Angyalszárnyalás Magyarországon

Arra voltunk kíváncsiak, vajon azért találkozunk-e az utóbbi időben több női és férfi angyallal Budapesten mert közeledik az advent? Vagy van más ok is? Két üzleti angyali szakértőt, egy férfit és egy nőt, kérdeztünk ez ügyben.

Angyalszárnyalás Magyarországon

„Egy ideje saját pénzemet, mi több, gyerekeimét fektetem be vállalkozásokba, mert hiszek a közép és kelet-európai régióban születő cégek innovációs képességében.” - kezdi Károlyi Antal, a HunBAN, Hungarian Business Angels Network, azaz a magyar üzleti angyalok elnöke. „A magyar innovációs ökoszisztémnából sokáig hiányzott ez a szervezet, amit HunBAN néven néhány hónapja alapítottunk újjá Magyarországon egyesületi formában. Máris húszan vagyunk, ám az érdeklődők száma 130 körül jár. Persze ennél több gyakorló angyalbefektető működik hazánkban, ám sokan inkább magukban dolgoznak. Mégis bizonyos vagyok benne, hogy az általunk kínált régiós befektetési lehetőségek, - amelyeket a hozzám hasonló  vezetőkkel előszürünk – sok befektetőt vonzanak sorainkba.”

A HunBAN board célja, hogy a Nők/Üzlet/Angyalok egyesület segítségével több hölgy is kedvet kapjon a befektetéshez. A koalíciós alapon szerveződő és a változást a férfiakkal együtt elérni akaró Nők/Üzlet/Angyal egyesület a 300 ezer angyalt tömörítő európai üzleti angyalok, az EBAN elnökétől - Candace Johnson- máris kivívta az „európai legjobb gyakorlat” elismerést. 2017. november 28-án, a második workshopon a szemináriumi előadások után a megjelentek tapasztalt férfi angyalokkal beszélhetik meg a két esettanulmány tanulságait. „E tényből is kiderül, fontosnak tartjuk, hogy szervezetünk koedukált legyen. Ahhoz, hogy hazánk a nemzetközi versenyben jobb helyezést érjen el, nélkülözhetetlen az angyalbefektetők számának és jelentőségének növelése.” – teszi hozzá az elnök, majd tanúságos adatokat sorol: „Európában az elmúlt évben 312.500 angyal befektető működött, akik 32.000 cégbe 6,7 milliárd eurót fektettek be. Vagyis 10%-kal magasabb összeget, mint az előző évben.”„Elmondható, hogy e befektetők az innovatív cégek indulásának elősegítésével kiemelkedő hatást gyakorolnak Európa innovációs képességére, hiszen e befektetési forma teszi lehetővé a vállalkozások további fejlődését, amikor a 3F kimerült.”

3F: betűszó az angol family, friends and fools szavakból. Magyarul család, barátok, bolondok, vagyis CsBB. Mivel anyanyelvünk nem szereti a betűszavakat, maradjunk az amerikai változatnál.  

„Az angyal befektetők nemcsak saját pénzüket teszik be a cégekbe, de igény szerint közvetlenül is segítséget nyújthatnak tudásukkal, kapcsolataikkal vagy üzleti gyakorlatukkal. Kiegészülhet tanácsadókból álló testülettel, akikhez a cég alapítója fordulhat, ha gondja akad.”

Az említett 2016-os európai statisztikából kiderül, hogy Közép és Kelet-Európában a befektetők átlagban 42 évesek, vagyis épen 20 évvel fiatalabbak, mint pl., francia és észak-európai társaik.
Szabó Eszter, a Nők/Üzlet/Angyalok egyesület alapító elnöke  szerint ennek oka, hogy „a mi posztszocialista régiónkban történelmi okokból nincs hagyománya a nemzetközileg is versenyképes  hazai cégekbe történő befektetésnek. Egyáltalán a mások vállalataiba való befektetéseknek sem.” A Magyarországon a női tulajdonossal rendelkező innovatív cégek aránya 4%!. Érdemes figyelni a következő tényre: nemzetközi tapasztalatok szerint, ha nő a befektetésekről döntő testületekben a nők aránya, akkor megnő a női innovativ vállalkozók száma is.

„Sajnos sokan közülünk arra várnak, hogy majd valaki más teremt munkahelyeket, nem mi, akik jól el vagyunk alkalmazottként egy lehetőleg jól fizető nemzetközi cégnél. Arra azonban nem gondolunk, hogy azok a cégek a tőkéjüket külföldiek által megvásárolt részvényekből (befektetésekből!) biztosítják. Ideje, hogy az innovatív cégekbe való befektetések terén is legalább részben a saját lábunkra álljunk.”

A NŐK/Üzlet/Angyalok második workshopján november 28.-án két különleges történeten keresztül tekinthetünk be a valós gazdasági szereplők életébe. Baltay Krsitóf 20 éven keresztül HR felsővezetőként dolgozott Magyarországon, Közel-Keleten, Európa nyugati felén és Közel-Keleten. Megtudjuk tőle, miért kezdett el Magyarországon befektetni és miért vállalta boardtagságot a HunBAN-ban. Dr. Varga Eszter, az első workshop felfedezettjeként elmondja, miként és kivel lehet a semmiből versenyképes hitelintézetet létrehozni.

„A Nők/Üzlet/Angyalok egyesület egy felelős, új életstratégia lehetőségére hívja fel a nők és a férfiak figyelmét. Az októberben indított workshop sorozatunkat szerencsére egyre nővekvő számú női üzleti hálózattal és több közösségi irodával együttműködésben, úgymond koalícióban szervezzük.”

Célja, hogy élő és izgalmas példákon keresztül demisztifikálja ezt a befektetési formát, ami szélesebb körben teszi lehetővé a hazai vagyonteremtést.

„Érdemes figyelembe venni azt a nemzetközi tapasztalati tényt, hogy megtakarításaink 10%-át ajánlott az angyalbefeketési formába kihelyezni. A megtérülésre hazai példa a közelmúltban eladott magyar alapítású Ustream, amit az IBM vett meg (rebesgetik az árat: 130 millió USD!), vagy az észt alapítású Skype-ot, amiért $8,5B-t fizetett a Microsoft. A Skype eredeti alapítói az első üzletükkel megbuktak majd egy amerikai befektetőtől kaptak a másodikra jelentős összeget.

A bizalom és a személyes kapcsolat az újat teremteni képes vállalkozóval az alfája és omegája ennek a gazdaság jövőjét létrehozni segítő befektetési formának.
A HunBan, a Nők/Üzlet/Angyalok és a koalíciós partnerei hazai üzleti angyalokat keresnek.


További információ:
womenbusinessangels@gmail.com

Weboldal: https://www.wbusinessangels.com/


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest

Hozzászólások

Kórházba került Katalin hercegnő

Kórházba vitték hétfő reggel Katalin cambridge-i hercegnőt, Vilmos herceg várandós feleségét. A Kensington-palota - a házaspár londoni rezidenciája - közölte, hogy a hercegnő "a vajúdás korai szakaszában jár".
2018. 04. 23. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Nébih afrikai sertéspestist mutatott ki egy vaddisznóban

Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki vaddisznóban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma szombaton, a fertőzött tetemet Heves megyéből szállították be vizsgálatra a hatósághoz.
2018. 04. 23. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már 2 millióan nézték meg online az adóbevallási tervezeteket

Április közepéig több mint 2 millió megtekintést fogadott a személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetének internetes oldala, így jóval többen látogatták az e-szja felületet, mint tavaly.
2018. 04. 23. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen kezdték a napot az európai tőzsdék

Vegyes árfolyamindexekkel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2018. 04. 23. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi várható ma a hazai tőzsdén?

Iránykeresésre, illetve kisebb pozitív korrekcióra számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők.
2018. 04. 23. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Alig mozdult a forint

Csak kevéssé változott, gyengült kissé a forintárfolyam a főbb devizákkal szemben hétfőre virradóra a nemzetközi devizapiacon.
2018. 04. 23. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Felgyorsultak a környezetünket érintő változások

Az elmúlt időszakban felgyorsultak a környezetet érintő változások - hangoztatták szakértők az M1 aktuális csatorna műsorfolyamában vasárnap, a Föld napján.
2018. 04. 23. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Éleződnek az ellentétek az olaszországi pártok között

Éleződnek az ellentétek a kormányalakításra törekvő olaszországi pártok között. Sergio Mattarella államfő hétfőig újabb gondolkodási időt kért.
2018. 04. 23. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar gitárművész nyert egy ukrajnai nemzetközi zeneszerzőversenyt

Bernáth Ferenc kárpátaljai származású magyar gitárművész Édesanyám című lírai szerzeményével nyert egy ukrajnai nemzetközi zeneszerzőversenyen - hangozott el az m1 aktuális csatorna péntek délelőtti adásában.
2018. 04. 23. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Templomépítésre kérte fel a magyar baptistákat Észak-Korea

Az észak-koreai vezetés egy phenjani imaház megépítésére kérte fel a magyarországi Baptista Szeretetszolgálatot - tájékoztatta az MTI-t szombaton a segélyszolgálat Washingtonban élő vezetője.
2018. 04. 23. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

KONZUM elemzés

2018. 04. 23. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2018. 04. 23. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2018. 04. 23. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OPUS elemzés

2018. 04. 23. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MAGYAR TELEKOM elemzés

2018. 04. 23. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

RICHTER elemzés

2018. 04. 23. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyien próbálják megmászni a Mount Everestet

A nepáli hatóságok 38 helyi és külföldi csoportnak adtak engedélyt arra, hogy a tavaszi szezonban megmásszák a Mount Everestet (Csomolungma), a csoportokban 346 hegymászó próbálkozik a világ legmagasabb hegycsúcsának meghódításával.
2018. 04. 23. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Meleg, de csapadékos időnk lesz a héten

A következő napokban is marad a meleg idő, többfelé 25 fok körüli maximumokkal, ugyanakkor a jövő héten a sok napsütés mellett többször várható eső, esetleg zivatar is - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.
2018. 04. 23. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megkezdődött a hajózási szezon a Dunán

Megkezdődött a dunai hajózási szezon - hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnap délutáni műsorfolyamában.
2018. 04. 23. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét sztrájkolni fognak az Air France dolgozói és a francia vasutasok

Jóllehet a lakosság továbbra sem támogatja az ágazati tiltakozásokat, az Air France francia légitársaság dolgozói és a francia vasutasok is folytatják hétfőn és kedden gördülő sztrájkjukat.
2018. 04. 23. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás