A legdrágább étel a világon

A világ legszegényebb országaiban egy tál étel ára akár többszáz amerikai dollárnak megfelelő összeget is elérhet - derült ki a Mastercard és a World Food Programme legújabb kutatásából. A vizsgálat szerint a fejlődő országokban az embereknek szembe kell nézniük azzal, hogy az alapvető élelmiszerek ára elérheti egy napi keresetüket is, és ez fokozottan igaz a polgárháborús övezetekre vagy gazdasági válságban szenvedő országokra.

A legdrágább étel a világon

A különbség köztük és a gazdag világ között nagyon éles. Vegyük példának New York államot - innen vették az alapértékeket „Az étel valódi ára a világ körül” (Counting the Beans: the True Cost of Food around the World) c. kiadványhoz. Itt egy olyan egyszerű étel, mint a babpörkölt 1,2 amerikai dollárból elkészíthető. Ez az összeg az átlagos napi bevétel 0,6%-át jelenti. Ezzel szemben Dél-Szudánban, amely a tanulmány rangsorában az utolsó ország lett, egy tál hasonló étel ennek az aránynak a 268-szorosába kerül, ami 321,7 amerikai dollárnak felelne meg. A kutatás során kiszámolták azt is, hogy az egyes országokban az átlagos napi bevétel hány százalékának felel meg egy tál egyszerű étel.


A tanulmány következtetései megerősítették a Mastercardot azon szándékában, hogy a globális kezdeményezés részeként bejelentett célját elérve, 100 millió adag ételt biztosítson világszerte a rászorulóknak. 


A tanulmány szerint a legrosszabbul teljesítő országok és területek a következők:

1.       Dél-szudáni Köztársaság: egy tál étel a New-York-i átlagkeresettel számolva 321,7 dollárba kerül. - Egy tál egyszerű étel megvásárlásához a szudáni napi átlagfizetés 155%-ára van szükség.

2.       Nigériai Szövetségi Köztársaság: egy tál étel a New-York-i átlagkeresettel számolva 200,32 dollárba kerül. - Egy tál egyszerű étel megvásárlásához a nigériai napi átlagfizetés 121%-ára van szükség

3.       Deir ez-Zor, Szíria: egy tál étel a New-York-i átlagkeresettel számolva 190,11 dollárba kerül. - Egy tál egyszerű étel megvásárlásához a szíriai napi átlagfizetés 115%-ára van szükség

4.       Malawi Köztársaság: egy tál étel a New-York-i átlagkeresettel számolva 94,43 dollárba kerül. -   Egy tál egyszerű étel megvásárlásához a malawi napi átlagfizetés 45%-ára van szükség

5.       Kongói Demokratikus Köztársaság: egy tál étel a New-York-i átlagkeresettel számolva 82,1 dollárba kerül. -  Egy tál egyszerű étel megvásárlásához a kongói napi átlagfizetés 40%-ára van szükség


 „Élelem nélkül nem tudunk élni, tanulni és növekedni” – mondta Ann Cairns, a Mastercard nemzetközi ügyekért felelős elnöke. „A Mastercardnál olyan technológiákat és erőforrásokat állítunk a fejlődés szolgálatába, melyek képesek javítani az életminőséget, és felszámolni a szegénységet. A 100 millió étel biztosítása melletti elkötelezettségünk és a Világélelmezési Programmal való együttműködésünk közelebb visz minket egy éhségtől mentes világhoz.”


Naponta 815 millió ember éhezik a világon. Egy korábbi, - a Mastercard szakértői támogatásával, a Világélelmezési Program által végzett - kutatás közvetlen összefüggést fedezett fel a tápláló iskolai ételek, valamint a gyermekek későbbi életük során elért tudományos eredményeik és produktivitásuk között. Azoknak a gyermekeknek, akik részt vehettek egy 10 éves iskolai étkeztetési programban Sri Lankán, felnőtt korukban átlagosan 5%-kal magasabb volt a havi keresetük. Egy költség-haszon elemzés szintén azt mutatta ki, hogy 1 iskolai étkeztetésre fordított dollár gazdasági megtérülése 3-10 dollár között mozog.


„A szülőknek gyakran szörnyű döntéseket kell meghozniuk” – tette hozzá Cairns. „Küldjék el gyermeküket dolgozni, hogy meg tudják etetni a családot, vagy menjen el iskolába, de akkor a család éhezni fog. Az iskolai étkeztetés támogatásával a gyerekek számára lehetővé tesszük, hogy az iskolában maradhassanak, tanulhassanak, és később tevékeny, dolgozó felnőttekké váljanak. Ez fejlődést jelent a családok számára, a közösségeknek, és végül az egész gazdaságnak is.


 „Az étel valódi ára a világ körül” c. kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a viszályok milyen kegyetlen különbségeket teremtenek az élelemhez való hozzáférésben” – mondta David Beasley, a Világélelmezési Program ügyvezető igazgatója. „A Mastercarddal való elhivatott együttműködésünk lehetővé tette, hogy mélyebbre tudjunk ásni az éhezést és szegénységet érintő kérdésekben, és úttörő megoldásokat tudjunk kínálni a legrosszabb következményekkel járó konfliktusok, katasztrófák és élelmiszer-ellátási problémák ellensúlyozására, melyek élelmiszerhiányhoz vezethetnek. „Az étel valódi ára a világ körül” rámutat arra, milyen sürgető egy világszintű összefogás a viszályok megszüntetése érdekében, hogy 2030-ra közelebb jussunk a célunkhoz - az éhínség felszámolásához.”


A Mastercard és a Világélelmezési Program ki akarja emelni azokat a valódi okokat, melyek gyakran országok elszegényedéséhez vezetnek. Ilyenek a viszályok és a bizonytalanság, a töredezett élelmiszer-ellátási láncok és a technológia hiánya miatt nem megfelelően tárolt termés. Az együttműködés során a felek felváltva kínálnak olyan innovatív programokat, mint az ingyenes, magas tápértékkel bíró iskolai étkeztetés, hogy enyhíteni tudjanak azokon az összetettebb problémákon, melyek a szegénység és éhezés mögött állnak, megtörve így a szegénység folyamatos körforgását.

Forrás: Számoldki.hu

Kapcsolódó kalkulátorok:

Gyomorsav, reflux kalkulátor - nagy a baj?

Mennyi alkoholt ihatok egy nap? - kalkulátor

Mennyit tudsz a pálinkáról?

Hozzászólások

Gyümölcsös bébiételt vontak ki a forgalomból

Klórtartalmú tisztítószer-maradvány jelenléte miatt eper-málna-alma gyümölcsös bébiételt vont ki a forgalomból a dm üzletlánc - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán.
2018. 01. 10. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Növelte árbevételét a Gyulahús Kft.

Növelte árbevételét és termékértékesítési volumenét az előzetes adatok szerint tavaly a Gyulahús Kft. - tájékoztatta az önkormányzati tulajdonú vállalat ügyvezető igazgatója hétfőn az MTI-t.
2018. 01. 08. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pálinka ivók nagy tudás-tesztje - Próbáld ki!

A pálinka Magyarországon termett gyümölcsből előállított, Magyarország területén cefrézett, lepárolt és palackozott gyümölcspárlat - ez a pontos meghatározása hazánk hungarikum italának.
2017. 12. 31. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Íme a nagy fröccs kvíz! Teszteld tudásod

A szomjoltó italok egyik toplistása a fröccs. Lehet belőle inni kicsit, nagyot vagy épp sportosat.
2017. 12. 31. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Főként az édességeket és a húskészítményeket ellenőrzi a Nébih az ünnepek alatt

A téli szezonális ellenőrzések időszakában, december 1. és 31. között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei főként a nyers húsokat, a virsliket és más húskészítményeket, az alkoholos italokat, valamint édességeket, például az üreges csokoládékat és a szaloncukrokat ellenőrzik - mondta Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer és takarmánybiztonsági igazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
2017. 12. 28. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bőségesen lesz hal az ünnepekre

Bőséges halkínálattal készülnek a karácsonyra a haltermelők, a piaci árak viszont az elmúlt évhez képest kicsit emelkedtek - közölte a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnöke csütörtökön az MTI-vel.
2017. 12. 21. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több tonna húst vont ki a forgalomból a Nébih egy budapesti piacon

Több mint 3,2 tonna lejárt szavatosságú, jelöletlen, penészes, erősen szennyezett és szabálytalanul előállított hústermék megsemmisítését rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Fény utcai piacon, és a hibák kijavításáig felfüggesztette az üzlet működését.
2017. 12. 20. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Akár 4 százalékkal is nőhet tartósan az élelmiszeripar

Az Atradius iparági elemzése szerint a következő öt évben éves szinten 3-4 százalékkal nőket az élelmiszeripar teljesítménye. Az ágazat továbbra is a magyar gazdaság egyik legfontosabb szektora, az 500 legnagyobb hazai vállalat közül minden tizedik az élelmiszeriparban működik. A termékgyártás területén az élelmiszeripar a második legnagyobb munkaadó, és egyben a harmadik legnagyobb termelő. Ez a szektor állítja elő az ország teljes ipari termelésének több mint 10 százalékát.
2017. 12. 18. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Karácsonyi lisztkalauz

Bár a karácsonyi süteménykészítés sok ponton elbukhat, az alapja mégis a helyes lisztválasztás. Ebben ad most minden gyakorlott és kezdő sütőnek segítséget a Magyar Pékszövetség szakmai titkára, az ország egyik legelismertebb sütőipari szakembere.
2017. 12. 13. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tavasztól csökkentenék az ételek egyik rákkeltő összetevőjének mennyiségét

Az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedések és referenciaszintek megállapításáról szóló rendeletet 2018. április 11-től kell kötelezően alkalmazni - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI megkeresésére.
2017. 12. 12. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Almás-csokoládés kávé a legjobbak között

A Kávés Szakma Legjobbjai díjátadó gálán négy kategóriában – kávé, kávézó, barista, kávépörkölő – hirdettek eredményt. Az Umami Coffe Roastery és A Paksi Kávé csapatát az a megtiszteltetés érte, hogy minden kategóriában bekerült a legjobbak közé, amiben indult. Hegedüs László barista nagyon büszke az általa megalkotott kávéra, amely közepén az alma és a körte ízjegyeit hordozza magában, a lecsengése pedig nugátos, csokoládés.
2017. 12. 12. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Nébih a húsbehozatali tilalomra hívja fel a figyelmet

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a hús- és húskészítmények behozatali tilalmára hívja fel ismét a figyelmet, miután legutóbbi szúrópróba-szerű vizsgálaton afrikai sertéspestis (ASP) vírust mutatott ki a záhonyi határállomáson elkobzott Ukrajnából származó sertéshús mintában.
2017. 12. 06. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Európának változtatnia kell táplálkozási szokásain

Európa tudományos akadémiái szerint sürgős lépésekre lenne szükség az élelmezés- és táplálkozásbiztonság területén: Európának változtatnia kell táplálkozási szokásain, ha meg akar birkózni a klímaváltozással, illetve annak egészségügyi kihívásaival. A tudósok ennek jegyében a tengeri élelmiszerek arányának növelését ajánlják, valamint felhívják a figyelmet a laboratóriumban előállított húsban, illetve a rovarokban rejlő lehetőségekre.
2017. 12. 06. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vizsgálatot indított a Nébih a Sauska pincészet villányi üzemében

Vizsgálatot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Sauska pincészet villányi üzemében, amelynek lefolytatásáig elrendelték egyes termékek zárolását és forgalomból történő visszahívását - tudatta kedden a hatóság az MTI érdeklődésére. A borászat közölte: a visszahívás a borok fogyaszthatóságával nincs összefüggésben.
2017. 12. 05. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Édesszájúak vagyunk - 180 milliárd forintot tesz ki évenete a belföldi édességpiac forgalma

Mintegy 180 milliárd forintot tesz ki évente a belföldi édességpiac forgalma, a legjelentősebb hányadot a kekszek, a táblás és a szeletes csokoládék képviselik egyenként több mint 25 milliárd forinttal, az ostyák, chipsek, desszertek és cukorkák pedig mintegy 20 milliárd forint forgalmat érnek el külön-külön - közölte a Magyar Édességgyártók Szövetsége az MTI érdeklődésére.
2017. 12. 05. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Milyen a jó magyar pálinka? - ábrán mutatjuk

Az ideális magyar pálinka: gyümölcsös az aromája; lágy, harmonikus; közepes alkoholtartalmú (40 fokos); magas alkoholtartalmú (50 fokos); gyomorban tüzet rakó; erős, torkot kaparó; alacsony alkoholtartalmú (30 fokos); A kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készítette 18-49 évesek körében, 1000 fő megkérdezésével 2009-ben.
2017. 12. 05. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az év végéig tart a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

December 1-jétől az év végéig tart az országos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amelyet Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelt el.
2017. 12. 05. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszélybe kerülhet egyik kedvenc gyorsételünk egy új szabályozás miatt

Végveszélybe kerülhet egy tervezett uniós szabály miatt az egykori Nyugat-Berlinben kifejlesztett török gyorsétel, a döner - írta csütörtökön a Bild című német lap.
2017. 11. 30. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

24 milliárd forint árbevétel a Mogyinál

A Mogyi Kft. az idén a tavalyihoz hasonló, 24 milliárd forintot meghaladó árbevételre számít, ami több mint 200 millió termék értékesítését jelenti - közölte az élelmiszeripari termékeket gyártó vállalat az MTI-vel.
2017. 11. 26. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt a borexport, az ár csökkent

Az év első nyolc hónapjában a borexport értéke 20 százalékkal, a mennyisége pedig 31,5 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, csökkent a kivitt borok egységára - tájékoztatott Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten, az Országgyűlési mezőgazdasági bizottsága szőlő-bor-pálinka albizottságának ülésén.
2017. 11. 22. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás