A piacok hátat fordítanak a mindenható dollárnak

A geopolitikai helyzet ciklikus változása megköveteli az egyre inkább funkcióját vesztett tartalékdeviza, a dollár leváltását valami másra. Az, hogy mi is lesz ez a helyettesítő eszköz, a következő évek egyik legfontosabb kérdése lehet majd a nemzetközi piacokon. Hogy kissé jobban megismerjük a folyamat hátterét, először is tekintsünk át három olyan geopolitikai kérdést, amely komoly nyomást gyakorol a dollár nemzetközi gazdaságban betöltött szerepére.

A piacok hátat fordítanak a mindenható dollárnak

Kína felemelkedése: az ország egyre komolyabb helyet foglal el a nemzetközi kereskedelemben és a nemzetközi pénzpiacokon. Különösen érdekes kérdés lehet a 2017 októberében kezdődő 19. Pártkongresszust követően, hogy Kína milyen módon kívánja monetáris politikáját alakítani, illetve hogyan képzeli el a hitelpiacon kialakult buborék leépítését úgy, hogy közben nem borítja fel sem a belföldi, sem pedig a nemzetközi gazdaságot.
   
Észak-Korea: a rezsim folyamatosan arra törekszik, hogy ne veszítse el hitelességét és nukleáris elrettentő erején alapuló érinthetetlenségét – kérdés, hogy ez milyen módon befolyásolja az USA és Kína kapcsolatát, de érdekes lesz azt is megfigyelni, hogy Japán hogyan küzd meg ezzel a kihívással mind a bel-, mind pedig a külpolitikai színtéren.
   
Az USA és Európai transzatlanti szövetségének gyengülése: kérdés, hogy Európa, és az Európai Unió hogyan tudja (vagy nem tudja) magát a német választásokat követően független szuperhatalommá alakítani.

Ebből a három régiós szintű tényezőből két kritikus globális témát tudunk formálni, amelyek jelentős mozgásokat tudnak generálni a vezető devizák esetében: először is a dollár térvesztése, másodszor pedig a fiskális impulzus kérdése. A fiskális impulzus alatt azt értjük, hogy a hangsúly áthelyeződik az elszigetelten működő monetáris politikai irányvonalakról a fiskális expanziót célzó politikára, amelynek során a központi bankok szerepe másodlagossá válhat. A folyamat népszerű elnevezése a helikopterpénz.
 
A fiskális élénkítő lépések akár meg is előzhetik a végül mindig bekövetkező gazdasági recesszióra adott válaszokat. Japán és az Európai Unió az a két gazdaság, amelyet legnagyobb mértékben érinthet a fiskális élénkítés az elkövetkező negyedévekben. A jen kismértékben erősödhet a fiskális élénkítő intézkedések nyomán, mivel a program várható fókuszpontja a belföldi irányú befektetés vonala lesz, amelynek eredményeképpen a megtakarítások egy része nem a külföldi lehetőségeket fogja választani. Egy ponton talán az infláció is megélénkülhet, amelynek eredményeképpen a japán jegybank végre levenné a féltéglát a monetáris gázpedálról – a fék tövig nyomása viszont egyelőre még a jövő zenéje.
 
Európában a gazdasági dinamika arra utal, hogy a fiskális bővülés a német választásokat követően indulhat meg, mivel Merkel és Macron olyan módon szeretné az Uniót megreformálni, hogy elkerülhetővé váljon a populizmus hosszú távú kockázata – a szélsőjobb és a szélsőbal egyaránt komoly eredményeket tudott felmutatni a közelmúltban lezajlott európai választásokon. Az élénkítés első köre valószínűleg a védelmi kiadásokat érinti majd, tekintettel az egyre porosabbá váló NATO szövetségre, valamint az USA-val való szövetség ingatagabbá válására.
 
Elképzelhető, hogy a dollár gyengülésének trendje nem lesz annyira töretlen, mint az év java részében. A Trump elnök intézkedéseire adott reakciók átmenetileg megtámaszthatják a dollárt. A kedvező hatás mögött Trump és a kongresszus adóreformja és a 2018-ban várható mérsékelt fiskális politika állhat, azonban mindez korántsem éri el azt a hurráoptimizmust, ami 2016-ban Trump győzelmét követően eluralkodott a piacokon. A dollár számára kedvezőtlen tényezők közül eddig viszonylag kevés figyelmet szenteltünk a növekvő amerikai költségvetési hiánynak, amely a Fed monetáris megszorításai közepette várhatóan tovább romlik – mivel a USA egy ikerdeficittel küzdő ország, így kérdés, hogy ki fogja majd ezt a hiányt finanszírozni egy olyan környezetben, ahol a dollár egyre inkább teret veszt. Az eddig Ázsiában, illetve az olajexportőr országok által a jól bevált módon dollárban megképzett tartalékok ugyanis nemcsak hogy nem nőnek, de ezek az országok egyre kevésbé hajlandóak dollárban tartani eszközeiket.
 
Az Európai Központi Bank a monetáris lazítás kivezetésének irányába tart, látható célja az irányadó kamatlábak normalizálása, és ez erősítheti az eurót. Feltételezzük, hogy az EU uniós kötvényeket fog kibocsátani, amellyel tovább szűkítheti a periférián található országok papírjainak szpredjeit, illetve ezzel kedvező hatással lehet az EU gazdasági fellendülésének jelenlegi szakaszára is.
 
Felgyorsulhatnak az események Japánban, ha a szigetország a továbbiakban már tolerálhatatlannak tartja Észak-Korea lépéseit. Vajon a dollár gyengülésével és a fiskális élénkítő lépésekkel visszatér az infláció a japán gazdaságba? A Bank of Japan csak úgy lesz képes az eszközvásárlás jelenlegi ütemét tartani, ha a közeljövőben alkalmazza a helikopterpénzt.
 
A negyedik negyedév lehet a vízválasztó az Egyesült Királyság számára az uniós kilépés kapcsán, miután egyre világosabbá válik mindenki számára, hogy merre tart a folyamat. A GBPUSD magasabb szinteken stabilizálódhat újra.


Forrás: John J. Hardy, Saxo Bank

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző estihez képest a nemzetközi devizapiacon.
2021. 08. 26. 08:00
Megosztás:

Kicsit erőre kapott a forint

Erősödött kissé a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2021. 08. 25. 21:00
Megosztás:

Alig mozdult a forint

Alig változott, vegyesen mozgott a forint árfolyama a vezető devizákkal szemben szerda reggel a bankközi piacon kedd kora estéhez viszonyítva.
2021. 08. 25. 07:00
Megosztás:

Tovább erősödött a forint

Fél százalékkal emelkedett a forint árfolyama kedden a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon az MNB elemzői várakozásoknak megfelelő kamatemelését követően.
2021. 08. 24. 20:00
Megosztás:

Erősödött reggelre a forint

Erősödött kissé a forint kedd reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben a főbb devizákkal szemben az előző esti árfolyamához képest.
2021. 08. 24. 08:30
Megosztás:

Vegyesen alakult hétfőn a forint árfolyama

Vegyesen alakult, alig változott hétfőn a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2021. 08. 23. 19:30
Megosztás:

Forinterősödéssel indult a hét

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfő kora reggel a péntek esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 23. 08:00
Megosztás:

Erősödött a forint estére

Erősödött a forint a vezető devizákkal szemben péntek kora este a bankközi piacon reggelhez képest.
2021. 08. 20. 21:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint

Vegyesen mozgott a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon csütörtök kora este a reggeli szintekkel összevetve.
2021. 08. 19. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint reggelre

Gyengült csütörtök reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizapiacon.
2021. 08. 19. 08:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon csütörtök kora este a reggeli szintekkel összevetve.
2021. 08. 18. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött kissé a forint szerdán reggelre az előző esti árfolyamához képest.
2021. 08. 18. 08:00
Megosztás:

Biztonságos és átlátható digitális pénzügyek – saját kriptoindexet indított egy magyar tulajdonú fintech

BlockBen Index Token, vagyis BIT néven indított kriptoindexet a számos innovációs díjjal kitüntetett, magyar tulajdonú BlockBen. A fintech szektor tipikusan olyan megoldásokat kínál, amelyek átláthatóbbá és egyszerűbbé teszik a digitális pénzügyeket. A digitális eszközök piaca 8 év alatt nőtt 1500-szorosára, így egyre többen érdeklődnek a szektor iránt. A hagyományos pénzügyi rendszerekben is fellelhetőek az új megoldások adott elemei, amelyek az újításoknak és a piac növekedésének köszönhetően egyre vonzóbbak a kriptovaluták világában.
2021. 08. 14. 17:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint estére

Vegyesen mozgott a forint a vezető devizákkal szemben péntek kora este a bankközi piacon reggelhez képest: az euróhoz és a dollárhoz viszonyítva erősödött, a frankkal összevetve viszont gyengült.
2021. 08. 13. 21:00
Megosztás:

Nem sokat változott a forint árfolyama

Kevéssé változott, vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2021. 08. 13. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Minimálisan erősödött a forint a vezető devizákkal szemben a bankközi devizapiacon csütörtök reggel a szerda esti szintekhez képest.
2021. 08. 12. 07:30
Megosztás:

Alig változott a forint árfolyama

Alig változott, vegyesen alakult a forint árfolyama szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2021. 08. 11. 19:00
Megosztás:

Forintgyengülés kora reggel

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben szerda reggel a bankközi piacon kedd estéhez viszonyítva.
2021. 08. 11. 08:00
Megosztás:

Gyengült a forint reggelre

Gyengült a forint hétfő reggel a vezető devizákkal szemben a bankközi devizapiacon a péntek esti szintekkel összevetve.
2021. 08. 09. 08:00
Megosztás: