BÉT sajtóközlemény a 2018 májusi forgalomról

Májusban a Budapesti Értéktőzsde indexe 7,7 százalékkal esett. A legnagyobb forgalmú papírok közül ezúttal az OTP, a Mol és a Magyar Telekom is gyengébben muzsikált, a Richter Gedeon viszont emelkedett. A májusi kereskedés a BÉT azonnali részvénypiacán 282,7 milliárd forintot tett ki, a hónap utolsó napja egymaga 37 milliárd forintos forgalmat hozott, a napi átlagforgalom pedig 13,5 milliárd forintra nőtt a megelőző hónap 9,4 milliárdos forgalmához képest. A napi forgalom, a bázisidőszaknak tekinthető 2017 májushoz (napi 11,6 milliárd forintos forgalom) is jelentős javulást jelentett. Bár a brókerrangsorban a Concorde-Wood-Erste sorrend változatlan maradt, de azért a stabil második ebben a hónapban megszorongatta a listavezetőt.

BÉT sajtóközlemény a 2018 májusi forgalomról

Szerencsére rég volt ilyen, de 2018 májusában a Budapesti Értéktőzsde teljesítménye valamelyest elmaradt a nemzetközi piacokétól. Hiszen a legtöbb fejlett tőzsde 1-2 százalékos visszaeséssel megúszta, vagy akár kisebb mértékben növekedett is, a BUX viszont most 35357 ponton zárt, ami a 3 8296 pontos hónapkezdethez képest 7,7 százalékos mínuszt jelentett.

Az egész globális tőkepiacon bizonytalanságot keltettek a közel-keleti fegyveres konfliktus hírei. Hol optimizmust, hol borúlátást lehetett tapasztalni a várható, vagy éppen kevésbé várható Donald Trump – Kim Dzsongun csúcstalálkozó hírei kapcsán. A piac végül egyre inkább belefásult a naponta változó előjelű bejelentésekbe. Az euroszkeptikus olasz erők kormányra kerülése viszont valós riadalmat okozott az európai piacokon, nem véletlen, hogy májusban az olasz volt az egyik leggyengébben teljesítő fejlett európai tőzsde. Mindezek azonban általános hangulati elemek voltak, a gyengébb magyar teljesítményt így inkább a forint gyengülése, illetve a török devizapiacról érkező aggasztó hírek indokolhatták.A vészesen gyengülő török lírához és a támadhatóvá vált török kötvénypiachoz ugyan a magyar piacnak nincsen túl sok köze, mert szerencsére a magyar deviza- és kötvénypiac egyáltalán nem sérülékeny, de azért a szokott fejlődő piaci mechanizmus érvényesült. Eszerint, ha egy fejlődő piacnak problémája van, akkor a befektetők minden más hasonló piacot is büntetnek.
Miközben a tőzsdén jegyzett cégek már áprilisban megtartották éves közgyűléseiket, a Budapesti Értéktőzsde esetében a legfontosabb társasági eseményt májusban rendezték. A tulajdonosok növekvő eredménynek, magas tőzsdei forgalomnak, javuló árfolyamoknak örülhettek és megismerhették a tőzsdei stratégia múltbeli eredményeit és jövőbeli terveit.

Ami pedig a májusi számokat illeti, a Budapesti Értéktőzsde részvényszekciójában ebben a hónapban viszonylag széttartottak a teljesítmények. Az első negyedéves gyorsjelentések különbözősége is indokolhatta ezt, de a Richter Gedeon esetében azok az izgalmas hírek is, amelyek évekre meghatározhatják a gyógyszergyár egyik kiemelkedően fontos termékének a jövedelmezőségét.

A vezető papírok közül az OTP 13,7, míg a MOL 14,1 százalékkal esett. Hozzájuk képest a Magyar Telekom 7,8 százalékos lemorzsolódása már jobb eredmény, hát még a Richter Gedeon 1,8 százalékos emelkedése.
 


A közepes, illetve kicsi papírok között is jellemző volt a 10-13 százalékos korrekció, ilyet szenvedett el például az Appeninn, az FHB, a Waberer’s vagy éppen az Altera is. Azért akadtak intenzív drágulások is, így a legkisebbek közül az EHEP is szárnyalt.


Az OTP részvényeire 161,5 milliárd forint értékben született adásvétel, ez nagyon kiemelkedett a mezőnyből, őt követte a MOL (51,4 milliárd forint) és a Richter Gedeon (44,6 milliárd forint), mögöttük pedig az Opus (7,2 milliárd forint) és a Magyar Telekom (7,1 milliárd forint) szinte holtversenyben végzett.
Az összesített forgalomra nem lehetett panasz, hiszen a májusi 282,7 milliárd forint jelentősen túlszárnyalta az előző havi 178,6 milliárd forintos kereskedési értéket, így a 2017. májusi (255,7 milliárd forint) forgalmat is meghaladta.


 
Örömteli adat volt a napi átlagos forgalom emelkedése is, különösen a hónap utolsó kereskedési napja volt kiemelkedő, ekkor egyetlen kereskedési napon 37 milliárdot tett ki a kereskedési érték. A májusi átlagos 13,5 milliárd forintos forgalom nem csak az előző havi 9,4 milliárd forintos értéknél, de a tavaly májusi 11,6 milliárd forintosnál is bőven nagyobb lett.

Az azonnali részvénypiac duplikált forgalma 565,5 milliárd forintot ért el (áprilisban: 357,1 milliárd forint). A befektetési szolgáltatók versenyében valószínűleg a legtöbb fogadás-szervező már sem tétre, sem helyre, sem befutóra nem fizetne, hiszen, mint hosszú hónapok óta mindig, ezúttal is a Concorde Értékpapír (166,5 milliárd forint), a Wood & Company (161,6 milliárd forint) és az Erste (84,1 milliárd forint) kötötte a legtöbb üzletet.

Hozzászólások

A hazai kiskereskedelem volumene - egy ábrán

A kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumenindexe (előző év azonos időszaka=100)
2018. 06. 24. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél az ötös lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2018. 06. 24. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Novák Katalin: Családi szakma a vasutasoké

Igazi családi szakma a vasutasoké, a MÁV Zrt. pedig egy igazán családbarát munkahely - mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár pénteken egy budapesti játszóházban tartott sajtótájékoztatóján.
2018. 06. 23. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Red Bull Air Race hozzájárul a magyar turizmus sikeréhez

A Red Bull Air Race világbajnokság budapesti futama 2004 óta a turizmus és Magyarország turisztikai országmárkája szempontjából is jelentős hasznot hoz az országnak - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pénteken az MTI-vel.
2018. 06. 23. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hazánk a világ tizenötödik legbiztonságosabb állama

A polgárőrség munkája nélkül nem lehetne Magyarország a világ tizenötödik legbiztonságosabb országa - mondta a belügyminiszter a XXIV. Országos Polgárőr Nap és a VII. Országos Polgárőr Lovas Szemle megnyitóünnepségén Baján.
2018. 06. 23. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megkezdődött az idei Múzeumok éjszakája

Megkezdődött szombaton Budapesten az Aquincumi Múzeumban a Múzeumok éjszakája programsorozat, amelyen országszerte kiállításokkal, koncertekkel, interaktív játékokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel, színházi és táncprodukciókkal is várják az intézmények a látogatókat.
2018. 06. 23. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ilyen időjárásra számíthatunk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
2018. 06. 23. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a különbség a legkisebb és a legnagyobb keresetűek fizetése között

Csath Magdolna közgazdász szerint némi kiegyenlítődést tapasztaltak a béreknél: csökkent a különbség a legkisebb és a legnagyobb keresetűek fizetése között.
2018. 06. 23. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Cross FM néven indulhat új rádió Budapesten

A jelenleg használaton kívüli Budapest 98,6 MHz-en indulhat új körzeti közösségi rádió Cross FM néven, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Manna Vision Media Kft. ajánlatát nyilvánította nyertesnek eheti ülésén. Napokon belül véleményezhetők lesznek a 90,9 MHz és a 99,5 MHz fővárosi frekvenciák pályázati felhívásainak tervezetei. A testület túl hangos reklámok miatt bírságot szabott ki két kereskedelmi televízió szolgáltatójára.
2018. 06. 23. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Milliárdos beruházás Hajdúszoboszlón

Saját és európai uniós forrásból csaknem kétmilliárd forint értékű beruházás valósul meg az idén Hajdúszoboszlón - közölte a fürdőváros polgármestere az MTI-vel.
2018. 06. 23. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma van a Múzeumok éjszakája

Ma van a Múzeumok éjszakája, amelyen országszerte 400 intézmény csaknem kétezer programja közül válogathatnak az érdeklődők.
2018. 06. 23. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar-német kapcsolatokról írt egy német hírportál

A Spiegel Online független német hírportál a magyar és a német kormány kapcsolatának alakulásáról közölt írást.
2018. 06. 23. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A karrierváltás sikere programozóként garantált

Nem csillapodik a kereslet a megfelelően képzett junior programozók iránt a Codecool saját tapasztalatai szerint. Az eddig álláshoz juttatott kétszáz Codecool tanuló kezdőfizetésének elemzéséből úgy tűnik, hogy kielégíthetetlen a munkaadói oldal felvevőképessége. Még a tavaly végzettekénél is jobb fizetési feltételekkel helyezkedtek el a legutóbb kifutott végzős diákjai.
2018. 06. 23. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Átadták az ország harmadik Anyák Háza kórtermeit

Átadták az ország harmadik Anyák Háza kórtermeit a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházban pénteken. A gyógyintézmény az Essity Hungary Kft., a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Bethesda Kórház Alapítvány pályázatán nyert el ötmillió forintot a gyermekosztály "mamaszobáinak" felújítására.
2018. 06. 23. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

19 millió forintra bírságolták a Gránit Bankot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 19 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Gránit Bankra, a 2015. december 31-től 2018. május 22-ig tartó időszakban feltárt kisebb hitelkockázat-kezelési, adatszolgáltatási, vállalatirányítási és számviteli problémák miatt, és a jegybank a jogsértések megszüntetésére is kötelezte a pénzintézetet - közölte az MNB pénteken az MTI-vel.
2018. 06. 23. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi a minimálbér hazánkban - egy ábrán

a bruttó minimálbér összege Magyarországon, az adott év január 1-jén érvényes minimálbérek (Ft/hó
2018. 06. 23. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Péntek estére erőre kapott a forint

Csakúgy mint régiós társai, erősödött a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon pénteken.
2018. 06. 22. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több tőzsdei kibocsátót is megbírságolt az MNB

Több tőzsdei kibocsátót is megbírságolt, illetve figyelmeztetett a nem megfelelő kibocsátói jelentések miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2018. 06. 22. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel zártak az európai tőzsdék

Emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek pénteken. A befektetők elégedetten nyugtázták, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagállamai megállapodtak a kitermelés emeléséről Bécsben tartott értekezletükön.
2018. 06. 22. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jól teljesített a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 347,07 pontos, 0,99 százalékos emelkedéssel, 35 396,62 ponton zárt pénteken.
2018. 06. 22. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás