A biztonságos élelmiszer mindenki felelőssége
A mai napon az Egyesült Nemzetek Szervezetének döntése alapján először tartják meg az élelmiszerbiztonsági világnapot, egy újabb lökést adva a biztonságos élelmiszert garantálni igyekvő törekvéseknek.
Két ENSZ ügynökség, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) lettek kijelölve ennek koordinálására szerte a világon.
Mivel az élelmiszer bárhol beszennyeződhet a termelőtől a tányérig tartó útján, biztonságának garantálásához mindenki hozzájárul, aki élelmiszert termel, feldolgoz, szállít, tárol, értékesít és fogyaszt.
„A fogyasztók kezében a kulcs a változáshoz,” – mondta Mary Kenny, a FAO élelmiszerbiztonsági és -minőség szakértője. „Az élelmiszerellátó lánc összetettségét tekintve a fogyasztóknak időbeni, érthető és megbízható információra van szüksége, hogy a beltartalmi és az élelmiszerből fakadó veszélyek ismeretében hozzák meg döntéseiket.”
Mennyire táplálkozol egészségesen? ITT megtudhatod!