A globális kereskedelem nyitottsága akadályozta meg a világgazdasági depressziót

A Bank of England kormányzója szerint a világ vezető jegybankjainak agresszív válaszlépései mellett a kereskedelem nyitottsága akadályozta meg, hogy a legutóbbi globális pénzügyi válság világgazdasági depresszióvá mélyüljön.

A globális kereskedelem nyitottsága akadályozta meg a világgazdasági depressziót

Mark Carney, aki csütörtök este az észak-angliai Newcastle-ban szólalt fel egy üzleti rendezvényen, a protekcionizmust és a gazdasági prosperitást állította szembe egymással, alig burkolt éles bírálatokat megfogalmazva az amerikai kormány címére a Washington által bevezetett és kilátásba helyezett büntetővámok miatt.
   
A brit jegybank vezetője kijelentette: a legutóbbi globális válság utáni időszak egyik "meg nem énekelt diadala", hogy a húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaság (G20) "egészen mostanáig" képes volt ellenállni a protekcionizmus kísértésének.
    

Carney szerint ez a "csodálatraméltó visszafogottság" segítette elő, hogy a globális áruforgalom értéke a válság kitörése után alig két évvel ismét elérte a válság előtti szintet.
    

A Bank of England kormányzója felidézte, hogy az 1930-as évek nagy depressziója utáni egy évtized nagy részében az akkori válság előtti csúcsnál hozzávetőleg 20 százalékkal alacsonyabb maradt a világkereskedelem értéke.
  
Most azonban nyitott maradt a világkereskedelem, és ahogy az elmúlt években oszlani kezdett a pénzügyi válság árnyéka, a világkereskedelem gyorsuló növekedésnek indult, magával húzva a beruházásokat és a korábbinál sokkal egészségesebb világgazdasági növekedést teremtve. A tavalyi negyedik negyedévvel zárult egy évben a globális hazai össztermék (GDP) 3,9 százalékkal bővült, 2011 óta a leggyorsabb ütemben, és a gazdaságok 90 százaléka saját potenciálját meghaladó ütemben nőtt - hangsúlyozta a Bank of England vezetője.
   
Carney hozzátette ugyanakkor, hogy mindeközben a protekcionista retorika is hangosabbá vált. Bár a protekcionizmus egyelőre jórészt megmaradt e retorika szintjén, de ha az eddig bejelentett vámemelési tervek mindegyikét végrehajtják - mindenekelőtt az Egyesült Államok és Kína, az Egyesült Államok és az EU, valamint az Egyesült Államok és az észak-amerikai szabadkereskedelmi társulás (NAFTA) többi tagországa között -, akkor az átlagos kétoldalú vámtarifák a jelenlegi szintnek hozzávetőleg a kétszeresére emelkednek, és az Egyesült Államok által érvényesített vám több mint 50 éve nem látott szintre nőne - mondta a brit jegybank kormányzója.
   
Mark Carney szerint máris vannak kezdeti jelei annak, hogy az ellenségesebbé és bizonytalanabbá vált kereskedelmi környezetben lanyhul a világgazdasági aktivitás. A globális exportrendeléseket és a feldolgozóipari kibocsátást mérő adatok például az év eleji magas szintekről visszaestek, az Egyesült Államokban és az euróövezetben pedig a beruházási javak rendelésállományának növekedési üteme az idei első negyedévben zéróra csökkent.
   
A Bank of England kormányzója szerint a jegybank szimulációs számításai azt mutatják, hogy ha az Egyesült Államok 10 százalékponttal emeli a vámokat összes kereskedelmi partnerével szemben, az 2,5 százalékkal csökkentheti az amerikai gazdaág kibocsátási értékét és 1 százalékkal a globális kibocsátást egyedül a kereskedelmi csatornán keresztül érvényesülő hatások miatt.
   
A kereskedelmi háború növekedési kockázataira nagy londoni elemzőházak is felhívták a figyelmet.
   
Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, az Oxford Economics közgazdászai legújabb helyzetértékelésükben közölték: számításaik szerint ha a kilátásba helyezett összes büntetővámot az ilyen intézkedésekkel fenyegetőző mindegyik ország teljes mértékben érvényesíti, az több mint 800 milliárd dollár értékű - a globális GDP-érték 4 százalékának megfelelő - kereskedelmi forgalmat érintene.
   
Az Oxford Economics tanulmánya szerint - abból a feltételezésből kiindulva, hogy a vámkonfliktus eszkalációja 10 százalékos átlagos globális tőzsdei árfolyamzuhanást is okoz - a ház modellszámításai azt jelzik, hogy az eszkalációs forgatókönyv megvalósulásának halmozott negatív hatásai összességében 0,4 százalékponttal fognák vissza a világgazdaság növekedési ütemét 2020-ban.

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Így nőtt az USA ipari termelése

Az Egyesült Államokban nőtt az ipari termelés, de az ipari kapacitások kihasználtsága csökkent októberben.
2018. 11. 17. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az eurózóna költségvetésének tervéről egyeztetett Párizs és Berlin

Franciaország és Németország hétfőn bemutatja az eurózóna költségvetésének tervezetéről készült közös javaslatát az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek (Eurogroup) brüsszeli találkozóján.
2018. 11. 17. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Theresa May kinevezte a lemondott miniszterek utódait

Theresa May brit miniszterelnök kinevezte pénteken a Brexit-ügyi, illetve a munkaügyi tárca éléről előző nap lemondott miniszterek utódait. A brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító brit minisztérium (DExEU) élére Stephen Barclay eddigi egészségügyi államtitkár került.
2018. 11. 16. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2018. 11. 16. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Gyengüléssel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi erős zárás után.
2018. 11. 16. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csúcson az euróövezeti infláció

Októberben majdnem hat éve a legmagasabbra emelkedett az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken kiadott jelentése szerint.
2018. 11. 16. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Van esély új választásra vagy népszavazásra Nagy-Britanniában

Nem biztos, hogy meglesz a brit parlamentben a Brexitről szóló EU-brit megállapodás elfogadásához szükséges többség, akkor pedig választás vagy népszavazás jöhet - erről beszélt Gálik Zoltán egyetemi docens az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
2018. 11. 16. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősen indult a kereskedés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.
2018. 11. 16. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább nőtt az EU-ból az unión kívülre küldött magánátutalások összege

Tavaly tovább nőtt az Európai Unióban élők által az unión kívülre küldött magánátutalások összege. A személyi átutalások többségét a bevándorlók származási országukba küldött pénzösszegei adták az EU statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön közzétett jelentése szerint.
2018. 11. 16. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A teljes belvárosból kitiltaná a járműforgalmat Párizs főpolgármestere

Kitiltaná Párizs történelmi belvárosából a gépjárműforgalmat Anne Hidalgo főpolgármester. Az ötlet alig pár héttel azután szivárgott ki, hogy egy bírósági döntés alapján véglegessé vált a kitiltás az alsó rakpartokról.
2018. 11. 16. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A cseh miniszterelnök lemondását követelte több ezer tüntető Prágában

Andrej Babis cseh miniszterelnök lemondását követelte több ezer tüntető csütörtök este a prágai Vencel téren és több cseh nagyváros központjában.
2018. 11. 16. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar pedagógus-továbbképző központ jöhet létre Romániában

Magyar pedagógus-továbbképző központ létrehozásáról döntött csütörtökön a román kormány, az új intézmény Nagyváradon fog működni - közölte csütörtöki hírlevelében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).
2018. 11. 16. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszország rendezi a 2022-es férfi röplabda-világbajnokságot

A Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) mexikói kongresszusán úgy döntött, Oroszország rendezheti a 2022-es férfi világbajnokságot.
2018. 11. 15. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Theresa May végig akarja vinni a Brexit-folyamatot

Theresa May brit miniszterelnök egyenes utalást tett csütörtökön arra, hogy a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) megállapodástervezetét érő súlyos bírálatok ellenére sem kíván távozni tisztségéből, kijelentve: ő szándékozik végigvinni a Brexit-folyamatot.
2018. 11. 15. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővítik a vonaton utazók jogait

Az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön támogatták azt a módosító javaslatot, amely a vonatok késése esetén növeli az utasoknak járó kártérítés összegét, a fogyatékkal élő utasok számára hathatósabb segítséget ír elő, a kerékpárosok számára pedig a vasút könnyebb használhatóságát biztosítja.
2018. 11. 15. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszteségbe fordultak az európai tőzsdék

Erős kezdés után veszteségbe fordult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.
2018. 11. 15. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Putyin szerint Európának támogatnia kell a szíriai újjáépítést

Európának támogatnia kell Szíria helyreállítását, ha nem akar újabb menekülthullámot - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Szingapúrban, az orosz újságírók számára csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján.
2018. 11. 15. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Stabilnak tűnik a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok helyzete

Nagy-Britannia magyarországi nagykövete szerint továbbra is stabil a szigetországban dolgozó magyarok helyzete a szerdán jóváhagyott brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezet alapján.
2018. 11. 15. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lemondott a Brexit-ügyi miniszter és a munkaügyi miniszter is

Benyújtotta lemondását csütörtökön Dominic Raab, aki eddig a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító brit minisztériumot (DExEU) vezette. Lépését azzal indokolta, hogy nem tudja "jó lelkiismerettel" támogatni a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló, a kormány által előző este jóváhagyott megállapodástervezetet.
2018. 11. 15. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Instabil lábakon áll a Brexit megállapodás

Tegnap a brit kormány megszavazta a Brexit megállapodást, ettől függetlenül maguk a kormánytagok sem elégedettek azzal, ráadásul még a brit parlamentnek is jóvá kell hagynia várhatóan decemberben.
2018. 11. 15. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás