Az egészséges életmód jó hatással van a nyugdíjfelkészültségre

A sikeres nyugdíjas évekre való felkészülés nemcsak a megfelelő pénzügyi szokásokon, hanem az egészséges életmódon is múlik. Ennek ellenére aggasztó szakadék tátong az emberek elképzelései és tettei között, mutat rá az Aegon cégcsoport nemzetközi kutatása a szomorú valóságra.

Az egészséges életmód jó hatással van a nyugdíjfelkészültségre

“2012 óta végzünk kutatást az emberek nyugdíjjal kapcsolatos attitűdjeit és felkészültségét illetően. A kutatásból kiderül, hogy az emberek aktív nyugdíjas évekre vágynak, amelyben helyet kapnak a barátok és az ismerősök, jut idő közösségi tevékenységekre, és a munkáról sem szeretnének teljesen lemondani” mondta Horváth Gyula, az Aegon Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettese.
“A kutatásunk egyik érdekes megállapítása, hogy akik több egészségmegőrző szokást is kialakítanak, például rendszeresen sportolnak, vagy egészségesen étkeznek, azok sokkal felkészültebbek a nyugdíjas éveikre. A sikeres nyugdíjas évek nagyrészt azon múlnak, hogy valaki helyes megtakarítási szokásokat alakít-e ki, és odafigyel-e az egészsége megőrzésére. Az egyénnek, a munkáltatónak, a nyugdíjbiztosítási iparágnak és a kormánynak mind fontos szerepe van az egészséges öregkor és a hosszú-távú anyagi biztonság ügyének népszerűsítésében.”
 
“A munkavállalók közül sokan később szeretnének véglegesen nyugdíjba menni. A nyugdíjas évekre átmenetként tekintenek, amely a folyamatos munkavégzés ígéretét kínálja fel sokkal nyugodtabb tempóban, hogy több idő maradjon élvezni az életet” – teszi hozzá Horváth Gyula. “Az, hogy ebben valaki mennyire lesz sikeres, nagyban függ az egyén egészségi állapotától, és anyagi lehetőségeitől is.”
 
A Sikeres nyugdíjas évek – egészséges időskor és anyagi biztonság című jelentés fő megállapításai közül a legfontosabbak a következők:
(A magyar adatok zárójelben)
 
· Világszerte csupán a munkavállalók 39 (27) százaléka vallja magát rendszeres megtakarítónak (aki mindig tesz félre a nyugdíjára). 24 (16) százalékot tesznek ki az eseti megtakarítók, 19 (32)százalékot a megtakarítani vágyók, 12 (12) százalékot a múltbéli megtakarítók, és 6 (12)százalékot azok, akik egyáltalán nem takarékoskodnak.
· A munkavállalóknak mindössze 14 (6) százaléka vetette papírra a nyugdíjjal kapcsolatos terveit. Nagyobb arányban találunk köztük olyanokat, akik tettekre is válthatják az elképzeléseiket, hiszen 74 százalékuk azt állítja, hogy rendszeresen tesz félre a nyugdíjas éveire, ami jóval magasabb arány azokhoz képest, akiknek van ugyan tervük, de nem leírt formában (48 százalék) vagy akiknek egyáltalán nincs semmilyen tervük (19 százalék). (Jelentés, 14. old. 10-es ábra)
· Összességében a válaszadók 67 (61) százaléka tartja jónak vagy kitűnőnek saját egészségi állapotát és 82 (72) százalékukat foglalkoztatja időskori egészségi állapota. Ugyanakkor csak 43(32) százalékuk nyilatkozott úgy, hogy az életmóddal kapcsolatos döntéseikben figyelembe veszik az egészségük hosszú távú megőrzését is.

A munkavállalók 57 (57) százaléka valamilyen formában nyugdíjasként is szeretne dolgozni. A kijózanító realitás azonban az, hogy a véglegesen nyugdíjba vonultak 39 (33) százaléka számolt be arról, hogy a tervezettnél hamarabb ment nyugdíjba, melynek oka legtöbbször az egészségi állapotuk megromlása volt (29 (30) százalék).
   
A munkavállalók 91 százaléka legalább egy egészségmegőrző vagy wellness program iránt érdeklődne, ha a munkáltató erre lehetőséget biztosítana (pl. egészséges ételek biztosítása a munkahelyen, kedvezményes fitness bérlet, megelőző szűrések és védőoltások).

2017-ben az Aegon Nyugdíjfelkészültségi Index globális értéke 5,92 volt. Ez ugyan még mindig alacsony felkészültséget tükröz, mégis apró javulást mutat 2016-hoz képest. A jelentés, amely az Aegon hatodik nyugdíjfelkészültségi kutatása alapján született meg, Európa, Amerika, Ázsia és Ausztrália 15 országában tárta fel a munkavállalók és a nyugdíjasok elképzeléseit.
 
A 15 ország eredményeit és az összesített átlagokat bemutató interaktív grafikákat ezen a linken tudja megtekinteni.
 
A jelentés az Aegon Center for Longevity and Retirement, a nonprofit Transamerica Nyugdíjkutató Központ, és az Instituto de Longevidade Mongeral Aegon együttműködésében valósult meg. Az Aegon büszke arra, hogy az OECD Forum 2017 párizsi rendezvényének bronz szponzoraként a jelentés fontosabb megállapításairól tartott panelbeszélgetést június 6-án Párizsban.
 
A jelentést, az infografikákat, és a további részleteket az alábbi linken találja meg:www.aegon.com/thecenter.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Nyugdíjas fogyasztóiár-index Magyarországon - egy ábrán

Nyugdíjas fogyasztóiár-index, fogyasztóiár-index, 2002-2017; változás az előző év azonos időszakához képest, %
2018. 01. 14. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elkezdődik a megemelt nyugdíjak kézbesítése

Elkezdődik a megemelt nyugdíjak kézbesítése, a pénz a napokban megérkezik az idősekhez - mondta Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára pénteken, Budapesten.
2018. 01. 13. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emmi: A nyugdíjasok 2018-ban is számíthatnak a kormányra

A nyugdíjasok 2018-ban is számíthatnak a kormányra
2017. 12. 30. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A nyugdíjkilátások aggasztják a fiatalokat

Bár a jelenlegi és rövid távú anyagi helyzetüket kedvezőnek tartják, hosszabb távon már nem ilyen optimisták a 30-59 éves korosztály tagjai - derült ki a K&H biztos jövő indexéből. A nyugdíjkilátásokat tekintve a 30-as korosztály a legpesszimistább: közel a felük arra számít, hogy nélkülöznie kell idős korában. A kutatásból kiderül, hogy sokan aggasztónak látják a helyzetüket: mindössze 16 százalék számít arra, hogy megél majd az állami nyugdíjból, 37 százalék szerint ez csak nagyon nehezen megy majd. A K&H szerint az idős korra történő gondoskodás egyre nagyobb teret nyer, az év vége pedig különösen fontos időszak. A nyugdíjbiztosításhoz járó adókedvezményt ugyanis úgy lehet maximalizálni, ha még az év végéig elkezdik a takarékoskodást.
2017. 12. 21. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már nem csak a fővárosiak kiváltsága az öngondoskodás

Több mint 25 százalékkal emelkedett az OTP Nyugdíjpénztárhoz érkező egyéni befizetések összege az első három negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest. A pénztár által kezelt vagyon mellett a taglétszám is bővült. A harmadik negyedévig bezárólag több mint 50 százalékkal többen csatlakoztak a pénztárhoz, mint a másodikban. A főváros és Pest megye után Észak-Magyarország területén Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben a legnépszerűbb az öngondoskodás.
2017. 12. 19. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

30 milliárdból jön ki a nyugdíjasok Erzsébet-utalványa

Harmincmilliárd forintot költenek a nyugdíjasoknak szánt 10 ezer forint értékű étkezési Erzsébet-utalványokra, ez tartalmazza a 2,7 millió érintett utalványának összegét, valamint az eljuttatás és a gyártás költségét - mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten.
2017. 12. 07. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az adókedvezmény és a kiszámíthatóság ellenére sem mindenki hajlandó a jövőjéről gondoskodni

Ismét rekord mélyen van a megtakarításokkal rendelkezők aránya – derül ki az OTP Öngondoskodási Indexéből. Az idei kutatás rávilágított, a magyarok közül kevesebben takarékoskodnak és fektetnek be, mint 5 éve. Bár az átlagkeresetek nőnek, az emberek csak egy része használja ki a plusz pénz nyújtotta lehetőségeket, pedig egy-egy öngondoskodási célú befektetéssel adókedvezményt vagy adómentességet, valamint előtakarékossági támogatást is kaphatunk, és megalapozhatjuk a kiszámíthatóbb nyugdíjas éveket.
2017. 12. 07. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hamarosan legyártják az összes nyugdíjasoknak szánt Erzsébet-utalványt

A nyugdíjasoknak szánt 10 ezer forint értékű étkezési Erzsébet-utalványok gyártási folyamata a végéhez közeledik. A szükséges 2,7 millió darab utalványból az utalványforgalmazó Zrt. eddig több mint 2,5 milliót már elkészített és azokat el is juttatta a Magyar Postához, a hiányzó mennyiség gyártása a napokban befejeződik - mondta Uhrinyi Tamás, az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. logisztikai igazgatója sajtótájékoztatón vasárnap Budapesten.
2017. 12. 04. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Már a munka is belefér az aktív nyugdíjaskorba

Az elmúlt egy év során 13 százalékkal növekedett azok aránya, akik munkával töltenék a nyugdíjas éveket – derül ki az OTP Öngondoskodási Index legfrissebb eredményeiből. Az adat rávilágít az időskorral szembeni elvárások és a valóság közötti méretes szakadékra és megmutatja, hogy átalakulóban van az erről az időszakról alkotott kép. Az OTP Nyugdíjpénztár arra figyelmeztet, hogy a boldog nyugdíjaskorért az egyéneknek is tenni kell.
2017. 12. 04. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mindenkinek kifizették a nyugdíjprémiumot november 30-áig

November 30-áig minden nyugdíjasnak és nyugdíjszerű ellátásban részesülőnek, összesen 2,7 millió embernek fizették ki a nyugdíjprémiumot, ami maximum 12 ezer forint lehetett. A magyar kormány 30 milliárd forintot fordított a nyugdíjprémium kifizetésére - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón szombaton Budapesten.
2017. 12. 02. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

8 év alatt 9-10 százalékkal emelkedett a nyugdíjak reálértéke

Nyolc év alatt 9-10 százalékkal emelkedett a nyugdíjak vásárlóértéke, de "még mindig nem annyira, amennyire szeretnénk" - mondta az emberierőforrás-miniszter az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
2017. 12. 01. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így emelkednek januártól a nyugdíjak

Januártól 3, illetve 3,8 százalékkal nőnek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások a decemberihez képest, attól függően, hogy 2017-ben vagy annál korábban állapították meg a járandóságot - jelentette be az az emberi erőforrások minisztere csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
2017. 11. 30. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Posta megkezdte az Erzsébet-utalványok kézbesítését

A Magyar Posta Zrt. megkezdte az Erzsébet-utalványok kézbesítését, karácsonyig folyamatosan viszi ki az érintetteknek, és mindent megtesz, hogy a nyugdíjasok a lehető leghamarabb megkapják a küldeményeket - közölte a vállalat vasárnap az MTI-vel.
2017. 11. 26. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jól járhatnak a magyar nyugdíjasok?

A magyar kormány az elmúlt években olyan rendszert hozott létre, amellyel csak jól járhatnak a nyugdíjasok - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
2017. 11. 24. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Még karácsony előtt megkapják az Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok

Még karácsony előtt megkapják a 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok, amit az előző évhez hasonlóan most is a postások visznek majd ki - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
2017. 11. 16. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén is kapnak Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok

A kormány az elmúlt évhez hasonlóan az idén is minden nyugdíjasnak, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülő polgárnak biztosít 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt - jelentette be Balog Zoltán szerdán Budapesten.
2017. 11. 15. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiküldték a nyugdíj-kiegészítéseket

A Magyar Államkincstár (MÁK) határidőben, a novemberi nyugdíjak utalásával egy időben kiküldte az egyszeri nyugdíj-kiegészítést, a nyugdíjprémiumot, illetve az egyszeri juttatás összegét is.
2017. 11. 13. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelik a nyugdíjakat Romániában

Romániában tíz százalékkal nőnek 2018. július 1-jén a nyugdíjak, ugyanakkor a kötelező magánnyugdíjak hozzájárulását 5,1 százalékról 3,75 százalékra mérsékelték.
2017. 11. 09. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Inflációs hatások miatt érkezik a nyugdíjkiegészítés

Az infláció pénzrontó hatása miatt kapnak a nyugdíjasok kiegészítést, és novemberben nyugdíjprémiumot is kézhez vehetnek - nyilatkozta a csalad.hu honlapnak Farkas András, a nyugdijguru.hu vezetője.
2017. 11. 08. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Növelték a minimális nyugdíjat Szlovéniában

Az öregségi nyugdíj feltételeit, teljesítők minimálnyugdíja októbertől 500 euró (155 ezer forint) Szlovéniában, ez a nyugdíjasok 10 százalékánál jelenti a járandóság növekedését - közölte a szlovén nyugdíjbiztosítási hivatal hétfőn.
2017. 10. 30. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás