Az ausztriai cégalapítási 1x1

A Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda 2018 –ban is folytatja a UBC, azaz az Ujvárosi Business Coaching előadássorozatot, melyen Bécsben és Budapesten lehetséges a részvétel. A szeminárium lényege, hogy a résztvevők megismerjék az ausztriai cégalapítás 1 x 1 - jét és helyben kapcsolatba léphessenek közvetlenül az előadókkal és más vállalkozókkal is.

Az ausztriai cégalapítási 1x1

Az intenzív – közel több mint három órás szemináriumot - kétnyelvű tananyaggal és egy állófogadással egészítjük ki, ahol lehetőség nyílik majd az előadókkal is személyesen megismerkedni. A Ujvárosi Business Coaching vendégei egy személyre szóló oklevelet is kapnak és hozzáférhetnek az online – tananyag adatbázishoz is.

Az előadások magyar nyelvűek és azon érdeklődőknek szól, akiket érdekli az ausztriai vállalkozások menete és biztos alapokra szeretné jövőbeli terveit helyezni.

Az Ujvárosi Business Coaching ötletgazdájával, Dr. Ujvárosi Veronika, Bécsi Ügyvédnővel, készült interjú részletesebben bemutatja a tudnivalókat az előadásokkal kapcsolatosan és egyben egy nyereményjátékra is felhívja a leendő résztvevők figyelmét.

 

Mióta létezik a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda?

2005 novemberében kezdtem el az ügyvédi karrieremet, ahol már akkori főnököm szinte határtalan szabadkezet adott a magyar nyelvű tanácsadások területén.

Az ügyvédi szakvizsgát 2008-ban tettem le. Ekkor már egy sokrétű és saját ügyfélkörrel rendelkeztem, így egyértelmű volt, hogy mindenképpen belevágok a nagybetűs vállalkozói életbe és 2010 –ben megalapítottam a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Irodát.

Ezért nekem az „ügyvédkedés“ 2005 novemberétől indult, tehát felkerekítve azt szoktam mondani, hogy idestova több mint 10 éve vagyunk.

 

Hogyan született meg az ötlet külön magyar nyelvű szemináriumokat szervezni?

Az, hogy magyarul folyik nálunk az egyéni tanácsadás, az mindennapi és ez a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda egyik legfontosabb aduásza. A szemináriumok kezdete egészen 2006 – ra vezethető vissza. Több ügyfélnél azt vettem észre, hogy bár még egy személyes tanácsadásra nem érett meg az idő, de az információs igény hamar kialakult. Nem volt nehéz felismerni, hogy nagy igény van egy olyan előadássorozatra, ahol az érdeklődők azonnal és közvetlenül kapcsolatba léphetnek a szakelőadókkal.

Emellett az osztrák ügyvédi árpolitika is fontos szerepet játszott.

 

Például?

Őszinte leszek. Több érdeklődőnél a tanácsadás ára igenis nagy szerepet játszik. Egy átlagos osztrák ügyvédi óradíj 200 -300 eurónál kezdődik, amit nem minden magyar ügyfél tud (azonnal) kitermelni. Mi úgy alakítjuk a UBC árpolitikáját, hogy egy szolidabb büdzsével rendelkező résztvevő is megengedhesse magának az alapos és mindent átfogó tanácsadást. Így konkrétan már 50 eurótól kezdődnek az árajánlataink.

 

Helyileg hol lesznek a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda szemináriumai?

Itt olyanok vagyunk, mint a rocksztárok: turnéztunk már egész Magyarország és Ausztria területén, bár a legtöbb esetben a fővárosokba szervezzük a rendezvényeket. Egyes előadások a hét alatt este, mások hétvégén kerülnek megtartásra, így a határmenti városokból sem gond egy spontán részvétel a szemináriumokon. 2018 februájában Bécsben „lépünk fel“, márciusban Sopron, majd nyáron Budapest fog következni.

 

Kik lesznek az előadók?

Minden előadó osztrák céggel rendelkezik és magyarul is beszél természetesen. Van a csapatban adótanácsadó, székhelyszolgáltató, ingatlanközvetítő és marketinges tanácsadó is. Emellett fix előadónk van a banki szektorból is és vannak ún. beugrós szakelőadók a jogi és gazdasági élet legkülönbözőbb területeiről.

Az előadókkal már több éve – egyesekkel már majdhogynem 10 éve – együtt dolgozom, ezért tudom, hogy ha bármelyik résztvevő később ügyfélként jelentkezik, akkor jó helyre kerülnek.

 

Milyen témakörökből van szeminárium?

Az eddigi felméréseink azt mutatják, hogy a „Cégalapítás és vállakozásindítás Ausztriában” a legnépszerűbb, innen egész Ma-gyarországról „felutaznak” a résztvevők a császárvárosba. A magánszemélyek által gyakran látogatott a Családjogi Szeminárium, ahol nemcsak a válás, gyermektartás és peren kivüli egyezségre fókuszál az előadásunk, hanem kitérünk az öröklés kérdéseire is.

2018-ban először hírdetjük meg a munkajogi szemináriumunkat, ahol kifejezetten az ausztriai magyar munkavállalóknak akarjuk a szükséges alaptanácsadást átadni. Itt fő célunk az, hogy még a munkaviszony megkezdése előtt mindenki tisztában legyen a jogával és a kötelezettséggel is, valamint kitérjünk arra is, hogy milyen más jogterületet érint egy ausztriai munkavállalás.

 

Erre egy konkrét példa?

Aki munkavállaló és osztrák lakcímmel rendelkezik, annak előbb – vagy utóbb kelleni fog pl. egy bérleti szerződés és a letelepedési bizonylat beszerzése is aktuális lesz. Emellett fontos lenne megismerni az alapvető adójogi kérdéseket és nem árt egy kitérő a szükséges biztosításokra sem.

 

A szakelőadások állófogadással zárulnak, ami pontosan mi is lenne?

A szakelőadásaink minden perce pontosan át van tervezve, ezért azalatt nem lehet kérdéseket feltenni, de ezt követően – ahogy az osztrák mondaná „Bei Kaffee und Kuchen” meg lehet beszélni a kérdéseket, ill. lehetőség adódik azonnali időpont egyeztetésre.

Az állófogadás emellett lehetőséget ad a résztvevőknek arra is, hogy egymást is megismerhessék és tapasztalatot cserélhessenek.

 

Hol lehet a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda szemináriumjaira jelentkezni?

Minden rendezvényünkről a honlapon (www.ujvarosi.eu), a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda Facebook oldalán (https://www.facebook.com/ujvarosiiroda/) és a hírlevelünkben lehet olvasni (feljelentkezés itt: dr.ujvarosi@aon.at).

 

A szemináriumi meghívókból kiderül, hogy szponzorok támogatását is fogadja az iroda. Itt elsősorban anyagi juttatásra gondoltak a szervezők?

Nem, nem feltétlenül. A szponzorrészvételek lényege egyszerű: Több magyar cég érdekelt abban, hogy Bécsben is megismerjék a terméküket, vagy szolgáltatásukat. A szponzorcégek logóját elhelyezzük a meghívókon és külön információs anyagot csatolunk róluk a meghívókra. Utóbbiakkal több mint 5.000 ügyfelet érünk el. Emellett bemutatásra kerülnek a szponszorok a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda honlapján és természetesen a rendezvényeinken is.

Amikor egy magyar származású bécsi pékség volt a szponzorunk, akkor ő látta el a résztvevőket péksüteményekkel, a kozmetikai stúdiós szponzor ajándékutalványokat hozott, melyeket helyben a szeminárium alatt kisorsoltunk, egy fényképész – szponzor készített egy tökéletes fényképsorozatot, úgyhogy minden kreatív szponzorötletnek örülünk.

 

Egy utolsó fontos infó vagy tipp az olvasók számára?

Az „utolsó szó jogán”, felhívnám az olvasók figyelmét a jelenlegi nyereményakciónkra: A szemináriumokra a részvételi díj befizetésével lehet helyet foglalni, de a résztvevők közül a rendezvény alatt „vissza - sorsoljuk” a teljes részvételi díjat. Minden másról a honlapon és a facebook oldalon lehet rendszeres update-ek után olvasni. Aki semmikép sem szeretne lemaradni az előadásokról, az írjon egy rövid emailt ide:dr.ujvarosi@aon.at és elsőként értesítjük minden jóról.

Hozzászólások

Még az idén hatályba lép az amerikai-magyar adóügyi megállapodás

Még az idén hatályba lép a már kihirdetett amerikai-magyar adóügyi megállapodás, amely a mintegy 105 ezer magyar munkavállalót foglalkoztató, ezerhétszáz amerikai cég magyar leányvállalatának hozhat jelentős adminisztrációs könnyebbséget - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel csütörtökön.
2018. 12. 14. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az adózók nyakán az év végi adózási határidők

Noha közelednek az ünnepek, több olyan fontos év végi adózási határidő és választási lehetőség is van, amelyekre a vállalkozásoknak oda kell figyelniük – hívta fel a figyelmet a MAZARS, a legfontosabb adóhatáridőkről elkészített idei összefoglalójában. Több témában is kiemelten fontos határidő a december 20-a és a 31-e, de januárra is maradnak fontos döntések. Jövőre az egyik legfontosabb változás, hogy az adóbevallásokat kizárólag a Cégkapun keresztül lehet benyújtani.
2018. 12. 13. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Közeledik az adóelőleg-kiegészítés határideje

December 20-ig kell kiegészíteniük a társasági adó, az energiaellátók jövedelemadója, az innovációs járulék, az egyszerűsített vállalkozói adó és a reklámadó előlegét a várható fizetendő adó összegére azoknak, akiknek üzleti éve megegyezik a naptári évvel - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2018. 12. 13. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Már csak idén lehet az evát választani

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) idén választható utoljára, december 20-ig, az adóhatósághoz történő bejelentéssel, azt követően az áttérésre már nem lesz lehetőség. Azoknak, akik idén is az eva hatálya alá tartoztak, nem kell bejelentkezésüket megújítaniuk.
2018. 12. 12. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lendületet kaphat az elektronikus számlázás

A júliustól érvényes változásokkal egyszerűsödtek az elektronikus archiválás szabályai, azonban bármilyen új és hosszú távon költséghatékony módszer alkalmazása alapos felkészülést és odafigyelést kíván meg az adózók részéről. A Deloitte álláspontja szerint az új jogszabály segítheti az elektronikus számlázás és az elektronikus archiválás további terjedését.
2018. 12. 12. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyolcszázmillió forintos áfacsalást lepleztek le

Nyolcszázmillió forintnyi általános forgalmi adót (áfa) csalt el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy műtrágyával kereskedő bűnszervezet - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense pénteken az MTI.
2018. 12. 10. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bírósági döntés egy hibásan kiadmányozott NAV megállapítás elévülése ügyében

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság mai napon kihirdetett, egyedi ügyben hozott ítélete értelmében nem hivatkozhat a NAV az adómegállapítási jog elévülési idejének meghosszabbodására olyan esetben, amikor az adóhatósági határozat kiadmányozása, azaz aláírása, nem szabályszerűen történt meg. Az ítéletben foglalt bírósági álláspont számtalan vállalkozás esetében eredményezheti akár a jogerősen megállapított adókötelezettségek végérvényes törlését is – derül ki a Deloitte Legal közleményéből.
2018. 12. 08. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A GDPR után itt az új megfelelési kényszer, a geoblocking tilalma

Már biztosan mindenki találkozott azzal a frázissal, hogy „2018 az adatvédelem éve”. A GDPR valóban számos újítást hozott az adatvédelem területén, azonban nem szabad megfeledkezni az uniós jogalkotás újabb, a vevők hátrányos megkülönböztetésének tilalmát célzó rendeletéről sem. Az ún. geoblocking rendelet 2018. december 3-ától közvetlenül alkalmazandó, amely azt jelenti, hogy a vállalkozásoknak eddig az időpontig kell összhangba hozni a működésüket a rendelettel – mondja el dr. Sipőcz Guiditta Dalma az act legal | Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője.
2018. 12. 06. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jól teljesít a magyar bírói szervezet

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke szerint a tárgyszerű mutatókban - mint például az ítélkezés gyorsasága és az ügyhátralék - nincs szégyenkezni valója a magyar bírói szervezetnek és a bírói karnak nemzetközi összehasonlításban sem.
2018. 12. 05. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

80 ezer cég kap tájékoztatást arról, hogyan spórolhat a közterhein a kivával

A napokban kapja meg a személyes tájékoztatást az a mintegy 80 ezer vállalkozás, amely a kisvállalati adó (kiva) választásával a becsült számítások alapján legalább tíz százaléknyi közterhet spórolna jövőre - tájékoztatta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t kedden.
2018. 12. 05. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sokba kerülhet várni a NAV-ra, inkább minél előbb javítsuk ki a hibákat!

A jelenlegi 1,8%-ról 5,9%-ra ugrik jövőre a késedelmes, vagy hiányos adófizetés esetén az adózókra kirótt pótlék mértéke, ezért a vállalkozásoknak célszerű maguknak korrigálni a hibát és nem várni a hatósági megállapításra, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.
2018. 12. 04. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egymilliárd forintra nőtt a kisvállalati adó belépési határa

December elsejétől megduplázódik, ötszázmillióról egymilliárd forintra nő a kisvállalati adó (kiva) belépési határa - hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium (PM) szombati közleményében.
2018. 12. 03. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország a legnagyobb adócsökkentő az EU-ban

Az Európai Unióban Magyarországon volt a legnagyobb mértékű adóteher-csökkentés, a majdnem egy százalékpontos mérséklést 2016-ról 2017-re sikerült elérni úgy, hogy közben az unióban jelentősen nőtt az átlagos közteher - tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t.
2018. 12. 02. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A tévedés a feltöltendő társasági adó becslésében komoly bírsággal járhat

Nemsokára itt van december 20-a, a társasági, a helyi iparűzési és az egyszerűsített vállalkozói adó feltöltési kötelezettségének határideje. Ilyenkor kell az év közben befizetett adóelőlegeket figyelembe véve az éves adókat a várható fizetendő adó összegére kiegészíteni. A társasági és iparűzési adóelőleg kiegészítéshez bevallási kötelezettség is társul, ezek a benyújtási határideje is azonos a feltöltési kötelezettségével. „Az Adótanácsadók Egyesülete évek óta próbálja a döntéshozók figyelmét arra, hogy ez a kötelezettség nagy kockázattal és felesleges adminisztrációval jár a vállalkozások számára, hiszen nagyon nehéz pontosan megbecsülni a fizetendő adót, de a tévedésért mulasztási bírság jár, miközben a költségvetés számára nem jelent plusz bevételt.” – hangsúlyozta dr. Alexy Miklós, az egyesület elnökségének tagja.
2018. 11. 29. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Élelmiszerbiztonság - Cukrászüzemet zártak be a Nébih munkatársai

Súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt bezáratott egy budapesti cukrászüzemet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
2018. 11. 28. 09:14
Megosztás:
Hozzászólások:

Milliárdos autókereskedelmi csalást leplezett le a NAV

Rövid időn belül két jelentős, összesen csaknem 1,3 milliárd forint kárt okozó, használt gépjárművek kereskedelméből származó költségvetési csalást leplezett le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2018. 11. 27. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Milliárdos károkat okozó csalássorozatot buktatott le a NAV

Több milliárd forint kárt okozó csalássorozatot derített föl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) segítségével - jelentette be a NAV bűnügyi főigazgató-helyettese az adóhatóság csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.
2018. 11. 23. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tények és tévhitek az szja és a tb területén – 2. rész

A bejelentett lakcím mellett a személyes és üzleti kapcsolatok, végső soron pedig nemzetközi egyezmények dönthetik el egy magánszemély adóügyi illetékességét. Mivel ez határozza meg, hogy a magánszemélynek hol kell jövedelemadót fizetnie, a külföldi munkavállalást tervezőknek érdemes ezt a témakört is alaposan körüljárniuk.
2018. 11. 22. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyorsan kell dönteni a csoportos adóalanyiságról

Január közepéig kell dönteniük a kapcsolt vállalkozásoknak, hogy szeretnének-e csoportos adóalanyiságot vagy sem. Ha lemaradnak a január 15-ei határidőről, akkor már csak 2020-tól választhatják ez a lehetőséget, ami pedig - hosszabb távon - érdemi adómegtakarítással járhat. Igaz, ehhez több, olykor bonyolult feltételnek is meg kell felelniük a cégeknek.
2018. 11. 22. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Semmi sem lehetetlen – a részesedésekre jutó áfa levonása

Régóta fejtörést okoz mind tőkebefektetőknél, mind pedig vállalkozáscsoportok holdingtársaságainál a bejövő számlák áfa-tartalmának levonhatósága. Az általános levonási tilalmon enyhítve az Európai Unió Bírósága („EUB”) az ún. aktív holdingtársaságoknak már adott egy kibúvót a levonási tilalom alól; a Bíróság nemrég napvilágot látott ítéletei pedig még tovább tágítják az áfalevonás lehetőségeit. Az EUB ítéletei azonban arra is rávilágítanak, hogy nem árt óvatosnak lenni. - foglalja össze a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.
2018. 11. 21. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás