A projektek egyharmada túllépi a költségkeretet

Minden hatodik projekt pénzügyi szempontból kimondottan kockázatosnak számít, míg több mint egyharmaduk túllépi az eredetileg rendelkezésre álló költségkeretet, derült ki a Magyar Projektmenedzsment Szövetség díjátadóján. Az esemény fővédnöke, Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter által átadott díj győztese Balaton László közgazdász lett, míg Benkei László építészmérnök különdíjat nyert.

Idén 15. alkalommal ítélték oda az Év Projektmenedzsere Díjat, melyet a szakma legkiválóbb magyarországi szakemberei közül választottak ki. A kompetencia alapú „Év Projektmenedzsere Díj" pályázati kiírás elsősorban a pályázó projektmenedzser képességeire, tapasztalataira, eredményeire építve minősít.

 

„A becslések szerint 2014-2020 között 16 millió projektmenedzsmenttel összefüggő új munkahely jön létre a világon. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a projektek több mint egyharmada túllépi a rendelkezésre álló költségkeretet (35,9%). A 2014-2020 között hazánkba érkező 12 ezer milliárd forint értékű uniós pénzek hatékony felhasználása kapcsán is intő jel kell, hogy legyen az a 13,5%-os kockázati arány, amely pénzre lefordítva 1620 milliárd forintnak felel meg. Ezért a projektmenedzsment-képzés beépítése az oktatási rendszerbe kiemelten fontos. Az utóbbi években ezzel kapcsolatban mindenképpen pozitív tendenciát látunk”- hangsúlyozta megnyitóbeszédében Cserna József, a Magyar Projektmenedzsment Szövetség elnöke.

 

Az esemény díszvendége, egyben fővédnöke Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a díjak átadásakor kiemelte: „Szeretnénk, hogy az elkövetkezendő években beérkező uniós források erősítsék a beruházások volumenét, mely így ösztönzőleg hat a munkaerőpiaci folyamatokra is. A hatékony felhasználáshoz azonban nélkülözhetetlen szükség van az ország legkiválóbb projektmenedzsereire.”

 

Az idei nyertes Balaton László közgazdász, az Erste Bank Hungary Projekt Portfólió Menedzsment Osztályának vezetőjeként a devizahiteles elszámolási projektért volt felelős. A díjazott sikeresen tudta összehangolni a deviza- és forinthiteles ügyfelek fogyasztói kölcsöneire vonatkozó 2014. évi jogszabályi elvárásokat a fair banki szabályok bevezetésével. A nyolc jelöltből kiválasztott győztes a díjátadón elmondta: „Egy nagyprojektben nem lehet minden feladatot központilag irányítani. Ezért nagy érték a munkatársak proaktivitása, így ahol csak lehet, törekedni kell a felelősségek minél alacsonyabb szintre történő delegálására. Emellett támogatni kell a felelősségtudat kialakulását, amelyet segítenek az apró mindennapi figyelmességek, az emberekre való odafigyelés, a szép szó és a figyelem.”

 

Az idei év különdíjasa Benkei Sándor építészmérnök, az Óbuda-Újlak Zrt. műszaki igazgatója lett. A díjazott többek között a győri Audi, a kecskeméti Mercedes-Benz, valamint a Miskolcon létrehozott Takata légzsákgyár első telephelyének létrehozásáért volt felelős. A zöldmezős beruházás keretében egy 63 ezer m2-es gyárüzem jött létre 14 különböző funkciójú épületben. A projekt lefedte az összes lehetséges mérnöki szolgáltatást. „Összhangban az ipari forradalom mostani szakaszával a termelési- és a gondolkodásmód is változik. Míg a feladatok komplexitása és a hozzáadott érték szerepe nő, addig a költségkeret és a rendelkezésre álló idő csökken. Ezzel nő a piaci igény a felelősségteljes, szolgáltatásként megvásárolható vezetői, lebonyolítási képességek iránt és egyre inkább külön szakmává válik.” - hangsúlyozta Benkei Sándor.

 

A 2014-es győztes Kovács Endre, aki Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Projekt Koordinációs Főosztályvezetőjeként a digitális átállásért felelt, idén harmadik lett az IPMA (Nemzetközi Projektmenedzsment Szövetség) nemzetközi „Év Projektmenedzsere” versenyén. A mai napon szerzett díjával Balaton László automatikus indulási jogot szerzett a jövő évi versenyre is.

Hozzászólások

Egyre többen veszik igénybe az első házasoknak járó adókedvezményt

Tavaly mintegy négyszer annyi első házas vette igénybe a havi ötezer forintos adókedvezményt, mint 2015-ben. Az szja-bevallások adatai alapján 2018-ban a 85 ezer első házas összességében 3,3 milliárd forintot spórolt, 2,8 milliárddal többet, mint 2015-ben - tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t.
2019. 09. 15. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma kezdődik a fűtési időszak Budapesten

Ma kezdődik a fűtési időszak a fővárosban.
2019. 09. 15. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így teljesített a héten a hazai részvénypiac

Növekvő forgalomban mérséklődött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 40 285,21 ponton zárt pénteken, 27,25 ponttal, 0,07 százalékkal alacsonyabban az előző heti záróértékénél.
2019. 09. 15. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rendkívüli ülést tart Országgyűlés

Jövő szerdán tartja az Országgyűlés ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli ülését, amelyen határozatképesség esetén egy klímaügyi határozati javaslatot vitatnának meg.
2019. 09. 15. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi az antibiotikum-rezisztencia? Miért veszélyes?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elindította ismeretterjesztő és szemléletformáló programját az antibiotikum-rezisztencia veszélyeiről és az ehhez kapcsolódó tematikus honlapot - tájékoztatta a hivatal pénteken az MTI-t.
2019. 09. 15. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Könyvtárbuszt adtak át Egerben

Heves megye 23 települését rendszeresen látogató és ott mobil könyvtári szolgáltatásokat nyújtó, korszerűen felszerelt könyvtárbuszt adtak át pénteken Egerben.
2019. 09. 15. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyszámjegyűre mérséklődött a mezőgazdasági termelői árak növekedési üteme

Júliusban ismét egyszámjegyűre mérséklődött a mezőgazdasági termelői árak éves növekedési üteme. A júniusi 10,5 százalékos emelkedést követően júliusban 8,5 százalékkal voltak magasabbak a felvásárlási árak, mint egy éve. Az áremelkedés lefékeződéséhez azonban sem a zöldségek, sem a burgonya árának alakulása nem járult hozzá és az állati termékek felvásárlási ára is kimaradt a lassításból - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján pénteken megjelent legfrissebb adatokból.
2019. 09. 15. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Boris Johnson az EB elnökével fog tárgyalni

Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyal hétfőn Luxemburgban Boris Johnson brit miniszterelnök.
2019. 09. 15. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tornacsarnokot adtak át Miskolcon

Oktatási, kulturális és szabadidős komplex fejlesztés valósult meg Miskolcon a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban: az avasi lakótelepen élőknek is nyitott, közösségi, kulturális feladatokat is ellátó, 1,45 milliárd forintból létrejött Közös-Tér Központot pénteken adták át.
2019. 09. 15. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkentek a nagykereskedelmi árak Németországban

Augusztusban csökkentek a nagykereskedelmi árak Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése alapján.
2019. 09. 15. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megállt az algák szaporodása a Balatonban

A szeptember eleji lehűlés megállította az algák szaporodását a Balatonban, a legutóbbi, nyíltvízi mérések eredménye szerint drasztikusan csökkent az algatömeg a Keszthelyi-öbölben is, ahol korábban a legmagasabb értéket mérték - közölte Vörös Lajos, a Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) kutatója az MTI-vel pénteken.
2019. 09. 15. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Európa meggyengült

Meggyengült Európa az elmúlt öt évben Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének a tevékenysége alatt - mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szombat este az M1 aktuális csatornán.
2019. 09. 14. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Kreml negatívan értékeli az ukrán elnök szankciófelhívását

A Kreml negatívan értékeli, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Oroszország elleni szankciók fenntartását követelte - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.
2019. 09. 14. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 37. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2019. 09. 14. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Összehangolt közúti ellenőrzés kezdődik hétfőn

Összehangolt közúti ellenőrzés kezdődik hétfőn egész Magyarországon - közölte a rendőrség szombaton a honlapján.
2019. 09. 14. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakulnak a mezőgazdasági árak - egy ábrán

A mezőgazdasági termelői árak alakulása Magyarországon; Növényi és kertészeti termékek; élő állat és állati termékek; összesen
2019. 09. 14. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarországon a házasságkötés reneszánszát éli

Az idei év első felében a házasságkötések száma közel 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, Magyarországon a házasságkötés a reneszánszát éli - mondta Novák Katalin Szentendrén, ahol a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) őszi találkozója keretében öt fiatal pár kötött házasságot.
2019. 09. 14. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

50 megállót és vasútállomást újítanak fel

Összesen 700 megállója és vasúti állomása van a MÁV-nak országszerte. Ezek közül ötvenet újítanak fel 2023-ig - mondta Loppert Dániel, a MÁV kommunikációs igazgatója szombaton az M1 aktuális csatornán.
2019. 09. 14. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Akár már ősz végére elkészülhet a váci futballközpont

Akár már ősz végére elkészülhet a váci futballközpont, de legkésőbb jövő tavasszal átadják.
2019. 09. 14. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Decemberben jelenik meg a felsőoktatási felvételi tájékoztató

A felsőoktatási felvételi tájékoztató decemberben jelenik meg - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.
2019. 09. 14. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások: