Befektetési muníció

Hullámzó teljesítményű pénz- és tőkepiaci folyamatokra számít 2016-ban az Equilor Befektetési Zrt., miután a befektetők globális szinten növekvő kockázatokkal szembesülhetnek. A kínai gazdaság lassulása és az alacsony olajár tartósan fennmaradhat, míg az amerikai elnökválasztás rövid távon okozhat bizonytalanságot. Magyarországon ennek ellenére az év első felében pozitív lehet a hangulat, amit a felminősítési várakozások és a kedvező gazdasági folyamatok támogatnak, de hosszabb távon itthon is gyengülésre lehet berendezkedni. A forint enyhén gyengülő pályán mozoghat, év végére az euróval szemben a 320-as szint közelébe süllyedhet. A magyar részvénypiacon elsősorban a Richter és a MOL lehet a befektetők kedvence.

Befektetési muníció

2016 a kockázatkezelés éve lehet a pénzügyi piacokon az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint, miután a világgazdaság számos területén egyre növekvő kockázatokkal kell szembenézni. Ennek alapján a független befektetési szolgáltató hullámzó kereskedésre számít az idei évben mind a részvény-, mind a devizapiacokon. Az év során az egyik legfőbb kockázatot a tartósan alacsony szinten mozgó olaj árfolyama jelentheti, ami elsősorban az olajexportőr országok számára okoz komoly kihívásokat.

 

Két fő tényező miatt maradhat tartósan alacsony az árfolyam: egyrészt technológiai okok (olcsóbban kitermelhető amerikai palaolaj megjelenése a piacon), másrészt a kínai gazdasági növekedés lassulása játszanak közre a folyamatokban, így 2017 végére sem valószínű, hogy 45 dollár fölé szökne az árfolyam. Mindez hosszú távon a komolyan eladósodott olajipari cégek közül többnek a csődjét is magával hozhatja, melynek negatív hatásai a bankszektorban is jelentkezhetnek.

 

A kínai piacokon a gazdasággal kapcsolatos aggodalmak miatt jelentős tőkekiáramlás tapasztalható. A folyamatok hosszabb távon rendezhetik át a kínai kormányzat gazdaságpolitikáját, ami leginkább a fejlődő, délkelet-ázsiai gazdaságokat érintheti negatívan. Az amerikai gazdaság idén visszafogott tempóban növekedhet, miközben a kínai lassulástól való félelem miatt az amerikai jegybank részéről óvatos monetáris politika várható.

 

A gazdaság kilátásait befolyásolja a novemberi elnökválasztás is, amelynek eredménye globálisan is éreztetheti hatását, hiszen az átalakíthatja a külkereskedelmi-külpolitikai kapcsolatokat és átrajzolhatja a globális pénzpiaci térképet is.

 

Az euróövezet gazdasága a korábbiakhoz képest mérsékelt ütemű, de növekvő tendenciát mutatott 2015-ben, miközben megosztott teljesítmény jellemzi a tagállamokat. Az Európai Központi Bank (EKB) ambiciózus célkitűzésekkel indult gazdaságélénkítő programja egyelőre csak mérsékelt hatást váltott ki, de a gyengülő euró támogatta a növekedést. Az alacsony kőolajár nem csak az inflációt tartja alacsonyan az euróövezetben, de a fogyasztást és a beruházást is erősíti, emellett a munkaerő-piaci helyzet javulása is támogatja a fogyasztást.

 

Az euró-dollár árfolyamát elsősorban az amerikai és az európai jegybankok egymástól széttartó monetáris politikája mozgatja: az év során az árfolyam továbbra is gyorsan változtathat irányt, de összességében a dollár erősödhet, és az év első felében elérheti a paritást, azaz a két deviza értéke megegyező lehet. Az Equilor szerint a magyar gazdaság növekedésének fő motorja tavaly az ipar, a kereskedelem, a szálláshely-szolgáltatás, valamint vendéglátás teljesítményének javulása volt.

 

Az év első három negyedévét tekintve a GDP növekedési üteme 2,8 százalékra lassult az első félévben mért 3,1 százalékról, míg az év egészét tekintve 2,9 százalék lehetett. Miután az uniós finanszírozású szállítási beruházásoknál bekövetkezett a vártnak megfelelő visszaesés, egyelőre nem várható előretörés a feldolgozóipari vagy más ipari beruházásokban. Ez pedig kulcskérdés lehet 2016-ban, mivel a fogyasztás dinamikája hosszabb távon már nem tudja ellensúlyozni az uniós finanszírozás csökkenését.

 

Az MNB várakozásai szerint 2016 második felétől élénkülhet a hitelezési aktivitás, amit kiegészíthet a lakáspiac felívelése, de ezen pozitív folyamatokat részben ellensúlyozhatják a külső, deflációs környezetből származó negatív hatások. 2016-ban az Equilor 2,2 százalékos GDP növekedési ütemmel számol, és egyelőre hosszabb távon sem lát olyan húzóerőt, amely gyors reálkonvergenciát eredményezhetne. Az inflációt hazánkban is elsősorban az olaj tartósan alacsony árfolyama befolyásolja, melynek hatására az 0,6 százalék lehet éves szinten. Az államháztartás hiánya tavaly alacsonyabb, 1,9 százalékos lehetett az előzetesen tervezett 2,4 százalékkal szemben, ami idén 2 százalékra emelkedhet.

 

A folyó fizetési mérleg többlete továbbra is erős, ami támaszt nyújt a forintnak. Idén akár két hitelminősítőnél is befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet Magyarország.

 

Ez a nemzetközi alapkezelők esetében vételi érdeklődést válthat ki a magyar részvények esetében, és rövid távon erősítheti a forint árfolyamát is. Hosszabb távon azonban a tavaly is tapasztalt forintgyengülést több más folyamat támogatja. A kormányzat a jelek szerint arra rendezkedett be, hogy tartósan alacsony marad az alapkamat, és az államadósságot a lakossági megtakarításokból és a banki kötvényvásárlásokból finanszírozza.

 

Ennek megfelelően az elmúlt hónapok 306-317 forintos sávja után az év elején a felminősítési várakozások miatt a sáv erősebbik feléhez közelíthet az euró árfolyama, míg az év végéig folyamatos gyengülés mellett 320 forintig süllyedhet az árfolyam. Az MNB a tavalyi kamatvágási sorozat után tartósan, 2017 végéig a jelenlegi szinten kívánja tartani az alapkamatot.

 

Az Equilor várakozása szerint a lengyel alapkamat a következő hónapokban fél százalékkal csökkenhet. Amennyiben ez és az EKB újabb monetáris lazítása megtörténik márciusban, az az MNB-t nem újabb kamatvágásra, hanem további nem-konvencionális intézkedések bevezetésére ösztönözheti, így az év végén is 1,35 százalékon állhat az irányadó magyar kamatláb. A részvénypiacokon az európai részvények jobban teljesíthetnek amerikai társaiknál, tekintettel az EKB monetáris programjának alakulására.

 

Az elmúlt évben a BUX a negyedik legjobban teljesítő részvényindex volt a világon, és a kedvezőtlen nemzetközi hangulat, valamint a geopolitikai feszültségek ellenére a magyar részvények továbbra is jól szerepelnek,.ami a magyar piacra irányítja a figyelmet. Egy jelentős globális korrekció azonban a magyar piacot sem hagyná érintetlenül, de az Equilor az első negyedév vonatkozásában optimista, mivel 2016-ban jelentős lehet az átáramlás a lengyel részvényekből a magyar piacra.

 

A magyar részvények közül az idei két kedvenc a Richter és a MOL. A magyar gyógyszercég esetében 6100 forintos, míg az olajrészvény esetében az Equilor 15865 forintos év végi célárral számol, így felhalmozásra, illetve vételre ajánlja a részvényeket.

 

Az Equilor Befektetési Zrt. makrogazdasági előrejelzései

 

Hozzászólások

Ma csak a Mol tudott kis mértékben emelkedni

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 140,90 pontos, 0,36 százalékos csökkenéssel, 39 543,26 ponton zárt szerdán.
2018. 01. 17. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedik a Bank of America árfolyama

A vártnál kisebb mértékben emelkedett a Bank of America (BofA) bevétele és profitja a tavalyi negyedik negyedévben, árfolyama ennek ellenére enyhe pluszban áll a New York-i tőzsde nyitása előtti elektronikus kereskedésben.
2018. 01. 17. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarországon is visszahívják a Lactalis babatejporait

Magyarországon is visszahívják a francia Lactalis cégcsoport craoni gyárában készült babatejporokat - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.
2018. 01. 17. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A januári számlákban már megjelenik az internet áfájának csökkentése

Januártól 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött az internet-szolgáltatás áfája, a csökkentés az internetszolgáltatók januári számláiban jelenik meg, az áfa módosításával arányosan az előfizetési díjak is csökkentek - közölték a szolgáltatók az MTI érdeklődésére.
2018. 01. 17. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Időseket kirabló álrendőrök ellen emeltek vádat

Időseket kirabló álrendőrök ellen emelt vádat az ügyészség Budapesten.
2018. 01. 17. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elkészült az április 8-ai országgyűlési választás hirdetménye

Elkészült az április 8-ai országgyűlési választás hirdetménye, elkezdték kiszállításukat a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket - válaszolta az MTI érdeklődésére a Nemzeti Választási Iroda (NVI).
2018. 01. 17. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén számos programmal várják a családokat országszerte

A családok évében országszerte számos program várja a családokat, érdeklődőket - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.
2018. 01. 17. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel kezdhetik a napot a főbb európai tőzsdék

Csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok szerdán, a New York-i, valamint az ázsiai és csendes-óceáni térség vezető tőzsdéit követve.
2018. 01. 17. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon szerda reggel.
2018. 01. 17. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A nők foglalkoztatását segítő program indul Tatán

A tatai önkormányzat és a Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete hároméves rendezvénysorozatot indít, amellyel a térségben élő nők foglalkoztatását szeretnék elősegíteni - ismertette keddi sajtótájékoztatóján a projekt menedzsere.
2018. 01. 17. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

4 százalékkal bővült a magyar játékpiac

Mintegy 4 százalékkal bővült a hagyományos játékok piaca tavaly Magyarországon és átlépte a 45 milliárd forintot a Regio Játékkereskedelmi Kft. előzetes becslése szerint.
2018. 01. 17. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Masszív profit a UnitedHealth-nél

Erős számokat közölt a negyedik negyedévre a UnitedHealth, ami még a legoptimistább elemzői várakozásokat is felülmúlta.
2018. 01. 17. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kedvező hírekre emelkedik a United Technologies

A vételi ötletünk megfogalmazását követő napon új történelmi csúcsra emelkedett a United Technolgies árfolyama, és azóta gyakorlatilag töretlenül emelkedik tovább, immáron 10%-os emelkedést felmutatva egy hónap leforgása alatt. Az emelkedés begyorsulása azonban óvatosságra int, így jelen ponton célszerűnek tartjuk a profit egy részének bebiztosítását.
2018. 01. 17. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Citigroup - Első ránézésre: sokkoló

Első ránézésre sokkolhatná a befektetőket a Citigroupnegyedik negyedévre publikált eredménye, ami egyszeri tételekkel együtt 18,3 milliárd dolláros veszteséget mutatott.
2018. 01. 17. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Van bőven férőhely az éjjeli menedékhelyeken

Ma Magyarországon senkinek nem kell az éjszakát közterületen töltenie, van bőven férőhely a hajléktalanellátó helyeken. A hajléktalan emberek számára fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága januárban eddig országosan 77 százalék volt - közölte az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) kedden az MTI-vel
2018. 01. 17. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyien házasodnak Magyarországon - ábrán mutatjuk

A házasságkötések száma, ezer
2018. 01. 17. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szupergyors internet lesz Zalaegerszeg térségében

Zalaegerszeg térségében 33 települést kiszolgáló, szupergyors internetezést lehetővé tevő hálózatot épít a Magyar Telekom és a Tarr Kft. konzorciuma, a beruházásra több mint 1,1 milliárd forint támogatást nyertek.
2018. 01. 17. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

2 milliárdból fejlesztik az újbudai egyházi gimnáziumokat

Több mint 2 milliárd forintból fejlesztik, bővítik a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium és a Szent Margit Gimnázium tornatermeit, sportcsarnokait - jelentette be Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.
2018. 01. 17. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordot döntött az utasforgalom a debreceni repülőtéren

A debreceni repülőtér utasforgalma 2017-ben meghaladta a tervezett 300 ezret - közölte a légikikötő járatfejlesztési igazgatója kedden az MTI-vel.
2018. 01. 16. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Sikeresen zárta a múlt évet a NAK

Sikeresen zárta a múlt évet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), számos, a gazdálkodást könnyítő intézkedés született a NAK kezdeményezésére - hangsúlyozta a testület elnöke kedden Budapesten évindító sajtótájékoztatóján.
2018. 01. 16. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás