A FAO-fejlesztésű halfüstölő már Ázsiában is elérhető
„Először csak az tűnt fel, hogy több lett a szabadidőm,” mondta Kopalapillai Theivarmallar, aki három lányát tartja el halfüstöléssel szerzett jövedelméből. „Korábban összesen 12 órát töltöttem a hal szárításával és füstölésével két napon át. Most akár 6-7 óra alatt végzek vele. Rengeteg időm marad a gyerekeimre és a háztartásra.”
A FAO 2008 óta dolgozik a halfüstölő és –szárító továbbfejlesztésén, hogy az kevesebb tüzelővel és füst kiszivárogtatásával hatékonyabban működjön, és óvja az azzal dolgozó – főként nők – egészségét. Az így feldolgozott hal egyúttal kevésbé romlékony és jobb minőségű, így a piacon is magasabb árat lehet kérni érte.
A technológiát már 12 afrikai országban alkalmazzák, ahol a hagyományos módszer szem- és bőrirritációt és légzőszervi megbetegedéseket okozott. Ez év júniusában az Európai Unió által finanszírozott fejlesztési program révén a technológia Ázsiába is eljutott, elsőként Srí Lankára, ahol a halászat egy jelentős jövedelemforrás.
„Hogy az ország egészére kiterjesszük az új technológiát, iránymutatásokat teszünk elérhetővé helyi nyelven és továbbképzéseket és tanácsadást is biztosítunk,” mondta a FAO képviselője, Nina Brandstrup.
Kopalapillai Theivarmallar már most élvezi ennek előnyeit: „Korábban 16-40 kg halat tudtam naponta feldolgozni, most már akár 100 kg-ot is. Kevesebbet költök tüzelőre is.”
A FAO a projekt hosszú távú fenntarthatóságát biztosítandó a halászközösségeknek továbbképzéseket is tart arról, hogyan javíthatják a hal minőségét, a csomagolást, válhatnak piacorientáltabbá és érhetik el a potenciális fogyasztókat a fővárosban, Colomboban.
Kalkulátor ajánlónk:
Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor