A robotika alapjaiban változtatja meg az emberek életét, ahogy korábban az internet tette

Az Óbudai Egyetem Bécsi úti campus-án külön részleget alakítottak ki az Egyetemi Kutató, Innovációs és Szolgáltató Központ (EKIK) egyes kutatóközpontjai számára. Korszerű, reprezentatív környezetbe került többek között a Magyarországon egyedül itt található da Vinci sebészeti robotrendszer, több humanoid robot, valamint korszerű együttműködő, kollaboratív robotok (kobotok). Az oktatói-kutatói munka mellett az EKIK évente többször megnyitja kapuit általános és középiskolás csoportok számára, hogy a diákok közvetlenül ismerkedhessenek meg a tudomány világával.

A robotika alapjaiban változtatja meg az emberek életét, ahogy korábban az internet tette

A világszínvonalú, látványos és egyedülálló robotlaboratórium lehetővé teszi a hallgatók és oktatók számára, hogy a hazai és külföldi egyetemek elismert kutatóival, nemzetközi partnercégekkel közösen folytatott modern kutatásokba bekapcsolódjanak. 

 

Szigeti Ádám, az Óbudai Egyetem kancellárja fontos lépésnek tartja, hogy az Egyetemi Kutató, Innovációs és Szolgáltató Központ (EKIK) laboratóriumi háttérrel rendelkező kutatóközpontjai az egyetem központi épületében korszerű, tágas helyre költözhettek, így lehetővé vált az is, hogy az itt folyó kutatómunkát külső látogatók számára is bemutassák. 


Prof. Dr. Réger Mihály
 rektor szerint a kutatóközpont az egyetem társadalmi felelősségvállalásában is kiemelt szerepet játszik. Fő tevékenységei – az oktatás és kutatás mellett – az ún. harmadik missziós tevékenységek. A szélesebb körű tudásmegosztást is szolgálja a gazdasági partnereket és a leendő hallgatókat is vonzó, modern nemzetközi kutatói bázis. 


„Az Óbudai Egyetemen számos tudományos kutatóműhely működött egymástól elszigetelődve, amelyek összehangolása, egy szervezeti egységbe koncentrálása elősegítette a professzionális kutatómunka hatékonyságát” – idézte fel Prof. Dr. Rudas Imre, volt rektor, az EKIK alapítója, a szervezeti egység létrehozásának szükségességét. 

 

Az elmúlt öt év alatt Kelet-Közép-Európában is elismert kutatóhellyé vált a nyolc központból álló, nemzetközi tanácsadó testülettel rendelkező EKIK. A nyolcból három laboratóriumi háttérrel rendelkező egységet Dr. Haidegger Tamás, az intézet igazgatója mutatta be. „A robotika a jövő. Ez az iparág úgy változtatja meg és forgatja fel a hétköznapi életet, mint korábban az internet elterjedése. Éppen ezért fontos, hogy az Óbudai Egyetemen a hétköznapi élet területein folytatnak alkalmazott kutatásokat, mint amilyen az ipari robotika, az orvosi robotika, betegellátás, népegészségügyi mutatók javításának elősegítése” – emelte ki Dr. Haidegger Tamás. A kutatásokban több tudományterület harmonikusan kiegészíti egymást, így orvosok, mérnökinformatikusok, biokémikusok, biostatisztikusok, közgazdászok, villamosmérnökök és programozók dolgoznak együtt, vesznek részt a legfejlettebb robottechnikai K+F+I tevékenységben.

Az alkalmazott kutatások tapasztalatcseréit kiterjedt nemzetközi szakmai kapcsolathálózat segíti, köszönhetően annak, hogy az egység külföldi (pl: osztrák, japán, kínai, ausztráliai, amerikai) egyetemekkel, nemzetközi partnercégekkel működik együtt. 

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

Az Óbudai Egyetemen működik a világszínvonalú robotikai laboratórium, a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ (BARK), amelyben a humanoid robotok és korszerű ipari együttműködő (kollaboratív) robotok (kobotok) mellett a Magyarországon egyedül itt található da Vinci sebészeti robotrendszer. Dr. Galambos Péter, a BARK igazgatója elmondta, hogy hazánkban kizárólag kutatási céllal alkalmazzák az egyébként távirányítással műteni képes sebészrobotot, így az Óbudai Egyetemre nemcsak kutatási, hanem gyakorlati tapasztalatszerzés miatt orvostanhallgatók is bejárnak. A kutatás fontos célja az is, hogy az ember és a robot hogyan tud biztonságosan és eredményesen együttműködni.

Egyedülálló az egyetemi kutató központban a FabLab változatos eszközparkja is, amely nyitott műhelyként áll a kreatív műszaki alkotók rendelkezésére, hogy a szükséges eszközeiket, elképzeléseiket megvalósíthassák teljes mérnöki támogatás mellett.

 

Az innovációs műhelyben lehetőség van fém megmunkálására, 3D nyomtatásra, műanyag öntésre, vagy akár elektronikai fejlesztésekre is. 


Az EKIK része a Bio-Tech Kutatóközpont (BTKK) is, amelynek vezetője, Dr. Kozlovszky Miklósrészletezte a mikrobiológiai és optikai laborban zajló munkákat, ahol a rákkutatásokhoz orvosi mikroszkópiákkal nagyfelbontású képalkotói eljárások, szöveti elemzések, szív- és érrendszeri adatok elemzése lehetséges. 

Az Élettani Szabályozások Kutatóközpont (PhysCon) szintén az orvosi mérnökinformatika területén működik Prof. Dr. Kovács Levente oktatási dékánhelyettes vezetésével. Itt folyik az európai szinten egyedülálló, ERC projektből európai uniós támogatással megvalósuló rákkutatás, a „Tamed Cancer” (Megszelídített tumor). „A ráktumorok mértének csökkentésére matematikailag garantálható optimalizált gyógyszeradagolás és kezelés kialakítása a cél” – foglalta össze Dr. Ferenci Tamás adjunktus, biostatisztikus. Az alkalmazott kutatási területük részét képezi a betegellátásban alkalmazható Big Data adatelemzés, valamint a népegészségügyi problémák számítógépes modellezésének gyakorlati hasznosítása, melyet a Semmelweis Egyetemmel közösen végeznek. 

 

A magas színvonalú kutatómunka a világ minden tájáról vonz szakmai gyakorlatra hallgatókat és fiatal kutatókat, továbbá számos külföldi egyetemmel partnerkapcsolatot ápol az EKIK. Az oktatói-kutatói munka mellett az EKIK évente többször megnyitja kapuit általános és középiskolás csoportok számára, hogy a diákok közvetlenül ismerkedhessenek meg a tudomány világával.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor 

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor 

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

 

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

A dolgozók harmada home office-ban marad, az IT-védekezést is ehhez kell igazítani

Év végére globálisan az alkalmazottak csaknem harmada távmunkában végzi el a feladatait, arányuk pedig a közeljövőben sem csökken jelentősen. Ez arra kényszeríti a szervezeteket, hogy legalább öt, egyes szektorokban akár tíz évvel is előrehozzák a digitális átalakítási terveiket. Ennek megfelelően a vállalatoknak az IT rendszereik védelmét is ehhez kell igazítani, s erre tekintettel kell kialakítani — hívja fel a figyelmet a Maxvalor Hungary, a dán Heimdal Security magyarországi forgalmazója.
2021. 08. 25. 13:00
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás:

Diákok fejlesztettek digitális tanulási eszközöket krónikus beteg gyerekeknek

Interaktív nyelvtanuló applikációjával a Fazekas Gimnázium diákjaiból álló csapat nyerte meg a Morgan Stanley budapesti központja által idén először megrendezett Code to Give hackathont. A vállalat felhívására diákok, pályakezdők és tapasztalt szakemberek jelentkeztek, hogy a Morgan Stanley informatikusaival együttműködve, az Amigos a gyerekekért Alapítvány partnereként innovatív tanulási eszközöket fejlesszenek krónikus betegség miatt hosszabb kórházi kezelésre szoruló gyerekek és tinédzserek számára.
2021. 08. 24. 15:00
Megosztás:

Elkezdődtek az egyetemi beiratkozások, igényelhetők a diákhitelek

Elkezdődtek az egyetemi beiratkozások és igényelhetők a diákhitelek - mondta a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója hétfőn az M1 aktuális csatornán.
2021. 08. 24. 05:00
Megosztás:

Pénzügyi tudatosságra nevel egy új magyar applikáció

Világviszonylatban is egyedülálló az a magyar fejlesztésű applikáció, amelyet két pénzügyi szakember apuka alkotott meg, hogy segítsenek vele megalapozni a gyerekek pénzhez való viszonyát.
2021. 08. 23. 18:00
Megosztás:

Egyre többen veszik online az iskolaszereket

Jelentősen nőtt az idén az iskolaszerek online eladása az Extreme Digital adatai alapján.
2021. 08. 21. 10:00
Megosztás:

Ideje felkészülni az iskolakezdésre – digitális vagy offline család?

Nyakunkon a szeptember, és hamarosan újra becsengetnek az iskolákban. Idén remélhetőleg már nem az otthoni íróasztal vagy ebédlőasztal előtt kuporognak a diákok, hanem végre az iskolapadot koptathatják. Egy azonban biztos, fel kell készülnie a szülőknek egy esetleges újabb digitális vagy hibrid oktatásra. A világ megváltozott, már nem lehet többé csak a könyvekre és a füzetekre támaszkodni, a diákoknak digitális eszközökre is szükségük van.
2021. 08. 19. 18:00
Megosztás:

A munka jövője: automatizáció

A Universal Robots a robotikai piac egyik úttörője az olyan szabályozások kidolgozásában, melyek a kobotok, az automatizáció, valamint a biztonságos munkavégzés feltételeit teremtik meg. A cég évek óta arra törekszik, hogy világszerte szabályozza a robotok működését és a munkáltatók számára, úgynevezett együttműködő robotok biztosításával segítse a munkavégzést.
2021. 08. 19. 07:30
Megosztás:

Változatlanul indul a tanév Montenegróban

A megszokott időben, szeptember elsején kezdődik a tanév Montenegróban, a tantermi oktatás 45 perces órákkal zajlik majd - közölte kedden a montenegrói oktatási minisztérium.
2021. 08. 19. 02:00
Megosztás:

Társkereső applikációk - félnünk kell a csalóktól?

A tanulmány megállapításai szerint a csalók jelentős mértékben visszatartják az embereket a randiappok használatától. A válaszadók 38%-a azért fél használni őket, mert attól tart, hogy átverik a csalók, 34% pedig általában véve nem bízik a randiappokat használó emberekben. Mindezek ellenére a válaszadók mindössze 15%-át vették már célba kiberbűnözők, és a csalókkal kapcsolatba kerülők 31%-ának sikerült elkerülnie a támadást.
2021. 08. 18. 13:00
Megosztás:

Felkészülés az iskolakezdésre: ismét digitális oktatás vár a magyar szülőkre és diákokra?

A magyar szülők több mint háromnegyede arra számít, hogy a koronavírus 4-ik hulláma várhatóan újabb iskolabezárásokhoz vezet és a diákok ismét visszakényszerülnek a digitális oktatásba, derül ki egy, a MediaMarkt megbízásából készült országos felmérésből. A családok közel egyharmada nem rendelkezik a digitális oktatáshoz szükséges megfelelő műszaki eszközökkel.
2021. 08. 17. 22:00
Megosztás:

Világszinten küzdenek a pénzügyi vállalatok a kiberbűnözőkkel

A pénzügyi szolgáltató vállalatok hosszú ideje a kiberbűnözők népszerű célpontjai, az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint ennek jó oka van, hiszen a pénz mellett rengeteg bizalmas ügyféladatot is kezelnek, amelyeket a bűnözők különféle átverésekhez tudnak felhasználni, vagy eladják azokat az internet fekete piacain: a Verizon adatsértési jelentéséből kiderül, hogy a pénzügyi ágazatot csak az elmúlt évben több mint 1500 incidens érte, köztük 448 megerősített adatlopással.
2021. 08. 17. 15:00
Megosztás:

A Lenovo rekordot döntött az első negyedévben, megduplázva nettó bevételét

A Lenovo Csoport (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) bejelentette, hogy a Csoport rekordmagas első negyedéves eredményt ért el. A felgyorsult digitalizáció, az okos átalakulás és a számítógépes eszközök, infrastruktúra és alkalmazások területén megvalósított globális fejlesztések által teremtett lehetőségek továbbra is hozzájárulnak a Csoport hosszútávú és fenntartható jövedelmezőségének növekedéséhez.
2021. 08. 15. 07:00
Megosztás:

Újabb óvoda felújítása kezdődött el Szegeden

Uniós támogatással, 200 millió forintból újítják fel a szegedi Gyertyámos utcai óvodát, az önkormányzat 2017 óta több mint kétmilliárd forintot fordított ilyen célra, és jelenleg is folyik két másik épület rekonstrukciója - tájékoztatta a polgármesteri hivatal az MTI-t.
2021. 08. 15. 01:00
Megosztás:

Automatizált haszongépjárművek: hatékony logisztika a gazdasági fejlődés érdekében

Sofőr nélküli Hub2Hub: A nehézgépjárművek gyakran ugyanazokon az utakon haladnak – napról napra, hétről hétre, hónapról hónapra. A zsúfolt autópálya-szakaszok pedig folyamatos figyelmet követelnek a vezető részéről. Az automatizálás csökkentheti a vezetőt érő terhelést, megakadályozhatja a hátsó ütközéseket, és megkönnyítheti a jelenlegi vezetési és pihenési időre vonatkozó jogszabályok betartását.
2021. 08. 12. 15:00
Megosztás:

Ukrajnában a beoltatlan pedagógusok is taníthatnak

Az ukrán oktatási ombudsman közölte szerdán, hogy jogellenes a munkába állás megtiltása azoknak a pedagógusoknak, akik nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást; eközben a súlyosbodó járványhelyzetre hivatkozva a kormány október 1-jéig meghosszabbította az augusztus végével lejáró országos karantént.
2021. 08. 12. 07:00
Megosztás:

Jön az iskolakezdés, mélyen a zsebbe kell nyúlni - akad megoldás

A pandémia előtti években az augusztus a személyi kölcsönök terén pörgős időszakot jelentett, sok háztartás az iskolakezdés előtti jelentős kiadásait hitelből finanszírozta. Az elmúlt években már a karácsonyi időszakot is meghaladta a kölcsönök folyósítása. A hitelfelvételben gondolkodóknak jó hír, hogy a versenynek köszönhetően az MNB kamatemelése még csak minimális mértékben látszik meg a banki személyi hitel ajánlatokon.
2021. 08. 11. 21:00
Megosztás: