Bajban van a globális vegyipar

Az autóipar átalakulása, a környezetvédelmi szabályok szigorodása, és az amerikai-kínai vámháború jelentik a legnagyobb kockázatot a világ vegyiparára, ez áll az Atradius hitelbiztosító globális szektorelemzésében. Mivel a kulcspiacokon, például Kínában, csökkent az autók iránti kereslet, a német autóiparban és több más ágazatban rövidebb műszakokat kellett bevezetni. Ez a magyar gazdaság autóipari kitettsége miatt a hazai vegyipari beszállítókra is negatívan hat majd. A tanulmány szerint sok műanyaggyártó vállalat hitelkockázati besorolása drámaian romolhat az egyszer használatos műanyag termékek betiltása nyomán.

Bajban van a globális vegyipar

Az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint nem csak a világkereskedelemre hat katasztrofálisan az amerikai-kínai vámháború, hanem a globális vegyipart is visszavetheti. Vanek Balázs országigazgató emlékeztetett arra, hogy Kína a világ legnagyobb vegyipari fogyasztója, míg az Egyesült Államok vegyipari exportja folyamatosan nő. - „A kínai belső kereslet a világ átlaga felett bővül, az idén 4,6 százalékkal, jövőre pedig 5,3 százalékkal, rövidtávon mégis visszaesik a jövedelmezősége. Az amerikai vámok ugyanis megdrágítják a kínai műanyagjátékok vagy kémiai anyagokat is igénylő textiláruk exportját.  Az amerikai vegyipar i export az idén 10 százalékkal nőtt, a Kínába irányuló amerikai kivitel növekedése ugyanakkor visszaesett. A korábbi évek kétszámjegyű bővülése után 2018-ban mindössze 2,7 százalékkal nőtt a vegyipari export.” – mondta Vanek Balázs.
 
Az elemzés szerint az ágazat 1-1,9 százalékkal bővülhet az Európai Unió tagországai többségében, kivéve Németországot, ahol a tavalyi 1,6 százalékos csökkenés után az idén további 1,4 százalékos visszaesés várható. A német vegyipar csökkenését egyebek mellett az autóipari kereslet megváltozása okozza, ez pedig negatívan hathat a magyar gazdaság egészére. A magyar vegyipar tavalyi, Uniós átlag feletti növekedését (7,8 százalék) például az autógyártás tette lehetővé, de az idén már csak ennél kisebb növekedés várható. „A kereslet ciklikussága, a munkaerőhiány, vagy a brexit mind befolyásolja az európai autóipari trendeket, és mivel a magyar autóipar exportorientált, viszont nagy a súlya a magyar gazdaságban, az autóipari visszaesést a teljes magyar gazdaságban megérezzük majd, nem csak a vegyiparban, amely nagy beszállítója az autógyáraknak.” – mondta az országigazgató.

Az AstraZeneca már több, mint 500 millió adag oltóanyagot szállított le világszerte

Az AstraZeneca már több, mint 500 millió adag oltóanyagot szállított le világszerte, melyből közel 300 millió adag került alacsony- vagy közepes jövedelmű országokba, 81 millió dózis pedig a COVAX programon keresztül hátrányos helyzetű, fejlődő országokba, mely a teljes COVAX mennyiség 96%-át jelenti. A világon nagyon nagy szórást mutat a beoltottak aránya, és sajnos minél több időt adunk a vírusnak, annál több új variánsra számíthatunk, a járvány pedig újra életre kelhet. Ezért is fontos az összefogás, hogy a világ szegényebb területeire is eljusson az oltóanyag, hiszen hiába védett az USA vagy az EU a jelen fenyegetéssel szemben, nem tudjuk mi rejtőzik az afrikai dzsungel mélyén – hívta fel a figyelmet el Dr. Irás Béla, az AstraZeneca vezető munkatársa az IVSZ SMART 2021 konferenciáján.
2021. 06. 12. 06:00
Megosztás:

Az agrárium hozzájárulása a fenntartható vegyipar létrehozására

Az oldószereket számtalan területen alkalmazzák, többek között a gyógyszeriparban, élelmiszeriparban és mezőgazdaságban. Ezek az anyagok legtöbb esetben fosszilis alapúak, ami nagy környezeti terhelést jelent a bolygónknak. Ráadásul világszerte egyre elterjedtebbek, ugyanis csak szerves fajtájából éves szinten több millió tonnát használunk fel. Erre a problémára keresett megoldást Batha Bálint, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat díjazottja, aki egy környezetbarát alternatíva, az eukaliptol alkalmazásával tenné fenntarthatóbbá a vegyipart.
2020. 12. 11. 05:30
Megosztás:

Nőtt a német vegyipar forgalma

A harmadik negyedévben elért növekedés ellenére is az éves forgalom csökkenésére számít a német vegyipar az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a VCI - derül ki a szerdán kiadott közleményéből.
2020. 11. 11. 12:30
Megosztás:

20 millió eurót fektetett a Dachser legújabb veszélyes anyagraktárába

Új veszélyes anyagraktárt nyitott a Dachser a németországi Karlsruhe közelében. A speciális berendezésekkel felszerelt létesítményben 43.000 paletta áll rendelkezésre a vegyipari termékek, veszélyes anyagok – úgymint festékek, bevonatok és ragasztóanyagok – biztonságos tárolására.
2020. 08. 26. 13:00
Megosztás:

Bővíti termelési kapacitását és telephelyét a szegedi Florin Zrt.

Uniós és hazai támogatással, több mint 716 millió forintos beruházással bővíti termelési kapacitását és szegedi telephelyét a vegyipari termékeket előállító Florin Zrt. - tájékoztatta a cég az MTI-t.
2020. 08. 08. 10:30
Megosztás:

Odacsapott a koronavírus a Bayer-nek is

Közzétette második negyedéves gyorsjelentését a Bayer. A vállalatnak jelentős összegeket kellett speciális tételekre, peres ügyekre kifizetnie, amivel együtt 9,55 milliárd eurós második negyedéves veszteséget könyvelt el.
2020. 08. 04. 15:00
Megosztás:

Digitalizáció a veszélyes áruk szállításában

A szállítmányozás igen kényes és különleges területe a veszélyes áruk kezelése és szállítása. A Dachser közel 4 millió vegyipari terméket szállít az európai belföldi szállítási hálózatában. Ennek megfelelően a vállalat egyes raktárait kifejezetten a veszélyes anyagok tárolására tervezték. Ilyen például a magyarországi pilisvörösvári telephely is, amely teljes mértékben megfelel az SQAS (Biztonság- és Minőség-Értékelő Rendszer) elvárásainak.
2020. 02. 17. 16:00
Megosztás:

Mosószereket vizsgált az ITM - Íme az eredmény!

Megfelelt az előírásoknak mind a 19 mosószer, amely átesett az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vegyipari laborjának fogyasztóvédelmi vizsgálatán.
2020. 02. 04. 12:30
Megosztás:

Elismerést kapott a BorsodChem Zrt.

A kínai érdekeltségű kazincbarcikai vegyipari társaság, a BorsodChem Zrt. rangos nemzetközi elismerést kapott, a cég a fenntarthatósági munkájáért elnyerte az EcoVadis Arany medálját, így az értékelésbe bevont vegyipari vállalatok legjobb 3 százalékában található - közölte a vállalat az MTI-vel csütörtökön.
2019. 09. 12. 17:00
Megosztás:

Alacsonyabb profit várható a BASF-nél

Az eddig várt enyhe növekedéssel szemben most már enyhe csökkenést vár a BASF idei adózás és kamatfizetés előtti eredményében (EBIT).
2018. 09. 30. 10:30
Megosztás:

Új elnököt választott a Magyar Vegyipari Szövetség

Zsinkó Tibort választották meg a Magyar Vegyipari Szövetség új elnökének. A Közgyűlés döntésének értelmében a következő négyéves időszakban a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója irányítja a szakmai szövetség munkáját.
2018. 06. 05. 05:00
Megosztás:

Fejlesztette technológiáját a Nógrádi Vegyipari Zrt.

Fejlesztette technológiáját a Nógrádi Vegyipari Zrt., az új berendezéseknek köszönhetően nő a társaság által gyártott termékek mennyisége és minősége is.
2018. 05. 19. 13:00
Megosztás:

Jelentős fejlesztéseket tervez a Nitrogénművek

A Nitrogénművek Zrt. az előző évek beruházásai után további jelentős fejlesztéseket tervez, a legközelebbi beruházási program három-négy éven belül indulhat, amit a tervek szerint nemzetközi kötvénykibocsátással finanszíroznának - közölte a cég hétfőn az MTI-vel.
2018. 05. 08. 05:30
Megosztás:

Eladta lengyel leányvállalatát a BorsodChem

A BorsodChem Zrt. idén október 31-én sikeresen lezárta a lengyel Petrochemia Blachownia S.A. 100 százalékos tulajdonrészének értékesítését, így a lengyel társaság kikerült a BorsodChem Csoportból. Az új tulajdonos a cseh Agrofert csoporthoz tartozó Deza a.s.
2017. 11. 06. 18:00
Megosztás:

Környezetbarát klórüzem épül a BorsodChemben

Környezetbarát klórüzem épül a BorsodChem Zrt.-ben, a beruházás mintegy 100 millió euróba kerül, ehhez a kínai Wanhua Industrial Group Co. Ltd. tulajdonában lévő vegyipari társaságnak 79 millió euró hitelt biztosít a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. - az erről szóló megállapodást pénteken írták alá a cég székhelyén, Kazincbarcikán.
2017. 09. 08. 19:00
Megosztás:

Történetének legsikeresebb évét zárja a BorsodChem

Történetének legsikeresebb évét zárja a kazincbarcikai székhelyű BorsodChem Zrt. (BC), Északkelet-Magyarország egyik legnagyobb foglalkoztatója; a 2011. óta a kínai Wanhua-csoport tulajdonában lévő vegyipari társaság 2016-ban tovább tudta növelni termelési és értékesítési volumenét - tájékoztatta a társaság hétfőn az MTI-t.
2017. 01. 02. 16:10
Megosztás:

Globális vegyipari csúcstalálkozó lesz Budapesten

Az Európai Petrolkémiai Szövetség (EPCA) október 1. és 4. között Budapesten tartja a globális vegyipari üzleti közösség éves találkozóját, amely egyben az 50. jubileumi esemény - közölte a szervezet az MTI-vel.
2016. 09. 30. 06:00
Megosztás:

Vegyipari csúcstalálkozót tartanak Budapesten

Üzleti együttműködés, ügyfélközpontúság, sokszínűség és befogadás, ellátási lánc, logisztika, tehetséggondozás és innováció – néhány téma azok közül, amelyeket az Európai Petrolkémiai Szövetség (EPCA) 50. jubileumi Éves Találkozójának résztvevői megvitatnak Budapesten október 1. és 4. között. Az eseményen világszerte ismert előadók, köztük Herman Van Rompuy, az Európai Tanács volt elnöke, illetve a vegyipari szakma meghatározó irányítói nyújtanak majd betekintést az EPCA tagvállalatainak jelenébe és jövőjébe.
2016. 09. 13. 23:00
Megosztás:

Stratégiai partnerség a magyar kormány és a Henkel között

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött Magyarország Kormánya és a Henkel. A megállapodást a kormány részéről Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár, a Henkel Magyarország Kft. részéről pedig Dr. Fábián Ágnes ügyvezető igazgató írták alá. Az aláírási ceremóniára a Henkel környei gyárában került sor, ahol egy új ömledékragasztó gyártósort is átadtak.
2016. 05. 24. 21:00
Megosztás:

Mínuszba süllyedt a magyar ipar

Márciusban 4,6 százalékkal csökkent a magyar ipar teljesítménye. Mivel előzetes adatokról van szó, ezért nehéz pontosan megmondani, mi okozta a visszaesést, de valószínűleg a feldolgozóipar, azon belül is a járműgyártás és az exportra történő termelés növekedésének lassulása is szerepet játszhatott a gyenge márciusi eredményben.
2016. 05. 06. 17:30
Megosztás: