A panellakások kelnek el a leggyorsabban - és a többivel mi a helyzet?

Országszerte hamarabb találnak gazdára a panellakások, mint a téglaépítésű társaik. A panelek eladásához átlagosan 63 nap kell, a téglaépítésű lakásoknál azonban 82 napos az átlagos eladási idő, ami mindkét kategóriában 10 nappal rövidebb az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest - derül ki az ingatlan.com magánszemélyek ingatlanhirdetéseit vizsgáló elemzéséből.

A panellakások kelnek el a leggyorsabban - és a többivel mi a helyzet?

A panellakások átlagos négyzetméterára 31 százalékkal 243 ezer forintra, a téglaépítésűeké pedig 26 százalékkal 349 ezer forintra emelkedett egy év alatt. 

 

Az országos lakáspiac élénkülése részben az árak emelkedéséből látszik, ám ez csak az egyik tényező, hasonlóan fontos, hogy mennyi idő alatt kel el egy-egy lakás, ez ugyanis alapvetően befolyásolja a lakáseladás és az újabb lakásvásárlás menetrendjét. Az idei adatok szerint a panellakások voltak a legnépszerűbbek a lakáspiacon, átlagosan 63 nap alatt kelnek el, míg a téglaépítésű lakások eladásához átlagosan 82 napra van szükség - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely a magánszemélyek hirdetésein alapul.

 

A lakáspiaci élénkülést mutatja, hogy a panellakások országos átlagos négyzetméterára 31 százalékkal 243 ezer forintra, a téglalakásoké pedig 26 százalékkal 349 ezer forintra nőtt a múlt év első két hónapjához képest. “Leegyszerűsítve minél kisebb egy lakás, annál gyorsabban eladható, különösen, ha panelről van szó. Egy év alatt mintegy 10 nappal csökkent az ingatlanok átlagos értékesítési ideje.” - értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakértő hozzátette: az általános drágulás valamennyi lakástípusra jellemző, de megmaradt a panelek átlagosan 30 százalék körüli árelőnye, ez pedig főszerepet játszik a népszerűségükben. Szintén a lakáspiac erősödését, ezen belül a kereslet fokozódását mutatja Balogh László szerint az, hogy az idén havi átlagban 1,3 millióan kerestek lakást az ingatlan.com-on, ami 36 százalékos növekedést jelent éves összevetésben.

 

Fővárosi slágerek

 

Az ingatlan.com elemzése szerint az országos piacon belül a fővárosi panelek kelnek el a leggyorsabban, átlagosan 51 nap alatt találnak gazdára. “Annak ellenére gyorsan eladhatóak budapesti a panelek, hogy az átlagos négyzetméteráruk az előző év azonos időszakéhoz képest 30 százalékkal 288 ezer forintra nőtt” - emelte ki Balogh László, utalva a lakáspiaci élénkülést mutató drágulásra.

 

A budapesti téglaépítésű lakások a paneleknél hosszabb idő alatt, 70 nap alatt találnak gazdára a piacon, átlagos négyzetméteráruk pedig 33 százalékkal 421 ezer forintra nőtt éves összevetésben. “A panelek egyértelműen a lakáspiac slágerei az eladási időt nézve. Ebben főszerepet játszik, hogy jóval olcsóbbak a téglaépítésű társaiknál. Évekkel ezelőtt a panellakások a magas rezsiköltségek miatt nem voltak népszerűek, de mára a fenntartási kiadások alacsonyabbak, ami szintén a paneleknek kedvez” - mondta Balogh László.

 

Vidéken is sláger a panel

 

Bár a megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban az összesített átlagot nézve hosszabb idő alatt kelnek el a lakások, mint a fővárosban; a panelek népszerűsége ezekben a városokban is jól látszik. A megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban a panellakásokat 75-89 nap alatt lehet eladni, szemben a téglaépítésű társaikkal, amelyek átlagosan 99-112 nap alatt találnak gazdára.

 

Az érintett vidéki nagyvárosokban is egyértelmű a panelek árelőnye: átlagos négyzetméteráruk 153-185 ezer forint volt, míg a téglaépítésűeké 194-218 ezer forintra rúgott az idei év első két hónapjában. Balogh László elmondta, vidéken is nőttek az árak, a paneleknél mérettől és várostól függően 7-34 százalékkal emelkedtek a négyzetméterárak, a téglaépítésűeknél azonban visszafogottabb, 1-11 százalékos volt a drágulás.  A szakember közölte: a legkisebb fővárosi panelek kelnek el a leggyorsabban: ezeket átlagosan 44 nap alatt lehet eladni. A másik végletet a vidéki nagyvárosokban lévő téglaépítésű lakások jelentik, utóbbiaknál ugyanis átlagosan 112 nap az értékesítési idő.

 

Hirdetési idő, hitel és a jövő

 

Balogh László szerint fontos, hogy egy-egy lakáseladás, ha lakásvásárlással, azaz költözéssel párosul, akkor több hónapot vehet igénybe, különösen akkor, ha a továbbköltözéshez hitelre is szükség van.

 

Gergely Péter, az ingatlan.com csoporthoz tartozó Bankráció.hu hitelszakértője azt mondta, egy-egy lakáshitelt átlagosan 91 nap alatt folyósítanak a bankok sikeres hitelbírálat esetén. Így a lakáseladás utáni részben hitelből történő lakásvásárlásnál a banki átfutási idővel is számolnia kell. A Bankráció.hu szakértője szerint a hitelfolyósítás azzal gyorsítható fel, hogy előzetesen tájékozódunk a hitel ajánlatokról - erre  jó internetes hitelkalkulátorok vannak - valamint arról,hogy a legjobb hitelekhez milyen szempontoknak kell megfelelnünk. Fontos, hogy a hiteligénylő időben beszerezze a szükséges dokumentumokat és mielőbb megtalálja a kiszemelt ingatlant, bár ma már több banktól igényelhető az úgynevezett hitel-előbírálati igazolást, még azelőtt, hogy megtaláltuk volna a megfelelő lakást. “Az is lényeges, hogy a hiteligénylő tisztában legyen a pénzügyi mozgásterével, hitelképességével. Ha ugyanis kiderül, hogy a kialkudott ár kifizetéséhez mégsem kap elég hitelt a lakásvásárló, akkor nehéz helyzetbe kerül, sőt, akár meghiúsulhat a vásárlás” - mondta Gergely Péter.

 

Az ingatlan.com szakértői arra számítanak, hogy a jövőben folytatódhat az élénkülés az országos lakás- és lakáshitelpiacon, ám a bővülés mértékére egyelőre nehéz előrejelzést adni, a piaci helyzet ugyanis nagyban függ attól, hogy az állami lakástámogatások miatt elinduló fejlesztések eredményeként mikor kerülnek piacra nagyobb - több ezres - tételben az új lakások.

Hozzászólások

Újabb belvárosi szórakozóhelyet számoltak fel a rendőrök

Túlszámlázás miatt újabb szórakozóhelyet számoltak fel a rendőrök Budapest belvárosában, huszonegy alkalmazottat előállítottak, közülük ötöt őrizetbe is vettek - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteken a rendőrség honlapján.
2017. 10. 20. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Még megfontolják a kötelező kéményellenőrzést eltörlő törvényt

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek pénteken Áder János köztársasági elnök azt a kedden elfogadott törvényt, amely megszüntette a családi házak kötelező kéményseprőipari ellenőrzését.
2017. 10. 20. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jótékonysági est lesz az Erkel Színházban

Liszt, Schubert és Mozart művei szólalnak meg vasárnap a budapesti Erkel Színházban a Zongoraáriák című esten, amelynek bevétele az Őrzők Alapítványt, a Semmelweis Egyetem II. számú (Túloltó utcai) Gyermekklinika hivatalos alapítványát támogatja.
2017. 10. 20. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Növelnék a magyarok almafogyasztását

Évről-évre csökken az almafogyasztás, az egy főre jutó fogyasztás 12 kilogramm évente, amit 20-25 kilogrammra kellene növelni, ezért indítottak kampányt a fogyasztás élénkítésére - mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárkamara (NAK) országos kertészeti osztályának elnöke az M1 aktuális csatornán pénteken.
2017. 10. 20. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újranyitották a magyar nagykövetséget Bogotában

Újranyitották a magyar nagykövetséget Bogotában, a külgazdasági és külügyminiszter szerint a cél az új kolumbiai fejlődési szakasz nyújtotta lehetőségek kihasználása.
2017. 10. 20. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a munkanélküliségi ráta

foglalkoztatottak száma, munkanélküliek száma a munkanélküliségi ráta alakulása
2017. 10. 20. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar hatóságoknak alá kell írniuk a CEU működését lehetővé tevő megállapodást

A magyar hatóságoknak a határidők meghosszabbítása helyett alá kell írniuk a Közép-európai Egyetem (CEU) működését lehetővé tevő, már letárgyalt megállapodást - emelte ki Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakcióvezetője, felszólítva az uniós tagállamok vezetőit, hogy csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcstalálkozójukon gyakoroljanak nyomást az ügyben Orbán Viktor kormányfőre.
2017. 10. 20. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi alma terem Magyarországon

termésmennyiség, ezer tonna
2017. 10. 20. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén 600 ezernél is több turista látogatja az Országházat

Idén várhatóan a 600 ezernél is több lesz az Országházat meglátogató turisták száma, közülük az orosz nyelvű idegenvezetést igénylőké minden bizonnyal meg fogja haladni a 20 ezret - jelentette ki Kövér László házelnök a magyar Parlamentet bemutató kiállítás megnyitóján a moszkvai Suszev Építészettörténeti Múzeumban.
2017. 10. 20. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

2018 márciusáig megújul a Vakok kertje

Október végéig elindul a Városliget táj- és kertépítészeti megújításának első üteme; a Liget Budapest projekt első lépcsőjében, 2018 márciusáig teljes egészében megújul Magyarország első, speciálisan a vakok és gyengénlátók pihenését és kikapcsolódását szolgáló, csaknem egyhektáros parkrészlete is.
2017. 10. 20. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

40 százalékkal több foglalás érkezett a hosszú hétvégére

Jót tesz a hosszú hétvége a belföldi turizmusnak, közel 40 százalékkal többen foglaltak szállást az átlagosnál, Eger, Budapest és Gyula vendégforgalma lesz a legnagyobb a következő napokban - közölte a Szallas.hu legfrissebb adatai alapján.
2017. 10. 20. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

23 milliárd forintos támogatást kaptak a baromfitartók

A Vidékfejlesztési program keretében 22,6 milliárd forinttal támogatta 207 baromfitartó telep korszerűsítését a Miniszterelnökség.
2017. 10. 19. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elindult a magyar alma fogyasztását és vásárlását ösztönző kampány

Elindult a magyar alma fogyasztását és vásárlását ösztönző országos promóciós kampány - jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
2017. 10. 19. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősíteni kell a hungarikumok médiamegjelenítését

A Hungarikum Bizottságnak jövőre az újabb értékek feltárása mellett egyre nagyobb hangsúlyt kell helyeznie a hungarikumok médiamegjelenítésére, elsősorban a közszolgálati médiában - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja a Hungarikumok Klubjának idei harmadik rendezvényén Budapesten.
2017. 10. 19. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fontos kutatási területen nyert el nemzetközi csúcskonferenciát Budapest

Négy magyar kutatócsoportból álló szervezet, a Wigner fusion nyerte el a világ legnagyobb, fúziós témájú mérnöki konferenciájának rendezési jogát - közölte az MTA csütörtökön az MTI-vel.
2017. 10. 19. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb rekord: a harmadik negyedévben több mint 35.000 állást hirdettek meg

Újabb rekordok dőltek meg a munkaerőpiacon: több mint 35 ezer állást hirdettek meg az elmúlt 3 hónapban a legnagyobb hazai álláskereső portálon. A Profession.hu legújabb, 2017 harmadik negyedéves adatokat feldolgozó riportja szerint alig van olyan szakterület, ami ne küzdene munkaerőhiánnyal.
2017. 10. 19. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Mol húzta pluszba a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 16,44 pontos, 0,04 százalékos emelkedéssel, 39 098,21 ponton zárt csütörtökön.
2017. 10. 19. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Milyen stílus hódít az újépítés házak piacán?

Mi szabja meg, hogy milyen stílusú lesz egy újépítésű ingatlan? Leginkább a beruházó szándéka, kisebb mértékben a vásárlói igény és a településképi szabályok. Sőt az amerikai sorozatok is hatással vannak rá – mondja az ingatlanközvetítő, aki szerint az engedélyeztetés rugalmas, és mindig vannak egyedi stílusirányzatok, amelyek akár évtizedekre meghatározzák egy újépítésű lakóterület képét.
2017. 10. 19. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Zugló nem lehet vesztese a városligeti hétvégi fizetőparkolás eltörlésének

A Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén már döntés születhet arról, hogy hétvégén megszűnik a fizetőparkolás a Városligetnél. Zugló polgármestere mindent meg fog tenni azért, hogy ez a változás ne érintse hátrányosan a kerületet, hiszen a rendelet módosítása a Főváros és Zugló között két hónapja létrejött megállapodásra is hatással lesz.
2017. 10. 19. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A fizetések emelkedése új helyzetet hoz

Magyarország mellett az egész régióban jelentősen emelkednek a bérek, részben a munkaerőhiány miatt. Ugyanakkor nemzetközi példák is vannak, például Kína ma már sokkal drágább ország, mint a kétezres évek elején. A fizetések emelkedése az inflációt is felpörgetheti, emellett hozzájárulhat a gépek és robotok forradalmához is.
2017. 10. 19. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás