Advertisement

Bajban van a globális vegyipar

Az autóipar átalakulása, a környezetvédelmi szabályok szigorodása, és az amerikai-kínai vámháború jelentik a legnagyobb kockázatot a világ vegyiparára, ez áll az Atradius hitelbiztosító globális szektorelemzésében. Mivel a kulcspiacokon, például Kínában, csökkent az autók iránti kereslet, a német autóiparban és több más ágazatban rövidebb műszakokat kellett bevezetni. Ez a magyar gazdaság autóipari kitettsége miatt a hazai vegyipari beszállítókra is negatívan hat majd. A tanulmány szerint sok műanyaggyártó vállalat hitelkockázati besorolása drámaian romolhat az egyszer használatos műanyag termékek betiltása nyomán.

Bajban van a globális vegyipar

Az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint nem csak a világkereskedelemre hat katasztrofálisan az amerikai-kínai vámháború, hanem a globális vegyipart is visszavetheti. Vanek Balázs országigazgató emlékeztetett arra, hogy Kína a világ legnagyobb vegyipari fogyasztója, míg az Egyesült Államok vegyipari exportja folyamatosan nő. - „A kínai belső kereslet a világ átlaga felett bővül, az idén 4,6 százalékkal, jövőre pedig 5,3 százalékkal, rövidtávon mégis visszaesik a jövedelmezősége. Az amerikai vámok ugyanis megdrágítják a kínai műanyagjátékok vagy kémiai anyagokat is igénylő textiláruk exportját.  Az amerikai vegyipar i export az idén 10 százalékkal nőtt, a Kínába irányuló amerikai kivitel növekedése ugyanakkor visszaesett. A korábbi évek kétszámjegyű bővülése után 2018-ban mindössze 2,7 százalékkal nőtt a vegyipari export.” – mondta Vanek Balázs.
 
Az elemzés szerint az ágazat 1-1,9 százalékkal bővülhet az Európai Unió tagországai többségében, kivéve Németországot, ahol a tavalyi 1,6 százalékos csökkenés után az idén további 1,4 százalékos visszaesés várható. A német vegyipar csökkenését egyebek mellett az autóipari kereslet megváltozása okozza, ez pedig negatívan hathat a magyar gazdaság egészére. A magyar vegyipar tavalyi, Uniós átlag feletti növekedését (7,8 százalék) például az autógyártás tette lehetővé, de az idén már csak ennél kisebb növekedés várható. „A kereslet ciklikussága, a munkaerőhiány, vagy a brexit mind befolyásolja az európai autóipari trendeket, és mivel a magyar autóipar exportorientált, viszont nagy a súlya a magyar gazdaságban, az autóipari visszaesést a teljes magyar gazdaságban megérezzük majd, nem csak a vegyiparban, amely nagy beszállítója az autógyáraknak.” – mondta az országigazgató.

Hozzászólások

Elismerést kapott a BorsodChem Zrt.

A kínai érdekeltségű kazincbarcikai vegyipari társaság, a BorsodChem Zrt. rangos nemzetközi elismerést kapott, a cég a fenntarthatósági munkájáért elnyerte az EcoVadis Arany medálját, így az értékelésbe bevont vegyipari vállalatok legjobb 3 százalékában található - közölte a vállalat az MTI-vel csütörtökön.
2019. 09. 12. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Alacsonyabb profit várható a BASF-nél

Az eddig várt enyhe növekedéssel szemben most már enyhe csökkenést vár a BASF idei adózás és kamatfizetés előtti eredményében (EBIT).
2018. 09. 30. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új elnököt választott a Magyar Vegyipari Szövetség

Zsinkó Tibort választották meg a Magyar Vegyipari Szövetség új elnökének. A Közgyűlés döntésének értelmében a következő négyéves időszakban a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója irányítja a szakmai szövetség munkáját.
2018. 06. 05. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fejlesztette technológiáját a Nógrádi Vegyipari Zrt.

Fejlesztette technológiáját a Nógrádi Vegyipari Zrt., az új berendezéseknek köszönhetően nő a társaság által gyártott termékek mennyisége és minősége is.
2018. 05. 19. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentős fejlesztéseket tervez a Nitrogénművek

A Nitrogénművek Zrt. az előző évek beruházásai után további jelentős fejlesztéseket tervez, a legközelebbi beruházási program három-négy éven belül indulhat, amit a tervek szerint nemzetközi kötvénykibocsátással finanszíroznának - közölte a cég hétfőn az MTI-vel.
2018. 05. 08. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Eladta lengyel leányvállalatát a BorsodChem

A BorsodChem Zrt. idén október 31-én sikeresen lezárta a lengyel Petrochemia Blachownia S.A. 100 százalékos tulajdonrészének értékesítését, így a lengyel társaság kikerült a BorsodChem Csoportból. Az új tulajdonos a cseh Agrofert csoporthoz tartozó Deza a.s.
2017. 11. 06. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Környezetbarát klórüzem épül a BorsodChemben

Környezetbarát klórüzem épül a BorsodChem Zrt.-ben, a beruházás mintegy 100 millió euróba kerül, ehhez a kínai Wanhua Industrial Group Co. Ltd. tulajdonában lévő vegyipari társaságnak 79 millió euró hitelt biztosít a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. - az erről szóló megállapodást pénteken írták alá a cég székhelyén, Kazincbarcikán.
2017. 09. 08. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Történetének legsikeresebb évét zárja a BorsodChem

Történetének legsikeresebb évét zárja a kazincbarcikai székhelyű BorsodChem Zrt. (BC), Északkelet-Magyarország egyik legnagyobb foglalkoztatója; a 2011. óta a kínai Wanhua-csoport tulajdonában lévő vegyipari társaság 2016-ban tovább tudta növelni termelési és értékesítési volumenét - tájékoztatta a társaság hétfőn az MTI-t.
2017. 01. 02. 16:10
Megosztás:
Hozzászólások:

Globális vegyipari csúcstalálkozó lesz Budapesten

Az Európai Petrolkémiai Szövetség (EPCA) október 1. és 4. között Budapesten tartja a globális vegyipari üzleti közösség éves találkozóját, amely egyben az 50. jubileumi esemény - közölte a szervezet az MTI-vel.
2016. 09. 30. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyipari csúcstalálkozót tartanak Budapesten

Üzleti együttműködés, ügyfélközpontúság, sokszínűség és befogadás, ellátási lánc, logisztika, tehetséggondozás és innováció – néhány téma azok közül, amelyeket az Európai Petrolkémiai Szövetség (EPCA) 50. jubileumi Éves Találkozójának résztvevői megvitatnak Budapesten október 1. és 4. között. Az eseményen világszerte ismert előadók, köztük Herman Van Rompuy, az Európai Tanács volt elnöke, illetve a vegyipari szakma meghatározó irányítói nyújtanak majd betekintést az EPCA tagvállalatainak jelenébe és jövőjébe.
2016. 09. 13. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Stratégiai partnerség a magyar kormány és a Henkel között

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött Magyarország Kormánya és a Henkel. A megállapodást a kormány részéről Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár, a Henkel Magyarország Kft. részéről pedig Dr. Fábián Ágnes ügyvezető igazgató írták alá. Az aláírási ceremóniára a Henkel környei gyárában került sor, ahol egy új ömledékragasztó gyártósort is átadtak.
2016. 05. 24. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszba süllyedt a magyar ipar

Márciusban 4,6 százalékkal csökkent a magyar ipar teljesítménye. Mivel előzetes adatokról van szó, ezért nehéz pontosan megmondani, mi okozta a visszaesést, de valószínűleg a feldolgozóipar, azon belül is a járműgyártás és az exportra történő termelés növekedésének lassulása is szerepet játszhatott a gyenge márciusi eredményben.
2016. 05. 06. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gumihulladék-feldolgozó üzem épül Kaposváron

Gumihulladék-feldolgozó üzemet épít a Homatech Recycling Zrt. 16 milliárd forintból Kaposváron 2018-ra - jelentette be Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester a somogyi megyeszékhelyen pénteken.
2016. 04. 01. 12:40
Megosztás:
Hozzászólások:

A gyógyszergyártók fizették a támogatások egyötödét tavaly

A gyógyszergyártók fizették a gyógyszertámogatások egyötödét tavaly Magyarországon, azonban a támogatásban elérhető új gyógyszerek, terápiák száma messze elmarad a lakosság egészségi állapota alapján kívánatostól - hívta fel a figyelmet az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete csütörtöki közleményében.
2016. 03. 24. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Januárban 0,2 százalékkal csökkent az ipari termelés

Az ipari termelés volumene januárban 0,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, de a munkanaphatással korrigált adat 2,2 százalékos növekedést mutat. Az év első hónapjában a szezonálisan és munkanaptényezővel korrigált adat a magas decemberi bázisnál csupán 0,1 százalékkal kisebb kibocsátást jelez - erősítette meg második becslése alapján a korábbi előzetes adatokat pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2016. 03. 11. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge lett a BASF negyedéves eredménye

Gyenge harmadik negyedéves számokat publikált a BASFF. A társaság árbevétele 4,8%-kal 17,4 milliárd euróra esett az elemzők által várt 18,3 milliárd euró helyett. A befektetők nem fogadták kedvezően a számokat, a vállalat árfolyama 4,4 százalékos mínuszban tartózkodik.
2015. 10. 27. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jó lett a BASF eredménye

A BASF ma reggel publikálta negyedik negyedéves gyorsjelentését, amely az alapanyagárak csökkenésének köszönhetően a főbb sorokon meghaladta az elemzők várakozásait.
2015. 02. 27. 10:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén is növekedhet a hazai vegyipari ágazat

A tavalyi év után idén is bizakodásra okot adó teljesítmény tapasztalható a hazai vegyiparban, ugyanis az év első felében a vegyi anyagok és termékek gyártásának bővülése elérte a 6,2 százalékot. Az iparág számára azonban a gazdasági teljesítményen kívül egyre hangsúlyosabb kérdés a biztonsági és környezetvédelmi szabályok betartása. Ezt elősegítendő, a Magyar Vegyipari Szövetség idén elindította a Felelős Gondoskodás tanúsítási programját.
2014. 10. 08. 12:02
Megosztás:
Hozzászólások:

Citromsavgyár épül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében létesíti európai citromsav-gyárát a kínai RZBC vállalatcsoport, ezáltal a világ citromsav-termelésének mintegy 5%-a a borsodi üzemből származik majd. A több mint 30 milliárd forintos beruházás 165 embernek teremt munkahelyet, amelyhez a Kormány 1 milliárd forintos támogatást nyújt.
2014. 09. 02. 15:12
Megosztás:
Hozzászólások:

Remekül teljesít a TVK

Sok éve nem látott nagyságú üzemi profitot termelt a TVK a második negyedévben, és ugyan az árbevétel nem nőtt érzékelhetően, fennmaradtak a kedvező trendek a cég környezetében. A KBC Equitas szerint a vállalat jó eredménye a vegyipari ciklus felívelésével együtt még további felértékelődési potenciált is jelenthet a TVK számára.
2014. 08. 01. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások: