A Saxo Bank Meghökkentő Előrejelzései: 2018 valóságos hullámvasút lesz a túlságosan is nyugodt 2017-hez képest

Az online multieszköz-kereskedő és befektetési specialista Saxo Bank a mai napon publikálta 2018-ra vonatkozó 10 Meghökkentő Előrejelzéseit. Az előrejelzések azokra a valószínűtlen, de teljes súlyukban nem igazán felmért lehetőségekre koncentrál, amelyek, ha mégis bekövetkeznek, hatalmas felfordulást okozhatnak a pénzügyi piacokon.

A Saxo Bank Meghökkentő Előrejelzései: 2018 valóságos hullámvasút lesz a túlságosan is nyugodt 2017-hez képest

Habár ezek az előrejelzések nem képezik részét a Saxo hivatalos 2018-as várakozásainak, mégis jelzésértékűek lehetnek olyan szempontból, hogy rávilágíthatnak a kockázatok allokációjának terén esetleg előforduló hiányosságokra azon befektetőknél, akik akár egy százaléknyi esélyt is adnak ezeknek a lehetőségeknek a bekövetkezésére. Az idei év Meghökkentő Előrejelzései kapcsán a Saxo Bank vezető közgazdásza, Steen Jakobsen a következőket nyilatkozta: „A Meghökkentő Előrejelzéseket immár tizedik éve publikáljuk, és úgy érzem, hogy az idei az egyik legjobban sikerült listánk, mivel arra ösztönzi a befektetőket, hogy az általánosan elfogadott piaci konszenzus keretein kívül gondolkodjanak. Fontos ugyanakkor megjegyeznünk, hogy a Meghökkentő Előrejelzések nem képezik részét a Saxo hivatalos várakozásainak, sokkal inkább olyan valószínűtlen események és piacmozgató tényezők, amelyek komolyan átrendezhetik a konszenzusos várakozásokat.”


John J.Hardy devizapiaci stratégiai vezető, aki az idei évben a projektet vezette, a következőket fűzte hozzá: „Egy évvel ezelőtt sokan úgy vélték, hogy 2017 a volatilitás éve lesz, tekintettel Trump valószínűtlen győzelmére és a Brexit okozta sokkra. Ezzel szemben 2017-ben a piacok feltűnően nyugodtak maradtak, amelynek eredményeképpen világszerte megélénkült a kereskedés a kockázatos eszközökben, miközben a vihar egyre csak váratott magára. Úgy véljük azonban, hogy 2018-ban az inga visszalendül és a volatilitás kockázata megnő – a hosszú nyugodt, csendes időszakok mindig magukban hordozzák a jövőbeli volatilitás lehetőségét, mivel a befektetők hajlamosak alábecsülni a kis valószínűségű események kockázatát, és pozícióikat túl magas tőkeáttételeken keresztül növelik meg, számítva arra, hogy a ciklus folytatódni fog.” „Az idei előrejelzéseink” – folytatta Hardy – „nem csak a piacok összeomlásáról szólnak. A legkülönbözőbb lehetőségeket vettük figyelembe, például azt, hogy a központi bankok monetáris politikai eszközei erejüket vesztik, vagy az Európai Unióban új politikai válság alakul ki, vagy Kína szépen lassan felmorzsolja a dollár tartalékdeviza-szerepét, esetleg a Dél-Afrikában új politikai mozgalom erősödik meg. Ezek az előrejelzések vagy bejönnek, vagy nem, de nem is igazán ez a lényeg. A feladatunk sokkal inkább az, hogy vitát generáljunk és elősegítsük a véleménycserét az olyan, most még valószínűtlennek tekintett tényezők kapcsán, amelyek 2018-ban piaci trendfordulókat okozhatnak.” A 2018-ra vonatkozó Meghökkentő Előrejelzések teljes listája ezen a linken található, a rövid összefoglalót pedig az alábbiakban közöljük: 

 

1. Az Egyesült Államokban a Fed elveszíti függetlenségét, a pénzügyminisztérium veszi át az irányítást

 

Mind a republikánusok, mind pedig a demokraták szeretnének minél nagyobb szeletet kihasítani a populisták szavazataiból a 2018-as félidős választásokon, miközben a költségvetési fegyelem teljesen hiányzik a kormányzásból, a republikánusok adócsökkentései pedig komoly kieséseket okoznak bevételi oldalon, ami még fájóbb lesz, ha az Egyesült Államok a recesszió irányába mozdul. A gyengén teljesítő gazdaság, a magasabb kamatlábak és a nagyobb infláció a Fed-et gyakorlatilag meg fogja fosztani a monetáris politika terén a mozgástértől. A gazdaság gyenge teljesítőképességéért, a kötvénypiaci válságért és az egyre súlyosabb egyenlőtlenségekért a Fed lesz a bűnbak, a pénzügyminisztériumot pedig ebből következően rendkívüli jogokkal ruházzák fel. A pénzügyminisztérium utasítására a Fed 2,5 százalékon maximálja az amerikai hosszú állampapírok hozamait, hogy megakadályozzák a kötvénypiac összeomlását – ilyen intézkedésre utoljára közvetlenül a második világháború után került sor.

 

2. A japán központi bank arra kényszerül, hogy felhagyjon a hozamgörbe kézi vezérlésével

 

A Bank of Japan politikája, miszerint kézben tartja a hozamgörbét, nagy mértékben kötődik a nemzetközi kamatok és hozamok alacsony szintjéhez – ezek a feltételek pedig 2018-ban már nem fognak fennállni. Az infláció emelkedésével a hozamok is megugranak, és ennek eredményeként a jen nagyot esik. Végső megoldásként a központi banknak a monetáris lazításhoz hasonló lépésekhez kell folyamodnia, amelyek újra a jen erősödéséhez vezetnek.

 

3. Kína bevezeti az olaj-jüant

 

Kína messze a legnagyobb olajimportőr, számos kitermelő pedig már most is boldogan elfogadja, hogy jüanban számoljon el az ázsiai országgal. Mivel az Egyesült Államok nemzetközi jelentősége és ereje fokozatosan csökken, és a jüan alapú nemzetközi árupiaci határidős ügyletek általában népszerűek, a Sanghaji Nemzetközi Energiatőzsde azon döntése, hogy jüan alapú nyersolaj határidős kontraktust indít el, zajos sikert fog aratni. Az olaj-jüan felfutásának hatására a CNY árfolyama jelentősen erősödik a dollárral szemben.

 

4. Megugrik a piaci volatilitás a részvénypiacokon tapasztalt válságok nyomán


A nemzetközi piacokon egyre több különleges jelenség tapasztalható – ezek közé tartozik a volatilitás alacsony szintje 2017-ben az eszközosztályok széles skáláján. A VIX és a MOVE indexek történelmi mélypontjaival párhuzamosan a részvények és az ingatlanpiacok új csúcsokat döntenek, ami gyakorlatilag szikrát vet a puskaporos hordóba – az S&P 500 index az 1987-ben tapasztaltakhoz hasonlóan gyors ütemben veszíthet értékéből, a volatilitás csökkenésére játszó befektetési alapok pedig gyakorlatilag megszűnnek létezni. Egy eddig ismeretlen, a volatilitás növekedésére játszó kereskedő 1000 százalékos hozamot ér el, és ezzel élő legendává válik.


5. Az amerikai választók éles balos fordulatot vesznek a 2018-as választásokon


2018-ban jelentős hatással lesz a politikára az Amerikai Egyesült Államok megváltozott demográfiai helyzete – a 35 év alatti, ezredfordulós népesség lép elő a legnagyobb demográfiai csoporttá, meghaladva ezzel a háború utáni baby-boom generációt. A fiatalabb szavazók Trump elnökkel szembeni ellenérzése, az egyre súlyosbodó egyenlőtlenség, amelyet tovább élesít a republikánusok cinikus adóreformja, illetve a demokrata jelöltek új generációja, akik nem félnek a Sanders-stílusú, baloldali populista megnyilvánulásoktól, az ezredfordulós szavazók tömegeit ösztönzik majd arra, hogy menjenek el novemberben szavazni. A demokraták a vita fókuszát a tömegek kedvéért az adóreformról a kiadás oldali élénkítésekre helyezi át (a deficit senkit nem fog izgatni). A harmincéves amerikai kincstárjegy hozama 5 százalék fölé száll el.

 

6. Az Osztrák-Magyar Monarchia utódállamai meghatározó szerephez jutnak az Európai Unióban 

 

Az unió magját alkotó országok és az új, az unióhoz szkeptikusabban hozzáálló tagok közötti szakadék áthidalhatatlanná nő 2018-ban, és 1951 óta először Európa politikai középpontja a német-francia tengely irányából Közép-Kelet Európa irányába mozdul el. Az Európai Unió rendszerszintű működésképtelensége hamar felkelti a pénzügyi piacok aggodalmát, ami az euró értékében is megmutatkozik. 


7. A Bitcoin a kutyák martaléka lesz


A 2017 decemberében elindított Bitcoin határidős tőzsdei kontraktus átütő sikert arat azon befektetők és befektetési alapok körében, akik sokkal szívesebben szállnak be határidős tőzsdei ügyletekbe, minthogy befektetéseiket közvetlenül a kriptodevizák piacain fektessék be. Hamarosan azonban a Bitcoin elveszíti a talajt a lába alól, miután Oroszország és Kína határozottan a partvonalra kényszeríti, illetve konkrétan be is tiltja a belföldi kereskedést a szabályozatlan kriptodevizákban – ezek hatására a Bitcoin összeomolhat. 


8. Afrikai tavasz, Dél-Afrika előretörése


Meglepő események láncolatát követően 2018-ban a demokratikus átalakulási hullám végig söpör a Szaharától délre eső afrikai országokon. Zimbabwe időtlen idők óta hivatalban lévő elnökének, Robert Mugabénak a 2017 végi lemondatása politikai változásokat indukál több más afrikai országban is. A dél-afrikai Jacob Zumát is lemondatják, a kongói Joseph Kabila pedig példátlannak tekinthető tiltakozással találja szembe magát, amelynek hatására kénytelen elhagyni az országot. A folyamat legnagyobb nyertese a Dél-afrikai Köztársaság lesz, a ZAR a feltörekvő devizák közül a befektetők kedvencévé válik. Ez a teljesítmény a világgazdaság legdinamikusabb növekedési ütemét hozza el Dél-Afrikába, illetve az országhoz kapcsolódó régió gazdaságai számára.


9. A Tencent átveszi az első helyet az Apple-től


A világ legnagyobb lélekszámú országa, Kína, ahol az életszínvonal gyors ütemben növekszik, megnyitja tőkepiacát, illetve reformprogramjaival kedvező hatást gyakorol a befektetői hangulatra. Ez különösen látványos a kínai technológiai szektorban, ahol a piacvezető Tencent részvényei 120 százalékkal emelkednek 2017-ben. A piaci kapitalizáció szempontjából 2017 végére a Tencent a világ öt legnagyobb vállalata közé emelkedett, megközelítette az 500 milliárd dollárt, ami már a Facebook szintje. 2018-ban a Tencent árfolyama újabb 100 százalékkal emelkedik, ezzel állva hagyja vetélytársait és az ezermilliárd dolláros piaci kapitalizációt is meghaladva átveszi az első helyet az Apple-től.


10. Eljön a nők ideje 

 

A felnövekvő generációban a nők lassan magasabb végzettségeket szereztek, mint a férfiak – az amerikai egyetemeken az alapszakokon ma már 50 százalékkal több nő diplomázik, mint férfi. Az üzleti jellegű területeken közel 50% a nők aránya a diplomázók körében. 2017-ben ugyanakkor a Fortune 500 listáján szereplő társaságok gazdasági vezetői közül mindössze 6,4 százalék volt nő – érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy ezek a nők többet keresnek, mint a velük azonos pozícióban dolgozó férfiak.

A változást azonban semmi nem állíthatja meg, és ennek nem csak az egyenlősdi az oka, hanem az a gyakorlati indok is felmerül, hogy a nőkben rejlő potenciál kihasználásával úgy növelhető a termelés, hogy ehhez nem szükséges a népesség növekedése. Ez pedig komoly érv a mai fejlett gazdaságokban, ahol komoly kihívást jelent a termelékenység stagnálása és az elöregedő társadalom. 2018-ban a soviniszta öregfiúk klubját alaposan felforgatják a részvényesek, és az év végéig a Fortune vállalatok közül több mint hatvannál nő lesz a vezető. 

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Nőtt a világ acéltermelése

Nőtt a világ acéltermelése júliusban és az idei első hét hónapban az egy évvel korábbihoz képest a nemzetközi acélipari szövetség, a The World Steel Association (WSA) szerint.
2021. 08. 24. 21:00
Megosztás:

Felfelé javította a német GDP-növekedést a Destatis

Előző becsléséhez képest felfelé javította a második negyedévi német GDP-növekedési adatait a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentésében.
2021. 08. 24. 09:00
Megosztás:

Ukrajnában lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Ukrajnában júliusban lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése éves összevetésben, ugyanakkor gyorsult havi szinten.
2021. 08. 23. 13:00
Megosztás:

46 éve nem volt ilyen magas a német termelői infláció

1975 óta nem emelkedtek olyan ütemben a termelői árak Németországban, mint júliusban; ez erősítheti az inflációs aggodalmakat.
2021. 08. 20. 12:00
Megosztás:

Veszített lendületéből a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben

Az elemzők által várt gyorsulás helyett lassult a feldolgozóipar bővülése az Egyesült Államok harmadik legnagyobb, közép-atlanti térségében augusztusban.
2021. 08. 20. 07:00
Megosztás:

Ilyen még nem volt: 11%-kal több bevétellel terveznek a vállalkozások

Rekord magas árbevétel-növekedéssel számolnak a következő egy évben a hazai kkv-k. A K&H bizalmi index kutatás 17 éves történetének legmagasabb pénzügyi várakozása szerint átlagosan 11 százalékkal több árbevétellel és 6 százalékkal nagyobb profittal terveznek az előttünk álló egy évre a vállalkozások.
2021. 08. 19. 08:00
Megosztás:

Rendkívüli tanácskozást tartanak a NATO-külügyminiszterek

A NATO-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli tanácskozást tartanak videokonferencia keretében pénteken, az afganisztáni tálib hatalomátvétellel kapcsolatban.
2021. 08. 19. 03:00
Megosztás:

Júniusban fellendült a félvezetők globális eladása

Nőtt a félvezetők globális eladásából származó bevétel júniusban havi és éves szinten egyaránt a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szövetség, a SIA szerint.
2021. 08. 18. 21:00
Megosztás:

A delta variáns miatt lassul a gazdasági növekedés

A japán export erősödés elkezdett lassulni júliusban, miután a növekvő fertőzés számok miatt a Kínába és az Európába irányuló szállítások is csökkentek.
2021. 08. 18. 16:00
Megosztás:

Várt ütemben bővült az európai gazdaság

Gyakorlatilag a vártnak megfelelő lett a tegnap délelőtt közzétett második negyedéves eurózónás előzetes GDP adat.
2021. 08. 18. 15:00
Megosztás:

A magyar 17%-os GDP növekedést 2 ország is megverte Európában

Erőteljes növekedést láthattunk a második negyedéves GDP kapcsán egész Európában. A 17,7 százalékos, munkanappal tisztított magyar növekedés a dobogó harmadik fokára volt elég a spanyol 20 és az olasz 18,7 százalékos növekedés mögött.
2021. 08. 18. 14:00
Megosztás:

Többre lehet képes a magyar gazdaság

A második negyedévben 17,9 százalékkal növekedett a magyar GDP az előző év azonos időszakához képest a nyers adatok szerint. A jó adat fényében akár 7 százalék feletti növekedés is elképzelhető 2021-ben.
2021. 08. 18. 07:00
Megosztás:

Nőtt az USA ipari termelése

A vártnál nagyobb mértékben nőtt az Egyesült Államok ipari termelése júliusban a Federal Reserve keddi jelentése alapján.
2021. 08. 18. 00:05
Megosztás:

Az idei első fél évben nőtt a román gazdaság

Az idei első fél évben a nyers adatok szerint 6,5 százalékkal nőtt a román gazdaság a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.
2021. 08. 17. 13:00
Megosztás:

Szárnyal a Deloitte kockázati tőke bizalmi indexe

A Deloitte legfrissebb közép-európai kockázati tőke bizalmi felmérése szerint a tapasztalat, a bevált növekedési stratégiák és a javuló gazdasági kilátások növelik a bizalmat a magántőke-befektetők körében.
2021. 08. 17. 05:30
Megosztás:

Csaknem üres a makronaptár, de érkezik némi adat a napokban

Csaknem üres a makronaptár a jövő héten, mindössze a bruttó hazai termék (GDP) második negyedévi adatának első becslése jelenik meg, valamint az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének július végi helyzetéről szóló részletes tájékoztató.
2021. 08. 15. 11:00
Megosztás:

E-sport Ítéletnap: az Erste Csoport bemutatja az e-sportok bukását

Miután tavaly bemutatkozott az e-sportok világában, az Erste Csoport a League of Legends Európa-bajnoksággal (LEC) kötött partnerségének második fejezetét ünnepli. A Jung von Matt SPORTS humoros kampányfilmjének segítségével a bankcsoport az e-sportokat övező témák közül a legtöbb vitát kiváltó kérdést választotta ki. Azzal foglalkozik, hogy az e-sport igazi sportnak számít, vagy sem, valamint bemutatja a játékosközösség erre adott reakcióját. Az LEC Summer Splithez köthető kampány augusztus 13-án rajtol a Rájátszással egy időben, és az augusztus 29-ei döntőig látható lesz a közösségi médiában és az LEC Livestream csatornán.
2021. 08. 14. 13:00
Megosztás:

A sikerágazat adhat pillért a tartós növekedéshez

Az utóbbi években kiemelkedően jó teljesítményt nyújtó építőipar is megtorpant a járvány miatt, ám a szektor készen áll arra, hogy - hasonlóan a pandémia előtti évekhez - tempós növekedéssel segítse a magyar gazdaság fejlődését.
2021. 08. 14. 11:00
Megosztás:

Így készülnek a cégek a kis januárra

A nyári uborkaszezon végéhez érve a cégek év végi hajrát hirdetnek az utolsó negyedévre, ezért erősödő versenyre lehet számítani ősszel. Nagy Lehel, a Langmár Kommunikáció ügyvezető-helyettese arról beszélt, hogy fontos lefektetni a stratégiát és ennek mentén építeni a kommunikációt ebben az időszakban. Példaként említette, hogy ha valakinek nincs jelen a célközönsége egy adott közösségi felületen, akkor oda teljesen felesleges erőforrásokat csoportosítani. Megjegyezte, ilyenkor célszerű nagy hangsúlyt fektetni a már meglévő ügyfelekre, hiszen statisztikailag alátámasztott tény, hogy őket olcsóbb újabb vásárlásra ösztönözni.
2021. 08. 14. 05:00
Megosztás: