BÉT sajtóközlemény a 2018 májusi forgalomról

Májusban a Budapesti Értéktőzsde indexe 7,7 százalékkal esett. A legnagyobb forgalmú papírok közül ezúttal az OTP, a Mol és a Magyar Telekom is gyengébben muzsikált, a Richter Gedeon viszont emelkedett. A májusi kereskedés a BÉT azonnali részvénypiacán 282,7 milliárd forintot tett ki, a hónap utolsó napja egymaga 37 milliárd forintos forgalmat hozott, a napi átlagforgalom pedig 13,5 milliárd forintra nőtt a megelőző hónap 9,4 milliárdos forgalmához képest. A napi forgalom, a bázisidőszaknak tekinthető 2017 májushoz (napi 11,6 milliárd forintos forgalom) is jelentős javulást jelentett. Bár a brókerrangsorban a Concorde-Wood-Erste sorrend változatlan maradt, de azért a stabil második ebben a hónapban megszorongatta a listavezetőt.

BÉT sajtóközlemény a 2018 májusi forgalomról

Szerencsére rég volt ilyen, de 2018 májusában a Budapesti Értéktőzsde teljesítménye valamelyest elmaradt a nemzetközi piacokétól. Hiszen a legtöbb fejlett tőzsde 1-2 százalékos visszaeséssel megúszta, vagy akár kisebb mértékben növekedett is, a BUX viszont most 35357 ponton zárt, ami a 3 8296 pontos hónapkezdethez képest 7,7 százalékos mínuszt jelentett.

Az egész globális tőkepiacon bizonytalanságot keltettek a közel-keleti fegyveres konfliktus hírei. Hol optimizmust, hol borúlátást lehetett tapasztalni a várható, vagy éppen kevésbé várható Donald Trump – Kim Dzsongun csúcstalálkozó hírei kapcsán. A piac végül egyre inkább belefásult a naponta változó előjelű bejelentésekbe. Az euroszkeptikus olasz erők kormányra kerülése viszont valós riadalmat okozott az európai piacokon, nem véletlen, hogy májusban az olasz volt az egyik leggyengébben teljesítő fejlett európai tőzsde. Mindezek azonban általános hangulati elemek voltak, a gyengébb magyar teljesítményt így inkább a forint gyengülése, illetve a török devizapiacról érkező aggasztó hírek indokolhatták.A vészesen gyengülő török lírához és a támadhatóvá vált török kötvénypiachoz ugyan a magyar piacnak nincsen túl sok köze, mert szerencsére a magyar deviza- és kötvénypiac egyáltalán nem sérülékeny, de azért a szokott fejlődő piaci mechanizmus érvényesült. Eszerint, ha egy fejlődő piacnak problémája van, akkor a befektetők minden más hasonló piacot is büntetnek.
Miközben a tőzsdén jegyzett cégek már áprilisban megtartották éves közgyűléseiket, a Budapesti Értéktőzsde esetében a legfontosabb társasági eseményt májusban rendezték. A tulajdonosok növekvő eredménynek, magas tőzsdei forgalomnak, javuló árfolyamoknak örülhettek és megismerhették a tőzsdei stratégia múltbeli eredményeit és jövőbeli terveit.

Ami pedig a májusi számokat illeti, a Budapesti Értéktőzsde részvényszekciójában ebben a hónapban viszonylag széttartottak a teljesítmények. Az első negyedéves gyorsjelentések különbözősége is indokolhatta ezt, de a Richter Gedeon esetében azok az izgalmas hírek is, amelyek évekre meghatározhatják a gyógyszergyár egyik kiemelkedően fontos termékének a jövedelmezőségét.

A vezető papírok közül az OTP 13,7, míg a MOL 14,1 százalékkal esett. Hozzájuk képest a Magyar Telekom 7,8 százalékos lemorzsolódása már jobb eredmény, hát még a Richter Gedeon 1,8 százalékos emelkedése.
 


A közepes, illetve kicsi papírok között is jellemző volt a 10-13 százalékos korrekció, ilyet szenvedett el például az Appeninn, az FHB, a Waberer’s vagy éppen az Altera is. Azért akadtak intenzív drágulások is, így a legkisebbek közül az EHEP is szárnyalt.


Az OTP részvényeire 161,5 milliárd forint értékben született adásvétel, ez nagyon kiemelkedett a mezőnyből, őt követte a MOL (51,4 milliárd forint) és a Richter Gedeon (44,6 milliárd forint), mögöttük pedig az Opus (7,2 milliárd forint) és a Magyar Telekom (7,1 milliárd forint) szinte holtversenyben végzett.
Az összesített forgalomra nem lehetett panasz, hiszen a májusi 282,7 milliárd forint jelentősen túlszárnyalta az előző havi 178,6 milliárd forintos kereskedési értéket, így a 2017. májusi (255,7 milliárd forint) forgalmat is meghaladta.


 
Örömteli adat volt a napi átlagos forgalom emelkedése is, különösen a hónap utolsó kereskedési napja volt kiemelkedő, ekkor egyetlen kereskedési napon 37 milliárdot tett ki a kereskedési érték. A májusi átlagos 13,5 milliárd forintos forgalom nem csak az előző havi 9,4 milliárd forintos értéknél, de a tavaly májusi 11,6 milliárd forintosnál is bőven nagyobb lett.

Az azonnali részvénypiac duplikált forgalma 565,5 milliárd forintot ért el (áprilisban: 357,1 milliárd forint). A befektetési szolgáltatók versenyében valószínűleg a legtöbb fogadás-szervező már sem tétre, sem helyre, sem befutóra nem fizetne, hiszen, mint hosszú hónapok óta mindig, ezúttal is a Concorde Értékpapír (166,5 milliárd forint), a Wood & Company (161,6 milliárd forint) és az Erste (84,1 milliárd forint) kötötte a legtöbb üzletet.

Hozzászólások

Átadták az Artisjus-díjakat

Dés Lászlót életműdíjjal, Szabó Tibort (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbertet (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címmel jutalmazták az Artisjus 2019-es díjainak átadóján hétfőn Budapesten.
2019. 02. 18. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Suzuki nem tervezi a túlórák számának növelését

A Magyar Suzuki Zrt. nem tervezi a túlórák számának növelését az esztergomi gyárban; a cég kommunikációs vezetőjének tájékoztatása szerint a rendelésállomány alapján a már évek óta érvényben lévő 250 órás éves túlórakeretet sem használják ki.
2019. 02. 18. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyük a Microsoft részvényét, mert a cég a digitális átállás nagy nyertese

Rendkívül jól pozícionálta magát a Microsoft a felhőalapú szolgáltatásokban és a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek kiaknázásra, ugyanis vállalatok számára nyújtott platformjai segítségével rendkívül hatékonyan képes biztosítani a cégeknek az ehhez szükséges infrastruktúrát. Ennek köszönhetően sikerült elmozdulnia a cégnek a Windows operációs rendszerre és az Office szoftvercsomagra épülő bevételszerkezettől egy sokkal diverzifikáltabb irányba, ahol kulcsfontosságú szegmensek akár 50%-kal is képesek növekedni éves alapon. Vállalatvezetők gyakran hangoztatják, hogy ezek a technológiák még csak gyerekcipőben járnak, így nagy tér állhat még a Microsoft előtt, hogy meglovagolja ezt a hullámot. Jelenleg a részvényárfolyam éppen egy korrekciós fázist készül maga mögött hagyni, így érdemesnek látjuk a mostani szinteken vételi pozíciót nyitni.
2019. 02. 18. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Wizz Air új járatot indít Spanyolországból Budapestre

A Wizz Air új járatot indít június 16-tól a spanyolországi Castellónból Budapestre, a gépek szerdánként és vasárnaponként közlekednek majd - közölte a Wizz Air hétfőn az MTI-vel.
2019. 02. 18. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szerény erősödést ért el a forint

Szerény erősödést ért el a forintárfolyam hétfőn a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2019. 02. 18. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyes indexekkel zártak az európai tőzsdék

Veszteséges kezdés után vegyes indexekkel fejeződött be hétfőn a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon.
2019. 02. 18. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jól teljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 473,55 pontos, 1,18 százalékos emelkedéssel, 40 653,39 ponton zárt hétfőn.
2019. 02. 18. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így csökkent az államadósság 2018-ban

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2018 végén 29 032 milliárd forint, a GDP 69,0 százaléka volt, 2,5 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az Eximbank adósságát is figyelembe véve az államháztartás maastrichti adóssága a pénzügyi számlák módszertana alapján számolt 69,0 százaléknál 1,9 százalékponttal magasabb, a GDP 70,9 százaléka volt, szintén 2,5 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbi 73,4 százaléknál - jelentette hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2019. 02. 18. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordot ért el Zalakaros turizmusa

Több mint 638 ezer vendégéjszakát regisztráltak tavaly Zalakaroson,15 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, a város a belföldi vendégek körében egyben a legnépszerűbb település is lett a Balaton régióban - tájékoztatta a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-t.
2019. 02. 18. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szünnap van az amerikai piacokon

Hétfőn az amerikai értékpapírpiacok nemzeti ünnep miatt zárva tartanak.
2019. 02. 18. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Meddig tart a részvénypiaci erősödés?

December vége óta tart a részvénypiacok erősödése, a bikapiac egyre kiterjedtebb, a múlt hét utolsó kereskedési napja pedig kifejezetten látványos volt.
2019. 02. 18. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is a Paksi Atomerőmű termeli a legtöbb áramot Magyarországon

Továbbra is a Paksi Atomerőmű termeli a legtöbb áramot Magyarországon, 2018-ban atomerőmű négy blokkja 15 733,2 GWh (gigawattóra) villamos energiát termelt, a bruttó hazai villamosenergia-előállítás felét biztosította - közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2019. 02. 18. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Már helyi adókat is be lehet fizetni a Díjnet szolgáltatásával

A közművek, telekommunikációs cégek, biztosítók és egyéb szolgáltatók számlái mellett márciustól immár helyi adók is befizethetők a Díjnet iCsekk mobilfizetési szolgáltatásán keresztül. Az országban elsőként Kiskunhalas és Hódmezővásárhely polgárai, illetve a települések helyi vállalkozásai élhetnek összesen 11 féle adónem – adók, pótlékok, illetékek – egyszerű, elektronikus kiegyenlítésének lehetőségével. A Díjnet szolgáltatásához már csatlakozott két önkormányzatot a közeljövőben tucatnyi további helyhatóság követheti.
2019. 02. 18. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarországon a teljes kutatásfejlesztési tevékenység 19%-át a gyógyszeripar adja

Az elmúlt 10 évben több tanulmány is kimutatta, hogy a klinikai vizsgálatok jelentős összeggel járulnak hozzá az országok nemzeti össztermékéhez. A nemzetgazdaság bevételéhez történő – mérhető – hozzájáruláson túlmenően, az elvégzett klinikai vizsgálatok számos egyéb hasznot hoznak általánosságban az országnak, különösen az egészségügynek (így például a munkaerő-megtartása, a gyógyszerkiváltás, a dokumentációs fegyelem javítása, továbbá az egészségügyi ellátórendszerben dolgozók számára a publikációs lehetőségek biztosítása területén). A gyógyszeripari K+F komoly részesedést képvisel Magyarország innovációs költségvetésében: négyszer annyit költ kutatásfejlesztésre ez az ágazat, mint az IT szektor és háromszor annyit, mint a vezető exportágazat, az autóipar.
2019. 02. 18. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Christopher Mattheisen a Microsoft Magyarország új ügyvezető igazgatója

Christopher Mattheisent nevezték ki a Microsoft Magyarország új ügyvezető igazgatójának, aki 2019. március 4-től tölti be a pozíciót és irányítja a Microsoft Magyarország tevékenységét.
2019. 02. 18. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Felminősítette Magyarországot az S&P hitelminősítő

Az S&P másfél éves várakozást követően, amely időszak alatt pozitív kilátással látta el a magyar államadósság BBB- besorolását, pénteken végül meglépte a felminősítést.
2019. 02. 18. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén is díjazzák a magyar gazdaság motorjait

2019-ben is rangsorolják Magyarország meghatározó kis- és középvállalkozásait. A teljes listát és a kategóriák dobogósait március 21-én jelentik be a budapesti Aquincum Hotelben a KKV TOP100 Díjátadó Gálán.
2019. 02. 18. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak a vezető ázsiai piacok

Pluszban zártak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn, és a még nyitva tartó térségbeli börzék mutatói is mind a pénteki záróértékük felett mozogtak.
2019. 02. 18. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi várható ma a tőzsdén?

Az elemzők iránykeresésre, pozitív hangulatra számítanak hétfőn a Budapesti Értéktőzsde kereskedésében.
2019. 02. 18. 09:07
Megosztás:
Hozzászólások:

A héten vizsgálja a magyar adósosztályzatot a Fitch Ratings

A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Fitch Ratings. Londoni pénzügyi elemzők lehetségesnek tartják, hogy a Standard & Poor's pénteki felminősítési döntése után a Fitch is javítja a magyar szuverén osztályzatot.
2019. 02. 18. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás