Az oroszok elégetik Soros György könyveit

Az Oroszország északi részén található Komi tartomány hatóságai olyan könyveket és más kiadványokat égettetnek el, amelyek az amerikai milliárdos Soros György támogatásával jelentek meg - legalábbis ez derül ki az Orosz Regionális Képzési Minisztérium válaszaiból, amelyeket az illetékesek nemrégiben a "7x7" hírportál újságíróinak adtak.

Az oroszok elégetik Soros György könyveit

A könyvégetések oka az, hogy a helyi orosz hatóságok szerint Soros támogatott könyvei "az orosz ideológiától távoleső gondolatokat fogalmaznak meg, illetve népszerűsítenek". Ezen okok miatt az orosz hatóságok immáron 53 könyvet vettek fel a megsemmisítendő könyvek listájára. A könyvek többsége tankönyv, olyan semleges címekkel, mint például: "A tudomány és a technika filozófiája", vagy "A francia szürrealizmus antológiája". Mi több, kiderült az is, hogy ezen könyvek szerzőinek többsége orosz egyetemi tanár - a szerzők nagy része a moszkvai Lomonoszov Egyetemen, vagy a szintén moszkvai HSE (Higher School of Economics) Egyetemen tanít. "A könyvek elégetése igen komoly cselekedet, függetlenül azok tartalmától" - vélekedik Lew Jakobson, a HSE Prorektora, aki az ügyben maga is érintett, hisz ő a "A privát szektor ökomómiája" című könyv szerzője, amely jelen pillanatban Oroszországban ideológiai okokból szintén nem kívánatos és elégetendő. Az egyetemi tanár-tudóst néhány évvel ezelőtt - még 2004-ben - maga Putyin elnök tüntette ki tudományos munkássága elismerésének jeléül.

 

Megharagudott a Kreml Sorosra

 

Egyes vélemények szerint a könyvégetések nem is igazán a könyvek tartalmának szólnak, hanem sokkal inkább a szponzor-támogató személye ellen lépnek fel az oroszok. Érdekes megfigyelni azt, hogy az amerikai milliárdos már a a 80-as évek végétől támogat egyes orosz főiskolákat és tudósokat. Erre a célra első alapítványát Raisa Gorbatchowa-val közösen hozta létre Oroszországban. A Kreml ma már azonban attól tart, hogy - amint korábban az amerikai milliárdos a kelet-európai demokrácia-törekvéseket támogatta - Soros veszélyt jelenthet a jelenlegi orosz államrendre is. Éppen ezért Soros "Open Society" alapítványát 2015-ben nemkívánatossá nyilvánították az orosz hatóságok. A lépést azzal indokolták, hogy: "az alapítvány tevékenysége veszélyeztetheti akár az orosz államrendet is".


Soros visszavág Putyinnak

 

Természetesen a kialakult helyzet miatt Soros György sem rejti véka alá véleményét, sőt a Soros-Putyin ellenszenv immáron több éve tart. Az amerikai milliárdos több esetben hangoztatta azt, hogy kifejezetten tart Putyin imperiális ambícióitól, valamint annak is hangot adott, hogy: "a Nyugatnak keményebben kellene fellépnie az orosz vezetéssel szemben". Érdekes megfigyelni azt, hogy Soros már 2006-ban szorgalmazta azt, hogy Oroszországot ki kellene zárni a gazdaságilag fejlett G8-ak csoportjából. A milliárdos üzletember emellett a térségi politikai változásokat is több ízben hathatósan támogatta: többek szerint a grúziai változásokban komoly szerepet játszott, hisz egyes hírek szerint segítségével került hatalomra Saakaswili elnök, emellett a közelmúlt ukrajnai változásaiban is igen fontos szerepet játszott. Lew Jakobson moszkvai egyetemi tanár annak a reményének adott hangot, hogy több könyv nem fog a Soros-Putyin harc áldozatául esni. Az egyetemi tanár véleménye szerint az oroszországi Komi tartományban is csupán a hivatalnokok olyan jellegű túlbuzgóságról van szó, amely a jövőben máshol nem fog megismétlődni.

 

forrás: http://hu.sofortgmbh.eu/magazin

 

Akkor most ezt számolja ki!

Milyenek a tojásaim? - kalkulátor

Hozzászólások

Jó a briteknek és a franciáknak is a Brexit utáni együttműködés

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint ha Nagy-Britannia európai uniós kilépése, a Brexit után együttműködési szerződés keretében sikerül "kitolni" a határokat, az jó Nagy-Britanniának és Franciaországnak is.
2018. 01. 19. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megállapodást kötött a Continental technológiai vállalat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel

Az oktatás, a kutatás és az ezekhez kapcsolódó más tevékenységek terén való együttműködésről kötött megállapodást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Continental Automotive Hungary Kft. budapesti részlege. Ennek keretében a Continental támogatja a BME-n folyó képzést, és infrastrukturális segítséget nyújt az intézménynek.
2018. 01. 19. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hasznos tippek lakásbérlőknek – ne csak az árat nézzük

A Rentingo.com, a lakáskiadás és lakásbérlés hatékonyabbá tételével foglalkozó magyar startup egy olyan online piacteret fejlesztett ki, amely ellenőrzött környezetben hozza össze azokat, akik kiadó ingatlant keresnek azokkal, akik bérbe kívánják adni ingatlanjukat. A Rentingo.com eddigi tapasztalatai alapján több hasznos tippet is összegyűjtött, amelyekre először nem feltétlenül gondolnak azok, akik lakást szeretnének bérelni.
2018. 01. 19. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyit fordít Magyarország a kutatás-fejlesztésre

kutatási és kísérleti fejlesztési ráfordítások a GDP százalékában; 1990-2016
2018. 01. 19. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A vártnál gyorsabban nőtt a kínai GDP

A negyedik negyedévben 6,8%-kal, 2017-ben pedig 6,9%-kal bővült a kínai GDP, mindkettő 0,1 százalékponttal felülmúlta a piaci várakozásokat. Ezzel teljesült a kormányzati célkitűzés is, ami legalább 6,5%-os növekedést célzott meg.
2018. 01. 19. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén folytatódik a beruházások bővülése

A vállalati várakozások alapján idén folytatódhat a beruházások bővülése, azonban a tavalyinál lassúbb ütemben, így a vállalatok forráskereslete is lassabban nőhet majd a múlt évihez képest a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) felmérése szerint.
2018. 01. 19. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

OPUS elemzés

2018. 01. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MAGYAR TELEKOM elemzés

2018. 01. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

RICHTER elemzés

2018. 01. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Appeninn elemzés

2018. 01. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2018. 01. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2018. 01. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kötvénypiaci kilátások 2018 – nagy égés jöhet

2017-ben emberemlékezet óta a legnyugodtabb kötvénypiacot láthattuk, a volatilitás egész évben rekordmélységekben tanyázott. A meglehetősen unalmas, meglepetést nem okozó makrogazdasági adatok ideális körülményeket teremtettek ahhoz, hogy a kötvényhozamok alacsonyan maradjanak minden irányadó szegmensben.
2018. 01. 19. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elégedettek a budapestiek a városvezetéssel

Elégedettek a budapestiek a városvezetéssel - írta a Nézőpont Intézet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
2018. 01. 19. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Többfelé is havazhat a hétvégén

A hétvégén is többször várható csapadék: esőre, ónos esőre, havazásra is készülni kell - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.
2018. 01. 19. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Burkolt reklámok miatt bírságolt a médiatanács

Burkolt reklámok miatt 175 ezer forintra bírságolta a médiatanács a hatoscsatornát, és eredményesen zárult egy miskolci, valamint egy szolnoki rádiós pályázat - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtökön az MTI-vel.
2018. 01. 19. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Minden iparágban a digitális technológiák lesznek a legfontosabbak

Minden iparágban a digitális technológiák lesznek a legfontosabbak a következő években, ezt jelenti a negyedik ipari forradalom - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön az Élni és dolgozni a digitális világban címet viselő zalakarosi konferencián.
2018. 01. 19. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Részvények 2018-ban – 2008 óta ez az év lehet a legfontosabb

Habár a részvényárak már így is rekordmagasságokban járnak, és a hangulat is majdnem minden fronton felfokozott, még nem biztos, hogy lufit látunk. Az már sokkal valószínűbb, hogy korrekció fog bekövetkezni, és a befektetőknek érdemes az árak alakulását figyelni az esetleges szuper-exponenciális növekedés kialakulásának jeleit keresve, de ugyancsak figyelemmel kell lenni a központi bankok monetáris politikájára és az infláció alakulására.
2018. 01. 19. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Európába látogat Rex Tillerson amerikai külügyminiszter

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a jövő héten Londonba és Párizsba látogat, majd a davosi konferenciáról Varsóba indul - jelentette be csütörtökön Washingtonban Heather Nauert külügyi szóvivő.
2018. 01. 18. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Manitu Solar: Újabb jelentős napelemgyártó lép a magyar és lengyel piacra

A világ egyik legnagyobb szilíciumcella és napelem gyártója, a JA Solar és Magyarország egyik vezető napelemes rendszereket szállító cége, a Manitu Solar hosszú távú megállapodást kötött a magyar és lengyel piacra vonatkozóan. Első lépésként a Manitu Solar megkezdi a JA Solar legújabb és legjobb minőségű moduljainak értékesítését Lengyelországban és Magyarországon.
2018. 01. 18. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás