Az orosz turisták veszélyben vannak Georgiában?

Az orosz turistákat nem eleméleti, hanem fizikai veszély fenyegeti Georgiában - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában.

Az orosz turisták veszélyben vannak Georgiában?

Peszkov emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napokban orosz újságírók és parlamenti képviselők tapasztaltak agresszív magatartást. A szóvivő szerint ennyi példa bőven elegendő volt a potenciális veszély megértéséhez és a "kényszerűségből meghozott korlátozásoknak" a bevezetéséhez. Ezek között van a közvetlen légi járatok július 8-ától történő leállítása és a szervezett turistautak beszűntetése.
   
Az orosz állami tévétársaság munkatársait június 22-én radikálisok Tbilisziben bántalmazták, ami azt jelenti, hogy a fennálló veszély nem elméleti, hanem fizikai - mondta Peszkov.
   
A szóvivő szerint a közvetlen légi járatokat akkor lehet majd újraindítani, ha alábbhagy "a ruszofób hisztéria", amelyet "radikális elemek táplálnak".
   
A két ország között "nincs semmilyen politikai konfliktus" - tette hozzá.
    

Dmitrij Peszkov nem tudott válaszolni a kérdésre, hogy várhatók-e újabb korlátozások Georgiával szemben, de úgy fogalmazott, hogy az eddigi intézkedések sem szankciónak, hanem megelőző lépéseknek, kényszerű korlátozásoknak tekintendők.
   
Az orosz fogyasztóvédelmi ügynökség, a Roszpotrebnadzor hétfőn közölte, hogy megszigorítja a Georgiából behozott alkoholtartalmú italok ellenőrzését. A hatóság közleménye szerint ezen termékek minősége fokozódó ütemben romlik.

Európai országok és fővárosaik - alapszint kvíz ITT
   
A grúz borexport kétharmadát az orosz piac veszi fel. A Roszpotrebnadzor azt közölte, hogy 2014 és 2018 között az orosz minőségi előírásoknak nem megfelelő georgiai szeszesital-mennyiség csaknem a háromszorosára nőtt, és meghaladta a 200 ezer litert.
   
Oroszország korábban minőségi kifogásokra hivatkozva 2006-ban állította le a georgiai borok és ásványvizek behozatalát, amit 2013 júniusában újított fel. Georgiai sajtóértesülés szerint az országba érkező látogatóknak idén 300 ezer üveg szaperavi típusú vörösbort adnak ajándékba a repülőtereken.
    

Peszkov szerint a georgiai borok ellenőrzésének megszigorítása nem áll összefüggésben a légi járatok felfüggesztésével.
   
Georgia az orosz küldöttség jogainak helyreállítása ellen szólalt fel hétfőn Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) tanácskozásán. Oroszország 2016-ban függesztette fel munkáját a PACE-ben, két évvel azután, hogy küldöttségét a Krím elcsatolása miatt megfosztották szavazati jogától. Az orosz delegáció 2017 óta nem fizet tagdíjat sem, és Moszkva a közgyűlésekre nem küldi el a törvényhozói akkreditáláshoz szükséges iratokat.
   
A georgiai labdarúgó-bajnokság hétvégi fordulóján több csapat "Oroszország megszálló" feliratú mezben lépett pályára. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közölte, hogy az ügyben nem indít vizsgálatot, mert arra a Georgiai Labdarúgó-szövetség az illetékes.
   
Tbilisziben június 20. óta tömegtüntetések zajlanak, amelyek formális kiváltó oka az, hogy - egyébként georgiai meghívásra - egy orosz parlamenti delegáció részt vett az Ortodoxia Interparlamentáris Gyűlése (IAO) elnevezésű szervezet tanácskozásán.
    

Szalome Zurabisvili georgiai elnök Moszkvát hibáztatta a történtekért, Oroszországot pedig ellenségnek és megszállónak nevezte. Válaszul Vlagyimir Putyin orosz államfő elrendelte a közvetlen orosz járatok és a szervezett turistautak felfüggesztését, és a georgiai légitársaságokat is kitiltották az orosz repterekről. Georgiát tavaly mintegy másfél millió orosz turista kereste fel.
   
A két ország között 2008 augusztusában rövid háborús konfliktus volt, amikor Moszkva katonai erővel lépett fel Tbiliszi ellen, miután Georgia kísérletet tett arra, hogy fegyverrel hódítsa vissza a szakadár Dél-Oszétiát. Utóbbi a konfliktus nyomán, Georgia egy másik szakadár területével, Abháziával együtt önhatalmúlag kinyilvánította függetlenségét. Ezt Oroszország 2008. augusztus 26-án ismerte el. Ezt rajta kívül csak Nicaragua, Venezuela, Vanuatu és Nauru tette meg. Tbiliszi a történtek miatt megszakította diplomáciai kapcsolatait Moszkvával.

Hozzászólások

Erőteljes pozitív zárás a tőzsdéken

Kedvező negyedéves vállalati eredményeket nyugtázva vegyes kezdésből erőteljes pozitív zárásig erősödtek kedden a főbb európai tőzsdeindexek.
2019. 07. 16. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nincs áfa, nincs áfa-csalás?

Elsőként Csehország számára kívánja lehetővé tenni az általános fordított adózás alkalmazását az Európai Bizottság 2019. június 21-én közzétett ajánlásában. Kérdés, hogy ennek milyen hatása lehet Magyarországra.
2019. 07. 16. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az OTT-One megkötötte eddigi működésének legnagyobb összegű szerződését

Az OTT-One hétfőn megkötötte eddigi működésének legnagyobb összegű szerződését, közel 2 milliárd forint értékben információbiztonság-technológia fejlesztésekről. A tőzsdei társaság menedzsmentjének döntése szerint a vállalat 5 millió darab részvénnyel nyilvános kibocsátást hajt végre a Budapesti Értéktőzsdén - közölte a cég az MTI-vel hétfőn.
2019. 07. 16. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Irán urándúsítás felé tett lépései még visszafordíthatók

Még visszafordíthatók azok a lépések, amelyeket Irán tett az engedélyezett szint feletti urándúsítás irányába - jelentette ki az Európai Unó kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Brüsszelben.
2019. 07. 16. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EU szankciókat vezet be Törökország ellen

Az Európai Unió szankciókat vezet be Törökország ellen a Ciprus partjai mellett megkezdett illegális török próbafúrások miatt - döntöttek egynapos brüsszeli ülésükön az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn.
2019. 07. 16. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Fennáll a kormányválság veszélye Csehországban

Továbbra is fennáll a kormányválság veszélye Csehországban.
2019. 07. 16. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tanoncokat toboroz a brit kormány a Brexit utáni kereskedelmi tárgyalásokra

Kereskedelmi tárgyalási szakértők képzésére hirdetett tanfolyamot hétfőn a brit kormány. A képesítést szerző tanoncok a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) utáni külkereskedelmi tárgyalások lebonyolításában vehetnek majd részt.
2019. 07. 16. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Alan Turing portréja lesz az új 50 fontoson

Alan Turing matematikus portréja szerepel a két év múlva forgalomba kerülő új brit 50 fontos bankjegyen.
2019. 07. 16. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Macron: Belső reformokra van szükség az EU-ban

Belső reformokra van szükség az Európai Unióban, és csak azt követően lehet szó bővítésről - hangsúlyozta Emmanuel Macron francia elnök hétfőn Belgrádban.
2019. 07. 16. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pozitív kezdés után nyereséggel zártak a tőzsdék

Pozitív kezdés után nyereséggel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek.
2019. 07. 15. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kormányátalakítás várható Horvátországban

A rá nehezedő médianyomás miatt lemondott Goran Maric, az állami vagyon felügyeletével megbízott tárca nélküli horvát miniszter - közölte értesülését internetes oldalán a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.
2019. 07. 15. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentősen nőtt a román építőipari termelés

Az idei első öt hónapban a nyers adatok szerint 23 százalékkal nőtt a román építőipari termelés volumene a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.
2019. 07. 15. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Súlyos jellemhiba miatt is el lehet tiltani valakit a vezetéstől

Adott esetben állandósult és súlyos jellemhiba miatt is el lehet tiltani valakit a vezetéstől - mondta Borbély Zoltán közlekedési szakjogász hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.
2019. 07. 15. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödéssel kezdtek az európai tőzsdék

Erősödéssel kezdtek a vezető európai tőzsdék irányadó mutatói hétfőn a pénteki záróértékeikhez képest.
2019. 07. 15. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább lassult Kína gazdasági növekedése

A kínai gazdasági növekedés tovább lassult, miközben az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom egyaránt a várakozásokon felül teljesített az idei első fél évben - derül ki a kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adataiból.
2019. 07. 15. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bírósági úton akadályozná meg a parlamenti beleszólás nélküli rendezetlen kilépést egy civil aktivista

Bírósági úton akadályozná meg egy ismert civil aktivista, hogy a következő brit miniszterelnök a parlament beleszólása nélkül, rendezetlen módon léptethesse ki Nagy-Britanniát az Európai Unióból.
2019. 07. 15. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Európa biztonsága forog kockán?

Európa biztonsága forog kockán, miután Oroszország kilépett a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek leszereléséről szóló nemzetközi megállapodásból, az INF-szerződésből, és ha Moszkva nem enged, akkor az kevesebb mint egy hónapon belül a szerződés végét jelenti - figyelmeztet a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap hétfői kiadásában megjelent írásában Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.
2019. 07. 15. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Beindult a nyári csúcsforgalom az európai utakon

Beindult a nyári csúcsforgalom Európában, a déli tengerpartokhoz vezető utakon dugókra lehet számítani - hangzott el az M1 aktuális csatorna Híradójában vasárnap.
2019. 07. 14. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump csak azért mondta fel az iráni nukleáris egyezményt, mert azt Obama kötötte

Donald Trump amerikai elnök gyakorlatilag csak azért mondta fel az iráni nukleáris fejlesztési tevékenység korlátozásáról kötött többhatalmi megállapodást, mert azt hivatali elődje, Barack Obama írta alá az Egyesült Államok részéről - ez derül ki azokból a kiszivárogtatott bizalmas diplomáciai táviratokból, amelyeket a volt washingtoni brit nagykövet küldött a londoni külügyminisztériumnak.
2019. 07. 14. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi kukorica terem Magyarországon - ábrán mutatjuk

A kukorica terméseredménye Magyarországon (2000-2018); betakarított összes termés, ezer tonna
2019. 07. 14. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások: