A nem létező infláció nyertesei a családok és a nyugdíjasok

Tavaly nem volt infláció, a stabil árak fő nyertesei a családok és a nyugdíjasok - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

A nem létező infláció nyertesei a családok és a nyugdíjasok

Hozzátette, hogy az alacsony infláció hatására nőnek a reáljövedelmek, bővül a fogyasztás, kiszámíthatóbba vált az üzleti élet. Kiemelte: az NGM idén is alacsony inflációs környezettel számol, a tárca várakozása szerint 2016-ban 1,6 százalékos lesz a fogyasztói árak éves növekedése. A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön reggel közölte, hogy 2015-ben mínusz 0,1 százalék volt az éves infláció, gyakorlatilag tehát nem volt pénzromlás Magyarországon.

 

Az államtitkár kiemelte: tavaly is folytatódott a 2013-tól érvényes trend, az, hogy a fogyasztói árak stabilak, a magyar gazdaságot a mérsékelt inflációs környezet jellemzi, a tartósan alacsony infláció legfőbb nyertesei a családok mellett a nyugdíjasok. A növekvő reáljövedelmek pedig a fogyasztást és a megtakarítások növekedését erősítik - mutatott rá Hornung Ágnes.

 

Kiemelte: a vállalkozások számára az infláció hiánya, a mérsékelt inflációs környezet növeli a kiszámíthatóságot, egy beruházásnál, hitelfelvételnél például egy jelentős kockázat esik ki azzal, hogy nem kell számítani jelentős áremelkedésekre. Emlékeztetett arra: 2002 után több évig az infláció tartósan 5-10 százalék körül volt, többek között ennek a következménye volt a devizahitelezés felfutása, miközben a jegybank igyekezett magas kamatokkal küzdeni az infláció ellen, aránytalan különbség alakult ki a magyar és a külföldi kamatszintek között.

 

Az akkori magas infláció annak hatására következett be, hogy magas volt a költségvetési hiány, felborult a külső egyensúly - mondta, hozzátéve, hogy a másik ok azokban az években a rezsiárak nagyarányú megemelése volt. Az infláció leszorítása érdekében az elmúlt öt évben megvalósult a rezsicsökkentés, ennek hatása az infláció mutatóiban is jelentkezett - mondta az NGM államtitkára.

 

Hornung Ágnes a 2015-ös évről kifejtette: az infláció alakulását több kormányzati intézkedés és külső hatás is befolyásolta, az alacsony inflációhoz a kormány lépései jelentősen hozzájárultak, a rezsicsökkentések mellett az alacsony olajár továbbra is meghatározó szerepet játszott az árak alakulásában. Kiemelte: az NGM elemzőinek számításai szerint az üzemanyagárak esése, az úgynevezett tovagyűrűző hatásokat is figyelembe véve, decemberben mintegy 0,9 százalékpontos lefelé mutató hatásként jelent meg az egy évre visszatekintő fogyasztói árindexben.

 

Jelezte: a másik jelentős külső hatás az európai gazdaság dezinflációs nyomása, ami továbbra is befolyásolja a magyar árak alakulását. Az NGM szakértőinek számításai szerint a külső hatások egyelőre még jelentősen, mintegy 0,8 százalékponttal fogják vissza a hazai inflációt. Kiemelte: a nemzetgazdasági tárca várakozásai szerint 2016-ban is visszafogott árdinamika fogja jellemezni a magyar gazdaságot, főként az olajárcsökkenés és az európai uniós dekonjunktúra eredményeként.

 

Az alacsony inflációt olyan kormányzati döntések is támogatják, mint a sertéshús áfájának jelentős csökkentése, illetve, hogy az szja mértéke 1 százalékponttal csökkent az idén - mondta Hornung Ágnes. Rámutatott: a külső hatások mérséklődésével, és az európai uniós konjunktúra élénkülésével számottevően gyorsulhat az árdinamika.

 

A konvergenciaprogramban a kormány középtávon 3 százalékos inflációval számol - tette hozzá. Kérdésre elmondta: a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hatására várhatóan megélénkülő lakáspiac árváltozásait az idei első félév tükrében megnézik majd, de a tárca nem számít arra, hogy idén ez számottevően hatna az inflációra.

Hozzászólások

Viharos szél miatt az ország nagy részére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki

A sok eső miatt már nem, de a viharos szél miatt az ország nagy részére elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre a meteorológiai szolgálat.
2017. 10. 24. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az 1956-os forradalmat megelőzően komoly ellátási problémák voltak a városokban

Az 1956-os forradalmat megelőzően komoly ellátási problémák voltak a városokban, ez is az egyik tényezője volt a forradalomnak - mondta Boros Imre közgazdász az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.
2017. 10. 23. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Cinema City Filmünnep idei műsorán több mint 50 filmet nézhet meg

A Cinema City Filmünnep idei műsorán több mint 50 filmet, köztük négy premiert és hatot premier előtt nézhet meg a közönség október 26. és 29. között a mozihálózat fővárosi és vidéki termeiben.
2017. 10. 23. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megújulnak a margitszigeti Danubius-szállodák

Megújulnak a margitszigeti Danubius-szállodák: a Danubius Health Spa Resort Margitsziget szálloda közösségi tereinek átalakítása egy hét múlva indul, eközben folytatódik a Grand Hotel szobáinak felújítása is, a beruházások értéke meghaladja az egymilliárd forintot - közölte a szállodaüzemeltető az MTI-vel.
2017. 10. 23. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rengeteg eső lesz országszerte

A sok eső veszélye miatt két megyében és Budapesten a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben, de a többi megyére is első- vagy másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat. A fél országban erős szélre is figyelmeztetnek.
2017. 10. 23. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi fiatalnak van nyelvvizsgája Magyarországon

adott évben nyelvvizsgát tett 14-19 évesek; adott évben nyelvvizsgát tett 20-24 évesek
2017. 10. 23. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Dzsesszvilágsztárok Budapestre

A nemzetközi dzsessz-színtérről Dave Holland, Joshua Redman, Nicholas Payton, James Ulmer, Lizz Wright, Robert Fonseca, Jan Garbarek és Victor Wooten is koncertet ad Budapesten a következő egy évben a Get Closer szervezésében.
2017. 10. 23. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Varga Gábor lett a polgármester Medgyesbodzáson

A független Varga Gábort választották polgármesterré a Békés megyei Medgyesbodzáson vasárnap - tájékoztatta a helyi választási iroda az MTI-t.
2017. 10. 23. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A 20. századi magyar történelem legnagyszerűbb eseménye az 1956-os forradalom

A 20. századi magyar történelem legnagyszerűbb eseménye az 1956-os forradalom - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője vasárnap Szentesen.
2017. 10. 23. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövő év májusától működik az országos jégkár-mérséklő rendszer

Jövő év májusától működik majd az országos jégkár-mérséklő rendszer, amelynek következtében több tízmilliárd forint megtakarítás érhető el évente csak a mezőgazdaságban - közölte a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Karcagon.
2017. 10. 22. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiadós esőzéssel kezdődik a hét

A hétfői ünnepnapon országszerte kiadós esőzésre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Több megyére másodfokú, két megyére és a fővárosra a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adták ki a sok eső miatt.
2017. 10. 22. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 42. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2017. 10. 22. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változnak az átlagkeresetek

teljes munkaidőben foglalkoztatottak; havi nettó átlagkereset; költségvetés és a versenyszféra; forint/hó
2017. 10. 22. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

17 százalékkal nőtt a fizikai munkát végző dolgozók átlagos bruttó órabére

A harmadik negyedévben 859 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére közel 7 ezer dolgozó béradatainak elemzése alapján, ez 17 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakában elért 734 forinthoz képest - közölte a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. az MTI-vel.
2017. 10. 22. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Javult a levegő minősége Nyíregyházán

Javult a levegő minősége Nyíregyházán, a szálló por koncentrációja szombaton a szmogriadó tájékoztatási küszöbértéke alá csökkent - közölte a városháza sajtószolgálata vasárnap az MTI-vel.
2017. 10. 22. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több megyére és a fővárosra is figyelmeztetéseket adtak ki sok eső miatt

A várható sok eső miatt két megyére és a fővárosra elsőfokú, hat megyére pedig másodfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2017. 10. 22. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kamatdöntés, kiskereskedelmi statisztikai adatok várhatók a jövő héten

Bár elemzők nem várnak változást az alapkamatban, a hosszú hétvége után a jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése lesz a hét egyik fontos eseménye, illetve kiskereskedelmi adatok is várhatóak.
2017. 10. 22. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Négymilliárd forintból épül tudásközpont Szekszárdon

Több mint négymilliárd forintos beruházással tudásközpont épül Szekszárdon a Modern városok program keretében. A létesítmény, amelyben könyvtár és levéltár is lesz, a tervek szerint 2019-ben készül el.
2017. 10. 22. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyesült Államok Nagydíja - Hamilton indul az élről, Vettel a második helyről

A negyedik világbajnoki címéért hajtó Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Egyesült Államok Nagydíjának szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az első helyről.
2017. 10. 22. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Novemberben mutatják be a Luxemburg grófját az Operettszínházban

Az évad első bemutatójaként a Luxemburg grófját láthatja november 4-én a Budapesti Operettszínházban a közönség. A premierhez kapcsolódva különleges jótékonysági árverést is tartanak.
2017. 10. 22. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás