Cégalapítás Ausztriában

Az ausztriai cégalapítással kapcsolatos alapvető információkat már nem is olyan nehéz beszerezni, hiszen az internet segítségével már azt is megtudhatjuk például, hogy egy GmbH alapításhoz mekkora tőrzstőke kell. Ha valaki azonban felkeres egy osztrák cégjogban jártas személyt, ez alatt értünk egy ügyvédet, akkor arról is felvilágosítást kaphat, hogy már 10.000 EUR tőrzstőkével is alapítható GmbH Ausztriában. Nem is beszélve az alapítási lépések részleteiről és fontosságairól, de mindenekelőtt a magyar jogrendszertől eltérő austriacumokról.

Cégalapítás Ausztriában

Jelen cikk keretében olyan pontokra szeretnénk kitérni, amelyek kifejezetten a magyar cégalapítókat érintik, ezért úgy döntöttünk, hogy cikkünket rendhagyó módon állítjuk össze: felsoroljuk a 10 best of austriacum tudnivalót, amelyek iránytűként szolgálhatnak a leendő cégalapítók számára.

 

# Nr.1 : A törzstőke

Cégalapítás során a törzstőke különböző nagyságú lehet: EUR 5.000,- , EUR 10.000,- , EUR 17.500,- avagy EUR 35.000. Ezen összeget még az alapítási folyamat előtt kell egy osztrák bankszámlán elhelyezni.

 

# Nr.2: A közjegyző szerepe

Az alapítási folyamat alatt, pontosabban az alapító szerződések aláírásakor kötelező az osztrák közjegyző jelenléte. Amennyiben a magyar alapítótagok nem beszélnek németül, úgy egy törvényszéki tolmács jelenléte és közreműködése is kötelező. Csak így lehet megfelelően igazolni a bíróság felé, hogy az alapító tagok megértették és akaratuknak megegyezőként vallják az alapítás szándékát.

 

# Nr.3: Az alapítás bejegyzése

Egy osztrák GmbH cégbíróságnál történő bejegyzése átlagosan 3 – 6 hét.

 

# Nr.4: TEÀOR számok

Az osztrák jogban nem léteznek TEÀOR számok. A GmbH-nak csak a fő tevékenységi területe kerülhet feltüntetésre az osztrák cégkivonatban. Melléktevékenységek nem látszódnak a cégkivonatban, ezek csak a későbbiekben, a vállalkozói regiszterben kerülnek feltüntetésre.

 

# Nr.5 : GmbH adószáma

A cégbejegyzéssel egyidejűleg, automatikusan nem történik meg az adószám kiosztása, hanem ezt külön kell kérvényezni a bejegyzést követően. Az adószám kiosztása egy kisebb eljárás, hiszen az adóhivatal a legtöbbször személyesen megy ki a cég bejelentett székhelyére, hogy meggyőződjön annak valódiságáról. A cégkivonatban később sem kerül feltüntetésre az adószám.

 

# Nr.6 : A vállakozási engedély

A legtöbb esetben a GmbH bejegyzése még nem elegendő ahhoz, hogy a cég a tényleges tevékenységét megkezdje. Ez esetben külön regisztráció szükséges a vállalkozói hivatalnál, ahol a vállalkozói engedély kiváltása a tevékenység jogszerű megkezdésének alapja.

 

# Nr. 7 : Adóhivatali eljárás

Az adóhivatal akár a cégbejegyzést követő hetekkel, hónapokkal később is indíthat eljárást a GmbH törlése végett, amennyiben jogosan feltételezi azt, hogy a cég tényleges gazdasági tevékenységet nem folytat. Ilyen esetekben a tagoknak a cégbíróság egy négyhetes moratóriumot ad, hogy annak ellenkezőjét bizonyíthassák, illetve megindokolhassák, hogy a cég inaktivitásának mi az oka és mikor várható konkrét üzleti tevékenység.

 

# Nr. 8 : Céges bankszámla

Egy adott GmbH bankszámlaszáma az alapítást követő 48 órán belül lesz aktív. Addig sem a számlára utalni, sem a számláról elutalni nem lehet.

 

# Nr. 9 : Műszaki engedély

Egyes esetekben a jogszerű tevékenység folytatásához nem elegendő a bejegyzett cég megléte, a rendelkezésre álló adószám és a vállalkozói engedély sem, amennyiben az adott helységhez egy műszaki engedély is szükséges – ilyen klasszikus példa egy étterem működtetése. Ezekben az esetekben, csak ezen engedély beszerzésével lehet jogszerűen elkezdeni a vállalkozást.

 

# Nr. 10 : Támogatások

Az osztrák GmbH számára legfontosabb támogatást akár magyar alapító tagok is megszerezhetik, viszont a támogatások kérvényezését még a cégalapítás előtt meg kell kezdeni. Mivel az osztrák jogot illetően a magyar ügyfeleinknek rendszeresen szervezünk üzleti találkozókat és magyar nyelven szakmai előadásokat, ahol összehozzuk a (magyarországi) kínálatot az (ausztriai) kereslettel, így a best of 10 pont tartalmának megvitatásáról, illetve az azokkal kapcsolatos bővebb információkról egy újabb előadásunkon értesülhetnek a cégalapításban gondolkodók.

 

A 2017.06.08 - án, Budapesten megrendezésre kerülő cégalapítási és vállalkozásindítási előadásunkat az Osztrák Gazdasági Minisztérium tulajdonában álló ABA Invest in Austria Piackutató szerv támogatja és az Osztrák Gazdasági Kamara Magyarországi képviselete nyitja meg. A rendezvényen prominens osztrák, de magyarul beszélő előadók vesznek részt, mint kooperációs partnereink, akikkel karöltve a magyar cégek ausztriai exporterősítésében és képviseletében vesz Irodánk részt, előadásainkkal betekintést nyújtunk a vállalkozásindítás és cégalapítás területére társasági jogi, adójogi, ingatlanjogi, bankjogi szempontokból.

 

A meghívó és a regisztrációs lap a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda honlapjáról (www.ujvarosi.eu) vagy Facebook oldaláról (https://www.facebook.com/ujvarosiiroda/) is letölthető. A rendezvényen való részvétel díjtalan, azonban regisztrációhoz kötött! Amennyiben az Olvasók érdeklödését felkeltené az előadásunk, úgy örülnék, ha személyesen is találkozhatnánk a rendezvény alkalmával!

 

A cikk szerzői:

Dr. Ujvárosi Veronika (www.ujvarosi.eu) bécsi székhelyű, magyar anyanyelvű ügyvéd. Hatéves kora óta él Bécsben, itt végezte a gimnáziumi tanulmányait, valamint szintén itt végzett 2002-ben a Bécsi Egyetem Jogi Karán, a Juridicum-on. Ügyvédi vizsgáját 2008-ben tette le, azóta ügyfélköre meghatározó részét magyarországi kis- és középvállalkozások alkotják. Jelentős tapasztalattal rendelkezik az ilyen cégek külföldi exportjának megerősítésével és vezetésével kapcsolatos jogi kérdésekben. Elmondása szerint az Ausztriában vállalkozni szándékozó magyar üzletemberek legnagyobb problémája a hely- és országismeret hiánya. Ezért alapvető célkitűzései között szerepel, hogy a meglevő és leendő ügyfelei az ausztriai piacon történő megjelenésük első pillanatától otthonosan és biztonságban érezzék magukat. Ennek elősegítésére olyan kooperációs partner hálózatot épített ki, melynek magyar nyelvű tagjai egy kezdő vállalkozás valamennyi lehetséges igényét ki tudják elégíteni.

 

 

A cikksorozat elkészítésében közreműködött Dr. Pozsár Cintia az Iroda jogi munkatársa. Ő 2015 óta dolgozik Dr. Ujvárosi Veronikával. Feladatai közé tartozik többek között a magyarországi ügyfelek osztrák társasági jogi ügyleteinek előkészítése, cégalapítások illetve az osztrák ügyfelek peres és peren kívüli jogi képviseleténeknek ellátása.

 

 

 

 

 

 


Hozzászólások

Idén már emelkedhetnek a részvénypiacok?

A CIB Alapkezelő szakértői szerint a tavalyi visszaesés után az idén már emelkedhetnek a részvénypiacok, főleg az Egyesült Államokban és a fejlődő térségben, miközben erős maradhat a kereslet a tőke- és árfolyamvédett befektetési konstrukciók iránt.
2019. 01. 22. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

20-30 százalékkal több lakáshitelre számít a Duna House

A Duna House cégcsoport tavaly 54 milliárd forint felett közvetített lakáshiteleket, idén 20-30 százalékos bővülésre számítanak a lakásárak, valamint az igényelt hitelösszeg emelkedése miatt - közölte a Duna House kedden az MTI-vel.
2019. 01. 22. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lakásépítési hullám indult Zalaegerszegen

A rendszerváltás óta eltelt évtizedek legjelentősebb lakásépítési hulláma indult el Zalaegerszegen, ahol ezekben az években több mint félezer új lakás épült vagy épül - közölte a város polgármestere keddi sajtótájékoztatóján.
2019. 01. 22. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Országszerte havazás várható

Országos havazás várható - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalra feltöltött videóban.
2019. 01. 22. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A nap nyertese a Mol, vesztese a Richter volt

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 70 pontos, 0,17 százalékos emelkedéssel, 40 963,71 ponton zárt kedden.
2019. 01. 22. 18:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Átadták a felújított üllési egészségházat

Befejeződött az üllési egészségház rekonstrukciója, a százmillió forintos beruházást kedden adták át.
2019. 01. 22. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Marad az erőteljes bérnövekedés?

Az idén is marad az erőteljes bérnövekedés az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint, bár a tavalyinál valamivel mérsékeltebb ütemben.
2019. 01. 22. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tavaly 1445 milliárd forint az államháztartás hiánya

Tavaly decemberben az államháztartás 397,3 milliárd forintos többlettel zárt, így az éves pénzforgalmi hiány 1445,1 milliárd forint lett, erősítette meg kedden kiadott részletes jelentésben a Pénzügyminisztérium (PM). A hiány 388,3 milliárddal kisebb az előző évinél, de 84,5 milliárd forinttal, 6,2 százalékkal meghaladja a törvényben előirányzott összeget.
2019. 01. 22. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az orosz-japán békeszerződés megkötéséről tárgyal Putyin

A kétoldalú viszony kérdéseiről, egyebek között a második világháború lezárása óta meg nem kötött békeszerződésről kezdett tárgyalást kedden Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök és Abe Sindzó japán kormányfő.
2019. 01. 22. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordot ért el a foglalkoztatottak száma Nagy-Britanniában

Rekordot ért el a foglalkoztatottak száma Nagy-Britanniában, a munkanélküliségi ráta 44 éves mélypontra esett, a bérek pedig 2008 óta a legnagyobb mértékben nőttek a szeptember-novemberi három hónapban a brit statisztikai hivatal, az Office for National Statistics (ONS) keddi jelentése szerint.
2019. 01. 22. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jó a véleményünk Németországról

A magyarok nagyon jó véleménnyel vannak Németországról, elkötelezetten támogatják a kétoldalú kapcsolatok építését - hangzott el A magyarok Németország-képe című konferencián, kedden Budapesten.
2019. 01. 22. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az elmúlt évben megduplázta magyarországi utasforgalmát a FlixBus

2018-ban megduplázta utasforgalmát Magyarországon a FlixBus, Győrben és Szegeden is többszörösére nőtt az utasok száma. A FlixBus a világ legnagyobb buszszolgáltatója lett a hálózat kiterjedése alapján.
2019. 01. 22. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Komolyak a fennakadások a brit kormányzati munkában

A legfrissebb szakértői tanulmány szerint komoly fennakadásokat okoznak a brit kormányzati munkában az EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatát övező bizonytalanságok.
2019. 01. 22. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Javult a gazdasági hangulat Németországban

Enyhén javult a gazdasági hangulat Németországban és az euróövezetben januárban a mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet felmérése szerint.
2019. 01. 22. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új módszerrel gyógyítható a májdaganat

Új módszerrel gyógyítják a májdaganatot a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján - mondta Bánsághi Zoltán, az intézmény igazgatóhelyettese kedden az M1 aktuális csatornán.
2019. 01. 22. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új ügyvezető a Trenkwalder élén

G.Nagy Balázs lett a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. ügyvezetője. A több mint másfél évtizedes menedzsment és üzletfejlesztési tapasztalattal rendelkező új cégvezető 2017 júliusa óta a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség elnöki tisztét is betölti. Új pozíciójában kiemelt feladatának a Trenkwalder komplex személyzeti szolgáltatói profiljának további erősítését, valamint a digitális HR megoldások széles körű alkalmazását tekinti.
2019. 01. 22. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nőttek a keresetek novemberben

Tavaly novemberben a bruttó és a nettó keresetek 10,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, a bruttó átlagkereset 355 100 forint volt - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ezzel 23 hónapja folytatódott a keresetek kétszámjegyű emelkedése.
2019. 01. 22. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Január óta automatikusan visszakérheti a bérbe vett autó áfájának felét!

Év elejétől változtak az autók bérlésére vonatkozó áfalevonás szabályai, vagyis bizonyos esetekben a bérlőnek már érdemes és indokolt lehet a bérleti díj áfájának 50%-át visszaigényelnie a sokszor hosszadalmas adminisztrációs eljárás helyett, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.
2019. 01. 22. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre nagyobb az esélye egy újabb BREXIT-népszavazásnak

Theresa Maynek tegnap kellett volna bemutatnia kormányának B tervét a Brexittel kapcsolatban.
2019. 01. 22. 10:38
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre többet költünk videojátékokra

Magyarországon a felnőtt lakosság 60 százaléka videojátékozik, és folyamatosan nő az erre fordított összeg is, évente nagyjából 41 milliárd forintos forgalmat generál a videojátékozás az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. legfrissebb, reprezentatív kutatása szerint.
2019. 01. 22. 10:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás