Az orosz turisták veszélyben vannak Georgiában?

Az orosz turistákat nem eleméleti, hanem fizikai veszély fenyegeti Georgiában - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában.

Az orosz turisták veszélyben vannak Georgiában?

Peszkov emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napokban orosz újságírók és parlamenti képviselők tapasztaltak agresszív magatartást. A szóvivő szerint ennyi példa bőven elegendő volt a potenciális veszély megértéséhez és a "kényszerűségből meghozott korlátozásoknak" a bevezetéséhez. Ezek között van a közvetlen légi járatok július 8-ától történő leállítása és a szervezett turistautak beszűntetése.
   
Az orosz állami tévétársaság munkatársait június 22-én radikálisok Tbilisziben bántalmazták, ami azt jelenti, hogy a fennálló veszély nem elméleti, hanem fizikai - mondta Peszkov.
   
A szóvivő szerint a közvetlen légi járatokat akkor lehet majd újraindítani, ha alábbhagy "a ruszofób hisztéria", amelyet "radikális elemek táplálnak".
   
A két ország között "nincs semmilyen politikai konfliktus" - tette hozzá.
    

Dmitrij Peszkov nem tudott válaszolni a kérdésre, hogy várhatók-e újabb korlátozások Georgiával szemben, de úgy fogalmazott, hogy az eddigi intézkedések sem szankciónak, hanem megelőző lépéseknek, kényszerű korlátozásoknak tekintendők.
   
Az orosz fogyasztóvédelmi ügynökség, a Roszpotrebnadzor hétfőn közölte, hogy megszigorítja a Georgiából behozott alkoholtartalmú italok ellenőrzését. A hatóság közleménye szerint ezen termékek minősége fokozódó ütemben romlik.

Európai országok és fővárosaik - alapszint kvíz ITT
   
A grúz borexport kétharmadát az orosz piac veszi fel. A Roszpotrebnadzor azt közölte, hogy 2014 és 2018 között az orosz minőségi előírásoknak nem megfelelő georgiai szeszesital-mennyiség csaknem a háromszorosára nőtt, és meghaladta a 200 ezer litert.
   
Oroszország korábban minőségi kifogásokra hivatkozva 2006-ban állította le a georgiai borok és ásványvizek behozatalát, amit 2013 júniusában újított fel. Georgiai sajtóértesülés szerint az országba érkező látogatóknak idén 300 ezer üveg szaperavi típusú vörösbort adnak ajándékba a repülőtereken.
    

Peszkov szerint a georgiai borok ellenőrzésének megszigorítása nem áll összefüggésben a légi járatok felfüggesztésével.
   
Georgia az orosz küldöttség jogainak helyreállítása ellen szólalt fel hétfőn Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) tanácskozásán. Oroszország 2016-ban függesztette fel munkáját a PACE-ben, két évvel azután, hogy küldöttségét a Krím elcsatolása miatt megfosztották szavazati jogától. Az orosz delegáció 2017 óta nem fizet tagdíjat sem, és Moszkva a közgyűlésekre nem küldi el a törvényhozói akkreditáláshoz szükséges iratokat.
   
A georgiai labdarúgó-bajnokság hétvégi fordulóján több csapat "Oroszország megszálló" feliratú mezben lépett pályára. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közölte, hogy az ügyben nem indít vizsgálatot, mert arra a Georgiai Labdarúgó-szövetség az illetékes.
   
Tbilisziben június 20. óta tömegtüntetések zajlanak, amelyek formális kiváltó oka az, hogy - egyébként georgiai meghívásra - egy orosz parlamenti delegáció részt vett az Ortodoxia Interparlamentáris Gyűlése (IAO) elnevezésű szervezet tanácskozásán.
    

Szalome Zurabisvili georgiai elnök Moszkvát hibáztatta a történtekért, Oroszországot pedig ellenségnek és megszállónak nevezte. Válaszul Vlagyimir Putyin orosz államfő elrendelte a közvetlen orosz járatok és a szervezett turistautak felfüggesztését, és a georgiai légitársaságokat is kitiltották az orosz repterekről. Georgiát tavaly mintegy másfél millió orosz turista kereste fel.
   
A két ország között 2008 augusztusában rövid háborús konfliktus volt, amikor Moszkva katonai erővel lépett fel Tbiliszi ellen, miután Georgia kísérletet tett arra, hogy fegyverrel hódítsa vissza a szakadár Dél-Oszétiát. Utóbbi a konfliktus nyomán, Georgia egy másik szakadár területével, Abháziával együtt önhatalmúlag kinyilvánította függetlenségét. Ezt Oroszország 2008. augusztus 26-án ismerte el. Ezt rajta kívül csak Nicaragua, Venezuela, Vanuatu és Nauru tette meg. Tbiliszi a történtek miatt megszakította diplomáciai kapcsolatait Moszkvával.

Hozzászólások

London szankciókat jelenthet be Irán ellen

Vasárnapi brit sajtóértesülés szerint a brit kormány várhatóan szankciókat jelent be Irán ellen, miután az iráni Forradalmi Gárda a minap lefoglalt egy brit tartályhajót a Hormuzi-szorosban.
2019. 07. 21. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Zacher Gábor szerint egy doboz energiaital még nem árt

Zacher Gábor toxikológus szerint egy doboz energiaitalnak nincs negatív hatása, ezért nem látja értelmét a riogatásnak.
2019. 07. 21. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökken Andrej Babis támogatottsága

Andrej Babis kormányfő, az ANO mozgalom elnöke továbbra is a legnépszerűbb cseh politikus, de támogatottsága folyamatosan csökken, mérsékelt ütemben - derült ki a STEM közvélemény-kutató intézet júniusi országos felméréséből, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában.
2019. 07. 21. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rendben zajlik a parlamenti választás Ukrajnában

Rendben, incidensek nélkül zajlik az előrehozott parlamenti választás Ukrajnában, a csaknem 30 ezerből csupán 27 szavazóhelyiségben kezdődött késéssel a voksolás - közölte Tetyjana Szlipacsuk, a Központi Választási Bizottság (CVK) elnöke.
2019. 07. 21. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megállapodás nélkül sem omolhat össze a brit gazdaság

Okozna ugyan bizonyos visszaesést a megállapodás nélküli Brexit a brit gazdaságban, ám túlzóak az ezzel kapcsolatos vészforgatókönyvek - jelentette ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában. Egedy Gergely azzal összefüggésben beszélt erről, hogy kétéves mélypontjára zuhant a font árfolyama.
2019. 07. 21. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az unióban a keringési rendszeri betegségekben halnak meg a legtöbben

Keringési rendszeri betegségekben, elsősorban szívrohamban vagy agyvérzésben hal meg a legtöbb ember az Európai Unióban, a második leggyakoribb halálok a különféle rákos megbetegedés - írta keddi értékelésében az EU statisztikai hivatala (Eurostat).
2019. 07. 21. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mélyponton a brit munkanélküliség

Négy és fél évtizede nem mért mélypontra süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában. A brit statisztikai hivatal (ONS) keddi adatismertetése szerint a májusban zárult három hónapban átlagosan 3,8 százalék volt az állástalanok aránya. Ez az 1974 decemberében véget ért három hónap óta a legalacsonyabb szint.
2019. 07. 20. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megtalálták Európa legnagyobb gyémántját

Európa legnagyobb, 222,09 karátos gyémántjára Arhangelszk megye mezenszki járásában, a V. Grib nevét viselő lelőhelyen találtak rá - közölte kedden orosz hírügynökségekkel az AGD Diamonds vállalat sajtószolgálata.
2019. 07. 20. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

30 európai piacon indítja el új pénzátutalási szolgáltatását a Paypal

A PayPal kedden 32 európai országban, többek között az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban is elindította nemzetközi pénzátutalási megoldását, a Xoomot. A szolgáltatás lehetővé teszi az ezekben az országokban élő magyarok számára, hogy Magyarországra gyorsan és biztonságosan pénzt küldjenek, telefonegyenleg-feltöltést és számlakifizetést teljesítsenek.
2019. 07. 20. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt a GDP-arányos államadósság az EU-ban

Nőtt a GDP-arányos államadósság az idei első negyedévben a tavalyi utolsóhoz képest az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált kimutatása szerint. Magyarországon a GDP-arányos államadósság negyedéves és éves bázison is csökkent.
2019. 07. 20. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Eddig 5,47 millió utasa volt a bukaresti nemzetközi repülőtérnek

Az első öt hónapban 5,47 millió utasa volt a bukaresti Henri Coanda (Otopeni) nemzetközi repülőtérnek, ami 7,9 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest - adta hírül pénteken a Ziarul Financiar című napilap.
2019. 07. 20. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump szerint Boris Johnson kiváló munkát fog végezni brit miniszterelnökként

Boris Johnson kiváló munkát fog végezni brit miniszterelnökként - fogalmazott Donald Trump amerikai elnök pénteken a Fehér Házban újságíróknak.
2019. 07. 20. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét jön a hőhullám!

A jövő héten ismét hőhullám érheti el Nyugat-Európát - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken Facebook-oldalán.
2019. 07. 20. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Skanska Nordic Light Trio irodaházát egy dél-koreai befektetési alapnak értékesítették

A Skanska eladta budapesti Nordic Light Trio irodaházát a JR AMC dél-koreai ingatlan befektetési alapnak. Ez nemcsak a vevő első közös üzlete a Skanska-val, de az első irodaház befektetése közép-kelet-európai is bécsi, dublini és párizsi tranzakciók után.
2019. 07. 19. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bezártak egy Brexit kiskaput

A londoni parlament tegnap meglehetősen nagy többséggel 315-274 arányban elfogadtak egy olyan törvényt mely a Brexit szempontból kritikus időszakban kötelezővé teszi a brit parlament számára az ülésezést.
2019. 07. 19. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent az adóparadicsomokban bejegyzett cseh cégek száma

A Bisnode tanácsadó társaság legfrissebb adatai szerint mintegy 12 400 cseh cég van bejegyezve az adóparadicsomokban, ami 2011 óta a legalacsonyabb szám. Az idei első fél évben 405 cseh cég hagyta el az adóparadicsomokat, ami rekordot jelent - közölte a Bisnode pénteken Prágában.
2019. 07. 19. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhe emelkedéssel nyitottak a tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.
2019. 07. 19. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

900 ezer EU-állampolgár kért tartós brit letelepedési engedélyt

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss adatai szerint eddig több mint 900 ezer külföldi EU-állampolgár - köztük csaknem 28 ezer magyar - folyamodott letelepedett státusért a brit hatóságokhoz.
2019. 07. 19. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megbírságolták a klímatüntető diákokat

Első ízben szabott ki bírságot egy német önkormányzat a klímaváltozás megfékezéséért tiltakozó diákokra iskolakerülés miatt, miután iskola helyett péntekenként tiltakoznak - közölte a Péntekenként a Jövőért (Fridays for Future) nevű szervezet csütörtökön.
2019. 07. 19. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Brüsszel 242 millió euróra büntette a Qualcommot a versenyszabályok megsértése miatt

Az Európai Bizottság 242 millió eurós bírságot szabott ki a Qualcomm amerikai mobiltelefonchip-gyártóra csütörtökön, amiért értékelése szerint a vállalat visszaélt piaci erőfölényével.
2019. 07. 19. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások: