A világ nem a mezőgazdasági és élelmezési fenntarthatósági célok teljesítése felé halad

A világ nem a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítása felé halad, melyek garantálnák az élelmezésbiztonságot és a megfelelő táplálkozást mindenki számára – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) ma kiadott jelentésében.

A világ nem a mezőgazdasági és élelmezési fenntarthatósági célok teljesítése felé halad

„A jelentés sötét képet rajzol. Négy éve elkötelezte magát a világ a fenntarthó fejlődés 2030-as menetrendje mellett, és visszafelé haladunk az éhezés felszámolása és a mezőgazdaság és természeti erőforrásaink – legyen az szárazföldi vagy vízi – fenntartható kezelése felé vezető úton” – mondta a FAO vezető statisztikusa Pietro Gennari.

A kiadványban, ami az első ilyen tematikájú jelentés, a FAO szakértői 234 országból begyűjtött adatok alapján vizuálisan jelenítik meg a globális trendeket ahhoz a négy fenntarthatósági célhoz kapcsolódóan (2, 6, 14 és 15), melyek a FAO gondnoksága alá esnek.

Legfontosabb megállapítások

Az éhezők száma emelkedik


Világszerte több mint 820 millió ember éhezik; számuk az elmúlt három évben folyamatosan növekedett és visszesett a 2010-2011-es szintre. Nem csak abszolút értékben, de arányaiban is terjedőben az éhezés: míg 2015-ben a világ népességének 10,6%-a éhezett, három évvel később már a 10,8%.

A nagy élelmiszertermelők jövedelme kétszerese a kistermelőkének

A kistermelők, akiktől az élelem 80%-a származik, aránytalanul nagy nehézségekkel kénytelenek szembenézni a termelés fenntartásához, ebből fakadóan jövedelmük és termelékenységük jelentősen alacsonyabb, mint a nagy szereplőké.


Az országok többségében a jövedelemkülönbség kétszeres is lehet; a termelékenység esetében nem ilyen súlyos az arány.

Magas áringadozás a fejlődő országokban

2016 és 2017 között az élelmiszerárak körüli anomáliák a tengerparttal nem rendelkező fejlődő országok harmadát, minden negyedik afrikai és ázsiai államot, és minden ötödik közép- és dél-ázsiait érintettek. Mérsékelt áringadozás a világ minden térségében megfigyelhető volt.

A helyi haszonállat fajok több mint fele a kihalás szélén

70 országban, ahonnan elérhető információ, a helyi haszonállat fajok mintegy 60%-a veszélyeztetett státuszú. Vagyis a 7 155 faj közül, melyek csak egy országban fellelhetők, 1 940 tűnhet el végleg.


A tényleges szám még ennél is magasabb lehet, miután a Közel-Keletről, Afrikából és Ázsiából nincs teljes adat.


Ennek ellenére nem történtek lépések az állati genetikai erőforrások megőrzéséért, illetve a jelenlegi módszerek nem megfelelők. A helyi fajok kevesebb mint 1%-nak génkészletét mentettek meg, amely kihalás esetén lehetőséget adna a faj újjáélesztésére.

Kis javulás a növényi genetikai erőforrások terén

Tavaly év végére a 99 nemzeti és 17 nemzetközi növényi génbankban 5,3 millió mintát őriztek – 3%-kal többet az előző évhez képest. Megjegyzendő, hogy mindez a már meglévő anyagok megfelelőbb tárolóhelyre átkerülésének köszönhető, kevésbé a minták tényleges gyarapodásának.


A haszonnövények sokféleségét célzó lépések nem bizonyultak elegendőnek, különösen azok vad rokonainak és a kevésbé elterjedt fajták tekintetében.

A túlhalászás és a fenntartható halászat megvalósítása aggodalomra ad okot

A világ tengeri halkészleteinek harmada túlhalászott, míg ez 1974-ben 10% volt csupán.


A jelentés hozzáteszi, hogy a fejlődő országok halkészleteinek kezelésében elért eredmények mellett a fejlődő országokban pont ezzel ellentétes folyamtok zajlanak.


Ezen felül az országok 30%-a nem haladt az illegális és szabályozatlan halászatot visszaszorítani kívánó nemzetközi egyezmények végrehajtásával.

Vízkészleteink veszélyben

A vízhiány minden kontinensen megjelent. Az elmúlt 20 évben a legsúlyosabb aszályos helyzetek Észak-Afrikában, Nyugat-Ázsiában és Közép- és Dél-Ázsiában koncentrálódtak.

Fogynak az erdők is

Madagaszkár nagyságú erdőterület tűnt el 2000 és 2015 között bolygónkról, és került mezőgazdasági művelésbe, legnagyobb része Latin-Amerikában, a szubszaharai Afrikában és Dél-Kelet Ázsiában.


Az erdőterületek csökkenése üteme 2010-2015 között lassult, miután Ázsiában, Észak-Amerikában és Európában növekedtek az erdőségek.

Megállítani a negatív folyamatokat

A fentebb vázolt problémák közül számos kezelhető lenne a mezőgazdaságba történő nagyobb beruházások révén (beleértve a halászatot és erdőgazdálkodást). A jelentés szerint azonban a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyítva ez épp csökken. A GDP arányában a legkevesebbet a szubszaharai Afrikában és Csendes-óceán térségében költenek az agráriumra.


A termelékenység növelése és a kistermelők ellenálló és alkalmazkodóképességének növelése kritikus az éhezők és mélyszegénységben élők számának mérséklésében.

Az élelmiszerárak körüli anomáliák megnehezítették az élelemhez és tápláló ételekhez való hozzáférést. Ez kezelhető lenne, ha az árak és az alapélelmiszerek kereslet-kínálat információi elérhetők, és ezáltal a piacok jól működők lennének.

Hatékonyabb vízhasználattal önkormányzati, ipari és energetikai hűtőegységeknél mérsékelhető lenne a vízkészleteken lévő nyomás.


Végezetül, a jelentés a halászati politikák azonnali átalakításáért kiált. A túlhalászott területek regenerálódásával az éves halászati termelés 16,5 millió tonnával, és az ebből szerzett bevételek 32 milliárd dollárral növekedhetnének.

Hozzászólások

Terjed a sertéspestis Pest megyében

A korábban fertőzötté vált Pest megyei zárt vadaskert közvetlen közelében igazolta az afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, a vírust két elhullott vaddisznóból mutatta ki a hatóság.
2019. 12. 07. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megugró élelmiszerárak világszerte

A világ élelmiszerárai, főleg a hús és növényi olajok, jelentős növekedést produkáltak novemberben, elérve az elmúlt két év legmagasabb értékét.
2019. 12. 05. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

10 milliárd forint feletti forgalomra számítanak az édességgyártók

A szezonális édességek forgalma 2-3 százalékos bővüléssel, 10 milliárd forint felett lehet decemberben, az éves édességforgalom pedig a tavalyi 250 milliárd forintos rekord után idén közelíthet a 260 milliárd forint felé - mondta a Magyar Édességgyártók Szövetségének (MÉSZ) elnöke csütörtökön, Budapesten egy szakmai rendezvényen.
2019. 12. 05. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét 4 százalékkal csökkenti műanyag palackjai súlyát a Coca-Cola Magyarország

A 2018-ban elért 4%-os palacksúlycsökkentés után, 2020-ban ismét 4%-kal csökkenti a felhasznált műanyag mennyiségét a Coca-Cola Magyarország. A cég 100 millió forintos beruházásának eredményeként éves szinten 600 tonnával kevesebb műanyagot használ majd fel, ami 24 millió PET palack súlyával egyenlő. A vállalat már ma is kizárólag 100%-ban újrahasznosítható italcsomagolásokat állít elő, 2030-ra pedig 50 százalékra nőhet a palackokban lévő újrahasznosított műanyag aránya.
2019. 12. 05. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Díjat kapott az Opus Global érdekeltségébe tartozó búzafeldolgozó

Az Opus Global Nyrt. érdekeltségében működő Viresol Kft.-nek ítélték az Év agrárberuházása díjat a Portfolio.hu által szervezett Agrárszektor konferencián - közölte az Opus Global szerdán az MTI-vel.
2019. 12. 05. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Élelmiszer- és táplálékkiegésztő üzem épül a Nagykállóban

Élelmiszer- és táplálékkiegészítő üzemet épít a Kiskertészek Zöldség- és Gyümölcstermelői Kft. a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban, a több mint 437 millió forint értékű, uniós támogatású beruházás alapkövét szerdán tették le a nyírségi kisvárosban.
2019. 12. 05. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Új korszakot nyit az agráriumban az öntözésről szóló törvény

Várhatóan jövő kedden elfogadja az Országgyűlés az öntözésről szóló törvényt, és január elsejétől életbe léphet, ami egy új korszakot nyit az agráriumban - mondta Farkas Sándor, az agrártárca parlamenti államtitkára a Portfolió agrárkonferenciáján szerdán Siófokon, kulcskérdésnek nevezve az ágazat versenyképességének biztosítását.
2019. 12. 04. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Először tudjuk meg, hogy mit nem tudunk – induljon végre az adat alapú gabonatermesztés

Sok más mellett a tudásdeficit is jellemző a hazai agráriumra, de szerencsére - a gazdálkodók egy részére - a tanulni vágyás is. És ez rá is fér a szereplőkre, mert a digitalizáció használata egyelőre sok esetben kimerül az erőgépek automata kormányzásában és abban, hogy mindenkinek okostelefonja van. Pedig a digitalizáció révén begyűjthető adatok átgondolt felhasználásával, érdemi hatékonyságnövelés lenne elérhető például a gabonatermesztésben is. Jelenleg viszont csak ott tartunk, hogy a gazdák nagy része tisztában van a precíziós gazdálkodás fontosságával, de adatokat mégsem gyűjt a termelésről, mert nem tudja, milyen információk a lényegesek. Vagy ha rendelkezik is bizonyos adatokkal, semmire nem használja azokat.
2019. 12. 04. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változik a tej ára - egy ábrán mutatjuk

felvásárlási ár; 2,8% zsírtartalmú pasztőrözött tej fogyasztói átlagára (forint/liter)
2019. 12. 04. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Április végéig lehet pályázni az Év tanyája díjra

Idén is meghirdeti az Agrárminisztérium (AM) az Év Tanyája szakmai díjat, a pályázatok benyújtására jövő év április 30-ig van lehetőség - közölte a szaktárca kedden az MTI-vel.
2019. 12. 04. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentős kárcsökkenést eredményezett a jégkármérséklő-rendszer

Jelentős mértékű kárcsökkenést eredményezett a két éve működő, Európában egyedülállóan országos hatókörű jégkármérséklő-rendszer - jelezte az agrárgazdasági kamara hajdú-bihari elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Debrecenben.
2019. 12. 03. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lezárult az idei agrártámogatások előlegfizetési időszaka

Lezárult az idei agrártámogatások előlegfizetési időszaka, a Magyar Államkincstár 2019. október 16. és november 30. között csaknem 212 milliárd forint támogatást fizetett ki a gazdálkodók számára - közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn az MTI-vel.
2019. 12. 02. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar irányítás alá került a Glencore Agriculture csehországi leányvállalata

2019 októberétől a magyarországi Glencore Agriculture csoport ügyvezetője, Juhász Csaba irányítja a cseh leányvállalatot is.
2019. 12. 02. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar cég száll be a húshelyettesítő, vegán termékek piacára az USA-ban

Természetes növényi fehérjeforrások és egyedi hozzávalók felhasználásával szója-, glutén- és adalékanyag mentes felvágott termékkört fejlesztett ki a magyar Plantcraft Innovációs Kft. A vállalkozás 150 millió forintos tőkebefektetésben részesült az X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealap jóvoltából, hogy másodgenerációs húshelyettesítő termékeivel az amerikai piacra léphessen.
2019. 12. 02. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a műtrágya-értékesítés

A műtrágya-forgalmazók 1,4 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére az első három negyedévben, 3,2 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. A műtrágyaárak átlagosan 11,9 százalékkal nőttek, az értékesítés nettó árbevétele 123 milliárd forint volt, 7,8 százalékkal magasabb a 2018 első három negyedévi értéknél.
2019. 12. 02. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább nőtt a mezőgazdasági gépek piaca

Továbbra is bővül a mezőgazdasági gépek piaca Magyarországon: az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások az első három negyedévben mintegy 134 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket, ami 3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) összeállításából, amely szerint alkatrészekre 43 milliárd forintot fordítottak ugyanebben az időszakban, 10 százalékkal többet a tavaly január-szeptemberinél.
2019. 12. 02. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csokimikulásokat vizsgált az ITM

Mind a 22 féle csokimikulás megfelelt az előírásoknak, amelyeket az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált élelmiszer és vegyipari laboratóriumában idén megvizsgáltak - tájékoztatta a tárca vasárnap az MTI-t.
2019. 12. 01. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén a külkereskedelmi többlet több mint felét az agrárium adja

Magyarország külkereskedelmi többletének több mint felét az agrárium adja az idén, és ez azt mutatja, hogy az ágazat jó irányban, jól fejlődik - jelentette ki az agrárminiszter a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei Gazdafórumán csütörtökön, Demjénben.
2019. 12. 01. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A kormány dolgozik a kisállattenyésztés támogatásán

A kormány dolgozik a kisállattenyésztés támogatásán - mondta az agrárminiszter szombaton a Nemzeti galamb-, baromfi-, nyúl-, és díszmadár kiállítás megnyitóján, Budapesten.
2019. 11. 30. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Eddig 34 milliárd forint támogatást kapott a húsfeldolgozó ágazat

A Vidékfejlesztési program keretében az eddig odaítélt több mint 150 milliárd forint támogatásból 34 milliárd forint jutott a húsfeldolgozó ágazatnak - mondta az agrárminiszter csütörtökön, Hernádon.
2019. 11. 28. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások: