A tökéletes kávéba nem kell cukor

Ha jó az alapanyag, jól pörkölik, és jól készítik el, a kávét felesleges cukorral édesíteni, mert nem lehet keserű. Magyarországon régóta él a rossz beidegződés, amit most próbálunk levetkőzni.

A tökéletes kávéba nem kell cukor

A kávét egészen a 17.-18. századig alkohollal ízesítették az emberek, mígnem a kereskedők rájöttek, hogy a cukrot jobban tudják értékesíteni és az európai kávéházak is előszeretettel kezdték el használni. Az 1950-es évektől a kávéfogyasztás ugrásszerű megnövekedésével és az egyre rosszabb minőségi kávék megjelenésével pedig még cukrosabban fogyasztjuk az italt.


Hegedüs László, A Paksi Kávé baristája arról beszélt, ha ma készítenénk egy gyors közvélemény-kutatást arról, hogy ki miért issza cukorral a kávéját, a válaszadók 98-99 százaléka azt felelné: azért, mert keserű. Ez viszont tévhit, hiszen a tökéletes kávé íze sosem keserű.

Mennyi tejet fogyasztok? ITT megnézheted!


„A jó kávéhoz három elengedhetetlen feltételnek kell teljesülnie: hogy jó ültetvényről származzon, jól pörköljék, és hogy jól készítsék el. Ha ezek mindegyike megvan, akkor az édes és a keserű egyensúlyban van, ellenkező esetben, ha bármelyik gyenge, nem kapjuk meg a várt eredményt” – magyarázta a szakember.

 

Mint fogalmazott, nem feltétlen baj, ha a sötét pörkölésű kávéhoz cukrot adunk, de akkor csak a másik arcát ismerjük meg az italnak. Az újhullámos kávékultúra a világosabb pörkölést helyezi előtérbe, amely sokkal édesebb, gyümölcsösebb, és mivel a keserű egyáltalán nincs jelen benne, felesleges cukorral elrontani.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

Hegedüs László mindenkinek azt javasolja, aki most ismerkedik a kávéval, hogy előbb kóstolja meg magában a kínálatot, és csak utána döntsön a cukor hozzáadásáról. Fontosnak tartja továbbá, hogy ne pörköljük agyon a kávét, mert teljesen más ízvilágot kaphatunk.


A barista megjegyezte, Magyarországon a kávé-cukor párosítás egy rossz beidegződés, amit egy példával is szemléltetett.

„Gyermekkoromban én úgy ismerkedtem meg a kávéval, hogy nagyszüleim a csészében lévő cukorra öntöttek pár csepp kávét, de ugyanez történt a tea esetén is. Ezt az évtizedes hagyományt próbáljuk most levetkőzni, ugyanakkor csak úgy sikerülhet, ha minőségi alapanyaggal dolgozunk és figyelünk a részletekre” – mondta.

Mennyit tudsz a pálinkáról?

A Paksi Kávé szakembere arra is felhívta a figyelmet, hogy Afrika több területén sóval, vajjal vagy pattogatott kukoricával isszák a kávét, a cukor tehát nem elhanyagolhatatlan mellőle, csupán szokássá vált.

Forrás: Számoldki.hu

Hozzászólások

Tovább mérséklődtek az élelmiszerárak novemberben

Folytatták lefelé tartó menetelésüket a legfontosabb nemzetközi élelmiszer alapanyagok árai novemberben, élen a pálma- és más növényi olajokkal – adta közre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
2018. 12. 10. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változik a méz ára

felvásárlási átlagár, Ft/kg; átlagár az állatpiacokon és -vásárokon, Ft/kg
2018. 12. 09. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi sört iszik a magyar? - ábrán mutatjuk!

egy főre jutó sörfogyasztás; Magyarország; fő/liter/év
2018. 12. 08. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mélyponton a világpiaci élelmiszerárak

Novemberben több mint kétéves mélypontra csökkentek az élelmiszerárak a világon elsősorban az olajos magvak, a tejtermékek és a szemes termékek áresése miatt.
2018. 12. 06. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ábrán mutatjuk, milyen a jó pálinka!

Az ideális magyar pálinka: gyümölcsös az aromája; lágy, harmonikus; közepes alkoholtartalmú (40 fokos); magas alkoholtartalmú (50 fokos); gyomorban tüzet rakó; erős, torkot kaparó; alacsony alkoholtartalmú (30 fokos); A kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készítette 18-49 évesek körében, 1000 fő megkérdezésével 2009-ben.
2018. 12. 06. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Meghirdették a Magyarország étele 2019 szakácsversenyt

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete meghirdette a Magyarország étele 2019 élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, valamint az Okés Országos Közétkeztetési szakács-megmérettetést.
2018. 12. 06. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre több minőségi csokoládék fogyasztanak a magyarok

Egyre több minőségi, magasabb kakaótartalmú csokoládét fogyasztanak a magyarok - mondta Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének (MÉSZ) főtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán.
2018. 12. 05. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szennyezett zabpelyhet vontak ki a forgalomból

Gluténmentes zabpehely, illetve zabtöret és zabliszt felhasználásával készült termékeket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a termékekben a - nagy mennyiségben émelygést, hányást, hasi fájdalmat, fejfájást, szédülést is okozó - DON mikotoxin mértéke meghaladta az uniós határértéke - közölte a Nébih a honlapján.
2018. 12. 04. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Évente 116 millió tonna tejet és tejterméket pazarol a világ

Évente 116 millió tonna tej és tejtermék, vagyis az előállított áruk 16 százaléka vész kárba világszerte a szemétbe dobás és a nem hatékony tárolási, szállítási folyamatok miatt - derült ki az Edinburghi Egyetem szakembereinek vizsgálatából.
2018. 12. 04. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

10 milliárd forint feletti forgalomra számítanak az édességgyártók

A szezonális édességek forgalma 10 milliárd forint felett lehet decemberben, az éves édességforgalom pedig a tavalyi 200 milliárd forintról 250 milliárd forintra nőhet. Az ünnepi forgalomban továbbra is a csokimikulás "áll az első helyen"; a háztartások 86 százaléka pedig szaloncukrot is vásárol karácsonyra, amelyből továbbra is a zselés a legkedveltebb, az alkoholos vagy a gesztenyés ugyanakkor nem annyira keresett - derült ki a Mi fán terem a szaloncukor? című sajtórendezvényen kedden, Budapesten.
2018. 12. 04. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új igazgató a Magyar Sörgyártók Szövetsége élén

Új igazgatót nevezett ki a Magyar Sörgyártók Szövetsége 2018. októberétől. Dr. Kántor Sándor a minőségi sörözés népszerűsítését, a gyártás versenyképességének növelését és az itthoni beszállítói háttér erősítését tűzte ki célul a következő időszakra.
2018. 12. 04. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elkezdődött a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Elkezdődött a hagyományos téli élelmiszerlánc-ellenőrzés, az akció év végig tart és szinte minden, az ünnepekhez kötődő termékre, valamint ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító vállalkozásra kitér - közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn.
2018. 12. 03. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Átlag felett bővült a Borsodi Sörgyár értékesítése

A Borsodi Sörgyár Kft. értékesítése az idén a piaci átlag felett bővült, árbevétele, várhatóan a tavalyihoz hasonlóan, 10 százalékkal emelkedik - mondta Vuleta Zsolt ügyvezető igazgató a vállalat pénteki budapesti sajtóbeszélgetésén. A kft. tavaly 36 milliárd forint árbevételt ért el.
2018. 12. 01. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Online vásárolgató étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih

Interneten rendelhető étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - tudatta a szervezet pénteken.
2018. 12. 01. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az éttermek üres időszakainak kihasználására fejlesztettek applikációt

Új magyar applikációt fejlesztettek az éttermek csúcsidőszakon kívüli kapacitásainak feltöltésére, az alkalmazásban jelenleg 70 minőségi budapesti étterem ajánlja időpontra foglalható üres asztalait jelentős kedvezménnyel - közölte a DiningHour az MTI-vel pénteken.
2018. 11. 23. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyermekeknek szánt tálkát vontak ki a forgalomból

Gyermekeknek szánt tálkát vontak ki a forgalomból, mert melamin kioldódást mért a Magyarországon is kapható kínai bambusz tálkából a német hatóság - közölte honlapján szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
2018. 11. 22. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a kávé ára világszerte

a kávé termelői átlagára, amerikai cent fontonként
2018. 11. 21. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változik a tej ára!

felvásárlási ár; 2,8% zsírtartalmú pasztőrözött tej fogyasztói átlagára (forint/liter)
2018. 11. 16. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi halat eszünk - ábrán mutatjuk

Egy főre jutó évi halfogyasztás (1970-2016)
2018. 11. 16. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar fiatalok közel fele használ étrend-kiegészítőt

A magyar fiatalok csaknem fele fogyasztott valamilyen étrend-kiegészítőt az elmúlt évben, ugyanakkor közel egyharmaduk vagy nem tudja, hogy az ilyen típusú termékek pontosan milyen kategóriába tartoznak, vagy tévesen úgy vélik, hogy ezek gyógyszernek minősülnek. A válaszadók egyharmada ugyancsak tévesen azt gondolja, hogy ezek a készítmények betegséget megelőző vagy gyógyító hatással bírnak, derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT), a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének (MÉKISZ) és a TÁRKI közös kutatásából.
2018. 11. 13. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás