Biotechnológiai befektetés: lejárt lemez vagy szunnyadó vulkán?

500 százalékot meghaladó hozam, 6 év alatt – ilyen referenciával büszkélkedhet a biotechnológiai szektor - olvashatjuk az AEGON Alapkezelő szakértői blogjában.

Biotechnológiai befektetés: lejárt lemez vagy szunnyadó vulkán?

A világgazdasági válságot követő években – (2009 és 2015 között) ugyanis a Nasdaq Biotechnology Index (NBI) és az S&P Biotechnology Select Industry Index (SPSIBI) is több, mint négyszeresére emelkedett.

A szektor több éves bikapiaca 2015. közepén torpant meg, így az árfolyamok néhány hónapon belül 30-40 százalékos esést produkáltak. Az indexek azóta oldalaznak, legfeljebb enyhén emelkednek, ezért számos magánbefektető már lejárt lemezként tekint a biotechnológiára. Valószínűleg felelőtlenül!

Hamarosan robbanhat a szektor

A DNS 1953-as felfedezése óta az elemzők és az intézményi befektetők kiemelt érdeklődéssel tekintenek a genetikával kapcsolatos kutatásokra. A szakmai előrejelzések szerint ezek mára valódi mérföldkőhöz érkeztek és robbanásszerű fejlődés előtt állnak, így eddig soha nem látott befektetési lehetőségeket rejthetnek megukban.

Genomikai kutatások:

A genomok és gének összefüggéseivel molekuláris szinten foglalkozó tudomány az elmúlt időszakban elképesztő fejlődésen ment keresztül. A genomikának köszönhetően egyre mélyebb tudással rendelkeznek a kutatók arra vonatkozólag, miként lehetne megelőzni és kiküszöbölni a genetikailag öröklődő betegségeket.

Génterápia:

A genomika elméleti tudásanyagát a génterápiák segítségével lehet alkalmazni a gyakorlatban. A génterápia egy merőben új szemléletet képez az orvostudományban és jóval távolabb mutat a már diagnosztizált betegségek kezelésén vagy gyógyításán. A génterápia ugyanis akár több generáció (örökletes) problémájára is végleges megoldást nyújthat családon belül.

A biotech szektor jövője tehát attól függ, milyen ütemben és legfőképpen milyen dinamikával valósulhat meg a genomika tudományának jövőbeli fejlődése, valamint a génterápia integrálása az egészségügyi rendszerekbe.

Okosautók, etikus befektetések, LNG technológia, víz- és hulladékgazdálkodás és luxuscikkek a milliárdosok számára. Ismerje meg a jövő befektetéseit, 7 részes Megatrend cikksorozatunk segítségével.

biotechnológia

Igazi win-win szituáció jöhet létre

A genomika tudományának fejlődésével és a génterápiás kezelések előretörésével optimális esetben a társadalom összes szereplője nyerhet.

- Társadalmi jólét: Korábban gyógyíthatatlannak hitt betegségeket előzhetnek meg az orvosok az új szemlélettel, amire a hagyományos egészségügyi kezelésekkel esélyük sem volt. Ez nagymértékben hozzájárulhat a globális társadalmi jólét növekedéséhez.

- Projekt finanszírozás: A magán- és intézményi befektetők tőkéje megfelelő forrást biztosíthat a nemzetközi kutató projektek finanszírozásához, ami elengedhetetlen feltétele a K+F tevékenységeknek.

- Hozamok: A finanszírozásért cserébe a befektetők kiváló hozamokat realizálhatnak a biotechnológiai befektetéseken. Főleg, ha jól diverzifikált portfóliókban gondolkodnak.

- Állami kiadások csökkentése: A génterápia széleskörű elterjedése akár radikálisan is csökkentheti a betegek számát világszerte, ezért hosszútávon számos országban lehetővé teheti az állami egészségügyi kiadások átcsoportosítását egyéb szintén fontos területekre (oktatás, környezetvédelem).

Még két érdekes aspektus

A genetika, a genomika és a génterápia további érdekes aspektusokból is megvizsgálható, melyek nagymértékben elősegíthetik vagy akár meg is hiúsíthatják a víziókat.

- Állami támogatások: A modern egészségügyi kutatás egy rendkívül magas szintű innovációt igénylő terület, ahol a sikerhez vezető út óriási pénzügyi erőforrásokat emészthet fel. A széleskörű elterjedéshez mindenképpen szükség lesz állami támogatásokra is a jövőben.

- Morális kérdések: Morális kérdés is felmerül a genetikai kutatásokkal és kezelésekkel kapcsolatban: milyen betegségek vizsgálatát szükséges előnybe részesíteni, figyelembe kell-e venni a különböző etnikai- és vallási szervezetek hozzáállását a kérdéshez, milyen hatással lesz pszichológiai szempontból az emberekre, ha génjeiket módosítják.

biotechnológia befektetés

Magánbefektetőként a gének világában

A 21. század egyik legnagyobb egészségügyi kockázataként ismert „Globesity” jelenséggel már foglalkoztunk egy korábbi cikkünkben. Akkor megállapítottuk, hogy az egészségmegőrző-, egészségjavító- és gyógyhatású készítmények esetében óriási kockázatot jelent magánbefektetőként megítélni egy-egy fejlesztés sikerét, hiszen ehhez speciális szaktudás szükséges.

A genomika és génterápia esetében mindez hatványozottan igaz, hiszen ebben a témában még az orvosok- és egészségügyi szakemberek jelentős része sem rendelkezik a megfelelő tudással vagy tapasztalattal.

A magánbefektetők számára a genomikai kutatásokban közvetlenül vagy közvetetten érdekelt befektetési alapok jelenthetik a hatékony megoldást, hiszen segítségükkel a világ leginnovatívabb egészségügyi vállalatainak teljesítményéből részesülhetnek.

Cikkünk szakértője: AEGON Befektetési Alapkezelő Zrt.

Hozzászólások

Jól hasított a Bank of America

A többi nagybankhoz hasonlóan felülmúlta az egy részvényre jutó profitvárakozásokat a Bank of America a második negyedévben, miután a mutató 0,74 dollár lett a várt 0,71 dollárral szemben.
2019. 07. 17. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az OTP húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 112,11 pontos, 0,27 százalékos emelkedéssel, 40 990,89 ponton zárt szerdán.
2019. 07. 17. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Közel 2 milliárd forint értékű megbízás és nyilvános kibocsátás jön az OTT-ONE-nál

Az OTT-ONE megkötötte eddigi működésének legnagyobb összegű szerződését, közel 2 milliárd forint értékben. A szerződés értelmében egy magyarországi megrendelő számára hajt végre innovatív informatikai és információbiztonság-technológia fejlesztéseket a vállalat. Ugyancsak a mai napon a tőzsdei társaság menedzsmentje arról határozott, hogy a megnövekedett piaci és befektetői érdeklődésre való tekintettel a vállalat 5 millió darab részvénnyel nyilvános kibocsátást hajt végre a Budapesti Értéktőzsdén.
2019. 07. 17. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Felszökhet az arany ára

Az év elejétől szűk sávban mozgott a sárga nemesfém árfolyama, jelenleg unciája 1415 dollárt ér, de a következő hónapokban az arany egészen 1600 dollárig drágulhat - közölte a fizikai nemesfémekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel. (1 uncia = 31,1035 gramm.)
2019. 07. 17. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszteséges kezdés várható a tőzsdéken

Indexcsökkenéssel fordulhat meg a szerdai nyitáskor az előző napi árfolyamemelkedés az európai tőzsdéken.
2019. 07. 17. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is szárnyal a kártyás fizetés a Balatonnál

A Mastercard legfrissebb adatai szerint tovább növekedett a kártyás fizetési tranzakciók száma a balatoni hajókon és jegypénztárakban. A kártyabirtokosok nem csak gyakrabban használják a bankkártyájukat, de a kedvezményeknek köszönhetően többet is költenek a BAHART járatain. A Mastercard és a hajózási társaság idén is számos kedvezményes szolgáltatással várja a pihenni vágyókat.
2019. 07. 17. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Zuhantak az indexek New York-ban

Gyenge kezdés után némi ingadozással ugyan, de többnyire negatív tartományban tartózkodtak az amerikai árfolyamindexek a keddi kereskedés során.
2019. 07. 16. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint estére

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2019. 07. 16. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erőteljes pozitív zárás a tőzsdéken

Kedvező negyedéves vállalati eredményeket nyugtázva vegyes kezdésből erőteljes pozitív zárásig erősödtek kedden a főbb európai tőzsdeindexek.
2019. 07. 16. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma a Mol teljesített a legjobban

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 153,38 pontos, 0,38 százalékos emelkedéssel, 40 878,78 ponton zárt kedden.
2019. 07. 16. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi várható a tőzsdén?

Enyhe emelkedéssel nyithat kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), és nem várható jelentős elmozdulás a nap folyamán sem az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2019. 07. 16. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Közbeszerzést nyert a 4iG

A 4iG nyerte el a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal távoktatási licenszek beszerzésére kiírt közel 1,9 milliárd forintos közbeszerzést - közölte a 4iG Nyrt. hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2019. 07. 16. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pozitív kezdés után nyereséggel zártak a tőzsdék

Pozitív kezdés után nyereséggel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek.
2019. 07. 15. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a BÉT mai forgalma

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 25,71 pontos, 0,06 százalékos emelkedéssel, 40 725,40 ponton zárt hétfőn.
2019. 07. 15. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödéssel kezdtek az európai tőzsdék

Erősödéssel kezdtek a vezető európai tőzsdék irányadó mutatói hétfőn a pénteki záróértékeikhez képest.
2019. 07. 15. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen zártak a vezető ázsiai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn, és a még nyitva tartó térségbeli börzéken sem alakult ki egyértelmű trend. A tokiói tőzsde hétfőn zárva volt nemzeti ünnep miatt.
2019. 07. 15. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen zártak az európai tőzsdék

Vegyesen alakultak az árfolyamindexek pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az egyértelmű irány nélkül indult kereskedést a tőzsdék viszonylag csekély változással, vegyes eredménnyel fejezték be.
2019. 07. 12. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhén csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 39,73 pontos, 0,10 százalékos csökkenéssel, 40 699,69 ponton zárt pénteken.
2019. 07. 12. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekord indexemelkedéssel nyitott New York

Indexemelkedéssel, rekordértéken indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi vegyes zárás után.
2019. 07. 12. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét gyenge profitra figyelmeztet a Daimler

Június közepén még azt kommunikálták, hogy a tavalyi év szintje körüli EBIT eredményre számítanak, most, mindössze három héttel később viszont már azt jelentették be, hogy a tavalyinál jelentősen rosszabb EBIT eredmény várható.
2019. 07. 12. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások: