Az ausztriai cégalapítási 1x1

A Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda 2018 –ban is folytatja a UBC, azaz az Ujvárosi Business Coaching előadássorozatot, melyen Bécsben és Budapesten lehetséges a részvétel. A szeminárium lényege, hogy a résztvevők megismerjék az ausztriai cégalapítás 1 x 1 - jét és helyben kapcsolatba léphessenek közvetlenül az előadókkal és más vállalkozókkal is.

Az ausztriai cégalapítási 1x1

Az intenzív – közel több mint három órás szemináriumot - kétnyelvű tananyaggal és egy állófogadással egészítjük ki, ahol lehetőség nyílik majd az előadókkal is személyesen megismerkedni. A Ujvárosi Business Coaching vendégei egy személyre szóló oklevelet is kapnak és hozzáférhetnek az online – tananyag adatbázishoz is.

Az előadások magyar nyelvűek és azon érdeklődőknek szól, akiket érdekli az ausztriai vállalkozások menete és biztos alapokra szeretné jövőbeli terveit helyezni.

Az Ujvárosi Business Coaching ötletgazdájával, Dr. Ujvárosi Veronika, Bécsi Ügyvédnővel, készült interjú részletesebben bemutatja a tudnivalókat az előadásokkal kapcsolatosan és egyben egy nyereményjátékra is felhívja a leendő résztvevők figyelmét.

 

Mióta létezik a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda?

2005 novemberében kezdtem el az ügyvédi karrieremet, ahol már akkori főnököm szinte határtalan szabadkezet adott a magyar nyelvű tanácsadások területén.

Az ügyvédi szakvizsgát 2008-ban tettem le. Ekkor már egy sokrétű és saját ügyfélkörrel rendelkeztem, így egyértelmű volt, hogy mindenképpen belevágok a nagybetűs vállalkozói életbe és 2010 –ben megalapítottam a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Irodát.

Ezért nekem az „ügyvédkedés“ 2005 novemberétől indult, tehát felkerekítve azt szoktam mondani, hogy idestova több mint 10 éve vagyunk.

 

Hogyan született meg az ötlet külön magyar nyelvű szemináriumokat szervezni?

Az, hogy magyarul folyik nálunk az egyéni tanácsadás, az mindennapi és ez a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda egyik legfontosabb aduásza. A szemináriumok kezdete egészen 2006 – ra vezethető vissza. Több ügyfélnél azt vettem észre, hogy bár még egy személyes tanácsadásra nem érett meg az idő, de az információs igény hamar kialakult. Nem volt nehéz felismerni, hogy nagy igény van egy olyan előadássorozatra, ahol az érdeklődők azonnal és közvetlenül kapcsolatba léphetnek a szakelőadókkal.

Emellett az osztrák ügyvédi árpolitika is fontos szerepet játszott.

 

Például?

Őszinte leszek. Több érdeklődőnél a tanácsadás ára igenis nagy szerepet játszik. Egy átlagos osztrák ügyvédi óradíj 200 -300 eurónál kezdődik, amit nem minden magyar ügyfél tud (azonnal) kitermelni. Mi úgy alakítjuk a UBC árpolitikáját, hogy egy szolidabb büdzsével rendelkező résztvevő is megengedhesse magának az alapos és mindent átfogó tanácsadást. Így konkrétan már 50 eurótól kezdődnek az árajánlataink.

 

Helyileg hol lesznek a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda szemináriumai?

Itt olyanok vagyunk, mint a rocksztárok: turnéztunk már egész Magyarország és Ausztria területén, bár a legtöbb esetben a fővárosokba szervezzük a rendezvényeket. Egyes előadások a hét alatt este, mások hétvégén kerülnek megtartásra, így a határmenti városokból sem gond egy spontán részvétel a szemináriumokon. 2018 februájában Bécsben „lépünk fel“, márciusban Sopron, majd nyáron Budapest fog következni.

 

Kik lesznek az előadók?

Minden előadó osztrák céggel rendelkezik és magyarul is beszél természetesen. Van a csapatban adótanácsadó, székhelyszolgáltató, ingatlanközvetítő és marketinges tanácsadó is. Emellett fix előadónk van a banki szektorból is és vannak ún. beugrós szakelőadók a jogi és gazdasági élet legkülönbözőbb területeiről.

Az előadókkal már több éve – egyesekkel már majdhogynem 10 éve – együtt dolgozom, ezért tudom, hogy ha bármelyik résztvevő később ügyfélként jelentkezik, akkor jó helyre kerülnek.

 

Milyen témakörökből van szeminárium?

Az eddigi felméréseink azt mutatják, hogy a „Cégalapítás és vállakozásindítás Ausztriában” a legnépszerűbb, innen egész Ma-gyarországról „felutaznak” a résztvevők a császárvárosba. A magánszemélyek által gyakran látogatott a Családjogi Szeminárium, ahol nemcsak a válás, gyermektartás és peren kivüli egyezségre fókuszál az előadásunk, hanem kitérünk az öröklés kérdéseire is.

2018-ban először hírdetjük meg a munkajogi szemináriumunkat, ahol kifejezetten az ausztriai magyar munkavállalóknak akarjuk a szükséges alaptanácsadást átadni. Itt fő célunk az, hogy még a munkaviszony megkezdése előtt mindenki tisztában legyen a jogával és a kötelezettséggel is, valamint kitérjünk arra is, hogy milyen más jogterületet érint egy ausztriai munkavállalás.

 

Erre egy konkrét példa?

Aki munkavállaló és osztrák lakcímmel rendelkezik, annak előbb – vagy utóbb kelleni fog pl. egy bérleti szerződés és a letelepedési bizonylat beszerzése is aktuális lesz. Emellett fontos lenne megismerni az alapvető adójogi kérdéseket és nem árt egy kitérő a szükséges biztosításokra sem.

 

A szakelőadások állófogadással zárulnak, ami pontosan mi is lenne?

A szakelőadásaink minden perce pontosan át van tervezve, ezért azalatt nem lehet kérdéseket feltenni, de ezt követően – ahogy az osztrák mondaná „Bei Kaffee und Kuchen” meg lehet beszélni a kérdéseket, ill. lehetőség adódik azonnali időpont egyeztetésre.

Az állófogadás emellett lehetőséget ad a résztvevőknek arra is, hogy egymást is megismerhessék és tapasztalatot cserélhessenek.

 

Hol lehet a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda szemináriumjaira jelentkezni?

Minden rendezvényünkről a honlapon (www.ujvarosi.eu), a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda Facebook oldalán (https://www.facebook.com/ujvarosiiroda/) és a hírlevelünkben lehet olvasni (feljelentkezés itt: dr.ujvarosi@aon.at).

 

A szemináriumi meghívókból kiderül, hogy szponzorok támogatását is fogadja az iroda. Itt elsősorban anyagi juttatásra gondoltak a szervezők?

Nem, nem feltétlenül. A szponzorrészvételek lényege egyszerű: Több magyar cég érdekelt abban, hogy Bécsben is megismerjék a terméküket, vagy szolgáltatásukat. A szponzorcégek logóját elhelyezzük a meghívókon és külön információs anyagot csatolunk róluk a meghívókra. Utóbbiakkal több mint 5.000 ügyfelet érünk el. Emellett bemutatásra kerülnek a szponszorok a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda honlapján és természetesen a rendezvényeinken is.

Amikor egy magyar származású bécsi pékség volt a szponzorunk, akkor ő látta el a résztvevőket péksüteményekkel, a kozmetikai stúdiós szponzor ajándékutalványokat hozott, melyeket helyben a szeminárium alatt kisorsoltunk, egy fényképész – szponzor készített egy tökéletes fényképsorozatot, úgyhogy minden kreatív szponzorötletnek örülünk.

 

Egy utolsó fontos infó vagy tipp az olvasók számára?

Az „utolsó szó jogán”, felhívnám az olvasók figyelmét a jelenlegi nyereményakciónkra: A szemináriumokra a részvételi díj befizetésével lehet helyet foglalni, de a résztvevők közül a rendezvény alatt „vissza - sorsoljuk” a teljes részvételi díjat. Minden másról a honlapon és a facebook oldalon lehet rendszeres update-ek után olvasni. Aki semmikép sem szeretne lemaradni az előadásokról, az írjon egy rövid emailt ide:dr.ujvarosi@aon.at és elsőként értesítjük minden jóról.

Hozzászólások

Az áfaszabályok és az alkohol adójának módosítását javasolta az EB

Az Európai Bizottság javaslatot tett a hozzáadottérték-adóra (általános forgalmi adó - áfa) vonatkozó szabályok módosítására, valamint az alkoholra kivetett jövedéki adóra vonatkozó uniós szabályok reformját szorgalmazza - közölte az uniós bizottság pénteken.
2018. 05. 26. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezeket az országokat vették le az EU adóparadicsomokról összeállított feketelistájáról

Két újabb ország, a Bahama-szigetek, valamint Saint Kitts és Nevis került le pénteken az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított feketelistájáról, amelyet tavaly decemberben hagytak jóvá.
2018. 05. 26. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A NAV milliárdos áfacsalási ügyben nyomoz

A gyanú szerint csaknem egymilliárd forinttal károsította meg egy cégláncolat a költségvetést, az elkövetők külföldről beszerzett szója áfájával "ügyeskedtek" - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-dunántúli bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense pénteken az MTI-t.
2018. 05. 25. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Életbe lépett a GDPR

Mától alkalmazandó az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete (General Data Protection Regulation, GDPR), ezzel egységessé válik az adatvédelmi szabályozás az EU-ban.
2018. 05. 25. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszország még évekig nem változtat az adórendszerén

Oroszország nem változtat az adórendszerén az elkövetkező hat évben - jelentette ki Anton Sziluanov, Oroszország első miniszterelnök-helyettese, pénzügyminiszter kedden, a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon.
2018. 05. 24. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma éjfélkor jár le az szja-bevallás jóváhagyási határideje

Kedd éjfélig lehet átnézni, elfogadni, kiegészíteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által készített személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetet, amit legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetnek meg a NAV honlapjáról elérhető felületen - hívta fel a figyelmet Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben.
2018. 05. 22. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kisebb összegű reklámbevételt is be kell jelenteni

Százmillió forint alatti reklámbevételnél továbbra sem kell reklámadót fizetni, az adóhatóság honlapján megjelent nyomtatványt azonban ki kell tölteni, és május végéig benyújtani, különben az adózó akár el is veszítheti adómentességét - hívta fel a figyelmet a Mazars könyvvizsgáló és adótanácsadó cég pénteken.
2018. 05. 19. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlása - egy ábrán

A kedvezményezettek javára érvényesen felajánlott összeg (milliárd forint)
2018. 05. 18. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre többen keresik fel a Munkaügyi Tanácsadó és Vitarendező Szolgálatot

A szakszervezetek és üzemi tanácsok mellett egyre több munkáltató keresi fel a tavaly novemberben megalakult, hat régióban működő Munkaügyi Tanácsadó és Vitarendező Szolgálatot - mondta a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Győrben.
2018. 05. 18. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egy számjegyű szja? Mi kellene hozzá?

Számos jelentős változást eredményező gazdaságpolitikai lépésre kerülhet sor a legújabb kormányzati ígéretek szerint. Ugyanakkor a lépések volumene miatt nem tűnik reálisnak, hogy a következő négy évben valamennyi intézkedésre sor kerüljön.
2018. 05. 17. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hamarosan lejár az szja-bevallás határideje

Szűk egy hét van hátra az szja-bevallások beküldésére, illetve kiegészítésére, idén ugyanis a pünkösdi ünnepek miatt május 22. a határidő.
2018. 05. 17. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Finisben a magánszemélyek adóbevallása - Akinek még nincs, annak érdemes ügyfélkaput nyitni

Ügyfélkapu segítségével a legegyszerűbb benyújtani a 2017-es személyi jövedelmekről szóló adóbevallást, melynek határideje jogszabály szerint május 20-a. Miután azonban ez az időpont vasárnapra esik, hétfő pedig pünkösd, így a határidő 2 nappal meghosszabbodik, és módosul 2018. május 22-re. Ügyfélkaput, amelyen keresztül a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon kívül a Kormányablak, a Földhivatal, az Egészségbiztosítási Pénztár, és a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság számos ügykörében könnyebben, gyorsabban és személyes utánajárás nélkül lehet intézkedni, a Kormányablakokban pár perces eljárással létesíthet bárki.
2018. 05. 16. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több tízezer forint adójóváírásról maradhatunk le, ha nem figyelünk eléggé

Néhány nap maradt csupán az idei szja-bevallási határidőig, érdemes mindent alaposan ellenőrizni, az adóhivatal által elkészített tervezetet pedig átnézni, hogy ne maradjon ki semmi a bevallásból, előfordulhat ugyanis, hogy az ügyfélkapun található dokumentumot is ki kell még egészíteni.
2018. 05. 16. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra támadhatóak a lezárt NAV-határozatok?

Egy banális hiba miatt sorra véreznek el a NAV-határozatok a bíróságok előtt: jó részük ugyanis nem megfelelő aláírást tartalmaz. Ez az eljárási hiba azonban nem csupán folyamatban levő perekben, hanem akár múltbéli, lezárt eljárásokban is felhasználható lehet –vállalkozások százai szerezhetik vissza elveszettnek hitt adóforintokat – hívja fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda
2018. 05. 16. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödik a nyomás az agresszív adótervezésen

Az eddigieknél is nehezebb lehet az agresszív adótervezés – hívta fel a figyelmet a MAZARS. Rövidesen ugyanis életbe lép az a nemzetközi adóegyezmény, amellyel hatékonyan bezárhatók az ezt lehetővé tévő kiskapuk. Az egyezményt várhatóan hazánk is rövidesen ratifikálja.
2018. 05. 14. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

770 ezren adták be adóbevallásukat

Eddig már 770 ezren adták be az adóbevallásukat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, amely az idén mintegy 5 millió adózó bevallását készítette el.
2018. 05. 13. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Finisben az online számla-adatszolgáltatás

A tervek szerint július 1-jétől élesedik az új áfa-ellenőrzési eszköz, az online számla-adatszolgáltatás. „Most a részletszabályok véglegesítése van folyamatban, így a július 1-jei kezdésnek immár nincs jogi akadálya.” – hívta fel az érintettek figyelmét Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető adótanácsadója, partnere, az Európai Bizottság mellett működő Áfa szakértői csoport egyetlen magyar tagja.
2018. 05. 12. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Okozhat még fejfájást a vállalkozóknak az online számlázás!

Két hónapon belül indul az online számlázás, a programok fejlesztőinek azonban még sok nehézsége lehet a rendszerek beállításával – hívta fel a figyelmet a MAZARS. A NAV ugyan adott segítséget a fejlesztőknek, ennek értelmezése azonban adószakértő nélkül közel lehetetlen. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a programok jelentős része már most is szabálytalanul működik.
2018. 05. 10. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rosszul áfázzuk a lízinget?

Azok után, hogy nemrég az Európai Unió Bírósága (EUB) jelentősen újraértelmezte a zárt végű pénzügyi lízing fogalmát, egy friss főtanácsnoki vélemény újabb „áfa-bombát” dobott az eddigi gyakorlatra. Míg ugyanis a pénzügyi lízing díját már hosszú évek óta egy áfás és egy áfa-mentes részre bontják a lízingbeadók, addig a főtanácsnok véleménye szerint a díjat egységesen, áfásan kellene kezelni. Ennek komoly kihatásai lehetnek a magyarországi lízingpiacra is, így érdemes kiemelten figyelni az ügy alakulását – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.
2018. 05. 08. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra terítéken az 5%-os áfa - Üdvözli az együttműködést a Magyar Pékszövetség

A Magyar Pékszövetség évek óta szorgalmazza a sütőipari termékek, mint az egyik legalapvetőbb élelmiszerek áfájának csökkentését. Az elmúlt napokban megjelent sajtóhírek szerint Fazekas Sándor leköszönő földművelésügyi miniszter és Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke is egyetértett abban, hogy az áfacsökkentés emelte az érintett termékek forgalmát (például sertés és csirkehús). Emiatt a lépés a gazdaságfehérítő hatással együtt a vártnál jóval kisebb bevételkiesést jelent az államnak. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke nevesítve is beszélt a lisztről és a pékáruról, mint amelyeknek helye lenne az 5 százalékos áfakörben.
2018. 05. 07. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás