton.
    

A 60 esztendős Theresa May nevéhez már politikai mottó is kötődik: "Brexit means Brexit" - a Brexit Brexitet jelent, vagyis nincs visszaút az EU-tagságról tartott júniusi népszavazás után, az Egyesült Királyság ki fog lépni az Európai Unióból.
    

May ezt szinte minden hivatalos megszólalásán hangsúlyozza, annak ellenére, hogy a népszavazási kampányban Cameronnal együtt a bennmaradást pártoló tábor tagja volt. Korántsem vett részt azonban olyan aktívan a kampányküzdelmekben, mint Cameron és legfőbb szövetségese, George Osborne akkori pénzügyminiszter. Ők vehemensen, teljes erőbedobással érveltek a brit EU-tagság mellett, Theresa May azonban - Cameron legnagyobb bosszúságára - szinte észrevehetetlen volt a kampányban.
    

May számos politikai elemző véleménye szerint valószínűleg már a kampányidőszakban megsejthette, hogy az esélyek nem az EU-párti tábornak kedveznek, és erejét már akkor a kormány népszavazási kudarca esetére mindenki által biztosra vett miniszterelnök-váltás versengésére tartalékolhatta.
    

Azt azonban kevesen látták előre, hogy amikor e váltás Cameron távozása után a nyáron lezajlott, Theresa May milyen villámgyorsan és mekkora lendülettel "camerontalanítja" a kabinetet. Szinte senki nem maradt a helyén a Cameron-stábból; May az elsők között dobta ki a kormányból és száműzte a kormánytisztségek nélküli képviselők által elfoglalt hátsó alsóházi padsorokba George Osborne-t, az egykor nagyhatalmú és eltökélten EU-párti pénzügyminisztert, akit korábban szinte mindenki Cameron egyik esélyes utódjelöltjének tartott.
    

Arra sem számítottak sokan, hogy Boris Johnson, a Brexit-kampány volt frontembere, London egykori konzervatív párti polgármestere Theresa May kormányában köt ki, mégpedig mindjárt a külügyminiszteri poszton. Johnson beemelésével Maynek valószínűsíthetően kettős célja volt: egyrészt a konzervatív frakción belüli igen befolyásos Brexit-párti tábornak igyekezhetett gesztust tenni, másrészt a kiemelt posztra helyezett Johnsont így folyamatosan szemmel - és kordában - tudja tartani. Az újdonsült külügyminiszter ugyanis nem titkoltan maga is erőteljes miniszterelnöki ambíciókat táplál, és Cameron távozása után csak a párton belüli vetélytársak machinációi ütötték el őt a kormányfői tisztségtől.
    

Theresa May jól tudja azt is, hogy legalább akkora, ha nem még sokkal nagyobb kihívások előtt áll, mint az első női brit miniszterelnök, Margaret Thatcher, aki 1979-től 11 évig volt a kormányfői rezidencia lakója.
    

Thatcher könyörtelen, szenvtelen pragmatizmussal indította el a reménytelenül elavult, állami monopóliumok jellemezte, csőd fenyegette brit gazdaság korszerűsítését, súlyos - nem egyszer véres erőszakba torkolló - konfliktusokat is vállalva az akkor még tízmilliókat mozgósítani képes brit szakszervezeti mozgalommal.
    

Párttársai és sok elemző szerint azonban csendes, de ugyancsak könyörtelen, kitartó pragmatizmusban Theresa May sem marad el Margaret Thatchertől. A Konzervatív Párt egyik legtekintélyesebb veteránja, Ken Clarke, aki maga is háromszor indult - mindháromszor sikertelenül - a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért, nem sokkal a Downing Street-i váltás után, egy bekapcsolva hagyott tévékamerába mondta bele gyanútlanul, hogy Theresa Mayjel "rohadt nehéz kijönni".
    

May, amikor megkérdezték tőle, hogy mit szól párttársa - és a belügyminisztérium élén egykori elődje - kijelentéséhez, az alkalmat az Európai Bizottság elnökének szánt előzetes figyelmeztetésre kihasználva csak annyit mondott: "ha van valaki, akinek rohadt nehéz lesz kijönnie velem, az Jean-Claude Juncker".
    

Az anglikán lelkészcsaládba született brit kormányfő lesz az első olyan uniós vezető, aki - a jelenleg érvényes hivatalos tervek szerint március végéig - aktiválja a kilépési folyamatot elindító mechanizmust, vagyis a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét.
    

A folyamat valószínűleg Theresa May 2020-ig tartó teljes hivatali megbízatását leköti majd, és jó eséllyel még utódainak is munkát ad. Az 50. cikkely ugyanis kétévi tárgyalási időtávot határoz meg, de szinte konszenzusos elemzői vélemény Londonban, hogy 43 évi EU-tagság után biztosan nem lehet ilyen rövid idő alatt kimunkálni az Egyesült Királyság és az Európai Unió új kapcsolatrendszerét.
    

Theresa May többször hangoztatott véleménye szerint például a népszavazás megmutatta, hogy a britek nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt, az Európai Bizottság álláspontja szerint azonban ha Nagy-Britannia a kilépés után is akadálytalanul - vagyis vámmentesen - hozzá akar férni az EU egységes belső piacához, akkor tartania kell magát a szabad munkaerőáramlás alapelvéhez.
    

Ez várhatóan csak az egyik vitás kérdés lesz a számtalan közül, amikor majd hivatalosan is elindulnak a kilépési tárgyalások. Nagy-Britannia 2016-os drámai éve is bizonyosan csak az első felvonása volt annak a hosszas Brexit-sagának, amelynek vége egyelőre túlnyúlik a belátható politikai horizonton.

Hozzászólások

Jövő pénteken szavaz a spanyol parlament felső háza a katalán kormány felmentéséről

Jövő pénteken rendkívüli ülésen szavaz a spanyol parlament felső háza, a szenátus a katalán kormány felmentéséről és a spanyol kormány Katalóniára vonatkozó egyéb javaslatairól - döntött a szenátus elnöksége szombati madridi ülésén.
2017. 10. 21. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ilyen időre számíthatunk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
2017. 10. 21. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódnak a képviselőházi választások Csehországban

Csehországban folytatódnak a képviselőházi választások. Szombaton, a hagyományosan kétnapos választások második napján, reggel nyolctól délután kettőig lehet még szavazni. Az eredményeket az esti órákra ígéri a voksokat összeszámláló Cseh Statisztikai Hivatal.
2017. 10. 21. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A spanyol kormány szombat délelőtt megkezdte rendkívüli ülését

A spanyol kormány szombat délelőtt megkezdte rendkívüli ülését, amelyen végleges döntést készül hozni arról, hogy a katalán függetlenségi törekvésekkel kapcsolatban pontosan milyen intézkedéseket terjeszt be a parlament felső házának, az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva.
2017. 10. 21. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kormányok és internetes óriásvállalatok vállaltak együttműködést a terrorizmussal szemben a G7-es csúcson

A világhálón terjeszkedő terrorista szervezetekkel szemben a kormányok és az internetes óriásvállalatok együttműködésének szükségességét hangsúlyozták az iparilag fejlett országokat tömörítő G7-csoport belügyminiszterei az olaszországi Ischia szigetén pénteken véget ért találkozójukon.
2017. 10. 21. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Külföldi sajtó Magyarországról - Financial Times

A Financial Times című brit üzleti napilap a közép- és kelet-európai régió "ígéretes gazdasági kilátásaival", valamint a térség országainak politikai problémáival foglalkozott.
2017. 10. 21. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy-Britannia tiszteletben tartja a kilépésre vonatkozó kötelezettségvállalásait

Nagy-Britannia tiszteletben tartja a kilépésre vonatkozó kötelezettségvállalásait, a bennmaradó uniós tagországok egyetlen fillért sem fognak veszíteni - jelentette ki Theresa May brit miniszterelnök Brüsszelben pénteken, az uniós tagországok kétnapos csúcstalálkozóján, miközben a bennmaradó 27 tagállam külön egyeztetett a kilépési tárgyalások állásáról.
2017. 10. 21. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Merkel szerint decemberben újabb szakaszba léphetnek a Brexit tárgyalások

Reményét fejezte ki a német kancellár, hogy a Nagy-Britannia kilépéséről folytatott tárgyalások következő, második szakasza december folyamán megkezdődhet. Angela Merkel az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről.
2017. 10. 20. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Oroszország elleni szankciók nem ijesztik el a befektetőket

A befektetők jó ideje a kockázatosabb eszközökben, a kockázatosabb országokban keresik a számukra megfelelő hozamokat. A 2014-ben Oroszország ellen bevezetett szankciók után az orosz kötvénypiac már nem tudott annyi dollárban denominált kötvényt kibocsátani, mint korábban, de a nemzetközi befektetők egy részét ez sem tántorította el az orosz piactól. Sikeres vállalati kötvénykibocsátások voltak többek között a telekommunikáció, az alapvető fogyasztási javak és az ingatlanfejlesztés területén. Az Orosz Vasutak 15 milliárd rubeles kötvénykibocsátását kétszeresen jegyezték túl, és a Novolipetszk (acél) 500 millió dolláros, valamint a Nostrum Oil 725 millió dolláros kötvényibocsátásai is jó fogadtatásra találtak a nyugat-európai és észak-amerikai befektetők körében.
2017. 10. 20. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szigorúbb hangnemet ütött meg Spanyolország Katalóniával szemben

Tegnap letelt a határidő, amit a spanyol kormány adott a katalán vezetésnek, hogy tisztázzák függetlenségi törekvéseiket.
2017. 10. 20. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Németországban gyorsuló ütemben emelkedtek a termelői árak

Gyorsuló ütemben emelkedtek szeptemberben a termelői árak Németországban, jelezve az inflációs nyomás növekedését Európa legnagyobb gazdaságában.
2017. 10. 20. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lengyelországban lesz A Viszkis című film világpremierje

Négy magyar mozifilm és egy animáció szerepel a napokban zajló varsói filmfesztiválon, ahol péntek délután lesz Antal Nimród A Viszkis című alkotásának világpremiere - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel.
2017. 10. 20. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ez történt az EU-csúcstalálkozón

Az Európai Tanács csütörtökön kezdődött brüsszeli uniós csúcstalálkozójának első munkaülését követően következtetéseket fogadott el a migrációról, a digitális Európáról, valamint a biztonságról és védelemről - közölte az uniós tanács sajtószolgálata.
2017. 10. 20. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar hatóságoknak alá kell írniuk a CEU működését lehetővé tevő megállapodást

A magyar hatóságoknak a határidők meghosszabbítása helyett alá kell írniuk a Közép-európai Egyetem (CEU) működését lehetővé tevő, már letárgyalt megállapodást - emelte ki Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakcióvezetője, felszólítva az uniós tagállamok vezetőit, hogy csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcstalálkozójukon gyakoroljanak nyomást az ügyben Orbán Viktor kormányfőre.
2017. 10. 20. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bulgária a jövőben összehangolja európai uniós agrár szakpolitikáját hazánkkal

A jövőben Magyarország és Bulgária összehangolja majd az európai uniós közös agrárpolitikát (kap) érintő álláspontját, annak érdekében, hogy a gazdák a megfelelő forrásokhoz juthassanak - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Rumen Porozsanov bolgár mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterrel folytatott megbeszélés után, Szófiában a Földművelésügyi Minisztérium (FM) csütörtökön az MTI-nek eljutatott közleménye szerint.
2017. 10. 20. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több ezer egészségügyi dolgozó tüntetett Romániában

Több ezer egészségügyi dolgozó tüntetett csütörtökön Romániában, egyebek mellett a bérezési törvény és a társadalombiztosítási rendszer tervezett reformja ellen.
2017. 10. 20. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Visszatér a politikába Barack Obama

Barack Obama, az Egyesült Államok volt elnöke visszatér a politikába, és demokrata párti kormányzójelöltek mellett kampányol.
2017. 10. 19. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Románia az unió leggyorsabban növekvő gazdasága

Jelenleg Románia az Európai Unió leggyorsabban, évi 6 százalékkal növekvő gazdasága, ahol az ipari termelés idén több mint 8 százalékkal bővült - hangoztatta Mihai Tudose román kormányfő csütörtökön, az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma által Bukarestben megrendezett idei Trade Winds befektetői vándorfórumon.
2017. 10. 19. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Komoly átrendeződés várható Csehországban

A Nézőpont Intézet ügyvezetője szerint "komoly átrendeződés" várható Csehországban, nagy az igény a változásra.
2017. 10. 19. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen nyithatnak a főbb európai piacok

Vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2017. 10. 19. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás