BÉT sajtóközlemény a 2018 májusi forgalomról

Májusban a Budapesti Értéktőzsde indexe 7,7 százalékkal esett. A legnagyobb forgalmú papírok közül ezúttal az OTP, a Mol és a Magyar Telekom is gyengébben muzsikált, a Richter Gedeon viszont emelkedett. A májusi kereskedés a BÉT azonnali részvénypiacán 282,7 milliárd forintot tett ki, a hónap utolsó napja egymaga 37 milliárd forintos forgalmat hozott, a napi átlagforgalom pedig 13,5 milliárd forintra nőtt a megelőző hónap 9,4 milliárdos forgalmához képest. A napi forgalom, a bázisidőszaknak tekinthető 2017 májushoz (napi 11,6 milliárd forintos forgalom) is jelentős javulást jelentett. Bár a brókerrangsorban a Concorde-Wood-Erste sorrend változatlan maradt, de azért a stabil második ebben a hónapban megszorongatta a listavezetőt.

BÉT sajtóközlemény a 2018 májusi forgalomról

Szerencsére rég volt ilyen, de 2018 májusában a Budapesti Értéktőzsde teljesítménye valamelyest elmaradt a nemzetközi piacokétól. Hiszen a legtöbb fejlett tőzsde 1-2 százalékos visszaeséssel megúszta, vagy akár kisebb mértékben növekedett is, a BUX viszont most 35357 ponton zárt, ami a 3 8296 pontos hónapkezdethez képest 7,7 százalékos mínuszt jelentett.

Az egész globális tőkepiacon bizonytalanságot keltettek a közel-keleti fegyveres konfliktus hírei. Hol optimizmust, hol borúlátást lehetett tapasztalni a várható, vagy éppen kevésbé várható Donald Trump – Kim Dzsongun csúcstalálkozó hírei kapcsán. A piac végül egyre inkább belefásult a naponta változó előjelű bejelentésekbe. Az euroszkeptikus olasz erők kormányra kerülése viszont valós riadalmat okozott az európai piacokon, nem véletlen, hogy májusban az olasz volt az egyik leggyengébben teljesítő fejlett európai tőzsde. Mindezek azonban általános hangulati elemek voltak, a gyengébb magyar teljesítményt így inkább a forint gyengülése, illetve a török devizapiacról érkező aggasztó hírek indokolhatták.A vészesen gyengülő török lírához és a támadhatóvá vált török kötvénypiachoz ugyan a magyar piacnak nincsen túl sok köze, mert szerencsére a magyar deviza- és kötvénypiac egyáltalán nem sérülékeny, de azért a szokott fejlődő piaci mechanizmus érvényesült. Eszerint, ha egy fejlődő piacnak problémája van, akkor a befektetők minden más hasonló piacot is büntetnek.
Miközben a tőzsdén jegyzett cégek már áprilisban megtartották éves közgyűléseiket, a Budapesti Értéktőzsde esetében a legfontosabb társasági eseményt májusban rendezték. A tulajdonosok növekvő eredménynek, magas tőzsdei forgalomnak, javuló árfolyamoknak örülhettek és megismerhették a tőzsdei stratégia múltbeli eredményeit és jövőbeli terveit.

Ami pedig a májusi számokat illeti, a Budapesti Értéktőzsde részvényszekciójában ebben a hónapban viszonylag széttartottak a teljesítmények. Az első negyedéves gyorsjelentések különbözősége is indokolhatta ezt, de a Richter Gedeon esetében azok az izgalmas hírek is, amelyek évekre meghatározhatják a gyógyszergyár egyik kiemelkedően fontos termékének a jövedelmezőségét.

A vezető papírok közül az OTP 13,7, míg a MOL 14,1 százalékkal esett. Hozzájuk képest a Magyar Telekom 7,8 százalékos lemorzsolódása már jobb eredmény, hát még a Richter Gedeon 1,8 százalékos emelkedése.
 


A közepes, illetve kicsi papírok között is jellemző volt a 10-13 százalékos korrekció, ilyet szenvedett el például az Appeninn, az FHB, a Waberer’s vagy éppen az Altera is. Azért akadtak intenzív drágulások is, így a legkisebbek közül az EHEP is szárnyalt.


Az OTP részvényeire 161,5 milliárd forint értékben született adásvétel, ez nagyon kiemelkedett a mezőnyből, őt követte a MOL (51,4 milliárd forint) és a Richter Gedeon (44,6 milliárd forint), mögöttük pedig az Opus (7,2 milliárd forint) és a Magyar Telekom (7,1 milliárd forint) szinte holtversenyben végzett.
Az összesített forgalomra nem lehetett panasz, hiszen a májusi 282,7 milliárd forint jelentősen túlszárnyalta az előző havi 178,6 milliárd forintos kereskedési értéket, így a 2017. májusi (255,7 milliárd forint) forgalmat is meghaladta.


 
Örömteli adat volt a napi átlagos forgalom emelkedése is, különösen a hónap utolsó kereskedési napja volt kiemelkedő, ekkor egyetlen kereskedési napon 37 milliárdot tett ki a kereskedési érték. A májusi átlagos 13,5 milliárd forintos forgalom nem csak az előző havi 9,4 milliárd forintos értéknél, de a tavaly májusi 11,6 milliárd forintosnál is bőven nagyobb lett.

Az azonnali részvénypiac duplikált forgalma 565,5 milliárd forintot ért el (áprilisban: 357,1 milliárd forint). A befektetési szolgáltatók versenyében valószínűleg a legtöbb fogadás-szervező már sem tétre, sem helyre, sem befutóra nem fizetne, hiszen, mint hosszú hónapok óta mindig, ezúttal is a Concorde Értékpapír (166,5 milliárd forint), a Wood & Company (161,6 milliárd forint) és az Erste (84,1 milliárd forint) kötötte a legtöbb üzletet.

Hozzászólások

Így nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 46. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2018. 11. 18. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország támogatja Horvátország OECD-csatlakozását

Magyarország támogatja Horvátország csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez, az OECD-hez - jelentette ki Marija Pejcinovic Buric horvát külügyminiszter a Vecernji List című horvát napilapnak adott interjújában szombaton.
2018. 11. 17. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

November utolsó hétvégéjén Gasztronómiai fesztivált rendeznek Balatonfüreden

Gasztronómiai fesztivál lesz november utolsó hétvégéjén Balatonfüreden. A kétnapos rendezvényre az étel és italkínálat mellett zenei programok várják az érdeklődőket - tájékoztatta kedden az MTI-t a program szervezője.
2018. 11. 17. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa még az idén megkezdi működését

Még az idén megkezdi működését a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, ennek hatáskörébe tartozik a Budapestet érintő valamennyi kiemelt állami és önkormányzati beruházás, így a Budapest 2030 terv elfogadása is - tartalmazza a főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló megállapodás, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester írt alá szombaton.
2018. 11. 17. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét várja az érdeklődőket az idei Kaleidoszkóp VersFesztivál

Versmondás, színházi előadások, koncertek, filmvetítés és étteremszínház is várja az érdeklődőket az idei Kaleidoszkóp VersFesztiválon november 22. és 25. között Vácon.
2018. 11. 17. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hangversenyt rendez a Rost Andrea Művészeti Alapítvány

A Pető Intézet művészeti tehetséggondozási programjának támogatására rendez hangversenyt a Rost Andrea Művészeti Alapítvány december 19-én a Pesti Vigadóban.
2018. 11. 17. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar gazdaság teljesítménye növekvő pályára állt

A magyar gazdaság teljesítménye lehetővé teszi, hogy a magyarság határokon átívelően erősödjön - mondta Juhász Hajnalka, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.
2018. 11. 17. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A XII. kerületi Tamási Áron általános iskola és gimnázium főépületét bővítették

Mintegy félmilliárd forintos beruházásnak köszönhetően új emelettel bővült a XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium főépülete - tájékoztatta a hegyvidéki önkormányzat az MTI-t.
2018. 11. 17. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A munkaadók és a munkavállalók is nyernek

Családbarát munkahelyek kialakításával a munkaadók és a munkavállalók is nyernek - mondta a pénzügyminiszter a Három királyfi, három királylány mozgalom péntek esti budapesti rendezvényén, amelyen átadták a civil szervezet családbarát vállalatoknak odaítélt díjait.
2018. 11. 17. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővül a Vodafone Magyarország Alapítvány Digitális iskola programja

A Tanoda program, a Nemzeti Köznevelési Portál és a Lego Education program bevonásával bővül a Vodafone Magyarország Alapítvány Digitális iskola programja - jelentették be pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.
2018. 11. 17. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A befektetőknek vonzó környezetet kínál Magyarország

Magyarország kiszámítható és stabil gazdaságpolitikát követ, így vonzó befektetési környezetet kínál a tőkének - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Budapesten, a Groupama Biztosító nemzetközi konferenciáján tartott előadásában.
2018. 11. 17. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Omega együttesről nyílik kiállítás

Az Omega együttes 56 éves történetét képek és relikviák segítségével bemutató látványos kiállítás nyílik november végén a szentesi Koszta József Múzeumban - tájékoztatta a közgyűjtemény igazgatója pénteken az MTI-t.
2018. 11. 17. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Félmilliárd forintból korszerűsítettek ipari parkot Kaposváron

Átadták a megújult SÁÉV-telepet pénteken Kaposváron, a város mintegy félmilliárd forintot költött az 1970-es évek óta ipari parkként használt terület infrastruktúrájának korszerűsítésére - tájékoztatta a polgármesteri hivatal az MTI-t.
2018. 11. 17. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Kia zsolnai üzemében új modell gyártását kezdték el

A Kia európai üzemében, a szlovákiai Zsolnán megkezdték egy új modell, a ProCeed kombikupé sorozatgyártását pénteken - tájékoztatta az MTI-t a Kia Motors Hungary Kft.
2018. 11. 17. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Eljő az infláció!

A harmadik negyedéves kiugró növekedési számok mögött a kedvező belső és külső gazdasági környezet, jelesül a lendületesen bővülő lakossági fogyasztás, a hasító beruházások és a szélcsendes európai-amerikai piacok állnak, mondja a Sberbank szakértője. A kedvező számok ellenére Horváth István szerint hosszú távon ez a tempó nem fenntartható, jövőre kevéssel 4 százalék alatti bővülést vár Magyarországon a Sberbank.
2018. 11. 17. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így zárta a hetet a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 257,42 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 39 328,39 ponton zárt pénteken.
2018. 11. 16. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2018. 11. 16. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint péntek estére

Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben péntek este a reggeli szintekhez képest.
2018. 11. 16. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

75,6 millió forintért kelt el Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye a BÁV őszi aukcióján

Zsúfolásig telt teremben tartották november 13-án és 14-én a BÁV őszi aukcióját, amelyen összesen 380 millió forintos forgalmat bonyolítottak le. A kétnapos árverés legmagasabb eladási árát Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapbancímű festménye érte el, amelyért 75,6 millió forintot fizettek. A legnagyobb áremelkedés a történelmi személyek portréit jellemezte, így Feszty Árpád Hermann Ottót ábrázolt festménye 16-szoros, Barabás Miklós Batthyány Lajos portréja pedig 15-szörös áron kelt el. Az ékszereknél ismét a befektetésnek is vásárolt nagyméretű brilles darabok voltak a legkelendőbbek: közülük egy smaragddal és egy 3,12 karátos brillel ékített nyakék érte el a legmagasabb, 12 millió forintos árat.
2018. 11. 16. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szombaton ingyenes minikoncertek lesznek a fővárosban

Szombaton a belváros nyolc népszerű szórakozóhelyen lesznek ingyenes, klasszikus zenei minikoncertek Budapest napja alkalmából - mondta Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője az M1 aktuális csatornán pénteken.
2018. 11. 16. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás