Bevezetik a beutazási karantént Nagy-Britanniában

Jövő hétfőtől érvénybe lép az a már korábban bejelentett előírás, amelynek értelmében kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek - közölte szerdán Priti Patel brit belügyminiszter.

Bevezetik a beutazási karantént Nagy-Britanniában

Az intézkedést - amelynek célja az új koronavírus által külföldön okozott fertőzések behurcolásának megakadályozása - még ebben a hónapban felülvizsgálják, és a brit kormány nem zárja ki kétoldalú mentességi megállapodások kidolgozását a feltételeknek megfelelő országokkal.
   
Patel a londoni alsóházban terjesztette elő hivatalosan az egyes részleteiben már az elmúlt hetekben ismertté vált intézkedési tervet, amelyet a brit a légitársaságok és az utazási irodák folyamatosan és élesen bírálnak.

A belügyminiszter elmondta: június 8-ától a külföldről érkezőknek, köztük a brit állampolgároknak is úgynevezett elérhetőségi helyszínazonosító - contact locator - kérdőívet kell kitölteniük, amelyben bejelentik, hogy hol töltik az elkülönítés 14 napját, és milyen módon lehet felvenni velük a kapcsolatot.

A brit kormány online felületén - gov.uk - elérhető kérdőívet még az utazás előtt ki kell tölteni, és a beutazóknak vagy nyomtatott formában, vagy telefonjukban, elektronikusan tárolt formában, a határrendészeti hatóságok kérésére fel kell mutatniuk a kitöltést igazoló bizonylatot.

Priti Patel elmondta: aki nem tölti ki a kérdőívet, 100 font (39 ezer forint) helyszíni bírsággal sújtható. Arra, aki nem tartja magát a karanténelőíráshoz, a hatóságok ezer font pénzbüntetést szabhatnak ki.

Hová utazz legközelebb? ITT megtudhatod!
   
Minősített esetben büntetőeljárás is indítható, és a szabálysértő külföldi állampolgárokat ki lehet toloncolni Nagy-Britanniából.

A karantén helyszínét és a beutazók elérhetőségének adatait tartalmazó online kérdőívet az angliai közegészségügyi hatóság - Public Health England, PHE - tartja nyilván, és a PHE munkatársai ellenőrzik, hogy a karanténra kötelezettek betartják-e az elkülönítési szabályokat.
   
Ha a PHE illetékeseiben felmerül a gyanú, hogy valaki nem tartja magát az előírásokhoz, értesítik a rendőrséget - mondta szerdai parlamenti tájékoztatójában a brit belügyminiszter.

Priti Patel szerint azért most kell bevezetni a karantént, mert amíg Nagy-Britanniában magas volt a koronavírus okozta fertőzések hazai terjedési rátája, egy ilyen intézkedésnek csekély hatása lett volna. A nagy-britanniai terjedési ráta azonban immár folyamatosan csökken, a nemzetközi utazások száma pedig valószínűleg emelkedésnek indul a jelenlegi mélységi rekordokról, és ebben a helyzetben a kormány tudományos tanácsadói szerint egyre nagyobb kockázattá válik a koronavírus-fertőzések behurcolása külföldről.
   
A belügyminiszter szerint arányos, időben korlátozott közegészségvédelmi intézkedésről van szó. Priti Patel elmondta, hogy a karanténelőírást először a június 28-a utáni héten, utána folyamatosan vizsgálja majd a brit kormány. A belügyminiszter ugyanakkor nem tett egyértelmű utalást arra, hogy az intézkedést mikor oldhatják fel.
   
Hozzátette viszont, hogy kétoldalú alapon lehetséges mentességi megállapodások kidolgozása olyan országokkal, amelyek a brit kormány megítélése szerint járványügyi szempontból biztonságosak.
   
Erre Boris Johnson miniszterelnök nemrégiben gyakorlatilag ígérettel felérő utalást tett.
   
Minapi alsóházi meghallgatásán a kormányfő kijelentette: kölcsönös megállapodások esetén már a karanténelőírás június végi első felülvizsgálatának idejére mentességet kaphatnak azok a beutazók, akiknek hazájában a fertőződési ráta "legalább olyan jó", mint Nagy-Britanniában.

A brit utazási, légiközlekedési és szállodaágazat szervezetei azonban élesen bírálják a karanténintézkedést. A héten a szektor legnagyobb utazásszervező és szállodaipari cégei közül több mint kétszáznak a vezetői nyílt levélben szólították fel a kormányt a karanténterv ejtésére. Az aláírók közölték: az intézkedés miatt, amely megítélésük szerint a határok lezárásával ér fel, az ágazat alkalmazotti állományának akár 60 százaléka is elvesztheti állását.
   
A brit polgári repülés már eddig is súlyosan megszenvedte a koronavírus-járvány turisztikai hatásait. A legnagyobb brit olcsójegyes légitársaság, az easyJet 15 ezer fős alkalmazotti állományának 30 százalékát elbocsátja. A British Airways a minap közölte, hogy 42 ezer alkalmazottja közül 12 ezret kénytelen elbocsátani, miután a Covid-19 járvány miatt gyakorlatilag összeomlott a légiforgalmi piac. A Virgin Atlantic 10 ezer alkalmazottja közül 3 ezernek mond fel, és kivonul a Heathrow utáni második legnagyobb londoni repülőtérről, Gatwickről.

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

A szélsőséges európai esőzések a klímaváltozás következményei lehetnek

Tudósok szerint az Európában júliusban bekövetkezett pusztító áradások hátterében álló heves esőzéseket az emberi tevékenység kiváltotta éghajlatváltozás okozhatta.
2021. 08. 25. 07:30
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás: