A migrációs nyomás ellenére az országunk közbiztonsága stabil

A rendőrség múlt évi tevékenységének legnagyobb eredménye, hogy az ország közbiztonsága a példátlan migrációs nyomás ellenére kiegyensúlyozott maradt - mondta az országos rendőrfőkapitány a szervezet 2015. évet értékelő vezetői értekezletén szerdán, Budapesten.

A migrációs nyomás ellenére az országunk közbiztonsága stabil

Papp Károly szerint a rendőrség számára a legnagyobb kihívást tavaly az illegális migrációval kapcsolatos feladatok jelentették, amelyeket eredményesen és hatékonyan oldottak meg. Erre példaként említette, hogy a Nézőpont Intézet 2015. szeptemberi felmérése szerint az állampolgárok 78 százaléka volt elégedett a migrációt kezelő rendőri munkával. Felidézte: a 2015 eleji párizsi terrorcselekmények után egész évben hármas fokozatú terrorveszélyeztetettségi szint volt érvényben, a rendőri szerveknek ennek megfelelően kellett végrehajtaniuk a feladataikat.

 

Az idei célkitűzéseket felsorolva is azt hangsúlyozta: "a terrorfenyegetettség kezeléséből az Országos Rendőr-főkapitányságra háruló feladatok következetes végrehajtása a szervezet kiemelt feladata". A múlt évről szólva Angela Merkel német kancellár, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnök magyarországi látogatásának, továbbá a tömegrendezvényeknek, különösen a magyar-román Európa-bajnoki futballselejtező biztosítását emelte ki.

 

Felhívta a figyelmet az új szolgálati törvény múlt évi hatálybalépésére is, ami átlagosan 30 százalékos illetményemelést eredményezett az egyébként 35,9 éves átlagéletkorú állomány számára. A bűnügyi statisztikát ismertetve kiemelte, hogy 267 628 bűncselekményt regisztráltak, ez 13,5 százalékos csökkentést jelent a 2014-es adatokhoz képest, miközben az eredményes nyomozások aránya 51,4 százalékról 54,8 százalékra javult. A legtöbb regisztrált bűncselekményt a fővárosban követték el, ezt követi Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megye, a legkevesebbet pedig Tolna, Nógrád, Vas és Komárom-Esztergom megyében.

 

A százezer lakosra jutó bűncselekmények száma Budapest mellett Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt az átlagosnál magasabb, míg Komárom-Esztergom, Békés, Veszprém és Vas megyében alacsonyabb. Csökkent az emberölések, a testi sértések, a garázdaságok, a lopások, az autólopások, a lakásbetörések, a rablások és a rongálások száma, ugyanakkor mintegy duplájára nőtt az embercsempészések száma tavaly 2014-hez képest - hangsúlyozta. Csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma 13,5 százalékkal, 55 285-re, viszont az eredményes nyomozások aránya 6,4 százalékkal, 64 százalékra nőtt.

 

Papp Károly a kedvezőbb irányú változást azzal magyarázta, hogy a közterületeken összességében több időt teljesítettek szolgálatot a rendőrök, együttműködtek a polgárőrökkel és szükség esetén gyorsabban reagáltak. Az összes bűncselekmény 20,7 százalékát követték el tavaly közterületen. Kitért arra, hogy az illegális migrációs nyomás miatt még nagyobb figyelmet kellett fordítani a szolgálatok tervezésére, a közterületeken összesen 18 millió 688 ezer szolgálati órában teljesítettek szolgálatot.

 

A bűnügyi statisztikával összefüggésben ismertette azt is, hogy a tavaly lezárt valamennyi szándékos emberölés, illetve halált okozó testi sértés miatt indult bűnügyben elfogták a tetteseket. Összességében 4,6 százalékkal kevesebb, 91 866 bűnelkövetőt regisztrált a rendőrség, mint 2014-ben, de 24-ről 38-ra nőtt a gyermekkorú elkövetők száma és az időskorú bűnelkövetők száma is emelkedést mutat.

 

Valamennyi korcsoportban csökkent ugyanakkor a sértettek száma, 214 533-ról 183 401-re. Tavaly a rendőrség 7417 embert vett őrizetbe, közülük 3723-nak rendelte el a bíróság az előzetes letartóztatását, míg 84-nek lakhelyelhagyási tilalmat, 101-nek házi őrizetet írtak elő.

 

A közlekedésbiztonságról szólva elmondta: 2,5 százalékkal nőtt a sérüléssel járó balesetek száma, köztük a halálos, a súlyos és a könnyű sérülésekkel járóké is. Tavaly balesetekben 644-en haltak meg, 2014-ben 626-an. Csökkent ugyanakkor az ittasan okozott balesetek száma. Az illegális migrációval összefüggésben Papp Károly azt emelte ki, hogy a jogellenes cselekmények száma a 2014-es 61 664-ről múlt évben 430 607-re nőtt.

 

Tavaly 391 ezren léptek be az országba a schengeni külső határokon, összesen 106 országból: a legnagyobb számban magukat szírnek, afgánnak, irakinak, koszovóinak, pakisztáninak valló emberek, de olyanok is voltak, akik burundi, jamaicai, panamai, brazil vagy kolumbiai állampolgárnak vallották magukat.

 

Az országos rendőrfőkapitány az idei év célkitűzései közé sorolta az állampolgárok szubjektív biztonságérzetét leginkább befolyásoló jogsértésekkel, például az autólopásokkal és az azokhoz kapcsolódó bűncselekményekkel, a betöréses lopásokkal szembeni hatékony fellépést, a schengeni külső határok fokozott őrizetét, a közlekedési baleseti helyzet javítását. Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára köszöntőjében azt mondta: nem lesz egyszerű a rendőrség számára 2016, mert elvárás a szervezettel szemben, hogy a színvonal ne essen.

 

Előrevetítette: nem lesz egyszerű az idei év a migrációs helyzetet tekintve sem, a probléma ugyanis egységes európai megoldás hiányában nem szűnt meg. Felidézte: a magyar kormány ismerte fel először a migrációs nyomás veszélyét és reagált erre, amiért eleinte sok kritika érte, ma már azonban a probléma által érintett országok "egymásnak adják a kilincset", hogy tanulmányozzák a kezelési technikát. Közölte, a migrációs probléma "hozadéka", hogy soha nem látott együttműködés alakult ki a rendészeti szervek, illetve a minisztériumok között. Úgy értékelte: a magyar rendőrség vezetése szakmailag egységes, világos elvárásokat és feladatokat fogalmaz meg, az állomány pedig szakmailag felkészülten végzi tevékenységét.

Hozzászólások

Így nyerhettél a lottón

Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2017. 10. 22. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Közel 500 hátrányos helyzetű településre terjesztik ki az idősügyi infokommunikációs programot

Közel 500 hátrányos helyzetű településre terjesztik ki az idősügyi infokommunikációs programot, amely 2018 augusztus végéig 1,2 milliárd forint állami támogatásból valósul meg - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.
2017. 10. 21. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ilyen időre számíthatunk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
2017. 10. 21. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyíregyházán a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben

Megnövekedett a szálló por koncentrációja az elmúlt két napban Nyíregyházán, a mért értékek meghaladták a szmogriadó tájékoztatási küszöbértékét - közölte az önkormányzat sajtószolgálata szombaton az MTI-vel.
2017. 10. 21. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Informatikusok képzéséhez indít programot az NGM

Négy év alatt legalább 4 ezer informatikai fejlesztő állhat munkába a most induló Informatikai fejlesztői karrier start programnak köszönhetően - jelentette be Varga Mihály az MTI-nek adott nyilatkozatában. A nemzetgazdasági miniszter szerint a projekt során kiképzett szakemberek munkába állítása már rövid távon csökkentheti az IT területen fennálló munkaerőhiányt, és középtávon is megoldást nyújthat az iparág munkaerő-keresletének kielégítésére.
2017. 10. 21. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A befektetők láthatóan bíznak a magyar gazdaságban

A befektetők láthatóan bíznak a magyar gazdaságban - mondta Csath Magdolna közgazdász szombat reggel az M1 aktuális csatornán.
2017. 10. 21. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyit költöttünk zöldségre és gyümölcsre a múlt évben

Több mint 330 milliárd forintot költöttek a magyar háztartások zöldségre és gyümölcsre tavaly, mintegy 12 százalékkal többet az azt megelőző évhez képest, ez a napi fogyasztási cikkek éves forgalmának valamivel több mint a tizede - derült ki a GfK Hungária reprezentatív felméréséből, amelyet a Budapesti Nagybani Piac Zrt. megbízásából végzett.
2017. 10. 21. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hárommilliárd forintból fejlesztenek Szolnokon

Összesen hárommilliárd forintos fejlesztés kezdődik Szolnokon a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében támogatott nyertes pályázatoknak köszönhetően. A beruházások során egyebek mellett egy közösségi térként is funkcionáló őspark is létesül - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal sajtóreferense az MTI-vel.
2017. 10. 21. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi bort termel Magyarország?

egyszer fejtett bor, millió liter
2017. 10. 21. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Külföldi sajtó Magyarországról - Financial Times

A Financial Times című brit üzleti napilap a közép- és kelet-európai régió "ígéretes gazdasági kilátásaival", valamint a térség országainak politikai problémáival foglalkozott.
2017. 10. 21. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sűrű köd miatti figyelmeztetést adtak ki szombatra is

A tartós, sűrű köd miatti figyelmeztetést szombatra is a fél országra kiadta az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2017. 10. 21. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT - A nap nyertese az OTP

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 34,41 pontos, 0,09 százalékos emelkedéssel, 39 132,62 ponton zárt pénteken, ami új történelmi csúcs.
2017. 10. 20. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kampánnyal népszerűsíti a belföldi utazást az MTÜ

A belföldi utazást népszerűsítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), Magyarország kiemelt helyeinek, sokszínű, őszi kulináris kínálatának, borainak és borvidékeinek, valamint a Szent Márton napi hagyományok megismerésére ösztönzik a magyar utazni vágyókat.
2017. 10. 20. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Változik a közösségi közlekedés menetrendje október 23-án

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékező ünnepségek, és az azokhoz kapcsolódó közúti forgalmi változások miatt a Budapesti Közlekedési Központ járatai a szokásostól eltérő menetrend szerint közlekednek.
2017. 10. 20. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb belvárosi szórakozóhelyet számoltak fel a rendőrök

Túlszámlázás miatt újabb szórakozóhelyet számoltak fel a rendőrök Budapest belvárosában, huszonegy alkalmazottat előállítottak, közülük ötöt őrizetbe is vettek - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteken a rendőrség honlapján.
2017. 10. 20. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Még megfontolják a kötelező kéményellenőrzést eltörlő törvényt

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek pénteken Áder János köztársasági elnök azt a kedden elfogadott törvényt, amely megszüntette a családi házak kötelező kéményseprőipari ellenőrzését.
2017. 10. 20. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jótékonysági est lesz az Erkel Színházban

Liszt, Schubert és Mozart művei szólalnak meg vasárnap a budapesti Erkel Színházban a Zongoraáriák című esten, amelynek bevétele az Őrzők Alapítványt, a Semmelweis Egyetem II. számú (Túloltó utcai) Gyermekklinika hivatalos alapítványát támogatja.
2017. 10. 20. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Növelnék a magyarok almafogyasztását

Évről-évre csökken az almafogyasztás, az egy főre jutó fogyasztás 12 kilogramm évente, amit 20-25 kilogrammra kellene növelni, ezért indítottak kampányt a fogyasztás élénkítésére - mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárkamara (NAK) országos kertészeti osztályának elnöke az M1 aktuális csatornán pénteken.
2017. 10. 20. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újranyitották a magyar nagykövetséget Bogotában

Újranyitották a magyar nagykövetséget Bogotában, a külgazdasági és külügyminiszter szerint a cél az új kolumbiai fejlődési szakasz nyújtotta lehetőségek kihasználása.
2017. 10. 20. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a munkanélküliségi ráta

foglalkoztatottak száma, munkanélküliek száma a munkanélküliségi ráta alakulása
2017. 10. 20. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás