Bernie Sanders csúnyán megverte Hillary Clintont - és ezzel nincs vége

A demokraták alaszkai és Washington állambeli jelölőgyűlését Bernie Sanders vermonti szenátor nyerte Hillary Clintonnal szemben, és várhatóan Hawaiin is ő lesz a győztes.

Bernie Sanders csúnyán megverte Hillary Clintont - és ezzel nincs vége

A Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsainak versenyében szombaton Alaszkában és Washington államban Bernie Sanders lett a győztes. A vermonti szenátor könnyű győzelmet aratott, és a wisconsini Madisonban tartott győzelmi beszédében hangsúlyozta: sikerült lefaragni Hillary Clinton előnyéből, "van utunk a győzelemhez". Sanders várhatóan megnyeri a Hawaiin tartott jelölőgyűlést is, amelynek eredménye az időeltolódás és az exit pollok hiánya miatt későbbre várható. Sanders győzelme meggyőző arányú: Alaszkában 79 százalékos támogatottságot szerzett, míg Hillary Clintonra a választók csupán 21 százaléka szavazott.

 

Az északnyugati Washington államban pedig a választók 74 százaléka bízik a vermonti szenátorban, míg a volt külügyminiszternek és volt first ladynek csak a választók 26 százaléka szavazott bizalmat. Maga Hillary Clinton nem kommentálta az eredményeket, hívei és munkatársai azonban azt hangsúlyozzák, hogy a volt külügyminiszter előnye behozhatatlan, túl sok delegátussal vezet, a versenyfutásnak már vége. Bernie Sanders az elmúlt héten nagy diadalokat aratott: alaszkai és - a sok delegátust adó - Washington állambeli győzelmei előtt kedden Idahóban és Utah államban is nyert.

 

A szenátornak sikerült felráznia a párt liberális bázisát és a fiatal nemzedékeket, ráadásul a szombati voksolások nem előválasztások, hanem jelölőgyűlések voltak, és ez a választási forma inkább Sandersnek kedvez, hiszen a választókat nagyobb elköteleződésre és aktivitásra készteti. A szenátort segítette a győzelemben a szombaton szavazó államok társadalmi-etnikai összetétele is: viszonylag kicsi az afroamerikai és a spanyolajkú közösségek lélekszáma, Clinton győzelmét pedig elsősorban ezek a társadalmi csoportok biztosították. Szombaton a republikánusok nem tartottak sem előválasztást, sem jelölőgyűlést, mindazonáltal a még versenyben lévő három elnökjelölt-aspiráns intenzíven kampányolt.

 

A kampányra rávetül Ted Cruz texasi szenátor és Donald Trump New York-i üzletember személyeskedő vitája, lassanként botrányba fulladó, egymás feleségeiről szóló üzengetése. Cruz szombaton, Wisconsinban kampányolva, cáfolta, hogy többször is félrelépett volna, ahogyan azt a National Enquirer című bulvárlap írta, és Trump kampánycsapatát vádolta meg a híreszteléssel. "Hadd mondjam ki világosan: teljes és tökéletes hazugságról van szó, ez nem más, mint egy bulvárlap mocskolódása, amely Donald Trumptól és csatlósaitól ered" - fogalmazott a texasi szenátor.

 

Cruz napok óta szócsatát vív Trumppal. Miután ugyanis az egyik, Ted Cruzhoz közelálló republikánus csoport a utahi választások előtti napokban közzétett egy dehonesztáló aktfotót Trump feleségéről - aki korábban fotómodell volt -, Donald Trump mikroblogjában kedden azt írta: "kiborítja a bilit" Cruz feleségéről, szerdán pedig közölt egy-egy képet Heidi Cruzról és a saját feleségéről, Melania Trumpról, azzal a szöveggel, hogy "nem is kell bilit borítani, a fotók önmagukért beszélnek". Szombaton a New York-i milliárdos cáfolta, hogy köze volna a National Enquirerben megjelent, Cruz házastársi hűtlenségéről szóló információkhoz.

Hozzászólások

Európába látogat Rex Tillerson amerikai külügyminiszter

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a jövő héten Londonba és Párizsba látogat, majd a davosi konferenciáról Varsóba indul - jelentette be csütörtökön Washingtonban Heather Nauert külügyi szóvivő.
2018. 01. 18. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Donald Trump: Ha nincs fal, nincs megállapodás

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben szögezte le, hogy soha nem változott meg a véleménye az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítéséről.
2018. 01. 18. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szorosabbra fűznék a magyar-amerikai kapcsolatokat

A magyar-amerikai kapcsolatok szorosabbra fűzését és az amerikai külügyminisztérium által a magyarországi vidéki sajtóorgánumok támogatására meghirdetett program azonnali felfüggesztését szorgalmazta Rex Tillerson amerikai külügyminiszternek címzett levelében Andy Harris republikánus párti kongresszusi képviselő és tíz társa.
2018. 01. 18. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyes indexekkel nyitott New York

Profitkivételre utaló módon vegyes indexekkel nyitottak csütörtökön a főbb amerikai értékpapírpiacok.
2018. 01. 18. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem nőtt az inflációs nyomás az Egyesült Államokban

Nem nőtt az inflációs nyomás az Egyesült Államokban az elmúlt bő másfél hónapban - áll az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán közzétett Bézs Könyv jelentésében.
2018. 01. 18. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Fehér Ház orvosa: Donald Trump egészséges, csak le kell fogynia

Az elnök nagyon egészséges, csak le kell fogynia - mondta Ronny Jackson, a Fehér Ház orvosa, aki kedden sajtótájékoztatón ismertette a múlt pénteken Donald Trump elnökön végzett orvosi vizsgálat eredményeit.
2018. 01. 17. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elnöksége első évében Trump elfogadottsága rendkívül alacsony volt

Elnöksége első évében Donald Trump elfogadottsága rendkívül alacsony, 39 százalékos volt - ez derül ki a Gallup közvélemény-kutató intézet legújabb felméréséből.
2018. 01. 17. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új fejezet nyílhat a magyar-amerikai politikai kapcsolatrendszerben

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn délután Washingtonba érkezett, s másfél napos tárgyalásai megkezdésével hangsúlyozta: a magyar-amerikai kapcsolatok új szakasza kezdődhet.
2018. 01. 16. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Biztonságosabb riasztási rendszert vezettek be Hawaiin

A szombati hamis rakétariadó után biztonságosabb riasztási rendszert vezettek be Hawaiin.
2018. 01. 16. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump kijelentette, hogy ő a legkevésbé rasszista ember

Donald Trump amerikai elnök vasárnap este kijelentette, hogy ő "a legkevésbé rasszista ember", s egyúttal ismét nyitva hagyta az utat a fiatal illegális bevándorlókat a kitoloncolástól védő program előtt.
2018. 01. 15. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Javítanák az orosz-amerikai viszonyt

Anatloij Antonov washingtoni orosz és Jon Huntsman moszkvai amerikai nagykövet egyeztetett lépésekre készül az orosz-amerikai viszony javítása érdekében.
2018. 01. 15. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiderült, hogyan hódították meg a Földet a virágos növények

Amerikai tudósok megfejtették, hogy hódították meg a Földet a virágos növények, melyek a ma élő növények 90 százalékát teszik ki - számolt be a BBC hírportálja.
2018. 01. 15. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Most ez a legnézettebb film az amerikai mozikban

Második hete nincs legyőzője a Jumanji - Vár a dzsungelnek az észak-amerikai mozik jegypénztárainál, a becslések szerint a hosszú hétvégén 34,3 millió dollárt (forint) költöttek a vígjátékra a nézők - írta a Variety filmes szaklap.
2018. 01. 15. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Hamis rakétariadó keltett pánikot Hawaiin

Hamis rakétariadó keltett kisebb pánikot szombaton a Hawaiihoz tartozó Oahu szigetén: helyi idő szerint szombaton reggel azzal riadóztatták a lakosságot, hogy ballisztikus rakéta közeledik a szigethez, és mindenkinek azonnal fedezékbe kell vonulnia.
2018. 01. 14. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Alacsonyabb lett a decemberi infláció az Egyesült Államokban

Az energiaárak csökkenése miatt alacsonyabb lett a decemberi infláció az Egyesült Államokban az előző havinál és az elemzői várakozásoknál a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete a Bureau of Labor Statistics pénteken közzétett kimutatása szerint.
2018. 01. 13. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump elnök meghosszabbítja az Irán elleni szankciók felfüggesztését

Donald Trump amerikai elnök egyelőre meghosszabbítja az Irán elleni szankciók felfüggesztését.
2018. 01. 13. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az amerikai szenátust is célba vehették az orosz hackerek

Az amerikai szenátus elleni kémtevékenységet készítettek elő az elmúlt hónapokban azok az orosz számítógépes kalózok, akik kapcsolatban állnak az orosz kormánnyal és a 2016-os elnökválasztás előtt behatoltak az amerikai Demokrata Párt levelezőrendszerébe, megzavarva a választási kampányt - állítja egy tokiói székhelyű kiberbiztonsági cég.
2018. 01. 13. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb rekordzárást vettek célba a főbb amerikai tőzsdeindexek

Pozitív kezdéssel és folyamatos emelkedéssel újabb rekordzárást vettek célba pénteken a főbb amerikai tőzsdeindexek.
2018. 01. 12. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hatékony a dohányzási tilalom bevezetése

Hatásos a dohányzási tilalom bevezetése, de nem egyformán érinti a társadalom különböző rétegeit - mutatták ki amerikai kutatók.
2018. 01. 12. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

15 százalékkal csökkent az amerikai költségvetés hiánya

Az amerikai költségvetés hiánya decemberben 15,2 százalékkal csökkent éves összevetésben.
2018. 01. 12. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás