A leendő amerikai elnök köszönőkörútján fókuszban... Amerika

Donald Trump leendő amerikai elnök az ohiói Cincinnatiban tartott nagygyűlésen ismét azt ígérte: Amerika mindenek előtt.

A leendő amerikai elnök köszönőkörútján fókuszban... Amerika

A közel egy hónapja rendezett választáson győzedelmeskedő elnök "köszönő körútra" indult csütörtökön: az úgynevezett rozsdaövezetbe, vagyis a gazdasági nehézségekkel küszködő ipari államokba látogat, s csütörtökön Indianapolis után este az ohiói Cincinnati sportarénájában tartott nagygyűlést.
    

A Cincinnati sportstadionjában összegyűlteknek is megköszönte a győzelmet, majd tett néhány megjegyzést politikai ellenfeleire, ahogyan a Politico című lap fogalmazott: "sót szórt riválisai sebeire". "Nagyon jól szórakoztunk a Hillaryval folytatott küzdelemben, ugyebár?" - kérdezte elnökjelölti vetélytársára, Hillary Clintonra utalva, s odaszúrt az ohiói kormányzónak, John Kasichnek is, aki bár republikánus, de nem támogatta Trumpot és nem is rá szavazott az elnökválasztáson. "Nem sok segítséget kaptunk itt a vezető republikánusoktól, de végül is nem számítottak" - mondta, és nem mulasztotta el közölni azt is, hogy Kasich a győzelem után telefonon gratulált neki.
    

Ismét kárhoztatta a médiát, amely szerinte "tisztességtelen volt" vele szemben. "Nem volt médiánk, és mégis győztünk, földcsuszamlásszerű győzelmet arattunk" - szögezte le.
    

A megválasztott elnök a csaknem egyórás beszédben megismételte a választási kampányban és azóta is hangoztatott hitvallását: Amerika mindenek előtt. "Nincsen globális himnusz, nincsen globális pénz, nincsen globális állampolgársági igazolvány, mi egyetlen zászlóra esküszünk fel, és ez az amerikai zászló" - mondta. Majd hozzátette: "a globalizáció csodálatos dolog, de mi itt és most a mi nemzeti közösségünkre akarunk összpontosítani. Mostantól fogva Amerika lesz az első."
    

Fontosnak tartotta egyúttal leszögezni azt is, hogy az Egyesült Államok békességben és harmóniában akar együtt élni minden más nemzettel.
    

Kifejtette: "az első ok, amiért itt vagyok, hogy azt mondjam, köszönöm Ohio. A második pedig az, hogy megvitassuk, hogyan tegyük ismét naggyá Amerikát".
    

Emlékeztetett az indianapolisi sikeres megállapodásra, amelynek értelmében az egyik cég nem telepít át 11 000 munkahelyet Mexikóba, hanem Indianapolisban marad, s kifejtette, hogy hasonló megállapodásokat Amerika-szerte ki lehet alkudni, az indianapolisi modellt másutt is megvalósítja majd. Ismét adócsökkentést ígért a középosztálynak, továbbá a gazdasági szabályozók lazítását a vállalkozóknak. "Nagyszerű kormányunk lesz" - mondta, és utalt mindjárt azokra a kritikákra, melyek szerint a leendő kormányba máris milliomosakat és milliárdosokat választott. "Tudják, hogyan kell pénzt csinálni" - szögezte le, és hangsúlyozta, hogy ez a képesség kifejezetten hasznos lehet a kormányzati munkában.
    

Kitért az ohiói egyetem columbusi kampuszán a hét elején elkövetett késeléses merényletre is - amelyet egy szomáliai hallgató hajtott végre -, és a támadásért ismét az Egyesült Államokba beengedett menekülteket és a politikusokat okolta. "Vannak fenyegetések, amelyeket a mi buta politikusaink teremtettek bután, a menekültprogramjaikkal" - szögezte le. Megismételte, hogy a további támadások megelőzésére és az amerikaiak biztonságának megőrzése végett felfüggeszti a bevándorlást azokból a térségekből, ahonnan nem lehet biztonsággal ellenőrizni az érkezőket. "A Közel-Kelet térségeiből áradnak be az emberek, s nekünk fogalmunk sincs, hogy kik ők, honnan jönnek, mit gondolnak, ezt le fogjuk állítani" - szögezte le. Utalt arra is hogy az Egyesült Államok az elmúlt években hatezer milliárd dollárt költött el a Közel-Keleten, "de ebben változás lesz" - tette hozzá.
    

A nagygyűlésen Trump megszegte ígéretét, mert a jövő hét helyett már most bejelentette, hogy James Mattis tábornokot jelöli a Pentagon (a védelmi minisztérium) élére.

Hozzászólások

Az amerikai szenátus elfogadta a 2018-as költségvetés tervezetét

Az amerikai szenátus csütörtökön helyi idő szerint az éjjeli órákban megszavazta a 2018-as költségvetés tervezetét.
2017. 10. 20. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Iskolát neveznek el Barack Obamáról

Barack Obama volt elnök nevét veszi fel Mississippi állam fővárosában, Jacksonban az amerikai polgárháború egyik fontos déli szereplőjéről elnevezett általános iskola - írta csütörtökön egy helyi lap.
2017. 10. 20. 08:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Puerto Rico kormányzója segítséget kért Donalt Trumptól

Ricardo Rossello, Puerto Rico kormányzója további segítséget és az amerikai szövetségi államokkal egyenlő elbánást kért Donald Trump elnöktől. A sziget kormányzója csütörtökön a washingtoni Fehér Házban folytatott megbeszélést az elnökkel.
2017. 10. 20. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Visszatér a politikába Barack Obama

Barack Obama, az Egyesült Államok volt elnöke visszatér a politikába, és demokrata párti kormányzójelöltek mellett kampányol.
2017. 10. 19. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Amerikai pszichiáterek dolgoznak azon, hogy Trump elnököt elmozdítsák

Duty to Warn néven pszichiáterekből álló mozgalom alakult az Egyesült Államokban, melynek célja, hogy az amerikai alkotmány 25. módosítása alapján eltávolítsák hivatalából Donald Trump elnököt - derül ki a Trumppal rendszeresen szembehelyezkedő, The New Yorker című magazin e heti számából.
2017. 10. 18. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megmarad pár fontos elem az Obamacare-ből

Kétpárti egyezség született kedden az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény fontos elemeinek megőrzéséről Washingtonban - jelentette az amerikai sajtó.
2017. 10. 18. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szennyezett az ivóvíz Puerto Ricóban

Puerto Ricóban a Maria hurrikán pusztítása után szennyezett az ivóvíz, a sziget környezeti katasztrófával néz szembe.
2017. 10. 17. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Dübörög a feldolgozóipar New York-ban

Jócskán megverte a várakozásokat a New York-i Fed feldolgozóipari indexe októberben, ezzel 3 éves csúcs környékére emelkedett.
2017. 10. 16. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

10 millió dollár gyűlt össze Trump elnök újraválasztási kampányára

Több mint 10 millió dollár (2 milliárd 600 millió forint) gyűlt össze az idei év harmadik negyedében Donald Trump amerikai elnök újraválasztási kampányára.
2017. 10. 16. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb csalódást keltő inflációs adat az USA-ból

Elmaradt az amerikai infláció a várakozásoktól szeptemberben.
2017. 10. 15. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A hetedik bank ment csődbe az Egyesült Államokban

Hét bank ment csődbe az idén eddig az Egyesült Államokban, miután tavaly öt.
2017. 10. 15. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A vártnál alacsonyabb volt az infláció az Egyesült Államokban

Szeptemberben a vártnál kisebb mértékben emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics pénteken közzétett kimutatása szerint.
2017. 10. 15. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump elnök: új stratégia szükséges Iránnal kapcsolatban

Donald Trump amerikai elnök pénteki nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy új stratégia szükséges az Egyesült Államok Iránnal kapcsolatos politikájában.
2017. 10. 14. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Netanjahu gratulált Trumpnak merész döntéséhez

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök gratulált Donald Trump  "merész döntéséhez" azzal kapcsolatosan, hogy az amerikai elnök azzal vádolta Iránt, nem tartja be a nukleáris megállapodásban foglaltakat.
2017. 10. 14. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban

A vártnál kevésbé, de másfél éve a legnagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau (CB) pénteken közzétett kimutatása szerint.
2017. 10. 14. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Pozitívan kezdett a new york-i tőzsde

Az előző napi zárás után pénteken indexerősödéssel indult a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon.
2017. 10. 13. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kilép az UNESCO-ból az Egyesült Államok

Az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy az Egyesült Államok 2018 végi határidővel kilép az UNESCO-ból, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből.
2017. 10. 13. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump elnök: nem támogathatjuk Puerto Ricót örökké

Donald Trump amerikai elnök csütörtöki Twitter-bejegyzéseiben azt hangoztatta, hogy a szövetségi kormányzat nem támogathatja "mindörökké" a hurrikán pusztításai után még mindig szenvedő Puerto Ricót.
2017. 10. 13. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Donald Trump elnöki rendeletet írt alá az Obamacare módosításáról

Donald Trump amerikai elnök rendeletet írt alá az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény módosításairól.
2017. 10. 13. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a harmadik negyedévben a globális kötvénykibocsátás

Jelentősen csökkent a kötvénykibocsátási érték az idei harmadik negyedévben a globális magánvállalati szektorban a Moody' Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett összesítése szerint.
2017. 10. 12. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás