Cégalapítás Ausztriában

Az ausztriai cégalapítással kapcsolatos alapvető információkat már nem is olyan nehéz beszerezni, hiszen az internet segítségével már azt is megtudhatjuk például, hogy egy GmbH alapításhoz mekkora tőrzstőke kell. Ha valaki azonban felkeres egy osztrák cégjogban jártas személyt, ez alatt értünk egy ügyvédet, akkor arról is felvilágosítást kaphat, hogy már 10.000 EUR tőrzstőkével is alapítható GmbH Ausztriában. Nem is beszélve az alapítási lépések részleteiről és fontosságairól, de mindenekelőtt a magyar jogrendszertől eltérő austriacumokról.

Cégalapítás Ausztriában

Jelen cikk keretében olyan pontokra szeretnénk kitérni, amelyek kifejezetten a magyar cégalapítókat érintik, ezért úgy döntöttünk, hogy cikkünket rendhagyó módon állítjuk össze: felsoroljuk a 10 best of austriacum tudnivalót, amelyek iránytűként szolgálhatnak a leendő cégalapítók számára.

 

# Nr.1 : A törzstőke

Cégalapítás során a törzstőke különböző nagyságú lehet: EUR 5.000,- , EUR 10.000,- , EUR 17.500,- avagy EUR 35.000. Ezen összeget még az alapítási folyamat előtt kell egy osztrák bankszámlán elhelyezni.

 

# Nr.2: A közjegyző szerepe

Az alapítási folyamat alatt, pontosabban az alapító szerződések aláírásakor kötelező az osztrák közjegyző jelenléte. Amennyiben a magyar alapítótagok nem beszélnek németül, úgy egy törvényszéki tolmács jelenléte és közreműködése is kötelező. Csak így lehet megfelelően igazolni a bíróság felé, hogy az alapító tagok megértették és akaratuknak megegyezőként vallják az alapítás szándékát.

 

# Nr.3: Az alapítás bejegyzése

Egy osztrák GmbH cégbíróságnál történő bejegyzése átlagosan 3 – 6 hét.

 

# Nr.4: TEÀOR számok

Az osztrák jogban nem léteznek TEÀOR számok. A GmbH-nak csak a fő tevékenységi területe kerülhet feltüntetésre az osztrák cégkivonatban. Melléktevékenységek nem látszódnak a cégkivonatban, ezek csak a későbbiekben, a vállalkozói regiszterben kerülnek feltüntetésre.

 

# Nr.5 : GmbH adószáma

A cégbejegyzéssel egyidejűleg, automatikusan nem történik meg az adószám kiosztása, hanem ezt külön kell kérvényezni a bejegyzést követően. Az adószám kiosztása egy kisebb eljárás, hiszen az adóhivatal a legtöbbször személyesen megy ki a cég bejelentett székhelyére, hogy meggyőződjön annak valódiságáról. A cégkivonatban később sem kerül feltüntetésre az adószám.

 

# Nr.6 : A vállakozási engedély

A legtöbb esetben a GmbH bejegyzése még nem elegendő ahhoz, hogy a cég a tényleges tevékenységét megkezdje. Ez esetben külön regisztráció szükséges a vállalkozói hivatalnál, ahol a vállalkozói engedély kiváltása a tevékenység jogszerű megkezdésének alapja.

 

# Nr. 7 : Adóhivatali eljárás

Az adóhivatal akár a cégbejegyzést követő hetekkel, hónapokkal később is indíthat eljárást a GmbH törlése végett, amennyiben jogosan feltételezi azt, hogy a cég tényleges gazdasági tevékenységet nem folytat. Ilyen esetekben a tagoknak a cégbíróság egy négyhetes moratóriumot ad, hogy annak ellenkezőjét bizonyíthassák, illetve megindokolhassák, hogy a cég inaktivitásának mi az oka és mikor várható konkrét üzleti tevékenység.

 

# Nr. 8 : Céges bankszámla

Egy adott GmbH bankszámlaszáma az alapítást követő 48 órán belül lesz aktív. Addig sem a számlára utalni, sem a számláról elutalni nem lehet.

 

# Nr. 9 : Műszaki engedély

Egyes esetekben a jogszerű tevékenység folytatásához nem elegendő a bejegyzett cég megléte, a rendelkezésre álló adószám és a vállalkozói engedély sem, amennyiben az adott helységhez egy műszaki engedély is szükséges – ilyen klasszikus példa egy étterem működtetése. Ezekben az esetekben, csak ezen engedély beszerzésével lehet jogszerűen elkezdeni a vállalkozást.

 

# Nr. 10 : Támogatások

Az osztrák GmbH számára legfontosabb támogatást akár magyar alapító tagok is megszerezhetik, viszont a támogatások kérvényezését még a cégalapítás előtt meg kell kezdeni. Mivel az osztrák jogot illetően a magyar ügyfeleinknek rendszeresen szervezünk üzleti találkozókat és magyar nyelven szakmai előadásokat, ahol összehozzuk a (magyarországi) kínálatot az (ausztriai) kereslettel, így a best of 10 pont tartalmának megvitatásáról, illetve az azokkal kapcsolatos bővebb információkról egy újabb előadásunkon értesülhetnek a cégalapításban gondolkodók.

 

A 2017.06.08 - án, Budapesten megrendezésre kerülő cégalapítási és vállalkozásindítási előadásunkat az Osztrák Gazdasági Minisztérium tulajdonában álló ABA Invest in Austria Piackutató szerv támogatja és az Osztrák Gazdasági Kamara Magyarországi képviselete nyitja meg. A rendezvényen prominens osztrák, de magyarul beszélő előadók vesznek részt, mint kooperációs partnereink, akikkel karöltve a magyar cégek ausztriai exporterősítésében és képviseletében vesz Irodánk részt, előadásainkkal betekintést nyújtunk a vállalkozásindítás és cégalapítás területére társasági jogi, adójogi, ingatlanjogi, bankjogi szempontokból.

 

A meghívó és a regisztrációs lap a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda honlapjáról (www.ujvarosi.eu) vagy Facebook oldaláról (https://www.facebook.com/ujvarosiiroda/) is letölthető. A rendezvényen való részvétel díjtalan, azonban regisztrációhoz kötött! Amennyiben az Olvasók érdeklödését felkeltené az előadásunk, úgy örülnék, ha személyesen is találkozhatnánk a rendezvény alkalmával!

 

A cikk szerzői:

Dr. Ujvárosi Veronika (www.ujvarosi.eu) bécsi székhelyű, magyar anyanyelvű ügyvéd. Hatéves kora óta él Bécsben, itt végezte a gimnáziumi tanulmányait, valamint szintén itt végzett 2002-ben a Bécsi Egyetem Jogi Karán, a Juridicum-on. Ügyvédi vizsgáját 2008-ben tette le, azóta ügyfélköre meghatározó részét magyarországi kis- és középvállalkozások alkotják. Jelentős tapasztalattal rendelkezik az ilyen cégek külföldi exportjának megerősítésével és vezetésével kapcsolatos jogi kérdésekben. Elmondása szerint az Ausztriában vállalkozni szándékozó magyar üzletemberek legnagyobb problémája a hely- és országismeret hiánya. Ezért alapvető célkitűzései között szerepel, hogy a meglevő és leendő ügyfelei az ausztriai piacon történő megjelenésük első pillanatától otthonosan és biztonságban érezzék magukat. Ennek elősegítésére olyan kooperációs partner hálózatot épített ki, melynek magyar nyelvű tagjai egy kezdő vállalkozás valamennyi lehetséges igényét ki tudják elégíteni.

 

 

A cikksorozat elkészítésében közreműködött Dr. Pozsár Cintia az Iroda jogi munkatársa. Ő 2015 óta dolgozik Dr. Ujvárosi Veronikával. Feladatai közé tartozik többek között a magyarországi ügyfelek osztrák társasági jogi ügyleteinek előkészítése, cégalapítások illetve az osztrák ügyfelek peres és peren kívüli jogi képviseleténeknek ellátása.

 

 

 

 

 

 


Hozzászólások

Még több katonaiskola lesz Magyarországon

A tervek szerint 2030-ig 8-10 honvédközépiskola és kollégium, illetve honvédkollégium kezdi meg működését Magyarországon - közölte a Népszava kérdésére a Honvédelmi Minisztérium (HM).
2020. 06. 07. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elkészült az osztrákokkal közös árvízi figyelmeztető rendszer a Rábán

Elkészült a Rába folyón a magyar és osztrák szakemberek által kiépített árvízi figyelmeztető és előrejelző rendszer - közölte az MTI-vel kedden a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.
2020. 06. 07. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hamarosan indul a Balatoni Nyár című magazinműsor

Jövő hétfőn indul a Balatoni Nyár című magazinműsor, amely délelőttönként várja a nézőket - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó Osztálya kedden az MTI-vel.
2020. 06. 07. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mekkora állami nyugdíjat fogok kapni? Nyugdíj kalkulát

Mekkora nyugdíjra számíthat ma valaki Magyarországon? Mitől függ a nyugdíj nagysága?
2020. 06. 07. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ha túl sok helyet foglal a felhalmozott konzerv, most akár el is adományozhatja

Adománygyűjtési akciót indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület annak érdekében, hogy a koronavírus járvány miatt a lakosságnál felhalmozott, de fel nem használt élelmiszertartalékok még a lejárati időn belül eljuthassanak a rászorulókhoz - közölte a Nébih kedden az MTI-vel.
2020. 06. 07. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Átalakult a Vatikán közbeszerzési rendszere

A pápai állam módosította a hivatalaira vonatkozó közbeszerzési és szerződéskötési rendszerét Ferenc pápa saját kezdeményezésére kiadott apostoli levelével, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra.
2020. 06. 07. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogyan mehetsz biztosra az ötös lottón? Mutatjuk a megoldást!

Sokan eljátszottak már a gondolattal, hogy teljes fizetésükből lottószelvényt vesznek és a sok-sok szelvénnyel nagy eséllyel elviszik a főnyereményt. Mások úgy gondolják, hogy összeállnak sokan, és együtt vásárolnak rengeteg szelvényt, ezzel jelentősen megnövelve nyerési esélyeiket.
2020. 06. 07. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szlovénia várhatóan június 15-én megnyitja Olaszországgal közös határát

Szlovénia várhatóan június 15-én megnyitja Olaszországgal közös határát - közölte szombaton Anze Logar külügyminiszter olasz kollégájával, Luigi Di Maióval közösen tartott ljubljanai sajtótájékoztatóján.
2020. 06. 07. 00:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi pedagógus dolgozik Magyarországon - ábrán mutatjuk

az általános iskolai pedagógusok száma, a középiskolai pedagógusok száma; óvodapedagógusok száma
2020. 06. 06. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Országszerte heves esőzésre számíthatunk holnap

Vasárnap országszerte heves esőzések várhatók.
2020. 06. 06. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megnyitotta kapuit a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

Mától teljes élményt kínálva újra megnyitja kapuit a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum.
2020. 06. 06. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az önvezető autózáshoz kapcsolódó fejlesztést végez a Bosch és a budapesti műszaki egyetem

Az önvezető autózáshoz kapcsolódó közös kutatás-fejlesztést valósít meg a Robert Bosch Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem; a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból (NKFI Alap) támogatott projekt összköltsége több mint 1,66 milliárd forint, a támogatás meghaladja a 993 millió forintot.
2020. 06. 06. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csak év végén lépnek életbe a drónokkal kapcsolatos uniós előírások

Az Európai Bizottság az idei év végére halasztotta a pilóta nélküli légi járművekkel végzett műveletekre vonatkozó szabályokról és eljárásokról szóló végrehajtási rendelet alkalmazásának határidejét - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombaton az MTI-vel.
2020. 06. 06. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több ezer pályázat érkezett a Magyar falu programra

Idén eddig több mint ötezer kérelmet nyújtottak be a kistelepülési önkormányzatok és a történelmi egyházak a Magyar falu programnak a helyi életminőség javítását célzó pályázati kiírásaira - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton az MTI-vel.
2020. 06. 06. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul az ipari termelés - ábrán mutatjuk

termelői volumenindex, előző év azonos időszaka egyenlő 100,
2020. 06. 06. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tud a magyar ember spórolni, ha muszáj - Így kezeltük a járványhelyzetet

A járványhelyzet miatt megfontoltabban költenek a magyarok és harmaduk hajlandó nagyobb befektetését is elhalasztani, a hiteleit ugyanakkor a többség tovább fizeti - derül ki a Cofidis legfrissebb, májusban készült reprezentatív kutatásából.
2020. 06. 06. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új vásárcsarnok nyílt Tatán

A helyi termelők piacra jutásnak elősegítésére szombaton megnyílt Tata új vásárcsarnoka, melyet 360 millió forintos beruházással építtetett meg az önkormányzat - közölte a polgármester az MTI-vel.
2020. 06. 06. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ingatlanbotrány a Vatikánban!

Több millió eurós csalás vádjával Vatikán Állam ügyésze elrendelte Gianluigi Torzi bróker őrizetbe vételét, akit a vatikáni börtönbe kísértek - jelentette be a szentszéki sajtóközpont a londoni ingatlanbotrányként ismert ügy újabb fejleményét péntek este.
2020. 06. 06. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Washington korlátozza a kínai utasszállítók berepülését az országba

Washington korlátozott számban, de engedélyezi kínai utasszállítók berepülését az országba - jelentette be az amerikai közlekedési minisztérium pénteken, miután Kína közölte, hogy lehetővé teszi néhány amerikai légitársaságnak a kínai menetrendje részleges visszaállítását.
2020. 06. 06. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi a helyzet a digitális oktatással?

Hátrányos helyzetű diákokkal is sikeresen működik a digitális oktatás Magyarország és Európa első roma nemzetiségi érettségit adó iskolájában, a pécsi Gandhi gimnáziumban - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
2020. 06. 06. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások: