Cégalapítás Ausztriában

Az ausztriai cégalapítással kapcsolatos alapvető információkat már nem is olyan nehéz beszerezni, hiszen az internet segítségével már azt is megtudhatjuk például, hogy egy GmbH alapításhoz mekkora tőrzstőke kell. Ha valaki azonban felkeres egy osztrák cégjogban jártas személyt, ez alatt értünk egy ügyvédet, akkor arról is felvilágosítást kaphat, hogy már 10.000 EUR tőrzstőkével is alapítható GmbH Ausztriában. Nem is beszélve az alapítási lépések részleteiről és fontosságairól, de mindenekelőtt a magyar jogrendszertől eltérő austriacumokról.

Cégalapítás Ausztriában

Jelen cikk keretében olyan pontokra szeretnénk kitérni, amelyek kifejezetten a magyar cégalapítókat érintik, ezért úgy döntöttünk, hogy cikkünket rendhagyó módon állítjuk össze: felsoroljuk a 10 best of austriacum tudnivalót, amelyek iránytűként szolgálhatnak a leendő cégalapítók számára.

 

# Nr.1 : A törzstőke

Cégalapítás során a törzstőke különböző nagyságú lehet: EUR 5.000,- , EUR 10.000,- , EUR 17.500,- avagy EUR 35.000. Ezen összeget még az alapítási folyamat előtt kell egy osztrák bankszámlán elhelyezni.

 

# Nr.2: A közjegyző szerepe

Az alapítási folyamat alatt, pontosabban az alapító szerződések aláírásakor kötelező az osztrák közjegyző jelenléte. Amennyiben a magyar alapítótagok nem beszélnek németül, úgy egy törvényszéki tolmács jelenléte és közreműködése is kötelező. Csak így lehet megfelelően igazolni a bíróság felé, hogy az alapító tagok megértették és akaratuknak megegyezőként vallják az alapítás szándékát.

 

# Nr.3: Az alapítás bejegyzése

Egy osztrák GmbH cégbíróságnál történő bejegyzése átlagosan 3 – 6 hét.

 

# Nr.4: TEÀOR számok

Az osztrák jogban nem léteznek TEÀOR számok. A GmbH-nak csak a fő tevékenységi területe kerülhet feltüntetésre az osztrák cégkivonatban. Melléktevékenységek nem látszódnak a cégkivonatban, ezek csak a későbbiekben, a vállalkozói regiszterben kerülnek feltüntetésre.

 

# Nr.5 : GmbH adószáma

A cégbejegyzéssel egyidejűleg, automatikusan nem történik meg az adószám kiosztása, hanem ezt külön kell kérvényezni a bejegyzést követően. Az adószám kiosztása egy kisebb eljárás, hiszen az adóhivatal a legtöbbször személyesen megy ki a cég bejelentett székhelyére, hogy meggyőződjön annak valódiságáról. A cégkivonatban később sem kerül feltüntetésre az adószám.

 

# Nr.6 : A vállakozási engedély

A legtöbb esetben a GmbH bejegyzése még nem elegendő ahhoz, hogy a cég a tényleges tevékenységét megkezdje. Ez esetben külön regisztráció szükséges a vállalkozói hivatalnál, ahol a vállalkozói engedély kiváltása a tevékenység jogszerű megkezdésének alapja.

 

# Nr. 7 : Adóhivatali eljárás

Az adóhivatal akár a cégbejegyzést követő hetekkel, hónapokkal később is indíthat eljárást a GmbH törlése végett, amennyiben jogosan feltételezi azt, hogy a cég tényleges gazdasági tevékenységet nem folytat. Ilyen esetekben a tagoknak a cégbíróság egy négyhetes moratóriumot ad, hogy annak ellenkezőjét bizonyíthassák, illetve megindokolhassák, hogy a cég inaktivitásának mi az oka és mikor várható konkrét üzleti tevékenység.

 

# Nr. 8 : Céges bankszámla

Egy adott GmbH bankszámlaszáma az alapítást követő 48 órán belül lesz aktív. Addig sem a számlára utalni, sem a számláról elutalni nem lehet.

 

# Nr. 9 : Műszaki engedély

Egyes esetekben a jogszerű tevékenység folytatásához nem elegendő a bejegyzett cég megléte, a rendelkezésre álló adószám és a vállalkozói engedély sem, amennyiben az adott helységhez egy műszaki engedély is szükséges – ilyen klasszikus példa egy étterem működtetése. Ezekben az esetekben, csak ezen engedély beszerzésével lehet jogszerűen elkezdeni a vállalkozást.

 

# Nr. 10 : Támogatások

Az osztrák GmbH számára legfontosabb támogatást akár magyar alapító tagok is megszerezhetik, viszont a támogatások kérvényezését még a cégalapítás előtt meg kell kezdeni. Mivel az osztrák jogot illetően a magyar ügyfeleinknek rendszeresen szervezünk üzleti találkozókat és magyar nyelven szakmai előadásokat, ahol összehozzuk a (magyarországi) kínálatot az (ausztriai) kereslettel, így a best of 10 pont tartalmának megvitatásáról, illetve az azokkal kapcsolatos bővebb információkról egy újabb előadásunkon értesülhetnek a cégalapításban gondolkodók.

 

A 2017.06.08 - án, Budapesten megrendezésre kerülő cégalapítási és vállalkozásindítási előadásunkat az Osztrák Gazdasági Minisztérium tulajdonában álló ABA Invest in Austria Piackutató szerv támogatja és az Osztrák Gazdasági Kamara Magyarországi képviselete nyitja meg. A rendezvényen prominens osztrák, de magyarul beszélő előadók vesznek részt, mint kooperációs partnereink, akikkel karöltve a magyar cégek ausztriai exporterősítésében és képviseletében vesz Irodánk részt, előadásainkkal betekintést nyújtunk a vállalkozásindítás és cégalapítás területére társasági jogi, adójogi, ingatlanjogi, bankjogi szempontokból.

 

A meghívó és a regisztrációs lap a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda honlapjáról (www.ujvarosi.eu) vagy Facebook oldaláról (https://www.facebook.com/ujvarosiiroda/) is letölthető. A rendezvényen való részvétel díjtalan, azonban regisztrációhoz kötött! Amennyiben az Olvasók érdeklödését felkeltené az előadásunk, úgy örülnék, ha személyesen is találkozhatnánk a rendezvény alkalmával!

 

A cikk szerzői:

Dr. Ujvárosi Veronika (www.ujvarosi.eu) bécsi székhelyű, magyar anyanyelvű ügyvéd. Hatéves kora óta él Bécsben, itt végezte a gimnáziumi tanulmányait, valamint szintén itt végzett 2002-ben a Bécsi Egyetem Jogi Karán, a Juridicum-on. Ügyvédi vizsgáját 2008-ben tette le, azóta ügyfélköre meghatározó részét magyarországi kis- és középvállalkozások alkotják. Jelentős tapasztalattal rendelkezik az ilyen cégek külföldi exportjának megerősítésével és vezetésével kapcsolatos jogi kérdésekben. Elmondása szerint az Ausztriában vállalkozni szándékozó magyar üzletemberek legnagyobb problémája a hely- és országismeret hiánya. Ezért alapvető célkitűzései között szerepel, hogy a meglevő és leendő ügyfelei az ausztriai piacon történő megjelenésük első pillanatától otthonosan és biztonságban érezzék magukat. Ennek elősegítésére olyan kooperációs partner hálózatot épített ki, melynek magyar nyelvű tagjai egy kezdő vállalkozás valamennyi lehetséges igényét ki tudják elégíteni.

 

 

A cikksorozat elkészítésében közreműködött Dr. Pozsár Cintia az Iroda jogi munkatársa. Ő 2015 óta dolgozik Dr. Ujvárosi Veronikával. Feladatai közé tartozik többek között a magyarországi ügyfelek osztrák társasági jogi ügyleteinek előkészítése, cégalapítások illetve az osztrák ügyfelek peres és peren kívüli jogi képviseleténeknek ellátása.

 

 

 

 

 

 


Hozzászólások

BÉT: Kisebb csökkenésre lehet számítani

Enyhe csökkenésre számít szerdán a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértő.
2018. 10. 17. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Sürgősen foglalkozni kell az oktatás minőségének javításával

Növelni kell az oktatásra szánt forrásokat minden területen. Nem csupán a tanárok fizetésének versenyképessé tételével, hanem a szakképzési centrumok technikai fejlesztésével, illetve a tudásátadást segítő digitális eszközök használatával is – hangsúlyozza az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) elnöke. Dr. Ábrahám László arra is felhívja a figyelmet, hogy a jövőben a tanárok képzését, fejlesztését muszáj kiemelten kezelni. Enélkül elképzelhetetlen, hogy bővüljön azon gyerekeknek a száma, akik a műszaki-és természettudományos pályák érdeklődnek.
2018. 10. 17. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult az ázsiai tőzsdék forgalma

Vegyesen zártak az ázsiai tőzsdék szerdán, a még nyitva tartó néhány térségbeli börze azonban már mind pluszban állt.
2018. 10. 17. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így lehet megelőzni a Facebook-fiókjának feltörését!

Számos módszer van a Facebook-felhasználók megkárosítására, de a legtöbb leselkedő veszély pár óvintézkedéssel megelőzhető - mondta Ormós Zoltán internetjogász az M1 aktuális csatornán kedden.
2018. 10. 17. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Legkésőbb decemberben meg kell állapodni a Brexitről

Legkésőbb decemberben meg kell állapodni a Brexitről, mert utána már csak két hónap van a ratifikációra - közölte a Budapesti Corvinus Egyetem docense kedden az M1 aktuális csatornán.
2018. 10. 17. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar fiatalok foglalkoztatottsági mutatója átlag feletti

Az európai uniós átlagnál magasabb, 84 százalékos a magyar fiatalok foglalkoztatottsági mutatója - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2018. 10. 17. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a benzin és a gázolaj ára

Csökkent a benzin és a gázolaj ára, a Mol Nyrt. szerdán bruttó 7 forinttal csökkentette literenként a benzin és 2 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát.
2018. 10. 17. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változik a cigaretta ára - egy ábrán

Egy doboz Sopianae, Multifilter, Symphonia cigaretta éves fogyasztói átlagára, Ft (multifilteres, rövid, csomag)
2018. 10. 17. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország az uniós átlagnál többet költ oktatásra

Magyarország az európai uniós átlagnál többet költött oktatásra 2016-ban: a GDP 4,9 százalékát fordította rá, a teljes közkiadásokra vetítve ez az arány 10,5 százalék - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős helyettes államtitkára kedden az Európai Bizottság által közzétett Education and Training Monitor 2018 kiadványra hivatkozva.
2018. 10. 17. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt az ipari termelés az Egyesült Államokban

Nőtt az ipari termelés, de az ipari kapacitások kihasználtsága stagnált szeptemberben az Egyesült Államokban.
2018. 10. 17. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kampány indul az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte - közölte az uniós bizottság kedden.
2018. 10. 17. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar egészségügyi startup cégek mutatkoztak be Berlinben

Digitális egészségügyi újításokkal foglalkozó feltörekvő magyar informatikai vállalkozások - startup cégek - mutatkoztak be kedden Berlinben az egészségipar és az élettudományok rangos nemzetközi fóruma, a Health Week keretében.
2018. 10. 17. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

OPUS elemzés

2018. 10. 17. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MAGYAR TELEKOM elemzés

2018. 10. 17. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

RICHTER elemzés

2018. 10. 17. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Konzum elemzés

2018. 10. 17. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2018. 10. 17. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2018. 10. 17. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kábítószer-ellenes rendőrségi akció volt Budapesten

Kábítószerrel, illetve új pszichoaktív anyaggal kapcsolatos bűncselekmények gyanúja miatt 29 embert állítottak elő kedden Budapesten egy rendőrségi akció keretében - közölte kedd éjjel a Budapesti Rendőr-főkapitányság.
2018. 10. 17. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a hazai zöldségtermesztés - egy ábrán

Zöldségtermesztés Magyarországon, 2004-2017
2018. 10. 17. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás