Advertisement

Az idő szorításában a megújuló energia fejlesztők: 4 nap múlva zárul az első METÁR tender

Az új magyar energiastratégia részeként megváltozik a megújuló energiaforrásokból energiát előállító erőművek állami szabályozása. Támogatási forrásokhoz ezentúl tendereken, egymással versengve juthatnak a piaci szereplők. Az első ilyen tender megjelenésének kapcsán a Deloitte szakmai szemináriumot szervezett, ahol a legfontosabb változások, valamint az ezek kapcsán felmerülő kérdések kerültek terítékre Mező Csaba, a Deloitte Energetikai Tanácsadási üzletágának vezetője moderálásban.

Az idő szorításában a megújuló energia fejlesztők: 4 nap múlva zárul az első METÁR tender

Magyarországnak jogi és morális kötelezettsége tenni a klímaváltozás ellen – hívta fel a figyelmet Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára. Mivel a magyar kibocsátás 70 százaléka az energiafelhasználáshoz (energiatermelés, hűtés és fűtés, közlekedés) kötődik, így ezen a területen mindenképpen tennünk kell valamit. A magyar energiastratégia meghatározásakor azonban a magyar kormány a klímapolitikai célokat összehangolta a gazdaságfejlesztési célokkal. A gazdasági növekedés és a klímavédelem nem ellentétes egymással – hangsúlyozta Kaderják Péter, hiszen miközben a magyar GDP folyamatosan nő, az ország egyre kevesebb üvegházhatású gázt enged a légkörbe. 2018-ban például 4,9 százalékos gazdasági bővülés mellett 0,6 százalékkal csökkent a kibocsátásunk.
 
Magyarország alacsony jövedelmű ország, ezért az energiaszektorban is olyan klímavédelmi lépéseket kell tenni, ahol a legkisebb befektetéssel a lehető legnagyobb eredmény érhető el. Ezek a területek pedig az energiatakarékosság és a megújuló energia hasznosítása – szögezte le Kaderják Péter. A cél az, hogy tiszta, okos és megfizethető energiához jusson a magyar fogyasztó. E célok elérését 40 tematikus programmal segíti az állam. A megújuló alapú villamosenergia termelés támogatása megváltozott, az eddigi rendszert a METÁR tenderek váltják fel. A cél, hogy a megújuló erőforrásokat használó erőművek mostani 7,5 százalékos piaci részesedését 2030-ra 24 százalékra emelkedjék, a naperőművi kapacitás pedig megtízszereződjön és elérje a 7000 MW-ot. Ehhez az állam évente 2,5 milliárd forint támogatást biztosít, ami reményeink szerint évente 150 milliárd forint értékű beruházást indukál majd a szektorban – közölte Kaderják Péter államtitkár.

Mennyibe kerül 1 kwh villamos energia 2019-ben? ITT kiszámolhatod!
 
Az új METÁR tendereken alapuló támogatási formáról, illetve az első ilyen pályázati kiírás részleteiről Bagi Attila, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal főosztályvezető helyettese adott tájékoztatást. Az új rendszer legfontosabb eleme, hogy a kötelező áramátvétel a megújuló erőművek esetében megszűnik. Az elektromos energiát a piaci szereplőknek a szabadpiacon kell értékesíteniük. Az árkiegészítés formájában érkező állami támogatás elnyerésére tendereket írnak ki. A nyertes vállalkozás számára az állam a piaci ár és a győztes pályázatban szereplő ár közötti különbséget adja oda. Idén a támogatás kilowattóránként legfeljebb 26,08 forintig jár. Ha a piaci ár magasabb a támogatott árnál, akkor a termelőknek fizetniük kell. A támogatást a piaci szereplők legfeljebb 20 évig vehetik igénybe. Fontos változás, hogy az erőművek termelése és a fogyasztók energiafelhasználása közötti időről-időre megjelenő különbség, azaz a kiegyenlítő energia költségét teljes egészében a megújuló erőműveknek kell kigazdálkodniuk.
 
Az első METÁR tender 2019. szeptember 2-án jelent meg, a pályázatokat ezév december 2-ig lehet beadni. A szereplők összesen 200 GWh kapacitásra és évente egymilliárd forintos árprémiumra pályázhatnak. Két kategóriában lehet indulni. A 0,3-1 MW kapacitású erőművekre 66 Gwh kapacitás és legfeljebb 333 millió forint támogatás, míg a 1-20MW kapacitásúakra 134 Gwh kapacitás és 667 millió forint támogatás jut. A támogatás az első tenderben nyertes vállalkozások számára 15 évig jár – foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat Bagi Attila. A nyertesek kiválasztásánál – azonos ajánlati ár esetén – előnyt élveznek az elhanyagolt ipari övezetekbe telepített erőművek felépítői. A győzteseknek 3 év alatt kell beindítaniuk a termelést. Támogatásban ezúttal csak a hazai telephelyen áramot termelő vállalkozás létesülhet. Emellett korlátozták, hogy egy tulajdonosi kör mekkora mennyiséget nyerhet meg. A tender indulóinak ajánlati biztosítékot és teljesítési biztosítékot is le kell tennie – hangsúlyozta Bagi Attila.
 
Az új rendszerből fakadó jogi kérdésekre Dr. Várszeghi Balázs, a Deloitte Legal Ügyvédi Iroda energiajogi csoportvezetője hívta fel a figyelmet. Például a pályázat felső korlátaira. Legfeljebb 20 MW kapacitásra lehet pályázni, az azonos tulajdonosok esetében pedig a kisebb (0,3-1 MW kapacitású) erőműveknél 15 GWh/év, a nagyobbaknál (1-20MW kapacitásúak) pedig 50 Gwh/ év kaphat támogatást. Fontos figyelni az úgynevezett 1000 méteres összeszámítási szabályra is. A 20 MW-os korlát tekintetében összevontan kell kezelni azokat az azonos típusú energiaforrást felhasználó erőműegységeket, amelyek hálózati csatlakozási pontjai egymáshoz képest 1000 méter távolságon belül helyezkednek el. Vonatkozik a már kiadott METÁR jogosultságokra, valamint az adott pályázaton résztvevő projektekre is. E szabály miatt az ismeretlen „szomszédos” pályázó kiüthet minket akkor is, ha országos szinten győztes támogatott árral pályázunk, de „helyben” alánk ígér – figyelmeztetett Dr. Várszeghi Balázs.
 
Ugyancsak fontos változás, hogy az EU kötelezi a tagállamokat a kiegyenlítő szabályozási felelősség általános alkalmazására. Ennek érdekében a piaci szereplőknek vagy maguknak kell betölteniük a mérlegkörfelelős szerepét, vagy ezt a felelősséget szerződéses úton át kell ruházniuk.  A METÁR projektek esetében ez azt jelenti, hogy elsősorban a támogatott termelők viselik majd a kiegyenlítő szabályozási felelősség, amely érdemi többletköltségként jelenik majd meg. A finanszírozási szempontból elfogadható konstrukciókat, termékeket a piacnak kell majd kialakítania. Az új szabályozás az állami támogatás elnyeréséért pályázókkal szemben is komoly előírásokat támaszt. A tenderen induló vállalkozások tényleges tulajdonosait meg kell nevezni, a szóban forgó vállalkozásoknak pedig átláthatóan kell működniük. Ezen felül a tender végeredményének kihirdetéséig e társaságoknál tilos a jogutódlás és a tulajdonrész értékesítés is – mondta Várszeghi Balázs.
 
A piaci szereplők véleményét Molnár Gábornak, a MET Zrt. megújuló üzletág és üzletfejlesztési vezetőjének a felszólalása tükrözte. Mint mondta, a METÁR rendszer számos kockázatot jelent a befektetők számára, amelyet azoknak mindenképpen kezelniük kell. A szakember mondott néhány példát is. A projektfejlesztésekben rejlő kockázatot például egy a jelenleginél profibb iparág tud majd kezelni, a finanszírozási kockázat kezeléséhez pedig hosszú távú banki kapcsolatokra és bizalomra lesz szükség. A piac is rejteget kockázatokat, amit viszont annak szereplői likviditásuk növelésével, valamint a rövid és hosszú távú piacok fejlesztésével tudnak tompítani. Rendkívül fontos, hogy az állam hosszú távon kötelezze el magát a céljai mellett és kiszámítható döntésekkel szabályozza a piacot. A visszamenőleges hatályú intézkedések ugyanakkor rendkívül rossz üzenetet jelentenek számunkra még akkor is, ha azok jogosak is – szögezte le Molnár Gábor.


KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Hozzászólások

Indul az év legforgalmasabb időszaka

Indul az év legforgalmasabb időszaka az üzletekben, a legnagyobb rohamra december 20-23-a között számítanak az MTI által megkérdezett áruházláncok.
2019. 12. 14. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Videoton idei árbevétele elérheti a 190 milliárd forintot

A Videoton idei árbevétele elérheti a 190 milliárd forintot - mondta a vállalatcsoport elnök-vezérigazgatója pénteken Székesfehérváron, a cég évzáró rendezvényén.
2019. 12. 14. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi halat esznek a magyarok - egy ábrán mutatjuk

Egy főre jutó évi halfogyasztás (2014-2018)
2019. 12. 14. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kifizette az E.ON Hungária az Elmű és az Émász részvényeit

Az E.ON Hungária Zrt. a kötelező nyilvános vételi ajánlat lezárása során az Elmű és az Émász valamennyi, az ajánlatot érvényesen elfogadó részvényesének kifizette az egyenként tízezer forint névértékű, névre szóló törzsrészvények ellenértékét csütörtökön - tették közzé a társaságok a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2019. 12. 14. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentős szereplővé vált a magyar tulajdonú WING a lengyel ingatlanpiacon

A WING csoport lett a többségi tulajdonosa a lengyel Echo Investment ingatlanfejlesztő cégnek, ezzel jelentős szereplővé vált a lengyel ingatlanpiacon - közölte a WING Zrt. pénteken az MTI-vel.
2019. 12. 14. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Adventi programok a Várkert Bazárban

Advent harmadik vasárnapján is számos programmal várja a látogatókat a Várkert Bazár Budapesten.
2019. 12. 14. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megközelíti a 40 millió forintot a Jónak lenni jó kampányában összegyűjtött összeg

Megközelíti a 40 millió forintot a Jónak lenni jó!, a közmédia jótékonysági kampányában összegyűjtött összeg, amelynek idei kedvezményezettje a már 30 éve koraszülöttek mentését és szállítását végző Peter Cerny Alapítvány - mondta Siklósi Beatrix, az M5 csatornaigazgatója péntek reggel az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorának közös interjújában.
2019. 12. 14. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tejfeldolgozó üzemet adtak át Petőfiszálláson

Átadták a Bács-Kiskun megyei Petőfiszálláson a Gazda-Tej Értékesítési Szövetkezet tejfeldolgozó üzemét pénteken, a mintegy 747 millió forint értékű beruházás a Vidékfejlesztési program 347 millió forintos európai uniós támogatása mellett 400 millió forint önerővel épült meg.
2019. 12. 14. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Viszlát, fehér karácsony?

Nulla százalék körüli az esélye annak, hogy télies idő lesz karácsonykor - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebook-oldalán.
2019. 12. 13. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Indulnak a magyar-orosz űrkutatási projektek

Magyar-orosz űrkutatási projektek elindításáról, valamint a Nemzetközi Űrállomásra 2024-2025-ben felküldendő magyar űrhajós kiválasztásának megkezdéséről állapodott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Moszkvában Dmitij Rogozinnal, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat igazgatójával.
2019. 12. 13. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezt a negyedévet is jól indította az építőipar

Az építőipar a negyedik negyedévet is jól kezdte és érdemben hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez, a csökkenő megrendelések, a szakemberhiány és a magas bázis miatt lefékeződhet, de azzal együtt is folytatódhat a tiszteletet érdemlő növekedési ütem - így értékelték az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott jelentését.
2019. 12. 13. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

70 milliárd forintnyi beruházás érkezhet Miskolc ipari parkjaiba

Hetvenmilliárd forintot meghaladó értékben terveznek magas hozzáadott értékű beruházásokat vezető multinacionális nagyvállalatok Miskolcon, ennek eredményeként a következő két évben a legmodernebb technológiákat telepítik a város ipari parkjaiba - közölte a városháza kommunikációs osztálya az MTI-vel pénteken.
2019. 12. 13. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakultak a belvárosi ingatlanárak területek szerint 2019-ben

Budapest egyik legkisebb kerülete, a turisták egyik kedvenc célpontja, a mindig nyüzsgő Belváros-Lipótváros. Alapterülete mindössze 2,59 km², és mégsem lehet egy egységként kezelni, hiszen a budapesti belváros több különböző, kisebb területre osztható, melyek mindegyike sajátos dinamikával rendelkezik.
2019. 12. 13. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelhetik a bírók és az ügyészek fizetését

Rendkívüli ülést tart kedden az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére, hogy határozzon arról a jogszabályról, amelyet a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött a törvényhozásnak, és amelynek újbóli elfogadása rendezheti a bírók és az ügyészek fizetésemelését.
2019. 12. 13. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új gazdaságvédelmi akcióterv készül

A kormány jövő év február-márciusban újabb gazdaságvédelmi akciótervvel segíti a magyar gazdaság szereplőit, ami egyebek között további adócsökkentést és adóadminisztráció-mérséklést jelent - közölte a pénzügyminiszter pénteken Debrecenben, a hajdú-bihari TOP 100 kiadvány bemutatóján.
2019. 12. 13. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt egy fontos határidő a diákhiteleseknek!

December 16-ig le kell adniuk igénylésüket azoknak az egyetemi és főiskolai hallgatóknak, akik visszamenőleg szeretnék megkapni az egész első félévre járó 350 ezer forintos szabad felhasználású diákhitelt - közölte a Diákhitel Központ pénteken az MTI-vel.
2019. 12. 13. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét emelkedtek a mezőgazdasági felvásárlási árak

Alapvetően a gyümölcsök és a sertések drágulása miatt három hónap lassulás után októberben ismét gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján pénteken megjelent adatok szerint a szeptemberi 2,0 százalékos csökkenés után októberben a gyümölcsök felvásárlási ára átlagosan 14,6 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban, a sertések felvásárlási árának emelkedése pedig 30,5 százalékról 37,8 százalékosra ugrott.
2019. 12. 13. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új felügyeleti stratégiát hirdetett meg az MNB

A Magyar Nemzeti Bank új, az elkövetkező hat évre szóló felügyeleti stratégiát tett közzé, amelynek alapértékei a stabilitás és a bizalom a pénzügyi rendszer egészében.
2019. 12. 13. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

10 százalékkal nőhet a pulykahús forgalma

Mintegy 10 százalékkal bővül a pulykahús belföldi forgalma decemberben az év többi hónapjához viszonyítva a Magyar Pulykaszövetség szerint, és az exportban is hasonló mértékű növekedésre számít az év utolsó hónapjában a szakmai szervezet.
2019. 12. 13. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt a vállalkozások árbevétele Csongrád megyében

A Csongrád megyei székhelyű, kettős könyvvitelt vezető vállalkozások nettó árbevétele 2018-ban 8,5 százalékkal, több mint 200 milliárd forinttal emelkedett az előző évhez képest - derül ki a száz legnagyobb helyi céget bemutató kiadványból, amely pénteken jelent meg.
2019. 12. 13. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások: