A kormány ott segít a családoknak, ahol tud

A magyar reformok működnek, amit az is mutat, hogy a sertés tőkehús általános forgalmi adójának (áfa) csökkentését lehetővé tette a magyar gazdaság teljesítő képessége; a kormány a sertés tőkehús áfájának mérséklésével a családokat kívánja segíteni - húzta alá a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára csütörtökön Budaörsön sajtótájékoztatón.

A kormány ott segít a családoknak, ahol tud

Zsigó Róbert, a Auchan Magyarország Kft. helyi áruházában arról beszélt, hogy az FM évek óta küzd azért, hogy az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adója jelentősen csökkenjen. Az agrártárca kitartó szakmapolitikai tevékenyégének köszönhetően újból csökkent egy alapvető élelmiszer áfája. Kiemelte: így ez év január 1-jétől a sertés tőkehúsok áfakulcsa minden eddiginél alacsonyabb, 5 százalék lett; ezzel a családok élelmiszerre fordított kiadásai 25 milliárd forinttal csökkenhetnek. Emlékeztetett: a szóban forgó folyamat 2014. januárjában kezdődött, amikor 5 százalékra csökkentették az élő- és félsertés áfáját.

 

A tapasztalatok és statisztikai adatok igazolták a szaktárca és az ágazati szereplők pozitív várakozásait: nőtt az élősertés felvásárlása, az exportja visszaesett, élénkült a tenyészállatok forgalma, nőtt a sertéstartók száma, valamint hosszú idő után ismét nőtt a sertésállomány. Múlt év január 1-jétől az élő és vágott szarvasmarha, juh, valamint kecske áfakulcsa is 5 százalékra csökkent. Most pedig, január 1-jével a kormány áfacsökkentési programjának keretében a sertés tőkehús áfája csökkent 27 százalékról 5 százalékra.

 

Az FM továbbra is kezdeményezi az intézkedés kiterjesztését, és támogatja, hogy az alapvető élelmiszerek további termékköreit is minél hamarabb kedvezményes áfakörbe sorolják - hívta fel a figyelmet. A sertéshús áfacsökkentésével a kormány a lakosság megélhetési terheit csökkenti. Számos termék ára ezer forint alá kúszott, a kormány ezzel is szeretné segíteni az emberek, a családok megélhetését - fűzte hozzá. Az államtitkár utalt arra: a sertéságazat fejlődését, a fogyasztás növelését segíti a "Kiváló Minőségű Sertéshús" (KMS) védjegy is. Eddig 180 sertéstartó és feldolgozó üzem, illetve kereskedelmi egység csatlakozott a KMS eredetigazolási programhoz.

 

Ennek köszönhetően évi mintegy 1,3 millió sertésből előállított hús és húskészítmény vált jogosulttá a védjegy használatára. A KMS-védjegyet viselő áru esetén garantált, hogy a sertés Magyarországon született, kizárólag GMO-mentes gabonán nevelkedett, valamint a húsa meghatározott márványozottsággal és sajátos, különleges ízzel és illatvilággal rendelkezik. Ennek eredményeként a tavaly bevezetett minőségellenőrzési rendszer segíti a vásárlók tájékozódását, áruválasztását.

 

Megemlítette továbbá, hogy az idén a sertésstratégia folytatásához további 1,15 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány. Szólt arról is: az áfacsökkentés további jótékony hatása, hogy növeli a keresletet, a tisztességesen működő vállalkozások számára egyenlő versenyfeltételeket teremt, ösztönzi a belföldi sertéstenyésztést és az áfacsalásokkal terhelt sertéshúspiac kifehérítését. Így a mostani áfacsökkentés várhatóan a sertéshús ellátási lánc további fehéredésével jár majd.

 

Az intézkedés a magyar sertéságazat versenyképességének megőrzését és növekedésének előmozdítását is segíti. Benoit Barbault, az Auchan Magyarország Kft. termékigazgatója annak a reményének adott hangot, hogy a kormány kedvező döntése nyomán a magyar vásárlók az eddiginél több minőségi sertéshúst vásárolnak majd, és kedvezőbb áron, mint korábban.

 

A sertés tőkehús áfájának csökkentése 17 százalékos árcsökkentést jelent a vásárlók számára. Az Auchan ezt a 17 százalékos csökkentést teljes egészében továbbadja a vásárlóknak. Példaként hozta: az a hús, amelynek kilója eddig 1000 forintba került, mostantól a vevők 826 forintért tudják megvenni kilogrammonként. Emlékeztetett: az Auchan Magyarországon évente mintegy 6000 tonna sertéshúst értékesít. Várhatóan ez a mennyiség az áfacsökkentésnek köszönhetően tovább emelkedik - tette hozzá.

 

Közölte: az Auchan áruházakban található termékek több termelőtől származnak. Ennek része az Auchan Magyarország "háztáji sertésprogramja", amely 2014-ben kezdődött, és ebben a programban már több mint 100 tenyésztő van. Ez a program élénkíti a gazdaságot és javítja a sertéshúsok minőségét is. Az Auchan tavalyelőtt megkapta a KMS-minősítést is, elsőként a magyarországi hipermarketek közül.

Hozzászólások

Magyarország az agrárdigitalizációra törekszik

Magyarország ragaszkodik a hagyományos élelmiszerekhez, amelyeket azonban a legmodernebb technológiákkal kell előállítani - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szombaton Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA).
2018. 01. 21. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az agrárkormányzat fontosnak tartja a kertészeti ágazat fejlesztését

Az agrárkormányzat fontosnak tartja a kertészeti ágazat fejlesztését, a mezőgazdaságban ugyanis ez a legmunkaigényesebb terület, mintegy 300-350 ezer család megélhetését biztosítja - mondta Nagy István parlamenti államtitkár szombaton egy szakmai rendezvényen, Tuzséron a Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint.
2018. 01. 20. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Donald Trump: Ha nincs fal, nincs megállapodás

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben szögezte le, hogy soha nem változott meg a véleménye az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítéséről.
2018. 01. 18. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szlovák és magyar erdészetek indítanak közös méhészeti programot

A szlovák állami erdőgazdaság Kistapolcsányi Erdészete és a Vértesi Erdő Zrt. 340 millió forintos uniós támogatásból közös programot valósít meg a két erdészet méhészeti hagyományainak megújítására - jelentették be csütörtökön a felvidéki Kistapolcsány kastélyában.
2018. 01. 18. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a hal ára az áfamérséklésnek köszönhetően

Az üzletek döntő többségében 10-15 százalékkal csökkent a hal fogyasztói az áfacsökkentésnek köszönhetően - mondta a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) ügyvezető igazgatója szerdán az MTI megkeresésére.
2018. 01. 18. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyivel nőtt a mezőgazdasági termékek exportja

Harmadával nőtt a mezőgazdasági termékek exportja az elmúlt 7-8 évben, amelynek 83 százaléka az Európai Unió (EU) tagállamaiba irányul - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán.
2018. 01. 17. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Sikeresen zárta a múlt évet a NAK

Sikeresen zárta a múlt évet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), számos, a gazdálkodást könnyítő intézkedés született a NAK kezdeményezésére - hangsúlyozta a testület elnöke kedden Budapesten évindító sajtótájékoztatóján.
2018. 01. 16. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakulnak a mezőgazdasági árak

A mezőgazdasági termelői árak alakulása Magyarországon; Növényi és kertészeti termékek; élő állat és állati termékek; összesen
2018. 01. 15. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét megjelent az afrikai sertéspestis a román-magyar határ mellett

Ismét megjelent az afrikai sertéspestis Romániában: a kór a magyar, illetve az ukrán határtól is alig néhány kilométernyi távolságra található Szatmár megyei Mikola (Micula) egy háztáji gazdaságában fertőzte meg az állatokat - közölte szombaton a román sajtó.
2018. 01. 13. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump szerint Hillary Clinton összejátszhatott az oroszokkal

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön Twitter-bejegyzésben közvetve azt állította, hogy Hillary Clinton, a demokraták volt elnökjelöltje összejátszhatott az oroszokkal a 2016-os elnökválasztási kampány idején.
2018. 01. 12. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

5 millió euróra nőtt a magyar méhészetek éves támogatási kerete

A korábbi keret 340 ezer eurós bővítésével évente 5 millió 35 ezer euró áll rendelkezésre a magyar méhészek támogatására - mondta a Földművelésügyi Minisztérium közleménye szerint Nagy István, a tárca parlamenti államtitkára az Állatorvostudományi Egyetem szerdai konferenciáján Budapesten.
2018. 01. 10. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyorsuló ütemben nőtt a fakitermelés

Már a hetedik egymást követő évben bővült a legfontosabb faipari termékek előállítása; a növekedés üteme 3-6 % közötti – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) nemrég megjelent elemzésében.
2018. 01. 09. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Agrárkamara: nem kell aggódni a meleg januári időjárás miatt

Aggódnak a gazdák az évszakhoz képest kimagaslóan meleg januári időjárás miatt, ez azonban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a legtöbb növényre még nincs negatív hatással, mivel a természet ilyenkor javában "alszik", a szőlő és a gyümölcsök is úgynevezett mélynyugalmi fázisban vannak.
2018. 01. 08. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Stagnálnak a gabona termésátlagai a felmelegedésnek köszönhetően

Két magyar kutató elemzése szerint a korábbinál magasabb átlaghőmérsékleteknek jelentős szerepük van abban, hogy stagnálnak az árpa, a búza, a kukorica és a rozs termésátlagai Magyarországon és az egész régióban - közölte a Magyar Tudományos Akadémia(MTA).
2018. 01. 08. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az enyhe időjárás miatt aggódnak a gazdák

Aggódnak a gazdák a napok óta tartó tavaszias időjárás miatt, mivel rügyeznek a fák, és ha továbbra is ilyen meleg lesz, majd erős lehűlés következik, komoly károkkal kell számolniuk - hangzott el az M1 aktuális csatorna híradójában vasárnap.
2018. 01. 07. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump stabil zseninek nevezte magát

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben vágott vissza a róla szóló, őt elmarasztaló könyv írójának, s azt írta magáról, hogy "nagyon okos" és "stabil zseni".
2018. 01. 06. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Donald Trumpnak nem sikerült betiltatnia a róla szóló könyvet

Donald Trump amerikai elnöknek nem sikerült elérnie az elnökségéről szóló, volt főtanácsadója, Steve Bannon közreműködésével készült könyv betiltását.
2018. 01. 05. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszország felkészült Putyin következő elnöki ciklusára

Vlagyimir Putyin negyedik elnöki ciklusának előkészítése, a politikai rendszer eszmei alapjainak továbberősítése jellemezte az évet Oroszországban, amit alapvetően meghatározott az Egyesült Államokkal való konfrontáció, így a Nyugattól való részleges elszigetelődés is. Moszkva Keleten elért sikerekkel és a szankciók ellenére is megindult enyhe, ám az emberek zsebe által még alig érezhető növekedéssel vigasztalódott.
2017. 12. 30. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Martin Schulz az év legnagyobb vesztese?

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke, Martin Schulz az év legnagyobb vesztese a németek szerint - mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.
2017. 12. 30. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump nehezményezi, hogy Kína állítólag nyersolajat adott Észak-Koreának

Az amerikai elnök Twitter-bejegyzésben nehezményezte csütörtökön, hogy Kína állítólag nyersolajat adott Észak-Koreának.
2017. 12. 29. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás