A legdrágább étel a világon

A világ legszegényebb országaiban egy tál étel ára akár többszáz amerikai dollárnak megfelelő összeget is elérhet - derült ki a Mastercard és a World Food Programme legújabb kutatásából. A vizsgálat szerint a fejlődő országokban az embereknek szembe kell nézniük azzal, hogy az alapvető élelmiszerek ára elérheti egy napi keresetüket is, és ez fokozottan igaz a polgárháborús övezetekre vagy gazdasági válságban szenvedő országokra.*

A legdrágább étel a világon

A különbség köztük és a gazdag világ között nagyon éles. Vegyük példának New York államot - innen vették az alapértékeket „Az étel valódi ára a világ körül” (Counting the Beans: the True Cost of Food around the World) c. kiadványhoz. Itt egy olyan egyszerű étel, mint a babpörkölt 1,2 amerikai dollárból elkészíthető. Ez az összeg az átlagos napi bevétel 0,6%-át jelenti. Ezzel szemben Dél-Szudánban, amely a tanulmány rangsorában az utolsó ország lett, egy tál hasonló étel ennek az aránynak a 268-szorosába kerül, ami 321,7 amerikai dollárnak felelne meg. A kutatás során kiszámolták azt is, hogy az egyes országokban az átlagos napi bevétel hány százalékának felel meg egy tál egyszerű étel.

 

A tanulmány következtetései megerősítették a Mastercardot azon szándékában, hogy a globális kezdeményezés részeként bejelentett célját elérve, 100 millió adag ételt biztosítson világszerte a rászorulóknak. 

 

A tanulmány szerint a legrosszabbul teljesítő országok és területek a következők:


1.       Dél-szudáni Köztársaság: egy tál étel a New-York-i átlagkeresettel számolva 321,7 dollárba kerül. - Egy tál egyszerű étel megvásárlásához a szudáni napi átlagfizetés 155%-ára van szükség.

 

2.       Nigériai Szövetségi Köztársaság: egy tál étel a New-York-i átlagkeresettel számolva 200,32 dollárba kerül. - Egy tál egyszerű étel megvásárlásához a nigériai napi átlagfizetés 121%-ára van szükség

 

3.       Deir ez-Zor, Szíria: egy tál étel a New-York-i átlagkeresettel számolva 190,11 dollárba kerül. - Egy tál egyszerű étel megvásárlásához a szíriai napi átlagfizetés 115%-ára van szükség

 

4.       Malawi Köztársaság: egy tál étel a New-York-i átlagkeresettel számolva 94,43 dollárba kerül. -   Egy tál egyszerű étel megvásárlásához a malawi napi átlagfizetés 45%-ára van szükség

 

5.       Kongói Demokratikus Köztársaság: egy tál étel a New-York-i átlagkeresettel számolva 82,1 dollárba kerül. -  Egy tál egyszerű étel megvásárlásához a kongói napi átlagfizetés 40%-ára van szükség

 

 „Élelem nélkül nem tudunk élni, tanulni és növekedni” – mondta Ann Cairns, a Mastercard nemzetközi ügyekért felelős elnöke. „A Mastercardnál olyan technológiákat és erőforrásokat állítunk a fejlődés szolgálatába, melyek képesek javítani az életminőséget, és felszámolni a szegénységet. A 100 millió étel biztosítása melletti elkötelezettségünk és a Világélelmezési Programmal való együttműködésünk közelebb visz minket egy éhségtől mentes világhoz.”

 

Naponta 815 millió ember éhezik a világon. Egy korábbi, - a Mastercard szakértői támogatásával, a Világélelmezési Program által végzett - kutatás közvetlen összefüggést fedezett fel a tápláló iskolai ételek, valamint a gyermekek későbbi életük során elért tudományos eredményeik és produktivitásuk között. Azoknak a gyermekeknek, akik részt vehettek egy 10 éves iskolai étkeztetési programban Sri Lankán, felnőtt korukban átlagosan 5%-kal magasabb volt a havi keresetük. Egy költség-haszon elemzés szintén azt mutatta ki, hogy 1 iskolai étkeztetésre fordított dollár gazdasági megtérülése 3-10 dollár között mozog.

 

„A szülőknek gyakran szörnyű döntéseket kell meghozniuk” – tette hozzá Cairns. „Küldjék el gyermeküket dolgozni, hogy meg tudják etetni a családot, vagy menjen el iskolába, de akkor a család éhezni fog. Az iskolai étkeztetés támogatásával a gyerekek számára lehetővé tesszük, hogy az iskolában maradhassanak, tanulhassanak, és később tevékeny, dolgozó felnőttekké váljanak. Ez fejlődést jelent a családok számára, a közösségeknek, és végül az egész gazdaságnak is.

 

 „Az étel valódi ára a világ körül” c. kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a viszályok milyen kegyetlen különbségeket teremtenek az élelemhez való hozzáférésben” – mondta David Beasley, a Világélelmezési Program ügyvezető igazgatója. „A Mastercarddal való elhivatott együttműködésünk lehetővé tette, hogy mélyebbre tudjunk ásni az éhezést és szegénységet érintő kérdésekben, és úttörő megoldásokat tudjunk kínálni a legrosszabb következményekkel járó konfliktusok, katasztrófák és élelmiszer-ellátási problémák ellensúlyozására, melyek élelmiszerhiányhoz vezethetnek. „Az étel valódi ára a világ körül” rámutat arra, milyen sürgető egy világszintű összefogás a viszályok megszüntetése érdekében, hogy 2030-ra közelebb jussunk a célunkhoz - az éhínség felszámolásához.”

 

A Mastercard és a Világélelmezési Program ki akarja emelni azokat a valódi okokat, melyek gyakran országok elszegényedéséhez vezetnek. Ilyenek a viszályok és a bizonytalanság, a töredezett élelmiszer-ellátási láncok és a technológia hiánya miatt nem megfelelően tárolt termés. Az együttműködés során a felek felváltva kínálnak olyan innovatív programokat, mint az ingyenes, magas tápértékkel bíró iskolai étkeztetés, hogy enyhíteni tudjanak azokon az összetettebb problémákon, melyek a szegénység és éhezés mögött állnak, megtörve így a szegénység folyamatos körforgását.

 

*Módszertan

Egy egyszerű étel került elkészítésre – babból és egyéb hüvelyesekből készült pörkölt, párosítva olyan szénhidrát adalékkal, amely megfelel a helyi preferenciáknak. Kidolgozták az összes hozzávaló mennyiségét, és becsléseket végeztek a vásárolt élelmiszerek teljes súlyából, valamint az elkészített ételek súlyából. A kutatás által érintett összes ország aktuális pénznemében kiszámolták az egy fogáshoz megvásárolt hozzávalók árát. Az egy főre jutó GDP-ből az ország pénznemében kiszámolták az átlagos napi kereset is. Ahol ezeket az adatok nem álltak rendelkezésre, ott alternatív forrásokat használtak. Kiszámolták az étel és a napi kereset arányát, mely megmutatja hogy a napi kereset hány százaléka szükséges egy fogás elkészítéséhez szükséges összetevők megvásárlásához. Az elméleti összeg ez után úgy került kiszámításra, hogy egy fejlődő országban lévő egyén élelem – napi kereset arányát alkalmazták egy New York-i fogyasztó napi költségvetését alapul véve.


Kapcsolódó kalkulátorok:

Gyomorsav, reflux kalkulátor - nagy a baj?

Mennyi alkoholt ihatok egy nap? - kalkulátor

Mennyit tudsz a pálinkáról?

Hozzászólások

Nőtt a borexport, az ár csökkent

Az év első nyolc hónapjában a borexport értéke 20 százalékkal, a mennyisége pedig 31,5 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, csökkent a kivitt borok egységára - tájékoztatott Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten, az Országgyűlési mezőgazdasági bizottsága szőlő-bor-pálinka albizottságának ülésén.
2017. 11. 22. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A gasztronómiát is felforgatják a magyar startupok

Pizza házhozszállítás tizenöt percen belül, naprakész borturisztikai információk egy gombnyomásra, asztalfoglalás a neten az ország legmenőbb éttermeibe – néhány azok közül a megoldások közül, melyekkel magyar startupok hoznak új színt a hazai vendéglátós palettára. A gasztro-forradalom kilépett a konyhából: gombamód szaporodnak ugyanis az étkezéshez kapcsolódó, mindennapi életünket megkönnyítő innovációk is.
2017. 11. 19. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövedelmezőbb lehetne a magyar borvidék

A magyar vidék sokszínűbb és többre lehetne hivatott a helyi értékek jobb kihasználásával, ami a jövedelmezőséget is növelhetné és vonzó lehetne a fiatalok számára - mondta Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke szerdán Budapesten, a szervezet piackutatási eredményeit ismertető sajtótájékoztatón.
2017. 11. 16. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyot nőtt a Fornetti árbevétele

Közel 40 százalékos növekedést ért el a Fornetti Csoport a 2015 nyarán történt tulajdonosváltása óta, így a 2017. július 31-én zárult üzleti évében 100 millió eurós, 31 milliárd forintos árbevételt ért el - közölte a cég az MTI-vel.
2017. 11. 15. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A jobb minőségű élelmiszerek előállítására törekszik a kormány

A kormány az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiájával a jobb minőségű élelmiszerek előállítására, a vásárlói tudatosság fejlesztésére, valamint a hatósági tevékenység hatékonyságának növelésére törekszik - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára szerdán, a 12. Növényorvosi napon, Gödöllőn.
2017. 11. 08. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a Zwack árbevétele

Az év első felében 10,625 milliárd forint volt a Zwack Unicum Nyrt. bruttó árbevétele, ami 3,6 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, 6,462 milliárd forintos nettó értékesítése viszont 0,2 millió forinttal haladja meg a tavalyit - derül ki a vállalat gyorsjelentéséből, amelyet kedden közöltek a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2017. 11. 07. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Műanyagdarabot találtak egy marcipános csokoládéban

Műanyagdarabot találtak a Dániában előállított Anthon Berg Sweet Moments marzipan bar minicsokoládéban, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) felhívja a vásárlók figyelmét, hogy ne fogyasszanak a Magyarországon is forgalomba került termékből.
2017. 11. 03. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi kávét fogyasztunk világszerte

Kávéfogyasztás összesen; Kávéfogyasztás megoszlása (2015/2016) ezer zsák (1 zsák=60 kg)
2017. 11. 03. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kedvezőbb élelmiszerárak az olcsóbb tejtermékek miatt

Mérséklődtek a nemzetközi élelmiszerárak októberben, lekövetve a tejtermékek árának mozgását, így indexük 27 %-kal alacsonyabban zárt, mint minden idők legmagasabb értéke 2011 októberéből.
2017. 11. 03. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordot döntött a világ kávéexportja

A 2016/17-es idényben rekordot döntött a világ kávéexportja, az importőr országokban pedig 8 éves csúcsra emelkedtek a készletek - mutatják a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) adatai.
2017. 11. 02. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország berobbant a sajtvilág elitjébe - Magyar sajtok a sajtnagyhatalmak soraiban

Minden várakozást felülmúló érdeklődés övezte, és hatalmas sikerrel zárult hazánk legnagyobb sajtünnepe, az I. SZEGA Nemezetek Sajtfesztiválja. Az esemény komoly mérföldkőnek számít, ugyanis a mintegy 40 országot és 6000 tagot számláló Sajtmesterek Nemzetközi Céhe megalapította a Magyar Páholyt, melynek segítségével a magyar sajtok egyre jelentősebb szerepet kaphatnak a nemzetközi színtéren is. Kihirdették a Magyar Sajtok Versenyének győztesét, a Baracskai félkemény sajtot, mely az aranyéremmel belépőt kapott a 2019-es Mondial du Fromage-ra, a világ egyik legrangosabb nemzetközi sajtversenyére, ahol idén a magyarok már otthagyták névjegyüket: a három induló sajt arany-, ezüst- és bronzérmet nyert.
2017. 10. 31. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem isznak már? Visszaesett a német sörgyárak forgalma

Az év első kilenc hónapjában 3,1 százalékkal, 2,3 millió hektoliterrel csökkent a Németországban termelő sörgyárak és sörfőzdék forgalma a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn közzétett adatai szerint.
2017. 10. 30. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ötven százalékkal növelné termelését a Szarvasi Mozzarella Kft.

Új üzemet építene, ezzel ötven százalékkal növelné napi tejfeldolgozó kapacitását a Szarvasi Mozzarella Kft. A beruházás jövőre elkezdődhet, amennyiben pozitív elbírálást kap egy európai uniós pályázatuk - nyilatkozta a cég tulajdonos-ügyvezetője az MTI-nek.
2017. 10. 27. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nébih: Szilánkokat találtak egy halkonzervben

Szilánkokat talált egy piaci ellenőrzés során a cseh hatóság egy marokkói származású makrélafilében, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett riasztás útján értesült az esetről.
2017. 10. 26. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az étterembe járók 83 százaléka igényli a jó minőségű kávét egy friss kutatás szerint

A rendszeres étterembejárók többsége kávét is fogyaszt az ebéd vagy vacsora végén – derült ki a Nespresso reprezentatív HORECA kávéfogyasztási felméréséből. A magyar lakosságot továbbra is az eszpresszó-fogyasztás jellemzi, de a fiatalabb vendégek már nyitottabbak a kávéspecialitások iránt is.
2017. 10. 26. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az ipar húzóágazatai között van a magyar élelmiszeripar

Az ipar húzóágazatai között ott van a magyar élelmiszeripar is, így ezen a területen különösen fontos a teljesítmény emelkedése - hangsúlyozta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára kedden a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. kapacitásbővítő fejlesztését bemutató sajtótájékoztatón.
2017. 10. 18. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

300 milliárd forint jut az élelmiszeripar fejlesztésére

Az élelmiszeripar erősítése érdekében fogadta el a kormány a húszpontos élelmiszerbiztonsági akciótervet, az ágazat fejlesztésére pedig 300 milliárd forintot biztosít - mondta Laszlovszky Gábor a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezetője a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeripari körkép őszi programsorozatának rendezvényén, Budaörsön, kedden.
2017. 10. 17. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Könnyítenének az élelmiszeradományozás lehetőségein

Könnyítene az élelmiszer-adományozás szabályain az Európai Unió, ezzel is erősítve az élelmiszerhulladék keletkezése elleni fellépést - közölte az uniós bizottság hétfőn.
2017. 10. 17. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyiért vesszük a kenyeret

fehér kenyér, házi jellegű kenyér, félbarna kenyér fogyasztói átlagára forintban
2017. 10. 16. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi bort termel Magyarország

egyszer fejtett bor, millió liter
2017. 10. 15. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás