Befektetési tipp: Itt az idő olajat venni!

Nagyot fordult a kőolaj árfolyama pár nappal ezelőtt. Hamarosan a csökkenő trendcsatornából is kitörhet a kurzus és célba veheti a júniusi csúcsát. (forrás: ERSTE Befektetési Zrt.)

Napokkal ezelőtt rally kezdődött a kőolajban. Az árfolyam 39,2 dollárról fordult pozitív irányba, és az emelkedést két hónapig tartó mélyrepülés előzte meg. Június első felében még 51,5 dollár felett járt az árfolyam, a múlt héten pedig már a 200 napos mozgóátlag alá esett és április óta nem látott minimumra süllyedt a kurzus.

 

Itt megérkezett a fordulat és a múlt hét eleje óta látványosan emelkedik az árfolyam. Az MACD indikátor is a napokban adott vételi jelzést. Tegnap a csökkenő trendcsatorna felső élét és a 20 napos mozgóátlagot tesztelte az árfolyam, az akadály áttörésével pedig a 44,5 dolláros ellenállás a következő célpont ahol a 20 napos mozgóátlag is húzódik. Ez nem nevezhető komolyabb ellenállásnak, erős szint az 50-51,5 dolláros zónában húzódik, ezért célárfolyamnak is 50 dollár környékét jelöljük meg. Stop-loss megbízást a 200 napos mozgóátlag alá tehetjük 40,5 dollárhoz.

 

Komoly short állomány épült az olajban

 

 

A határidős eladási kontraktusok száma az utóbbi hetekben meredeken emelkedett, és elérte a 0,295 millió darabot. A lenti grafikonon látható, hogy jelenleg már elég magas ez az állomány és a hirtelen short zárások pedig felfelé hajthatják az árakat, hasonlóan magasan csak idén januárban volt az elmúlt években, és akkor az olaj árfolyama lokális mélyponton volt.

 

olaj árfolyama

 

Informális ülést tarthat az OPEC

 

A tegnapi nap fő hajtóereje az a szóbeszéd volt, miszerint hamarosan informális OPEC ülés lehet, ahol ismét a kínálat csökkentése lehet a téma. A találkozóra szeptember végén kerülhet sor, egyébként nem ez az első alkalom, hogy a szervezet azt ígéri, hogy a piac stabilizálásáról folytat tárgyalásokat. A legutóbbi dohai egyeztetésen nem sikerült a kitermelési szintek befagyasztásáról megállapodni.

 

Mohammed Saleh Abdulla Al Sada az OPEC elnöke arról is beszélt, hogy a következő negyedévekben tovább emelkedhet az olaj iránti kereslet. A nyár elején a bővülő olajkínálat (túlkínálat a finomított termékekből), romló finomítói marzsok és a Brexit is hozzájárult az eséshez.

 

A kínálati oldal

 

A kínálati oldal szempontjából érdemes Nigériát és Líbiát megemlíteni. Az előbbi országban számos fegyveres támadás volt olajipari létesítmények ellen, így a termelés is látványosan visszaesett. A felkelőkkel jelenleg tárgyal a kormány, de így is kicsi a valószínűsége hogy rövidtávon rendeződjön a termeléskiesés.

 

Líbia kapcsán sem várható komolyabb felfutás a közeljövőben. Korábban 1,6 millió hordónyi kitermelési kapacitása volt az országnak naponta, a Citi szerint pedig a jelenlegi helyzet alapján napi 320 ezres kitermelés a reális kapacitás, de a politikai helyzet miatt ez is kétséges.

 

Az Egyesült Államok olajkitermelése több mint egy éve stabil csökkenést mutat. A 9,6 millió hordós csúcsról 8,6 millió hordóra esett vissza a napi olajkitermelés. A Baker Hughes jelentése alapján a fúrófejek száma nőtt az elmúlt hetekben, viszont a tengerentúli kitermelés alakulásában ez csak hónapokkal később fog lecsapódni.

 

tengerentúli olaj kitermelése

 

 

Határidős lejáratok

 

Az elmúlt hónapokban a kőolaj spot illetve a határidős árfolyamának különbsége ismét egyre nagyobb lett, vagyis az olaj határidős görbéje egyre meredekebbé vált. Például a 2017 augusztusi lejárat és a spot árfolyam között jelenleg 5,3 dollár a különbség. Ezt a jelenséget contangónak nevezzük és egyfelől az árak emelkedésére utal, másrészt hosszabbtávon ez veszteséget jelent a befektetőknek. Az alábbi ábra felső részében a spot árfolyam és a jövő augusztusi lejárat különbsége látható. Az olaj év eleji mélypontjánál volt a legnagyobb a spread, és a júniusi mélypont alkalmával 2 dollárra szűkült 12 dollárról, és jelenleg az árfolyam emelkedésével ismét egyre nagyobb a spread.

 

kőolaj spot áfolyam

  

Szezonalitás


Az olaj piacán tapasztalható szezonalitást mutatja az alábbi ábra, ami alapján elmondható, hogy átlagban (15 alkalomból 10-szer) január elejéhez képest decemberben feljebb zárt az olaj árfolyama, és az emelkedés csúcspontja nyár közepére esik. Ez alapján pedig még a következő egy-két hónapban is folytatódhat a kőolaj emelkedése.

 

olaj

Hozzászólások

A befektetők láthatóan bíznak a magyar gazdaságban

A befektetők láthatóan bíznak a magyar gazdaságban - mondta Csath Magdolna közgazdász szombat reggel az M1 aktuális csatornán.
2017. 10. 21. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az adóreformról vitáznak az Egyesült Államokban - devizapiaci elemzői vélemény

-Az átlagos havi bér augusztusban 13,2%-kal, azaz 292 400 forintra nőtt az előző évhez képest. -Augusztusban 36,8%-kal nőtt az építőipari termelés volumene az előző évvel összehasonlítva.
2017. 10. 21. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint péntek estére

Enyhén gyengült a forint péntek estére a vezető devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2017. 10. 20. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT - A nap nyertese az OTP

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 34,41 pontos, 0,09 százalékos emelkedéssel, 39 132,62 ponton zárt pénteken, ami új történelmi csúcs.
2017. 10. 20. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jó irányba mozdultak a befektetők

Miközben szeptemberben újra hatezer milliárd forint fölé emelkedett a befektetési alapokban elhelyezett vagyon, jelentősen megváltozott a megtakarítók által kedvelt befektetési alap kategóriák sorrendje. A favorit egyértelműen a vegyes alapok, miközben a pénzpiaci és kötvényalapok vagyona egyre zsugorodik – tájékoztatott a K&H.
2017. 10. 20. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Két napig nem lehet kereskedni a CIG Pannónia részvényeivel

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) két napra felfüggeszti a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. részvényeinek tőzsdei kereskedését a társaság részvénystruktúrájának átalakítása miatt.
2017. 10. 20. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Oroszország elleni szankciók nem ijesztik el a befektetőket

A befektetők jó ideje a kockázatosabb eszközökben, a kockázatosabb országokban keresik a számukra megfelelő hozamokat. A 2014-ben Oroszország ellen bevezetett szankciók után az orosz kötvénypiac már nem tudott annyi dollárban denominált kötvényt kibocsátani, mint korábban, de a nemzetközi befektetők egy részét ez sem tántorította el az orosz piactól. Sikeres vállalati kötvénykibocsátások voltak többek között a telekommunikáció, az alapvető fogyasztási javak és az ingatlanfejlesztés területén. Az Orosz Vasutak 15 milliárd rubeles kötvénykibocsátását kétszeresen jegyezték túl, és a Novolipetszk (acél) 500 millió dolláros, valamint a Nostrum Oil 725 millió dolláros kötvényibocsátásai is jó fogadtatásra találtak a nyugat-európai és észak-amerikai befektetők körében.
2017. 10. 20. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pozitívan fogadták a befektetők a Daimler számait

A harmadik negyedévben év/év alapon 14%-kal 2,27 milliárd euróra esett vissza a Daimler profitja, ám ez főként a Mercedeshez kapcsolódó egyszeri 453 milliós költségnek volt köszönhető, amit légzsák problémák és szoftverfrissítések miatti autó visszahívások eredményeztek.
2017. 10. 20. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Emelkedéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken pénteken. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,39 százalékkal, a frankfurti DAX-index 0,60 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,43 százalékkal emelkedett nyitáskor.
2017. 10. 20. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen alakult a forint

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon péntek reggel, a dollárhoz képest gyengült, míg az euróval, a svájci frankkal és a japán jennel szemben erősödött.
2017. 10. 20. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen alakult a forint estére

Az euróval és a dollárral szemben kissé erősödött, a svájci frank ellenében enyhén gyengült a forint csütörtök estig a bankközi devizapiacon.
2017. 10. 19. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Mol húzta pluszba a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 16,44 pontos, 0,04 százalékos emelkedéssel, 39 098,21 ponton zárt csütörtökön.
2017. 10. 19. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elmaradt a várttól az SAP eredménye

Az SAP ma reggel tette közzé harmadik negyedéves számait, ezzel Európában is megkezdődött a gyorsjelentések sora.
2017. 10. 19. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen zártak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdeindexei

Vegyesen zártak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdeindexei csütörtökön. A kereskedés elején elért tízéves csúcsról lefordultak a mutatók a felemásnak tűnő kínai makroadatok közzététele után.
2017. 10. 19. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen nyithatnak a főbb európai piacok

Vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2017. 10. 19. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen mozgott a forint ma reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon csütörtök reggel: az euróhoz képest kissé gyengült, míg a dollárral, a svájci frankkal és a japán jennel szemben enyhén erősödött.
2017. 10. 19. 08:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Merre megy az EUR/HUF árfolyama? Elemzés

Az elmúlt közel 2 hétben jelentősen, mintegy 5 forintot erősödött az euró a forinttal szemben. Ennek elsődleges oka azonban szerintünk mindössze a profitrealizálás, nem pedig a fundamentumokban bekövetkezett változás. Ugyanis azok a befektetők, akiknek sikerült a szeptemberi emelkedő trendet meglovagolniuk, szép nyereségre tehettek szert mindössze néhány hét alatt, melyet most igyekeznek realizálni. Az emelkedő trend eltörésével pedig felerősödtek ezek a profitrealizálási törekvések.
2017. 10. 19. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint estére

Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb nemzetközi devizákkal szemben szerda kora este a reggeli értékekhez képest.
2017. 10. 18. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Az OTP húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 171,99 pontos, 0,44 százalékos emelkedéssel, 39 081,77 ponton zárt szerdán.
2017. 10. 18. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak a nyugat-európai piacok

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók szerdán.
2017. 10. 18. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás