Brüsszel díjazza az innovációt - pályázati lehetőség cégek számára

Több, mint egy éve nincs elérhető hazai pályázat infokommunikációs fejlesztés területen, és semmi biztosat nem tudni arról sem, hogy mikor írják ki a következő tendert. Kitűnő áthidaló megoldás lehet az egyelőre csak kevesek által ismert, közvetlenül Brüsszelben történő pályázás. Sőt. A Green Carpathia Kft. pályázati szakértője, Irk Attila beszélt a részletekről.

Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő területe az infokommunikációs szektor, amely nem csak önmagában játszik egyre jelentősebb szerepet a hazai gazdaságban, hanem más iparágakban is fejlődést generál. 
 
Éppen ezért lenne rendkívül fontos a terület folyamatos fejlődése, megújulása. Ehhez persze – akárcsak a magyar üzleti élet szinte minden területén – elengedhetetlen lenne a külső támogatás. Az infokommunikációs vállalatok azonban már több mint egy éve hiába remélik, hogy a fejlesztéseikhez szükséges forrásokhoz jussanak: az elmúlt időszakban nem írtak ki erre vonatkozó pályázatot, és egyelőre semmi bizonyosat nem tudni azzal kapcsolatban sem, hogy a közeljövőben számíthatnak-e támogatásra.
 
Több más iparág szereplőihez hasonlóan azonban a hazai kkv-szektornak is mentőövet jelenthetnek az idén márciusban kiírt brüsszeli pályázatok – hívta fel a figyelmet egy lehetőségre Irk Attila, a Green Carpathia Vezető Tanácsadó Kft. ügyvezetője. „Brüsszelbe bárhonnan be lehet nyújtani pályázatot, bármekkora cég pályázhat, és egyáltalán nem számít a munkahelyek számának változása sem. A brüsszeli innovációs pályázatok támogatási intenzitása 70  százalékról indul, és a projektek bizonyos fázisai akár 100  százalékos támogatással pályázhatók” – foglalta össze a szakember a közvetlen brüsszeli pályázatok előnyeit.
 
Az eddigi brüsszeli tendereken való feltételekkel ellentétben a magyar kkv-k most már önállóan is elindulhatnak a fejlesztéseikkel, amelyek az eddigi tapasztalatok alapján igenis jó eséllyel ütik meg a sikeres pályázáshoz szükséges szintet. Nem kell különösebben megijedni a pályázat angol nyelvű szakmai kidolgozásától sem, a 70-100 százalékos támogatási arány pedig elég magas ahhoz, hogy az önrész előteremtése se okozzon akkora gondot, mint esetleg korábban – tette hozzá a szakember, aki elsősorban a különleges formájú, anyagú elektronikai fejlesztések, az informatika energiahatékonyságának növelése, az okos hálózatok, optikai és vezeték nélküli technológiák, illetve a felhőalapú szolgáltatások és a nagy mennyiségű adatkezelés fejlesztése, valamint a robotika és a szoftverfejlesztési módszerek megújítása terén lát jó esélyt arra, hogy a kkv-k sikerrel pályázzanak a Horizont 2020 elnevezésű közvetlen brüsszeli támogatási rendszerben.
 
Az önálló pályázás lehetősége mellett természetesen továbbra is adott a konzorciumos részvétel, ami más szempontból jelent nagy lehetőséget a hazai cégeknek. Erről már Balogh Attila beszélt, aki több informatikai cég vezetőjeként számos alkalommal pályázott uniós forrásokra. – Az eddigi pályázatok finanszírozása és struktúrája jól támogatta, hogy a hazai piacon, hazai piacra fejlesszünk, a magyar piac új termékek kialakítása szempontjából önmagában azonban nem mérethatékony. A Horizon 2020 pályázataival nagyon komoly innovációkat tudunk megvalósítani, és az összeg volumenének, illetve a többi céggel való együttműködésnek köszönhetően könnyebben ki tudunk lépni a regionális és az európai piacra is.
 
És hogy mennyi az annyi? Irk Attila elmondta, hogy amennyiben a kkv-k önmagukban indulnak a pályázaton, ötszázezertől két és fél millió eurós összegben reménykedhetnek, konzorciumban azonban a felső határ már 5 millió euró. 
 
A Green Carpathia szakembere kiemelte azt is, hogy a projektek elbírálásakor alapvetően a társadalmi szinten jelentkező kihívást veszik alapul, a pályázatoknak tehát érdemes arra koncentrálniuk, hogy ezekre a kihívásokra találjanak megfelelő válaszokat a K+F tevékenység segítségével. A Horizont 2020 keretprogramot európai cégek és szervezetek versenyképességének növelésére dolgozták ki a fejlett európai intézmények támogatásával Brüsszelben. A következő 7 éves időszakban (2014 – 2020) mintegy 87 milliárd EUR összeget különítenek el, amelyet pályázat formájában lehet elnyerni, nagyrészt vissza nem térítendő támogatásként.

 

Forrás: Green Carpathia

Hozzászólások

A Richter felhúzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 87,88 pontos, 0,22 százalékos emelkedéssel, 40 475,09 ponton zárt hétfőn.
2019. 06. 24. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Családi autókedvezmény: itt vannak a legnépszerűbb modellek

Egy hét múlva, július 1-től igényelhetik a három- vagy többgyermekes családok a 2,5 millió forintos autóvásárlási támogatást. A JóAutók.hu 7 személyes családi autókat vizsgáló elemzéséből kiderül, hogy idén megötszöröződött az ilyen gépjárművekre irányuló keresések száma, a legnépszerűbb modellek dobogóján pedig a Peugeot 5008, a Citroen Berlingo, valamint a Mitsubishi Outlander állnak. Az elemzés szerint a 2,5 millió forintos támogatást sokan használják majd kategóriaváltásra, így az olcsóbb modellek mellett a 7-10 millió forintos szegmens is jelentős forgalomnövekedésre számíthat.
2019. 06. 24. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem kimaxolt szókincsre és tökéletes nyelvtanra, hanem bátor nyelvtudásra van szükség

Május 22-én írták az általános iskolák 6. és 8. osztályai a nyelvi kompetenciamérés feladatait. Évek óta látható tendencia, hogy sokkal jobb eredményeket érnek el a budapesti iskolások, mint a községi iskolákban tanulók. A hatodikosoknak A1-es, a nyolcadikosoknak A2-es szinten kell tudniuk az idegen nyelven – Funside School nyelviskola angol vezető tanárai úgy látják, hogy a fő probléma az, hogy a gyerekek tudása nem áll biztos alapokon, az idegen nyelvet egyszerű bemagolandó tantárgynak tartják, ahelyett hogy eszköznek tekintenék a világ megismeréséhez. Ez a szemléletváltás nagyot javítana az eredményeken.
2019. 06. 24. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Minden eddiginél nagyobb területen irtják a szúnyogokat

Minden eddiginél nagyobb területen, 471 településen és nyolc budapesti kerületben, összesen 130 ezer hektáron irtják a szúnyogokat a héten - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn az MTI-t.
2019. 06. 24. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Stabil jövőképpel bír a hazai nagyvállalati szektor

Óvatos optimizmus és stabilitás jellemzi a hazai nagyvállalatok idei évi kilátásait – jelzi a K&H nagyvállalati növekedési index első negyedéves eredménye. A legnagyobb hazai cégek egyéves várakozásait jelző mutató mindössze 1 ponttal csökkent, így jelenleg 7 ponton áll. A cégek elsősorban saját helyzetükkel bizakodók, hiszen a beruházási szándék és az árbevétel-növekedés várt mértéke is emelkedett, miközben a makrogazdasági környezetet kissé negatívan látják.
2019. 06. 24. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erőteljes növekedést remél a Magyar Suzuki

A Magyar Suzuki Zrt. erős évre számít az idén is, a piaci igényekre reagálva 185 ezer autó gyártását tervezi Esztergomban, megemelve az eredeti, 179 ezer darabos gyártási tervet - mondta Josinobu Abe vezérigazgató hétfőn, Budapesten, sajtótájékoztatón.
2019. 06. 24. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyit fizetünk a görögdinnye kilójáért - egy ábrán mutatjuk

A görögdinnye piaci átlagára, 2000-2017
2019. 06. 24. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mélyen zsebbe kell nyúlni a nyaralókért

A Velencei-tó és a Vértes körzetében nőtt leginkább a gazdát cserélt ingatlanok ára tavaly a kiemelt üdülőkörzetek közül – derült ki a TAKARÉK Index elemzéséből. A legdrágábban továbbra is a Balaton mellett vásárolhatunk ingatlant, ahol a nyaralók a kedvezőbb fekvés miatt átlagosan magasabb négyzetméteráron cseréltek gazdát, mint a lakóingatlanok. A nagy tavak közül a Tisza-tónál lehet a legolcsóbban ingatlanhoz jutni. A Takarék Index elemzőinek prognózisa szerint egyes körzetekben a falusi csok is felfelé hajthatja a nyaralók árát.
2019. 06. 24. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Júliustól csökken a „szochó”, de nem tudni, ki jár jól vele

Már július 1-jétől csökken a szociális hozzájárulási adó, ám az évközi csökkentés fontos kérdéseket vethet fel a cafeteria juttatások esetében – hívta fel a figyelmet a MAZARS új elemzése. A két százalékpontos adócsökkentéssel a munkaadók mindenképp jól járnak, ám elképzelhető olyan eset is, hogy a munkavállalók is többet vihetnek haza. Ez azonban nagyban függ az adott cég szabályzataitól, és a munkavállalóval történő megegyezéstől.
2019. 06. 24. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: A rossz nemzetközi hangulat befolyásolhatja a mai kereskedést

A nemzetközi hangulat hatására negatívan indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője szerint.
2019. 06. 24. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is veszi magát a Pannergy

Saját részvény tranzakciókról adott tájékoztatást a tőzsdei társaság a BÉT hivatalos oldalán.
2019. 06. 24. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Romlottak az üzleti, javultak a fogyasztói várakozások

Júniusban, az áprilisi kétéves mélypont, majd a májusi javulás után 2017 kora nyári szintjére esett a GKI konjunktúraindexe. Az üzleti várakozások szinte egész évre jellemző romlása folytatódott, miként a fogyasztóiak javulása is - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.
2019. 06. 24. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyire népszerű az autóbérlés Magyarországon?

A magyarok több mint fele csak autója meghibásodásakor bérelne autót, 26 százaléka pedig akkor, amikor járműve műszaki állapotát nem tartja megfelelőnek - derült ki a Budget Autókölcsönző megbízásából készült felmérésből.
2019. 06. 24. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így népszerűsítik a magyar meggyet

A magyar meggy népszerűsítésére ingyenes kóstoltatási akciót tart a jövő héten keddtől csütörtökig a Fruitmarketing Kft. a Balaton déli partján és Bács-Kiskun megye tíz városában, összesen 25 helyszínen.
2019. 06. 24. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Íme Magyarország Szépe

Nagypál Krisztina lett Magyarország Szépe 2019-ben, a showműsorral egybekötött verseny döntőjét élőben közvetítette vasárnap a Duna Televízió és a Duna World csatorna.
2019. 06. 24. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kisebb földrengés volt a Heves megyében

Kisebb, a Richter-skála szerinti 2,3-as erősségű földrengés volt a Heves megyei Tenk közelében vasárnap délután.
2019. 06. 23. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2019. 06. 23. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét melegszik az idő

A következő napokban kevesebb helyen várható csapadék. Sok lesz a napsütés és melegszik is az idő: a hét közepén már 35 fok is lehet, de a hétvégére több fokkal mérséklődik a kánikula - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2019. 06. 23. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megvásárolta a Gellért Szállót az Indotek Group

Ötcsillagos szállodaként újulhat meg néhány éven belül a Gellért Szálló, amelynek értékesítéséről néhány nappal ezelőtt állapodott meg egymással a Danubius Hotels Group és az Indotek Group. A Gellért Hotel Budapest egyik legpatinásabb szállodája, de az ingatlan mostanra alaposan megérett a felújításra. Éppen ezért az épületet megvásárló Indotek Group teljes rekonstrukciót kíván végrehajtani a műemléki védelem alatt álló létesítményben az eredeti külső megtartásával, azzal a céllal, hogy a szálloda az eddiginél is színvonalasabb szolgáltatásokkal erősítse a minőségi turizmust Budapesten – közölték az ingatlanfejlesztő társaság képviselői.
2019. 06. 23. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb húsz településen kezdődhetnek bölcsődei fejlesztések

Újabb húsz településen kezdődhetnek bölcsődei fejlesztések mintegy kétmilliárd forint költségvetési támogatásból a bölcsődei fejlesztési program keretében - tájékoztatta Varga Mihály az MTI-t.
2019. 06. 23. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások: