A Mapei-nek is jót tehet a CSOK

20 százalékkal növelte 2015. évi árbevételét a Mapei Kft. A vállalat nagyon optimistán tekint a jövőbe, 2016. rég nem látott jó éve lehet az ágazatnak. Véleményük szerint a közeljövőt három trend, a CSOK, az „online építőipar” és a szakemberhiány fogja befolyásolni.

A Mapei-nek is jót tehet a CSOK

A Mapei Kft. 20 százalékkal növelte az árbevételét 2015-ben az azt megelőző évhez képest. Az építőipari segédanyagokat, víz- és hőszigetelő rendszereket gyártó vállalat belföldi forgalma 9,35 milliárd forintra lett 2015-ben. Az elmúlt évben minden termékvonal két számjegyű növekedést ért el.

 

A legjobban a hidegburkolati termékek, a vízszigetelő anyagok és a homlokzati hőszigetelés termékvonalak nőttek. Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője az intenzív marketing tevékenységnek, valamint a vállalat tudásmegosztásra épülő stratégiájának tulajdonítja az eredményeket.


2016 nagyon jó év lehet

 

„A kormány intézkedéseinek hatására valószínűleg nagyobb lehetőségek lesznek 2016-ban az építőipar előtt. A január elsején életben lépő családok otthonteremtési kedvezmény rendszere (CSOK), valamint az új építésű lakások áfájának csökkentése várhatóan beindíthatja az évek óta pangó lakossági piacot” – mondta Markovich Béla.

 

Hozzátette: Ez remélhetőleg elég lesz, hogy ellensúlyozza, hogy az EU-s finanszírozású pályázatok kiírása csak őszre várható, ami különösen a nagy generálkivitelező cégeknek gondokat okozhat. Ezt a hatást várhatóan tovább mérsékeli az is, hogy a kormány terveiben több nagy, nem EU-s finanszírozású projekt is szerepel.

 

A vállalat 2016. évi tervei között szerepel a sóskúti üzemének bővítése. A tervek szerint nyáron induló egymilliárd forintos beruházás keretében a vállalat telephelye és raktára mintegy duplájára bővül, valamint egy új gyártósor kerül kiépítésre. A beruházással várhatóan harminc új munkahely jön létre.

 

„Online építőipar” és szakemberhiány

 

Markovich Béla szerint két további fontos trenddel kell számolni 2016-ban: egyrészt az „online építőipar” megjelenésével, azaz a látványosan erősödő internetes építőanyag vásárlással, másrészt az egyre ijesztőbb méreteket öltő szakemberhiánnyal.

 

Kapcsolódó kalkulátorok a SzámoldKi.hu jóvoltából:

- Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) kalkulátor

 Ingatlan vásárlás illetéke kalkulátor

 

A vásárlói szokások folyamatosan változnak. Egyre több a tudatos vásárló, akik az interneten tatálható információból felkészülnek, ezzel egyidőben látványosan erősödik az interneten történő építőanyag vásárlás. Sok olyan terméket, melyet eddig tüzép telepeken vásároltak az építtetők, ma egyszerűen megrendelik az interneten.

 

Mivel az internetes vásárlás leginkább a lakosságra jellemző, a lakásépítés áfájának csökkentése és a CSOK vélhetően tovább erősíti ezt a trendet. De ami talán még ennél is fontosabb: lesz-e elég szakember, aki ezt a megnövekedett, illetve növekedésben lévő kivitelezési igényt kielégíti? Ugyanis az elmúlt évek szakember elvándorlása miatt egyre kínzóbb a szakemberhiány.

 

Ráadásul egyre kevesebb fiatal választja hivatásául az építőipart. Markovich Béla szerint ha sürgősen nem változik meg valami a szakemberek anyagi és erkölcsi elismerésében, ha nem tudjuk a külföldre távozott szakemberink egy részét visszacsábítani, az beláthatatlan következményekkel. Ennek megoldása az iparág egyik legfontosabb feladata.

Hozzászólások

Ma több mint húsz kérdésre kell válaszolnia a kormánynak az Országgyűlésen

Több mint húsz kérdésre kell válaszolnia a kormánynak az Országgyűlés kedden véget érő ülésén.
2017. 10. 24. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi lesz veled OTP részvény?

Lokális csúcsa környékén megpihenve az OTP sem alkotott nagyot az elmúlt kereskedési hét záró napján, döntésképtelen gyertya született.
2017. 10. 24. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Viharos szél miatt az ország nagy részére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki

A sok eső miatt már nem, de a viharos szél miatt az ország nagy részére elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre a meteorológiai szolgálat.
2017. 10. 24. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az 1956-os forradalmat megelőzően komoly ellátási problémák voltak a városokban

Az 1956-os forradalmat megelőzően komoly ellátási problémák voltak a városokban, ez is az egyik tényezője volt a forradalomnak - mondta Boros Imre közgazdász az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.
2017. 10. 23. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Cinema City Filmünnep idei műsorán több mint 50 filmet nézhet meg

A Cinema City Filmünnep idei műsorán több mint 50 filmet, köztük négy premiert és hatot premier előtt nézhet meg a közönség október 26. és 29. között a mozihálózat fővárosi és vidéki termeiben.
2017. 10. 23. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megújulnak a margitszigeti Danubius-szállodák

Megújulnak a margitszigeti Danubius-szállodák: a Danubius Health Spa Resort Margitsziget szálloda közösségi tereinek átalakítása egy hét múlva indul, eközben folytatódik a Grand Hotel szobáinak felújítása is, a beruházások értéke meghaladja az egymilliárd forintot - közölte a szállodaüzemeltető az MTI-vel.
2017. 10. 23. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rengeteg eső lesz országszerte

A sok eső veszélye miatt két megyében és Budapesten a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben, de a többi megyére is első- vagy másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat. A fél országban erős szélre is figyelmeztetnek.
2017. 10. 23. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi fiatalnak van nyelvvizsgája Magyarországon

adott évben nyelvvizsgát tett 14-19 évesek; adott évben nyelvvizsgát tett 20-24 évesek
2017. 10. 23. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Dzsesszvilágsztárok Budapestre

A nemzetközi dzsessz-színtérről Dave Holland, Joshua Redman, Nicholas Payton, James Ulmer, Lizz Wright, Robert Fonseca, Jan Garbarek és Victor Wooten is koncertet ad Budapesten a következő egy évben a Get Closer szervezésében.
2017. 10. 23. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Varga Gábor lett a polgármester Medgyesbodzáson

A független Varga Gábort választották polgármesterré a Békés megyei Medgyesbodzáson vasárnap - tájékoztatta a helyi választási iroda az MTI-t.
2017. 10. 23. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A 20. századi magyar történelem legnagyszerűbb eseménye az 1956-os forradalom

A 20. századi magyar történelem legnagyszerűbb eseménye az 1956-os forradalom - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője vasárnap Szentesen.
2017. 10. 23. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövő év májusától működik az országos jégkár-mérséklő rendszer

Jövő év májusától működik majd az országos jégkár-mérséklő rendszer, amelynek következtében több tízmilliárd forint megtakarítás érhető el évente csak a mezőgazdaságban - közölte a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Karcagon.
2017. 10. 22. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiadós esőzéssel kezdődik a hét

A hétfői ünnepnapon országszerte kiadós esőzésre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Több megyére másodfokú, két megyére és a fővárosra a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adták ki a sok eső miatt.
2017. 10. 22. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 42. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2017. 10. 22. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változnak az átlagkeresetek

teljes munkaidőben foglalkoztatottak; havi nettó átlagkereset; költségvetés és a versenyszféra; forint/hó
2017. 10. 22. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

17 százalékkal nőtt a fizikai munkát végző dolgozók átlagos bruttó órabére

A harmadik negyedévben 859 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére közel 7 ezer dolgozó béradatainak elemzése alapján, ez 17 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakában elért 734 forinthoz képest - közölte a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. az MTI-vel.
2017. 10. 22. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Javult a levegő minősége Nyíregyházán

Javult a levegő minősége Nyíregyházán, a szálló por koncentrációja szombaton a szmogriadó tájékoztatási küszöbértéke alá csökkent - közölte a városháza sajtószolgálata vasárnap az MTI-vel.
2017. 10. 22. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több megyére és a fővárosra is figyelmeztetéseket adtak ki sok eső miatt

A várható sok eső miatt két megyére és a fővárosra elsőfokú, hat megyére pedig másodfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2017. 10. 22. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Négymilliárd forintból épül tudásközpont Szekszárdon

Több mint négymilliárd forintos beruházással tudásközpont épül Szekszárdon a Modern városok program keretében. A létesítmény, amelyben könyvtár és levéltár is lesz, a tervek szerint 2019-ben készül el.
2017. 10. 22. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyesült Államok Nagydíja - Hamilton indul az élről, Vettel a második helyről

A negyedik világbajnoki címéért hajtó Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Egyesült Államok Nagydíjának szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az első helyről.
2017. 10. 22. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás