Brazília végképp bóvli lett

Megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Brazíliától a Moody's Investors Service, így a dél-amerikai ország immár mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél bóvli kategóriába került.

Brazília végképp bóvli lett

A Moody's szerdán bejelentette, hogy a hosszú és rövid távú brazil szuverén adósságkötelezettségek besorolását rögtön két fokozattal "Ba2/Not Prime"-ra rontotta az eddigi "Baa3/Prime-3" szintről, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást adott. A másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's (S&P) és a Fitch Ratings már tavaly átsorolta Brazíliát a spekulatív - befektetésre már nem ajánlott - kategóriába, és a várakozások szerint az S&P a jövő héten, majd nyomában a Fitch még mélyebbre süllyeszti a brazil besorolást.

 

Döntésének indoklásában a Moody's Investors Service rámutatott, hogy Brazília mély gazdasági recesszióba süllyedt, és a további külső sokkok kockázatainak közepette még nagyobbra duzzad az államadósság. A költségvetési konszolidáció lassú lesz, a gazdasági növekedés pedig vérszegény marad a következő két-három évben. A viharos belpolitikai helyzet megnehezíti a szerkezeti reformok végrehajtására és a költségvetési hiány leszorítására irányuló kormányzati erőfeszítéseket.

 

A brazil képviselőház december 3-án hagyta jóvá a Dilma Rousseff elnök elleni alkotmányos vádemelési eljárás (impeachment) megindítását a Petrobras olajipari óriás korrupciós botrányával összefüggésben. A politikai túlélésért küzdő államfőre nagy nyomás nehezedik baloldali szövetségesei részéről, hogy enyhítsen a megszorítások politikáján, és helyette a gazdasági növekedést ösztönző intézkedéseket tegyen. A brazil kormány közölte, hogy a Moody's döntése nem változtat a költségvetési hiány csökkentésére irányuló elkötelezettségén. Tavaly a hazai össztermék (GDP) 10 százalékára rúgott a deficit mértéke.

 

A Moody's azonban nem bízik a brazil ígéretekben, szerinte a kormány és a parlament nem lesz képes a stabilizáció és a reformok hiteles ütemtervét kidolgozni és megvalósítani a következő egy évben, ami pedig tovább csökkenti a befektetők bizalmát és a külső tartalékokat az erős belpolitikai bizonytalanságok közepette. Latin-Amerika legnagyobb és egyben a világ hetedik legnagyobb gazdaságát a tavalyi második negyedévben érte el a recesszió. Piaci számítások szerint tavaly közel 4 százalékkal zsugorodott a gazdaság, idén pedig további több mint 3 százalékos visszaesés várható. Az infláció tavaly az utóbbi egy évtized legmagasabb szintjét érte el 10 százalékos értékkel.

Hozzászólások

Rekordszintű volt az infláció Venezuelában

Venezuelában globálisan is rekordszintű, 2616 százalék volt a tavalyi infláció, miközben az ország legfőbb bevételi forrását jelentő kőolajból egyre kevesebbet termelnek.
2018. 01. 11. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A személyautósok fele már téli gumival közlekedik

A tapasztalatok szerint az enyhe időjárás ellenére a személyautók mintegy fele már téli gumival felszerelve közlekedik, de van még tennivalójuk a járművezetőknek az alapos téli felkészülés érdekében - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya csütörtökön az MTI-vel.
2017. 11. 16. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar kutató fedezett fel egy új békafajt

A Brazília keleti partján húzódó atlanti esőerdőből került elő egy a tudomány számára eddig ismeretlen levelibékafaj. A felfedező expedíciót és az új faj leírását Vörös Judit, a Magyar Természettudományi Múzeum Kétéltű- és Hüllőgyűjteményének kutatója vezette.
2017. 10. 25. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megkezdte az IMF a venezuelai mentőcsomag előkészítését

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) Venezuela gazdaságának totális összeomlásával számol, és ezért megkezdte egy pénzügyi mentőcsomag összeállításának az előkészületeit.
2017. 10. 16. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ilyen volt a mexikói földrengés - ábrán mutajtuk

2017. szeptember 19.: 7,1-es erősségű földrengés rázta meg Mexikó középső részét. A rengés epicentruma a Puebla szövetségi állambeli Raboso település közelében, a fővárostól mintegy 120 kilométerre délkeletre, 51 kilométeres mélységben volt. Az első nagy erejű földmozgást 11 utórengés követte.
2017. 09. 23. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Latin-amerikai országok emelték fel szavukaz a venezuelai mészárlások ellen

Nyolc latin-amerikai ország közös nyilatkozatban ítélte el csütörtökön, hogy a venezuelai hatóságok túlzott erőszakot használnak a tüntetőkkel szemben - jelentette be Mexikó külügyminisztériuma.
2017. 05. 05. 12:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Hát persze, hogy a drog áll a brazil börtönlázadások hátterében!

Észak-Brazíliában két banda harcol a nemzetközi drogszállítás irányításáért, ennek a háborúnak a része az utóbbi időben tapasztalt börtönlázadás-sorozat is - mondta Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.
2017. 01. 17. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Globális problémákra keresi együtt a választ Európa és Latin-Amerika

Mindkét térséget érintő globális kihívások megoldásáról tárgyalnak az Európai Unió, valamint a Latin-Amerikai és Karibi Államok Közössége (CELAC) külügyminiszterei Santo Domingóban, a Dominikai Köztársaság fővárosában - tájékoztatta az MTI-t szerdán a Külgazdasági és Külügyminisztérium.
2016. 10. 26. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hónapok óta nem kapnak nyugdíjat

Venezuela több spanyolországi konzulátusa előtt is tiltakoztak kedden az országban élő venezuelai nyugdíjasok, amiért hónapok óta nem kapták meg nyugdíjukat a dél-amerikai államtól.
2016. 05. 18. 00:01
Megosztás:
Hozzászólások:

Aggódnunk kell a feltörekvő piacok miatt?

Az erős dollár, az alacsony nyersanyagárak és a kínai gazdasági növekedés lassulása fenyegetést jelent néhány nagy feltörekvő piac számára. A világgazdaságot ismét veszélyes kockázatok fenyegetik, ideértve a lassuló kínai gazdasági növekedést, az erős dollárt és az alacsony nyersanyagárakat. A PwC közgazdászainak legújabb gazdasági elemzése szerint a feltörekvő piacok a legsebezhetőbbek, míg a fejlett gazdaságok a pénzügyi válság után közel egy évtizeddel még mindig a kiutat keresik az alacsony növekedési környezetből.
2016. 03. 12. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Három ok, amiért érdemes lehet shortolni a brazil részvényeket

A brazil részvények ára átlagosan 41%-kal van magasabban a januári mélyponthoz képest, amely elsősorban annak a pozitív piaci hangulatnak volt köszönhető, amely az árupiac 8,5%-os növekedéséből eredt. Számos részvény felértékelődése az alapvető fémek árának növekedéséből származott. De mára több okunk is van arra, hogy megkérdőjelezzük a további növekedési potenciált. (Peter Garnry, Saxo Bank)
2016. 03. 08. 17:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Mégsem utazik az amerikai külügyminiszter Kubába

Lemondták John Kerry amerikai külügyminiszter március közepére tervezett kubai látogatását, és az utazásra nem tűztek ki újabb dátumot - közölte helyi idő szerint csütörtökön John Kirby külügyi szóvivő.
2016. 03. 04. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Baloldali gyengülés Latin-Amerikában

Hanyatlásnak indult tavaly a baloldal Latin-Amerikában, ami szorosan összefügg a nyersanyagok, mindenekelőtt a kőolaj világpiaci árának zuhanásával. Kettő is kidőlt a régiót az évezredforduló óta jellemző "vörös korszak" legfontosabb pillérei közül, több pedig meginogni látszik.
2016. 01. 04. 11:45
Megosztás:
Hozzászólások:

A pályaelhagyás jelenti a magyar gazdaság versenyképességének legnagyobb problémáját

A magyar gazdaság versenyképességének legnagyobb problémáját a pályaelhagyás jelenti, az egészségügyi ellátórendszerből például csaknem tíz kórháznyi orvos hiányzik - jelentette ki az MSZP elnöke pénteken Gyöngyösön, sajtótájékoztatón.
2015. 12. 18. 20:50
Megosztás:
Hozzászólások:

Átlagosan napi 580 forintot költenek utasbiztosításra a magyarok

Átlagosan napi 580 forintért kötöttek utasbiztosítást a külföldre készülők május végéig, ami megegyezik a tavalyi hasonló időszakban mért összeggel - közölte saját adataira hivatkozva a Netrisk.hu internetes alkusz az MTI-vel.
2015. 06. 28. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új székhelyre költözött a Diákhitel Központ

Új székhelyen, a Kacsa utca 15-23. szám alatt intézhetik hallgatói hitelükkel kapcsolatos teendőiket május 11-től a diákhitelesek, a Diákhitel Központ Zrt. korábbi Csalogány utcai személyes ügyfélszolgálata megszűnt - tájékoztatta a társaság hétfőn az MTI-t.
2015. 05. 11. 18:45
Megosztás:
Hozzászólások:

Külföldi sajtó Magyarországról - Menteni, ami menthető

A tapolcai időközi országgyűlési választás élénk visszhangot váltott ki a nemzetközi sajtóban.
2015. 04. 14. 20:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Norvég alapok - Költségvetési csalás miatt nyomoz a NAV

Költségvetési csalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) november végén elrendelte a nyomozást a norvég alapok ügyében - közölte a Magyar Nemzettel az adóhatóság.
2014. 12. 19. 13:55
Megosztás:
Hozzászólások:

Beszakadhat a brazil tőzsde a választási eredmény hatására

Mélyrepüléssel indított a hétfőt a brazil nemzeti fizetőeszköz árfolyama és az értéktőzsdén is zuhanás várható, miután az elnökválasztás második fordulójában újjáválasztották Dilma Rousseff jelenlegi államfőt piacbarát kihívójával, Aécio Nevessel szemben.
2014. 10. 27. 14:45
Megosztás:
Hozzászólások:

Brazil választás - Újraválasztották Dilma Rousseffet

Szűk többséggel újraválasztották Brazíliában a hivatalban lévő elnököt, Dilma Rousseffet a vasárnap tartott brazíliai elnökválasztás második fordulójában.
2014. 10. 27. 08:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás