Angyalszárnyalás Magyarországon

Arra voltunk kíváncsiak, vajon azért találkozunk-e az utóbbi időben több női és férfi angyallal Budapesten mert közeledik az advent? Vagy van más ok is? Két üzleti angyali szakértőt, egy férfit és egy nőt, kérdeztünk ez ügyben.

Angyalszárnyalás Magyarországon

„Egy ideje saját pénzemet, mi több, gyerekeimét fektetem be vállalkozásokba, mert hiszek a közép és kelet-európai régióban születő cégek innovációs képességében.” - kezdi Károlyi Antal, a HunBAN, Hungarian Business Angels Network, azaz a magyar üzleti angyalok elnöke. „A magyar innovációs ökoszisztémnából sokáig hiányzott ez a szervezet, amit HunBAN néven néhány hónapja alapítottunk újjá Magyarországon egyesületi formában. Máris húszan vagyunk, ám az érdeklődők száma 130 körül jár. Persze ennél több gyakorló angyalbefektető működik hazánkban, ám sokan inkább magukban dolgoznak. Mégis bizonyos vagyok benne, hogy az általunk kínált régiós befektetési lehetőségek, - amelyeket a hozzám hasonló  vezetőkkel előszürünk – sok befektetőt vonzanak sorainkba.”

A HunBAN board célja, hogy a Nők/Üzlet/Angyalok egyesület segítségével több hölgy is kedvet kapjon a befektetéshez. A koalíciós alapon szerveződő és a változást a férfiakkal együtt elérni akaró Nők/Üzlet/Angyal egyesület a 300 ezer angyalt tömörítő európai üzleti angyalok, az EBAN elnökétől - Candace Johnson- máris kivívta az „európai legjobb gyakorlat” elismerést. 2017. november 28-án, a második workshopon a szemináriumi előadások után a megjelentek tapasztalt férfi angyalokkal beszélhetik meg a két esettanulmány tanulságait. „E tényből is kiderül, fontosnak tartjuk, hogy szervezetünk koedukált legyen. Ahhoz, hogy hazánk a nemzetközi versenyben jobb helyezést érjen el, nélkülözhetetlen az angyalbefektetők számának és jelentőségének növelése.” – teszi hozzá az elnök, majd tanúságos adatokat sorol: „Európában az elmúlt évben 312.500 angyal befektető működött, akik 32.000 cégbe 6,7 milliárd eurót fektettek be. Vagyis 10%-kal magasabb összeget, mint az előző évben.”„Elmondható, hogy e befektetők az innovatív cégek indulásának elősegítésével kiemelkedő hatást gyakorolnak Európa innovációs képességére, hiszen e befektetési forma teszi lehetővé a vállalkozások további fejlődését, amikor a 3F kimerült.”

3F: betűszó az angol family, friends and fools szavakból. Magyarul család, barátok, bolondok, vagyis CsBB. Mivel anyanyelvünk nem szereti a betűszavakat, maradjunk az amerikai változatnál.  

„Az angyal befektetők nemcsak saját pénzüket teszik be a cégekbe, de igény szerint közvetlenül is segítséget nyújthatnak tudásukkal, kapcsolataikkal vagy üzleti gyakorlatukkal. Kiegészülhet tanácsadókból álló testülettel, akikhez a cég alapítója fordulhat, ha gondja akad.”

Az említett 2016-os európai statisztikából kiderül, hogy Közép és Kelet-Európában a befektetők átlagban 42 évesek, vagyis épen 20 évvel fiatalabbak, mint pl., francia és észak-európai társaik.
Szabó Eszter, a Nők/Üzlet/Angyalok egyesület alapító elnöke  szerint ennek oka, hogy „a mi posztszocialista régiónkban történelmi okokból nincs hagyománya a nemzetközileg is versenyképes  hazai cégekbe történő befektetésnek. Egyáltalán a mások vállalataiba való befektetéseknek sem.” A Magyarországon a női tulajdonossal rendelkező innovatív cégek aránya 4%!. Érdemes figyelni a következő tényre: nemzetközi tapasztalatok szerint, ha nő a befektetésekről döntő testületekben a nők aránya, akkor megnő a női innovativ vállalkozók száma is.

„Sajnos sokan közülünk arra várnak, hogy majd valaki más teremt munkahelyeket, nem mi, akik jól el vagyunk alkalmazottként egy lehetőleg jól fizető nemzetközi cégnél. Arra azonban nem gondolunk, hogy azok a cégek a tőkéjüket külföldiek által megvásárolt részvényekből (befektetésekből!) biztosítják. Ideje, hogy az innovatív cégekbe való befektetések terén is legalább részben a saját lábunkra álljunk.”

A NŐK/Üzlet/Angyalok második workshopján november 28.-án két különleges történeten keresztül tekinthetünk be a valós gazdasági szereplők életébe. Baltay Krsitóf 20 éven keresztül HR felsővezetőként dolgozott Magyarországon, Közel-Keleten, Európa nyugati felén és Közel-Keleten. Megtudjuk tőle, miért kezdett el Magyarországon befektetni és miért vállalta boardtagságot a HunBAN-ban. Dr. Varga Eszter, az első workshop felfedezettjeként elmondja, miként és kivel lehet a semmiből versenyképes hitelintézetet létrehozni.

„A Nők/Üzlet/Angyalok egyesület egy felelős, új életstratégia lehetőségére hívja fel a nők és a férfiak figyelmét. Az októberben indított workshop sorozatunkat szerencsére egyre nővekvő számú női üzleti hálózattal és több közösségi irodával együttműködésben, úgymond koalícióban szervezzük.”

Célja, hogy élő és izgalmas példákon keresztül demisztifikálja ezt a befektetési formát, ami szélesebb körben teszi lehetővé a hazai vagyonteremtést.

„Érdemes figyelembe venni azt a nemzetközi tapasztalati tényt, hogy megtakarításaink 10%-át ajánlott az angyalbefeketési formába kihelyezni. A megtérülésre hazai példa a közelmúltban eladott magyar alapítású Ustream, amit az IBM vett meg (rebesgetik az árat: 130 millió USD!), vagy az észt alapítású Skype-ot, amiért $8,5B-t fizetett a Microsoft. A Skype eredeti alapítói az első üzletükkel megbuktak majd egy amerikai befektetőtől kaptak a másodikra jelentős összeget.

A bizalom és a személyes kapcsolat az újat teremteni képes vállalkozóval az alfája és omegája ennek a gazdaság jövőjét létrehozni segítő befektetési formának.
A HunBan, a Nők/Üzlet/Angyalok és a koalíciós partnerei hazai üzleti angyalokat keresnek.


További információ:
womenbusinessangels@gmail.com

Weboldal: https://www.wbusinessangels.com/


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest

Hozzászólások

Így segíti jövőre a kormány a nagycsaládosokat

Három olyan intézkedés lép életbe jövőre, amely a nagycsaládosok életét megkönnyíti. Kettő közülük az ingatlanvásárláshoz kötődik, a harmadik pedig adminisztratív enyhítést hoz - közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szombaton Budapesten, az Erkel Színházban, a Nagycsaládosok az Erkelben című rendezvényen.
2017. 12. 17. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Áradnak a folyók Kárpátalján

A napok óta tartó esőzés, havazás, majd olvadás következtében árhullám indult el a kárpátaljai folyók felső szakaszán, a megye hegyvidéki járásaiban a víz kétezer hektár mezőgazdasági területet, számos településen mintegy ezer ingatlan árasztott el, és utakat kellett lezárni a forgalom elől - közölte szombaton az ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának sajtószóvivői irodája.
2017. 12. 17. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

KSH mezőgazdasági termelői árak - Egyed Linda (FINO-Food Kft.) szakértői nyilatkozat

"2016-hoz képest az élő állatok kibocsátása 4,2, az állati termékeké 0,6 százalékkal volt alacsonyabb idén. Mindezzel összefügg a tej árának hónapok óta tartó növekedése, mely továbbra is tettenérhető a termelői és fogyasztói árak változásában egyaránt, 2016 októberéhez képest idén októberben a tej ára 25%-kal növekedett. E tendencia azonban a világpiacon végbemenő folyamatokkal párhuzamos, de hatása késleltetve érezhető a hazai piacon. Úgy gondolom, hogy az európai tejipari szektorban tapasztalható nehézségeket egy stabil, saját termeléssel és haladó, innovatív technológiai gondolkodással rendelkező vállalat tudja megfelelően kezelni. Vállalati tapasztalatunk, hogy a cégeknek saját tejbázisukat szükséges elsősorban stabilizálniuk, ezáltal nagyobb mértékben függetlenednek a régiós és globális folyamatoktól, így stratégiai partnereik folyamatos ellátását hosszú távon is képesek lesznek biztosítani.
2017. 12. 17. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elfogtak egy Interpol által körözött bűnözőt

Az Interpol által körözött bűnözőt fogtak el a spanyol hatóságok pénteken, akit Olaszországban és Spanyolországban is több ember meggyilkolásával gyanúsítanak.
2017. 12. 17. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezek voltak a lottó nyerő számai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az 50. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2017. 12. 16. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Olcsóbb lehet a naperőművek építése

Olcsóbb lehet egy kis teljesítményű naperőmű építése, miután eltörölték a rájuk kivetett földvédelmi járulékot - hívja fel a figyelmet a napelemes rendszerek telepítésével foglalkozó Optimum Solar.
2017. 12. 16. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Alig nőtt az amerikai ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az Egyesült Államok ipari termelése novemberben, a bővülés üteme jelentősen lassult októberhez viszonyítva.
2017. 12. 16. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kígyóméreggel oltja magát egy rockzenész

A Koppenhágai Egyetem tudóscsoportja kétéves kutatással állított össze egy mesterséges "antitestkönyvtárat" a magát 25 éve hetente kígyóméreggel beoltó Steve Ludwin kaliforniai rockzenész immunrendszerében kifejlődött antitestekből.
2017. 12. 16. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ukrajna nem teljesítette az IMF hitelfeltételeit

Ukrajna nem teljesítette a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelmegállapodásban vállalt több kötelezettségét sem - ismerte el Jakov Szmolij, az ukrán jegybank ideiglenesen kinevezett vezetője pénteken egy kijevi üzletemberfórumon.
2017. 12. 16. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Közel háromezer új kiserőmű létesült az első fél évben

Az első fél évben 2850 háztartási méretű kiserőmű (hmke) létesült, beépített teljesítményük több mint 22 megawatt, a berendezések szinte mindegyike napelemes - közölte honlapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).
2017. 12. 16. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Teltház lesz a szállodákban az ünnepi időszakban

A karácsony és a szilveszter is kiemelt időszaka lett a magyar szállodáknak, mindkét ünnep idején teltházzal üzemelnek - mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke szombat reggel az M1 aktuális csatornán.
2017. 12. 16. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Autóipari beszállító új gyárat nyitott Móron

Az Adient - vezető autóüléseket gyártó vállalat – december 15-én hivatalosan is megnyitotta harmadik móri telephelyét. Az új egységben prémium kategóriás gépjárművekhez készítenek magas minőségi elvárásoknak is megfelelő ülésállító mechanizmusokat, vezető európai autógyárak számára.
2017. 12. 16. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Közjegyző: 150 ezer forintot meghaladó értékű ajándék már illetékköteles

Az egy főre jutó, 150 ezer forintot meghaladó értékű ajándék már illetékköteles - mondta Toldi Judit közjegyző az M1 aktuális csatornán szombaton.
2017. 12. 16. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővült a fizetési kártyás elfogadói hálózat hazánkban

Jelentősen bővült a magyarországi fizetési kártya elfogadói hálózat az idén a harmadik negyedévben, a fizikai elfogadóhelyek száma 6,5, az ezeken működő terminálok száma pedig 6 százalékkal emelkedett, és részben ennek köszönhetően ismét több mint 25 százalékkal nőtt a kártyás vásárlási forgalom - közölte az MNB a honlapján.
2017. 12. 16. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyerekek ünneplik a karácsonyt az Országházban

Megkezdődött szombaton az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) közös szervezésű Országházi Gyermekkarácsonya, amelyen több mint nyolcszáz magyarországi és határon túli hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő általános iskolás gyerek vesz részt.
2017. 12. 16. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökken a szegénység mértéke Magyarországon

A KSH mérései azt mutatják, hogy negyedik éve "folyamatosan, minden dimenzióban" csökken a szegénység mértéke, mélysége, kiterjedése egyaránt Magyarországon - mondta Lakner Zoltán szociológus, a Szociálpolitikai Szemle főszerkesztője pénteken az M1 aktuális csatornán.
2017. 12. 16. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövőre 4,2 százalékos GDP-növekedést vár a Takarékbank

A kedvező külső környezetnek és a hazai beruházások fellendülésének köszönhetően folytatódhat a gazdasági növekedés gyorsulása, a Takarékbank elemzői 4 százalékos GDP-növekedést várnak 2017-re, jövőre pedig 4,2 százalékot - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a pénzintézet pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.
2017. 12. 16. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Javították Szerbia adósosztályzatát

Két hitelminősítő is javította pénteken Szerbia államadós-besorolását: a Standard & Poor's és a Fitch Ratings egyaránt "BB mínusz"-ról egy fokozattal "BB"-re emelte a szerb osztályzatot.
2017. 12. 16. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem lehet népszavazás december 24. munkaszüneti nappá nyilvánításáról

Nem gyűlt össze a népszavazás kiírásához elegendő százezer aláírás sem az állami cégvezetők bérplafonja, sem december 24. munkaszüneti nappá nyilvánítása ügyében - állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken.
2017. 12. 16. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hatvanezren hiányoznak az építőiparból, egyre borúsabbak a kisebb fejlesztések kilátásai

Szakértői kommentár a KSH 2017. októberi építőipari gyorstájékoztatójához
2017. 12. 16. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás