Akiknek nem jött be az olcsó olaj

Az olaj ára az elmúlt napokban kissé emelkedett, hisz Szaud-Arábia és Irán szinte a háború közelében van a siíta vallási vezető kivégzése miatt. Azonban, gazdasági szakértők szerint az olaj ára történelmi negatív rekordját hosszabb távon is őrizni fogja és nem igazán fog elmozdulni a 38-40 dolláros hordónkénti ártól. Azonban a fekete arany árának ilyen mértékű mélyrepülése egyes országok számára igen nagy problémákat okoz, egyes esetekben az államcsőd szélére sodorva ezeket. Más országokkal ellentétben számukra az lenne megfelelő, ha az olaj ára elérné a 96 dollár hordonkénti árat, azonban ez az álom jelen pillanatban elérhetetlennek tűnik. Nem csoda tehát, hogy a Bank of America Merrill Lynch szakértői azt állapították meg, hogy: "egyes országoknak komoly problémákkal kell megküzdeniük". Azonban melyek is ezek az országok, nézzük meg közelebbről.

Akiknek nem jött be az olcsó olaj

Venezuela

Itt a baloldali elnök, Nicolas Maduro már egy éve kijelentette, hogy: "az USA az olaj árának manipulálásával térdre szeretné kényszeríteni az országot", és egyenesen olajháborúról beszélt. Ekkor az olaj ára még 50 dollár körül mozgott, azonban mint tudjuk, a helyzet ma már még kedvezőtlenebb a latin-amerikai ország számára. Ezért nem csoda, hogy gazdasági szakértők már hónapok óta Venezuela csődjét várják, hisz itt az infláció az elmúlt évben szinte 150 százalékos növekedést mutatott. A gazdasági problémák várhatóak voltak, hisz az ország exportjövedelmének 95 százaléka és az államháztartás mintegy egy harmada függ a fekete aranytól. A gazdasági hanyatlásnak természetesen politikai következményei is vannak, hisz Maduro elnök a tavalyi decemberi választások alkalmával elvesztette többségi támogatását a parlamentben.

 

Szaud-Arábia

Az arab ország a napokban jelentette be, hogy az olaj árának csökkenése miatt hatalmas, mintegy 90 milliárd eurós űr keletkezett költségvetésében, így ennek ellensúlyozására a riadi vezetés kénytelen megszorító intézkedéseket bevezetni. A kormány ennek értelmében csökkenti a víz, az elektromos áram, valamint a kőolajtermékek állami szubvencióját. Emellett növeli az üdítőitalok, valamint a dohánytermékek adóját, sőt mi több - ami eddig talán elképzelhetetlennek tűnt - a kőolaj-nagyhatalom egyes esetekben a benzin árát is mintegy 50 százalékkal megemeli. Ebben az esetben a megszorító intézkedések szinte törvényszerűen megjelentek, hisz Szaud-Arábia bevételi forrásait mintegy 80 százalékban a kőolajexport adja, és ellentétben más arab országokkal - mint például Katar vagy Kuwait - az ország nem rendelkezik más jellegű pénzügyi tartalékokkal.


Nigéria

Hasonlóan rossz helyzetben van Nigéria is, hisz itt az ország exportbevételének szinte teljességét, mintegy 90 százalékát és az állam bevételeinek 75 százalékát az olajexport adja. Így, mint Venezuela esetében, a gazdasági szakemberek itt is államcsődtől tartanak. Venezuela esetében az államcsőd valószínűségét az elkövetkező 5 évben 90 százalékra teszik, azonban az afrikai ország esetében is jelentős a kockázat: itt az esély több mint 30 százalék. A helyzet olyannyira súlyos, hogy az ország egyes részein az állami alkalmazottak immáron több hónapja nem kaptak fizetést.

 

Oroszország

Az ország kevésbé függ az olaj- és gázexporttól, hisz bevételeinek csupán 50 százaléka függ ezektől. Azonban az érvágás jelentős és a helyzet még inkább bonyolultnak tűnik akkor, ha figyelembe vesszük azt, hogy az ország geopolitikai jelentősége és katonai ereje is hatalmas. Nem csoda tehát, hogy a kőolajszármazékok árának csökkenése és az országgal szemben alkalmazott gazdasági szankciók eggyüttes hatásaként az orosz gazdaság hanyatlóban van: a buttó nemzeti összetermelés jelentősen, mintegy 3,8 százalékkal esett a 2015-ös évben. A 2016-os évben a szakértők további - 0,6 százalékos csökkenéssel számolnak.

 

Irak

Irak esetében is jelentős érvágást jelent az olaj árának mélyrepülése. Gazdasági szakemberek szerint az ország abban az esetben lenne pénzügyileg stabil, ha az olaj ára elérné a 70 dolláros hordónkénti árat. A negatív hatások természetesen itt is jelentkeznek, hisz az állami vezetők az infrastrukturális beruházásokon próbálnak spórolni. Azonban ez Irak esetében a 22-es csapdájának tűnik, hisz így az ország számára lehetetlenné válik az új olajmezők kiaknázása. Emellett az is igen nagy probléma, hogy az ország - kevésbé stabil pénzügyi helyzete miatt - azok ellen a terroristák ellen sem tudja igazán hatékonyan folytatni a harcot, akik az ország egy részét ellenőrzésük alatt tartják.

Hozzászólások

Az INA bezárná egyik finomítói üzemét

Az INA horvát olajipari vállalat megoldást javasol a sziszeki finomító üzleti tevékenységének javítására és veszteségének csökkentésére, eszerint bezárná egyik sziszeki üzemét és legfeljebb 40 alkalmazottat áthelyezne - közölte az INA az MTI-hez eljutatott közleményében, amelyben az általa megbízott Deloitte nemzetközi tanácsadó cég elemzésére hivatkozik.
2018. 01. 19. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pénteken ismét nőtt a WTI, a Brent 70 dolláros szinten

A WTI 64,4 dolláron állt ma reggel, miután pénteken ismét jelentős áremelkedés volt a piacon.
2018. 01. 15. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hír nélkül erősödik az olaj, idei csúcsra került

A WTI 62,3 dollárig emelkedett ma reggel piacmozgató hír nélkül.
2018. 01. 09. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyot emelkedett a kőolaj ára az API jelentésre

A WTI közeli határidős ára 62,1 dollárra ugrott, miután a tegnapi API jelentés szerint 4,99 millió hordóval esett az USA nyersolaj készlete a múlt héten.
2018. 01. 04. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hatalmas tranzakció a BASF olajvállalatánál

A BASF megállapodást kötött az orosz Mikhail Fridmannal (L1 Energy), hogy egy vállalatba összevonják olajipari érdekeltségeiket.
2017. 12. 08. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Növelte olajtermelését és exportját Oroszország

Oroszország növelte olajtermelését és az olajexportját is az idei első tizenegy hónapban, és bővült a gáztermelése is - hétfőn ismertetett orosz kormányzati adatok szerint.
2017. 12. 04. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

27,2 százalékkal nőtt az Urals nyersolaj átlagára

Az Urals típusú orosz nyersolaj átlagára 27,2 százalékkal nőtt éves összevetésben az első tizenegy hónapban.
2017. 12. 02. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódik a dollár és az olaj vásárlása

A legfrissebb COT-riport alapján (amely a november 8. és november 14. közti időszakot fogja át), a hét hete tartó folyamatos vásárlás alaposan lecsökkentette a dollár nettó short állományát. A dollár vásárlásának egyik legfőbb mozgatója továbbra is a jen eladása volt, míg a svájci frank négy hete tartó eladásai a második leginkább shortolt devizává tették a CHF-et, amelynek nettó short állománya így négy és féléves csúcsot ért el.
2017. 11. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Meddig emelkedhet az olajár?

A kőolaj világpiaci árának emelkedése miatt az elmúlt egy hónapban folyamatosan növekvő üzemanyagárak az autósok számára már jól érezhető drágulást jelentenek. Kérdés, hogy mennyire lehet tartós ez az emelkedés az olajpiacon, van-e még erő a nyersanyagban, mert azt bizony a befektetőknek érdemes lehet kiaknázni. Főként, ha az olajipari cégek hozamaira pillantunk – véli a K&H.
2017. 11. 18. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Növelte olajkereslet-várakozását az OPEC

Növelte az idei és a jövő évre vonatkozó globális olajkereslet-várakozását a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) hétfőn kiadott szokásos havi jelentésében, amelyben jelezte azt is, hogy jövőre a kereslet növekedésének és a kínálat csökkenésének következtében szigorúbbá válhat az olajpiac.
2017. 11. 13. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább vásárolják az alapok az olajat

A legfrissebb COT-riport alapján (amely az október 25. és október 31. közti időszakot fogja át), a dollár spekulatív célzatú short pozíciói a 8 IMM (International Monetary Market) devizával szemben tovább csökkentek, így a masszív vásárlások eredményeként a dollár short pozíciók összege a negyedére csökkent az öt héttel ezelőtti értékéhez képest.
2017. 11. 06. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Harmadik napja emelkedik az olaj ára

Szerdán már harmadik napja tart a kőolaj drágulása, ami annak a jele, hogy az olajtermelők év elején bevezetett kínálat-visszafogása kezdi éreztetni hatását, a piacról fokozatosan tűnik el az olajfelesleg.
2017. 10. 11. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedett az olaj ára

Több mint egy dollárral emelkedett a kőolaj ára Szaúd-Arábiának arra a bejelentésére, hogy a keresletnél jóval kevesebb kőolajat exportál novemberben.
2017. 10. 10. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Negyedik negyedévi kilátások, árupiac: Emelkedő árak a hurrikánok és a geopolitikai kockázatok fokozódása nyomán

Az árupiacok 2017 utolsó negyedévét sokkal jobb helyzetben kezdik, miután a harmadik negyedévben az árak folyamatosan emelkedtek. A dollár tovább gyengült, ami kedvező hatással volt a legtöbb szektor teljesítményére (ez leginkább a fémek szegmensében volt érezhető).
2017. 10. 04. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt Azerbajdzsán olajtermelése szeptemberben

Azerbajdzsán olajtermelése szeptemberben napi 785 ezer 700 hordóra emelkedett az előző havi 734 ezer 800-ról, azonban még mindig a kitermeléscsökkentési megállapodásban vállalt határ alatt maradt - adta hírül az azeri energiaügyi minisztérium kedden.
2017. 10. 03. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ez az oka annak, hogy drágul az olaj

A WTI 50 dollár volt ma reggel. A Baker Hughes által pénteken közreadott fúróberendezés szám jelentés komoly meglepetést okozott: az aktív berendezések száma 7-tel 749-re esett, ami már ötödik hete tartó csökkenést jelent a piacon.
2017. 09. 18. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új kutatófúrásokat indít a Mol Nyrt.

A koncessziós szerződésben elnyert területek közül elsőként Bucsa területén indítja el a Mol Nyrt. a kutatófúrást az utolsó negyedévben, a jövő év elején pedig Bázakerettye és Mezőtúr területén is megkezdődnek a munkálatok - közölte a társaság az MTI-vel, a cég a Zala megyei Bázakerettyén pénteken ünnepli a magyarországi szénhidrogén-bányászat indulásának 80. évfordulóját.
2017. 09. 01. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

48 dollár fölé emelkedett az olaj a szaúdi hírekre

A WTI 48 dollár fölé nőtt pénteken, miután tegnap Szaúd-Arábia az elmúlt 33 hónap legalacsonyabb termelési adatával lepte meg a piacot.
2017. 08. 20. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Felfelé módosította idei várakozásait a Mol

Az elemzői várakozásokat meghaladó második negyedéves eredményekről számolt be a Mol-csoport pénteken, a társaság a félév teljesítménye alapján felfelé módosította idei eredményvárakozását.
2017. 08. 04. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jó II. negyedéves eredményt publikált az INA

Az INA jó második negyedévet ért el az idén, a CCS EBITDA eredménye több mint megduplázódott 896 millió kunára.
2017. 07. 31. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás