Az olajáreséssel javult az üzleti hangulat Közép-Európában

A pénzügyi szakemberek körében végzett legfrissebb globális felmérés szerint 2015 utolsó negyedévében Közép- és Kelet-Európában javult az üzleti hangulat, szemben a világ többi részével, ahol a bizalom erősen csökkent.

Az olajáreséssel javult az üzleti hangulat Közép-Európában

A térségről még így is borús képet fest az ACCA, a Pénzügyi és Számviteli Szakemberek Nemzetközi Szervezete és az IMA, az üzleti könyvvizsgálók szervezete által végzett, a 2015. év végi globális gazdasági körülményeket vizsgáló kutatás (Global Economic Conditions Survey), annak ellenére, hogy az előző negyedévhez képest viszonylagos javulás mutatható ki. A térséghez tartozó válaszadók 40%-a kevésbé bizakodó a kilátásokat illetően, mint három hónappal korábban. Az előző negyedévben (2015 Q3) ez a szám még jóval magasabb, 55% volt.

 

A vállalkozások közel fele (46%) jelentett bevételcsökkenést 2015 negyedik negyedévében. A jelentés szerint a közép-európai gazdaságok, elsősorban Lengyelország és Csehország, profitáltak az olajár csökkenéséből, amely alacsonyan tartotta az inflációt és laza monetáris politikát engedett a jegybankok számára. Globális viszonylatban a vállalkozásokat leginkább a csökkenő bevételek aggasztották. A vállalkozások nem csupán bevételcsökkenésről, hanem a finanszírozáshoz való nehezebb hozzáférési lehetőségekről számoltak be. A vállalkozások fele csökkentette dolgozói számát vagy létszámstopot vezetett be, 40%-uk visszafogta beruházási terveit 2015 harmadik negyedévéhez képest.

 

A feltörekvő gazdaságokban a bizalom különösen gyenge maradt. A kínai gazdaság lassulása a világ többi részén is kihatott az üzleti bizalomra, és súlyos problémákat okozott más nagy feltörekvő gazdaságokban, különösen azokban, amelyek Brazíliához és Oroszországhoz hasonlóan a termékexportra támaszkodnak. Mivel az olaj ára továbbra is esik, az energia árának csökkenésére viszonylag jól felkészült termelők, mint például Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek, gyengébb növekedéssel szembesülnek, mivel kormányaik a pénzügyek rendbetételére koncentrálnak. A térség válaszadóinak 60%-a számolt be a beruházások és a foglalkoztatás csökkentéséről.

 

Az OECD gazdaságok vállalkozásai optimistábbak. A legtöbb fejlett gazdaság nettó energiaimportőr, így hasznot húz az olajár csökkenésből. Az Egyesült Államok gazdasága továbbra is viszonylag jól teljesít, annak ellenére, hogy az utolsó negyedévben az erősödő amerikai dollár és a kilátásba helyezett kamatemelés aláaknázta az üzleti bizalmat. Az eurózóna könyvelhette el a legjelentősebb javulást az üzleti bizalom terén, mivel a valutaövezet rövidtávú felbomlásának kockázata a legutóbbi görög mentőcsomagot követően távolabbra került. Továbbra is problémát jelentenek a növekvő költségek, melyekkel kapcsolatban a vállalkozások 40%-a aggodalmát fejezi ki.

 

Míg a nyersanyagárak csökkentek, a világ számos részén, különösen Ázsiában és Afrikában a vállalatoknak továbbra is szembe kell nézniük a gyorsan emelkedő bérekkel. “A globális vállalatok többségénél jelentkező kockázatok listája aggasztóan hosszú. Nem meglepő, hogy sokan közülük a tőke és a foglalkoztatási beruházások visszafogásával már reagáltak a csökkenő lehetőségekre, ami azonban a globális gazdaság további lassulását eredményezi. Ehhez adódik a tény, hogy sok kormány kiadáscsökkentésre kényszerül, mindez pedig aggodalomra ad okot” – mondta Faye Chua, az ACCA Business Insight vezetője. A felmérés arra is rámutatott, hogy a globális növekedést övező aggodalmak ellenére a vállalkozások nem várnak jelentősebb lépéseket a kormányok részéről.

 

Az utolsó negyedévben a kormányzati kiadások a valaha mért legalacsonyabb szintre estek. Könnyen lehet, hogy a kiadásaikat az áruszektor bevételeiből finanszírozni igyekvő kormányok, mint például Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Brazília, Oroszország és Malajzia kormányai a nadrágszíj összehúzására kényszerülnek. A karibi térség, Közép- és Dél-Amerika és a Közel-Kelet, valamint Nyugat-Európa legtöbb vállalkozása kiadáscsökkentésre készült fel.

Hozzászólások

Több makrogazdasági adat is várható a jövő héten

Több makrogazdasági adat is megjelenik a jövő héten, így a kereskedelmi szálláshelyek és az építőipar tavaly novemberi teljesítményéről, valamint a keresetek tavaly novemberi alakulásáról.
2018. 01. 14. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több makrogazdasági adat is megjelenik a jövő héten

Több makrogazdasági adat is megjelenik a jövő héten, így az ipari termelési, kiskereskedelmi és külkereskedelmi, valamint inflációs mutatók, ezek mellett a tavalyi államháztartási adatokat is közlik.
2018. 01. 07. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csaknem üres a makronaptár

Kevés adat jelenik meg 2018 első hetében, csaknem üres a makronaptár, a munkaerőpiaci adatok mellett az ipari termelői árakról közölnek statisztikát.
2017. 12. 31. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Saxo Bank Meghökkentő Előrejelzései: 2018 valóságos hullámvasút lesz a túlságosan is nyugodt 2017-hez képest

Az online multieszköz-kereskedő és befektetési specialista Saxo Bank a mai napon publikálta 2018-ra vonatkozó 10 Meghökkentő Előrejelzéseit. Az előrejelzések azokra a valószínűtlen, de teljes súlyukban nem igazán felmért lehetőségekre koncentrál, amelyek, ha mégis bekövetkeznek, hatalmas felfordulást okozhatnak a pénzügyi piacokon.
2017. 12. 08. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kedvező évet zár a magyar bankrendszer

Kedvező évet zár a magyar bankrendszer, adózott eredménye idén az első háromnegyed évben 19 százalékkal volt magasabb, közel 500 milliárd forintra nőtt - mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten, az Unicredit üzleti fórumán.
2017. 12. 06. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kamatdöntés, kereseti és kiskereskedelmi statisztikai adatok várhatók a jövő héten

Bár elemzők nem várnak változást az alapkamatban, a jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése lesz a következő hét egyik fontos eseménye, ezen kívül még államháztartási, kereseti és kiskereskedelmi adatok várhatóak.
2017. 11. 19. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Stabil jövőképpel bír a hazai nagyvállalati szektor

A K&H nagyvállalati növekedési index legfrissebb, harmadik negyedéves eredményei alapján egyértelműen stabilitás jellemző a legnagyobb hazai cégekre. A következő egy évben 2,3%-os export árbevétel és 1,5%-os profitnövekedést terveznek, a dolgozói létszám vagy a beruházások esetében pedig a kivárás jellemző.
2017. 11. 14. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövő héten jönnek a negyedéves GDP-adatok

Kevés statisztikai adat lát napvilágot a jövő héten, ezek közül a harmadik negyedéves bruttó hazai termék (GDP) alakulásának előzetes adatai számíthatnak leginkább a piac érdeklődésére.
2017. 11. 12. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hosszú távon csak a növekedés teremt értéket

A családi tulajdonú vállalatok jóval ellenállóbbak a változó gazdasági környezetnek, ezért jellemzően jobban teljesítenek, mint nem-családi versenytársaik. Ugyanakkor a cégek értékének megőrzéséhez és gyarapításához hosszú távon elengedhetetlen a növekedés, mely fontos, hogy megfelelő árbevétel-bővülés és megtérülés mellett valósuljon meg – hangzott el a K&H családi vállalatok számára rendezett eseményén.
2017. 11. 10. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Októberben csökkent a GKI konjunktúraindexe

Októberben a szeptemberi történelmi csúcsához képest kissé csökkent a GKI konjunktúraindexe, ez az üzleti várakozások romlásának következménye, a fogyasztói várakozások ugyanis hibahatáron belül, de javultak - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.
2017. 10. 24. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kamatdöntés, kiskereskedelmi statisztikai adatok várhatók a jövő héten

Bár elemzők nem várnak változást az alapkamatban, a hosszú hétvége után a jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése lesz a hét egyik fontos eseménye, illetve kiskereskedelmi adatok is várhatóak.
2017. 10. 22. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővülő gazdaságra, alacsony inflációra, laza monetáris politikára számíthatunk jövőre

A fejlett országok gazdasági teljesítménye tovább javul, az infláció viszont továbbra sem fog látványosan emelkedni jövőre a CIB Bank elemzői szerint. A kamatok változására legfeljebb csak az Egyesült Államokban van esély, Európában és Magyarországon is 2018 végéig maradhat a jelenlegi szint.
2017. 10. 19. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fidelity: Három fontos grafikon

A Fidelity International eszközallokációs csapata minden hónapban összeül kétszer, az egyik találkozón a befektetési csapat tagjai egyeztetik elemzéseiket, a másikon pedig azt beszélik meg, hogyan hatnak ezek a pozícionálásra. Kiválasztottuk azt a három grafikont, amely idén még fontos útmutató lehet a részvénybefektetőek.
2017. 10. 09. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Inflációs és külkereskedelmi statisztika várható a jövő héten

A jövő heti makrogazdasági naptárban a szeptemberi inflációs adat állhat a figyelem középpontjában, emellett megjelenik az augusztusi ipari termelés részletes adata, valamint az augusztusi külkereskedelmi statisztika.
2017. 10. 08. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Saxo negyedik negyedéves kitekintése: Kína a figyelem középpontjában

Az online multieszköz-kereskedő és befektetési specialista Saxo Bank a mai napon publikálta 2017 negyedik negyedévére a nemzetközi piacokra vonatkozó negyedéves kitekintését.
2017. 10. 03. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyilvános az új makrogazdasági előrejelzés – heti devizapiaci jelentés

-A forint értéke a héten gyengült az euróval szemben és jelentős veszteséget szenvedett el az amerikai dollár esetében is. -Az MNB előrejelzései szerint az infláció 2019-ben nem éri el a 3%-ot sem -Magyarország jelenlegi helyzete a gazdasági ciklusban
2017. 10. 02. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kevés makrogazdasági adat várható a jövő héten

Kevés makrogazdasági adat jelenik meg a következő héten, a statisztikai hivatal a kalászos gabonák idei terméseredményeit közli, valamint munkaügyi statisztikát közöl.
2017. 09. 24. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kamatdöntés, kereseti és kiskereskedelmi statisztikai adatok várhatók a jövő héten

Bár elemzők nem várnak változást az alapkamatban, a jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése lesz a következő hét egyik fontos eseménye, illetve kereseti és kiskereskedelmi adatok várhatóak.
2017. 09. 17. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kevés makroadatra számíthatunk a jövőhéten

Kevés makrogazdasági adat jelenik meg a következő héten, a statisztikai hivatal a júliusi ipari termelés második becslését, valamint az építőipari statisztikát közöl.
2017. 09. 10. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország visszanyerte a madárinfluenzától mentes besorolását

A Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) előírásai szerint Magyarország 2017. augusztus 24-én visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel.
2017. 08. 24. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás