A világ nem a mezőgazdasági és élelmezési fenntarthatósági célok teljesítése felé halad

A világ nem a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítása felé halad, melyek garantálnák az élelmezésbiztonságot és a megfelelő táplálkozást mindenki számára – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) ma kiadott jelentésében.

A világ nem a mezőgazdasági és élelmezési fenntarthatósági célok teljesítése felé halad

„A jelentés sötét képet rajzol. Négy éve elkötelezte magát a világ a fenntarthó fejlődés 2030-as menetrendje mellett, és visszafelé haladunk az éhezés felszámolása és a mezőgazdaság és természeti erőforrásaink – legyen az szárazföldi vagy vízi – fenntartható kezelése felé vezető úton” – mondta a FAO vezető statisztikusa Pietro Gennari.

A kiadványban, ami az első ilyen tematikájú jelentés, a FAO szakértői 234 országból begyűjtött adatok alapján vizuálisan jelenítik meg a globális trendeket ahhoz a négy fenntarthatósági célhoz kapcsolódóan (2, 6, 14 és 15), melyek a FAO gondnoksága alá esnek.

Legfontosabb megállapítások

Az éhezők száma emelkedik


Világszerte több mint 820 millió ember éhezik; számuk az elmúlt három évben folyamatosan növekedett és visszesett a 2010-2011-es szintre. Nem csak abszolút értékben, de arányaiban is terjedőben az éhezés: míg 2015-ben a világ népességének 10,6%-a éhezett, három évvel később már a 10,8%.

A nagy élelmiszertermelők jövedelme kétszerese a kistermelőkének

A kistermelők, akiktől az élelem 80%-a származik, aránytalanul nagy nehézségekkel kénytelenek szembenézni a termelés fenntartásához, ebből fakadóan jövedelmük és termelékenységük jelentősen alacsonyabb, mint a nagy szereplőké.


Az országok többségében a jövedelemkülönbség kétszeres is lehet; a termelékenység esetében nem ilyen súlyos az arány.

Magas áringadozás a fejlődő országokban

2016 és 2017 között az élelmiszerárak körüli anomáliák a tengerparttal nem rendelkező fejlődő országok harmadát, minden negyedik afrikai és ázsiai államot, és minden ötödik közép- és dél-ázsiait érintettek. Mérsékelt áringadozás a világ minden térségében megfigyelhető volt.

A helyi haszonállat fajok több mint fele a kihalás szélén

70 országban, ahonnan elérhető információ, a helyi haszonállat fajok mintegy 60%-a veszélyeztetett státuszú. Vagyis a 7 155 faj közül, melyek csak egy országban fellelhetők, 1 940 tűnhet el végleg.


A tényleges szám még ennél is magasabb lehet, miután a Közel-Keletről, Afrikából és Ázsiából nincs teljes adat.


Ennek ellenére nem történtek lépések az állati genetikai erőforrások megőrzéséért, illetve a jelenlegi módszerek nem megfelelők. A helyi fajok kevesebb mint 1%-nak génkészletét mentettek meg, amely kihalás esetén lehetőséget adna a faj újjáélesztésére.

Kis javulás a növényi genetikai erőforrások terén

Tavaly év végére a 99 nemzeti és 17 nemzetközi növényi génbankban 5,3 millió mintát őriztek – 3%-kal többet az előző évhez képest. Megjegyzendő, hogy mindez a már meglévő anyagok megfelelőbb tárolóhelyre átkerülésének köszönhető, kevésbé a minták tényleges gyarapodásának.


A haszonnövények sokféleségét célzó lépések nem bizonyultak elegendőnek, különösen azok vad rokonainak és a kevésbé elterjedt fajták tekintetében.

A túlhalászás és a fenntartható halászat megvalósítása aggodalomra ad okot

A világ tengeri halkészleteinek harmada túlhalászott, míg ez 1974-ben 10% volt csupán.


A jelentés hozzáteszi, hogy a fejlődő országok halkészleteinek kezelésében elért eredmények mellett a fejlődő országokban pont ezzel ellentétes folyamtok zajlanak.


Ezen felül az országok 30%-a nem haladt az illegális és szabályozatlan halászatot visszaszorítani kívánó nemzetközi egyezmények végrehajtásával.

Vízkészleteink veszélyben

A vízhiány minden kontinensen megjelent. Az elmúlt 20 évben a legsúlyosabb aszályos helyzetek Észak-Afrikában, Nyugat-Ázsiában és Közép- és Dél-Ázsiában koncentrálódtak.

Fogynak az erdők is

Madagaszkár nagyságú erdőterület tűnt el 2000 és 2015 között bolygónkról, és került mezőgazdasági művelésbe, legnagyobb része Latin-Amerikában, a szubszaharai Afrikában és Dél-Kelet Ázsiában.


Az erdőterületek csökkenése üteme 2010-2015 között lassult, miután Ázsiában, Észak-Amerikában és Európában növekedtek az erdőségek.

Megállítani a negatív folyamatokat

A fentebb vázolt problémák közül számos kezelhető lenne a mezőgazdaságba történő nagyobb beruházások révén (beleértve a halászatot és erdőgazdálkodást). A jelentés szerint azonban a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyítva ez épp csökken. A GDP arányában a legkevesebbet a szubszaharai Afrikában és Csendes-óceán térségében költenek az agráriumra.


A termelékenység növelése és a kistermelők ellenálló és alkalmazkodóképességének növelése kritikus az éhezők és mélyszegénységben élők számának mérséklésében.

Az élelmiszerárak körüli anomáliák megnehezítették az élelemhez és tápláló ételekhez való hozzáférést. Ez kezelhető lenne, ha az árak és az alapélelmiszerek kereslet-kínálat információi elérhetők, és ezáltal a piacok jól működők lennének.

Hatékonyabb vízhasználattal önkormányzati, ipari és energetikai hűtőegységeknél mérsékelhető lenne a vízkészleteken lévő nyomás.


Végezetül, a jelentés a halászati politikák azonnali átalakításáért kiált. A túlhalászott területek regenerálódásával az éves halászati termelés 16,5 millió tonnával, és az ebből szerzett bevételek 32 milliárd dollárral növekedhetnének.

Hozzászólások

12 ezer kalóriás hamburgert kínál egy brit kocsma

Tízemeletes, 12 ezer kalóriás hamburgert kínál az angliai Durham grófság egyik kocsmája - adta hírül a The Guardian című brit napilap szerdán.
2019. 08. 19. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Véget ért a debreceni Farmer Expo

Négy nap alatt 30 ezer látogatója volt Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállításának és vásárának, amely vasárnap este ért véget a Debreceni Egyetem (DE) Böszörményi úti agrárcampusán - közölte Vaszkó László vásárigazgató az MTI-vel.
2019. 08. 18. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge lesz az almatermés

Erős keresletre számítanak a magyar almatermelők, mivel az idei termés a 600-650 ezer tonnát kitevő többéves átlagmennyiségtől várhatóan gyengébb, mintegy 450-500 ezer tonna lehet majd - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken az MTI-vel.
2019. 08. 17. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Növekedésnek indult a magyar halgazdálkodás

Növekedésnek indult a 2017-es visszaesést követően tavaly a főtevékenységként halászatot és halgazdálkodást megjelölő vállalkozások száma, ezzel párhuzamosan a szektor összesített nettó árbevétele is közel 18 milliárd forintra emelkedett, egy évvel korábban 16,82 milliárd forintot tett ki - közölte az Opten céginformációs szolgáltató az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzésében.
2019. 08. 16. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megnyílt a Farmer Expo Debrecenben

Háromszáz kiállító részvételével megnyílt Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása, a Farmer Expo csütörtökön Debrecenben.
2019. 08. 16. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén több búza és repce termett Zala megyében

Zala megyében búzából és repcéből is több termett idén, mint az elmúlt évben, a búza hektáronkénti átlaghozama egy tonnával haladja meg a tavalyi mennyiséget - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke szerdán az MTI-vel.
2019. 08. 15. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Júniusban a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 10,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A növénytermesztési és kertészeti termékek éves áremelkedése a májusi 3,5 százalékról 10,6 százalékra ugrott, az élőállatok és állati termékeké 10,8 százalékról alig észrevehetően 10,1 százalékra változott - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján kedden megjelent adatokból.
2019. 08. 14. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új támogatásra pályázhatnak a szarvasmarha tenyésztők

A húshasznú szarvasmarha- és bivalyágazat termelési hatékonyságának, valamint az állomány genetikai színvonalának növelése érdekében az Agrárminisztérium (AM) új támogatási programot indít, amelynek az idei működésére 700 millió forintot különítettek el - közölte az AM kedden az MTI-vel.
2019. 08. 13. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vigyázat, fémdarab lehet ebben a párizsiban!

Fémdarab lehet a Kaiser márkájú Arany Pulyka párizsiban - hívja fel a figyelmet Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.
2019. 08. 13. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

600 tonna búzaadományra számítanak a Magyarok Kenyere programban

Eddig mintegy négyszáz tonna búza gyűlt össze Magyarországon a Magyarok Kenyere nevű Kárpát-medencei program keretében, amelyet a gazdák rászoruló gyermekek részére adományoztak; és a szervezők idén a 600 tonnát jelentősen meghaladó adományra számítanak - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke, az Országgyűlés fideszes alelnöke az M1 aktuális csatornán hétfőn.
2019. 08. 13. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így n nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2019. 08. 11. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A dinnyepiaci helyzet nem indokolja a felelőtlen áruházi akciókat

Csökkentette a Lidl Magyarország a görögdinnye kilogrammonkénti árát 99 forintra, mivel a beszállítók támogatást kértek a földeken felhalmozódott dinnyefelesleg értékesítésében, ugyanakkor a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének csütörtöki közleménye szerint a dinnyepiaci helyzet jelenleg nem indokolja a felelőtlen áruházi akciókat és cáfolják azt, hogy a termelők érdeke az akciózás.
2019. 08. 11. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén nőtt az élő szarvasmarhák kivitele

Az élő szarvasmarhák kivitele 22 százalékkal, 22 ezer tonnára nőtt 2019 január és június között az előző év hasonló időszakához képest, és bővült a tejágazatban a savanyított termékek gyártása is - mondta az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára pénteken Bonyhádon.
2019. 08. 11. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén jobb szilvatermésre számíthatunk

Közepesnél enyhén jobb lehet idén a szilvatermés, 6600 hektárról mintegy 60-65 ezer tonnát szedhetnek le a termesztők, akik tavaly 65-70 ezer tonnát takarítottak be - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke az MTI-vel.
2019. 08. 10. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rangos nemzetközi díjat nyert a magyar pálinka manufaktúra

Aranyérmet szerzett a 4 éve alapított ZSOLDOS Pálinka Manufaktúra Irsai Olivér szőlő pálinkájával az International Wine and Spirit Competition versenyen, ahol évről évre egyre több világszínvonalú bor és párlat mérkőzik meg egymással.
2019. 08. 09. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lezárult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza

Lezárult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza, a szakemberek 1,4 millió forint értékben, mintegy 7 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. Az idén kiemelt figyelmet fordítanak a mozgóboltokra is, amelyekről eddig kedvezőek a tapasztalatok - ismertette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön honlapján.
2019. 08. 09. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Lidl kárt okoz a magyar dinnyetermelőknek

A Lidl Magyarország által a magyar dinnyeszezon közepén meghirdetett árletörő akció kárt okoz a magyar dinnyetermelőknek, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a kereskedelmi lánc ezzel a döntésével bedöntheti a magyar dinnyetermelést, és lehetetlenné teszi a minőségi dinnye előállítását.
2019. 08. 08. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A hús árának emelését sürgetik az állatvédők Németországban

A húsipari termékek árának emelését sürgetik Németországban állatvédők, a szövetségi parlament (Bundestag) több pártja nyitott az állatjólét növelését célzó javaslatra a német sajtó szerdai beszámolói szerint.
2019. 08. 07. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a Zwack adózott eredménye

A Zwack Unicum adózott eredménye 231 millió forint volt a 2019-2020-as üzleti év első negyedévében, 53,2 százalékkal kevesebb a bázis időszakban elért 499 millió forintnál - közölte a társaság kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2019. 08. 07. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Agrár Gazdasági Index: pozitív várakozás jellemzi az agrárvállalkozásokat

Alapvetően bizakodó hangulat jellemzi a magyar mezőgazdasági vállalkozásokat, amit a továbbra is stagnáló főindex is alátámaszt. A cégek idén a vásárlói kereslet növekedésére számítanak – derül ki a Budapest Bank Agrár Gazdasági Indexéből*.
2019. 08. 06. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások: