A tengerektől a tányérig – a halak nyomában

Fontos előrelépés történt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által kezdeményezett nemzetközi dokumentációs rendszer ügyében, melyek révén az illegálisan fogott hal nem kerülhetne a boltok polcaira és így a tányérunkra sem.

A tengerektől a tányérig – a halak nyomában

 

Egy ötéves folyamat eredményeként szakértői szinten elfogadták a fogás dokumentálását szabályozó önkéntes iránymutatásokat, a következő lépés, hogy a FAO tagországok is rábólintsanak július elején a szervezet kétévenkénti konferenciáján.
Amint ez megtörténik, az iránymutatások egyfajta „aranystandardként” működhetnének a döntéshozók és a halászatban érdekelt cégek számára, ha a halak eredetét szeretnék nyomon követni.
Világszerte mintegy 91-93 millió tonna halat halásznak ki évről-évre, a tengeri élelmiszerek kereskedelmi értéke tavaly megközelítette a 142 milliárd dollárt.
Ezen túlmenően, az illegális, nem bejelentett és szabályozatlan halászat még 26 millió tonnával fejeli ezt meg, veszélyeztetve ezzel az ágazat hosszú távú fenntarthatóságát.
A fogás dokumentálására kifejlesztette rendszer ez ellen lehet megoldás. Az alapkoncepció a következő: a kifogott halnál a nemzeti hatóságok tanúsítják annak az előírásoknak való megfelelését, amely tanúsítvány végigkíséri az alapanyagot a feldolgozás teljes folyamata során, kerüljön akár nemzeti vagy nemzetközi piacra.
Ez idáig csupán néhány ilyen rendszer létezett, és azok is főleg az értékesebb, a túlhalászat által fenyegetett fajták esetében, mint a tengeri sügér az Antarktisz vizeiben, vagy a kékúszójú tonhal az Atlanti-óceánban.
Az Európai Unió 2010 óta megköveteli az ilyen dokumentáció meglétét a tengerentúlról érkező halak esetében, míg az Egyesült Államok tavaly jelentette be saját rendszerének elindulását.
A nemzetközi támogatás elengedhetetlen
Komoly akadály a széleskörű fogás-dokumentációs rendszerek esetében a logisztika kérdése, hogyan őrizhető meg a papírtanúsítvány sértetlensége a szállítás során. Az újdonság a FAO-javaslat esetében a papíron túl a digitális alapú tanúsítás, mely az értéklánc bármely pontján elérhető lenne, csökkentené a bürokráciát és egyúttal a csalás lehetőségét is.
„Bár az irányelvek nem kötelező erejűek, az előkészítő tárgyalások folyamata biztosítja a széleskörű támogatottságot, a FAO konferencián való elfogadás pedig csak ráerősít erre,” mondta Audun Lem, a FAO halászat és akvakultúra egységének helyetteses vezetője.
Új eszközök a káros gyakorlat ellen
Engedély nélküli halászat, kvótatúllépés, veszélyeztetett fajok halászata, vagy nem megengedett eszközök használata néhány példa a leggyakoribb módszerek közül. 
Az ezeket övező egyre növekvő nemzetközi figyelem felgyorsíthatja a válaszlépéseket, legyen szó ezen fogás-dokumentációs rendszerről, vagy az úgy nevezett Kikötő szerinti államok egyezményről, melyet szintén a FAO kezdeményezett és hozott tető alá tavaly.
„Az illegális, nem bejelentett és szabályozatlan halászat káros a környezetre, az élelmezésbiztonságra, és a gazdasági fejlődésre is,” tette hozzá Lem, „ezért célzottan kell foglalkozni a témával.”

Egy ötéves folyamat eredményeként szakértői szinten elfogadták a fogás dokumentálását szabályozó önkéntes iránymutatásokat, a következő lépés, hogy a FAO tagországok is rábólintsanak július elején a szervezet kétévenkénti konferenciáján.

Amint ez megtörténik, az iránymutatások egyfajta „aranystandardként” működhetnének a döntéshozók és a halászatban érdekelt cégek számára, ha a halak eredetét szeretnék nyomon követni.
Világszerte mintegy 91-93 millió tonna halat halásznak ki évről-évre, a tengeri élelmiszerek kereskedelmi értéke tavaly megközelítette a 142 milliárd dollárt.

Ezen túlmenően, az illegális, nem bejelentett és szabályozatlan halászat még 26 millió tonnával fejeli ezt meg, veszélyeztetve ezzel az ágazat hosszú távú fenntarthatóságát.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 2,5% (KSH, 2017. szept.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

 

A fogás dokumentálására kifejlesztette rendszer ez ellen lehet megoldás. Az alapkoncepció a következő: a kifogott halnál a nemzeti hatóságok tanúsítják annak az előírásoknak való megfelelését, amely tanúsítvány végigkíséri az alapanyagot a feldolgozás teljes folyamata során, kerüljön akár nemzeti vagy nemzetközi piacra.

Ez idáig csupán néhány ilyen rendszer létezett, és azok is főleg az értékesebb, a túlhalászat által fenyegetett fajták esetében, mint a tengeri sügér az Antarktisz vizeiben, vagy a kékúszójú tonhal az Atlanti-óceánban.

Az Európai Unió 2010 óta megköveteli az ilyen dokumentáció meglétét a tengerentúlról érkező halak esetében, míg az Egyesült Államok tavaly jelentette be saját rendszerének elindulását.

A nemzetközi támogatás elengedhetetlen

Komoly akadály a széleskörű fogás-dokumentációs rendszerek esetében a logisztika kérdése, hogyan őrizhető meg a papírtanúsítvány sértetlensége a szállítás során. Az újdonság a FAO-javaslat esetében a papíron túl a digitális alapú tanúsítás, mely az értéklánc bármely pontján elérhető lenne, csökkentené a bürokráciát és egyúttal a csalás lehetőségét is.

„Bár az irányelvek nem kötelező erejűek, az előkészítő tárgyalások folyamata biztosítja a széleskörű támogatottságot, a FAO konferencián való elfogadás pedig csak ráerősít erre,” mondta Audun Lem, a FAO halászat és akvakultúra egységének helyetteses vezetője.

Új eszközök a káros gyakorlat ellen

Engedély nélküli halászat, kvótatúllépés, veszélyeztetett fajok halászata, vagy nem megengedett eszközök használata néhány példa a leggyakoribb módszerek közül. 

Az ezeket övező egyre növekvő nemzetközi figyelem felgyorsíthatja a válaszlépéseket, legyen szó ezen fogás-dokumentációs rendszerről, vagy az úgy nevezett Kikötő szerinti államok egyezményről, melyet szintén a FAO kezdeményezett és hozott tető alá tavaly.
„Az illegális, nem bejelentett és szabályozatlan halászat káros a környezetre, az élelmezésbiztonságra, és a gazdasági fejlődésre is,” tette hozzá Lem, „ezért célzottan kell foglalkozni a témával.”


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Gyümölcsös bébiételt vontak ki a forgalomból

Klórtartalmú tisztítószer-maradvány jelenléte miatt eper-málna-alma gyümölcsös bébiételt vont ki a forgalomból a dm üzletlánc - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán.
2018. 01. 10. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Növelte árbevételét a Gyulahús Kft.

Növelte árbevételét és termékértékesítési volumenét az előzetes adatok szerint tavaly a Gyulahús Kft. - tájékoztatta az önkormányzati tulajdonú vállalat ügyvezető igazgatója hétfőn az MTI-t.
2018. 01. 08. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pálinka ivók nagy tudás-tesztje - Próbáld ki!

A pálinka Magyarországon termett gyümölcsből előállított, Magyarország területén cefrézett, lepárolt és palackozott gyümölcspárlat - ez a pontos meghatározása hazánk hungarikum italának.
2017. 12. 31. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Íme a nagy fröccs kvíz! Teszteld tudásod

A szomjoltó italok egyik toplistása a fröccs. Lehet belőle inni kicsit, nagyot vagy épp sportosat.
2017. 12. 31. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Főként az édességeket és a húskészítményeket ellenőrzi a Nébih az ünnepek alatt

A téli szezonális ellenőrzések időszakában, december 1. és 31. között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei főként a nyers húsokat, a virsliket és más húskészítményeket, az alkoholos italokat, valamint édességeket, például az üreges csokoládékat és a szaloncukrokat ellenőrzik - mondta Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer és takarmánybiztonsági igazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
2017. 12. 28. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bőségesen lesz hal az ünnepekre

Bőséges halkínálattal készülnek a karácsonyra a haltermelők, a piaci árak viszont az elmúlt évhez képest kicsit emelkedtek - közölte a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnöke csütörtökön az MTI-vel.
2017. 12. 21. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több tonna húst vont ki a forgalomból a Nébih egy budapesti piacon

Több mint 3,2 tonna lejárt szavatosságú, jelöletlen, penészes, erősen szennyezett és szabálytalanul előállított hústermék megsemmisítését rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Fény utcai piacon, és a hibák kijavításáig felfüggesztette az üzlet működését.
2017. 12. 20. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Akár 4 százalékkal is nőhet tartósan az élelmiszeripar

Az Atradius iparági elemzése szerint a következő öt évben éves szinten 3-4 százalékkal nőket az élelmiszeripar teljesítménye. Az ágazat továbbra is a magyar gazdaság egyik legfontosabb szektora, az 500 legnagyobb hazai vállalat közül minden tizedik az élelmiszeriparban működik. A termékgyártás területén az élelmiszeripar a második legnagyobb munkaadó, és egyben a harmadik legnagyobb termelő. Ez a szektor állítja elő az ország teljes ipari termelésének több mint 10 százalékát.
2017. 12. 18. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Karácsonyi lisztkalauz

Bár a karácsonyi süteménykészítés sok ponton elbukhat, az alapja mégis a helyes lisztválasztás. Ebben ad most minden gyakorlott és kezdő sütőnek segítséget a Magyar Pékszövetség szakmai titkára, az ország egyik legelismertebb sütőipari szakembere.
2017. 12. 13. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tavasztól csökkentenék az ételek egyik rákkeltő összetevőjének mennyiségét

Az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedések és referenciaszintek megállapításáról szóló rendeletet 2018. április 11-től kell kötelezően alkalmazni - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI megkeresésére.
2017. 12. 12. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Almás-csokoládés kávé a legjobbak között

A Kávés Szakma Legjobbjai díjátadó gálán négy kategóriában – kávé, kávézó, barista, kávépörkölő – hirdettek eredményt. Az Umami Coffe Roastery és A Paksi Kávé csapatát az a megtiszteltetés érte, hogy minden kategóriában bekerült a legjobbak közé, amiben indult. Hegedüs László barista nagyon büszke az általa megalkotott kávéra, amely közepén az alma és a körte ízjegyeit hordozza magában, a lecsengése pedig nugátos, csokoládés.
2017. 12. 12. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A legdrágább étel a világon

A világ legszegényebb országaiban egy tál étel ára akár többszáz amerikai dollárnak megfelelő összeget is elérhet - derült ki a Mastercard és a World Food Programme legújabb kutatásából. A vizsgálat szerint a fejlődő országokban az embereknek szembe kell nézniük azzal, hogy az alapvető élelmiszerek ára elérheti egy napi keresetüket is, és ez fokozottan igaz a polgárháborús övezetekre vagy gazdasági válságban szenvedő országokra.
2017. 12. 11. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Nébih a húsbehozatali tilalomra hívja fel a figyelmet

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a hús- és húskészítmények behozatali tilalmára hívja fel ismét a figyelmet, miután legutóbbi szúrópróba-szerű vizsgálaton afrikai sertéspestis (ASP) vírust mutatott ki a záhonyi határállomáson elkobzott Ukrajnából származó sertéshús mintában.
2017. 12. 06. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Európának változtatnia kell táplálkozási szokásain

Európa tudományos akadémiái szerint sürgős lépésekre lenne szükség az élelmezés- és táplálkozásbiztonság területén: Európának változtatnia kell táplálkozási szokásain, ha meg akar birkózni a klímaváltozással, illetve annak egészségügyi kihívásaival. A tudósok ennek jegyében a tengeri élelmiszerek arányának növelését ajánlják, valamint felhívják a figyelmet a laboratóriumban előállított húsban, illetve a rovarokban rejlő lehetőségekre.
2017. 12. 06. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vizsgálatot indított a Nébih a Sauska pincészet villányi üzemében

Vizsgálatot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Sauska pincészet villányi üzemében, amelynek lefolytatásáig elrendelték egyes termékek zárolását és forgalomból történő visszahívását - tudatta kedden a hatóság az MTI érdeklődésére. A borászat közölte: a visszahívás a borok fogyaszthatóságával nincs összefüggésben.
2017. 12. 05. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Édesszájúak vagyunk - 180 milliárd forintot tesz ki évenete a belföldi édességpiac forgalma

Mintegy 180 milliárd forintot tesz ki évente a belföldi édességpiac forgalma, a legjelentősebb hányadot a kekszek, a táblás és a szeletes csokoládék képviselik egyenként több mint 25 milliárd forinttal, az ostyák, chipsek, desszertek és cukorkák pedig mintegy 20 milliárd forint forgalmat érnek el külön-külön - közölte a Magyar Édességgyártók Szövetsége az MTI érdeklődésére.
2017. 12. 05. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Milyen a jó magyar pálinka? - ábrán mutatjuk

Az ideális magyar pálinka: gyümölcsös az aromája; lágy, harmonikus; közepes alkoholtartalmú (40 fokos); magas alkoholtartalmú (50 fokos); gyomorban tüzet rakó; erős, torkot kaparó; alacsony alkoholtartalmú (30 fokos); A kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készítette 18-49 évesek körében, 1000 fő megkérdezésével 2009-ben.
2017. 12. 05. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az év végéig tart a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

December 1-jétől az év végéig tart az országos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amelyet Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelt el.
2017. 12. 05. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszélybe kerülhet egyik kedvenc gyorsételünk egy új szabályozás miatt

Végveszélybe kerülhet egy tervezett uniós szabály miatt az egykori Nyugat-Berlinben kifejlesztett török gyorsétel, a döner - írta csütörtökön a Bild című német lap.
2017. 11. 30. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

24 milliárd forint árbevétel a Mogyinál

A Mogyi Kft. az idén a tavalyihoz hasonló, 24 milliárd forintot meghaladó árbevételre számít, ami több mint 200 millió termék értékesítését jelenti - közölte az élelmiszeripari termékeket gyártó vállalat az MTI-vel.
2017. 11. 26. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás