Advertisement

Cégalapítás Ausztriában

Az ausztriai cégalapítással kapcsolatos alapvető információkat már nem is olyan nehéz beszerezni, hiszen az internet segítségével már azt is megtudhatjuk például, hogy egy GmbH alapításhoz mekkora tőrzstőke kell. Ha valaki azonban felkeres egy osztrák cégjogban jártas személyt, ez alatt értünk egy ügyvédet, akkor arról is felvilágosítást kaphat, hogy már 10.000 EUR tőrzstőkével is alapítható GmbH Ausztriában. Nem is beszélve az alapítási lépések részleteiről és fontosságairól, de mindenekelőtt a magyar jogrendszertől eltérő austriacumokról.

Cégalapítás Ausztriában

Jelen cikk keretében olyan pontokra szeretnénk kitérni, amelyek kifejezetten a magyar cégalapítókat érintik, ezért úgy döntöttünk, hogy cikkünket rendhagyó módon állítjuk össze: felsoroljuk a 10 best of austriacum tudnivalót, amelyek iránytűként szolgálhatnak a leendő cégalapítók számára.

 

# Nr.1 : A törzstőke

Cégalapítás során a törzstőke különböző nagyságú lehet: EUR 5.000,- , EUR 10.000,- , EUR 17.500,- avagy EUR 35.000. Ezen összeget még az alapítási folyamat előtt kell egy osztrák bankszámlán elhelyezni.

 

# Nr.2: A közjegyző szerepe

Az alapítási folyamat alatt, pontosabban az alapító szerződések aláírásakor kötelező az osztrák közjegyző jelenléte. Amennyiben a magyar alapítótagok nem beszélnek németül, úgy egy törvényszéki tolmács jelenléte és közreműködése is kötelező. Csak így lehet megfelelően igazolni a bíróság felé, hogy az alapító tagok megértették és akaratuknak megegyezőként vallják az alapítás szándékát.

 

# Nr.3: Az alapítás bejegyzése

Egy osztrák GmbH cégbíróságnál történő bejegyzése átlagosan 3 – 6 hét.

 

# Nr.4: TEÀOR számok

Az osztrák jogban nem léteznek TEÀOR számok. A GmbH-nak csak a fő tevékenységi területe kerülhet feltüntetésre az osztrák cégkivonatban. Melléktevékenységek nem látszódnak a cégkivonatban, ezek csak a későbbiekben, a vállalkozói regiszterben kerülnek feltüntetésre.

 

# Nr.5 : GmbH adószáma

A cégbejegyzéssel egyidejűleg, automatikusan nem történik meg az adószám kiosztása, hanem ezt külön kell kérvényezni a bejegyzést követően. Az adószám kiosztása egy kisebb eljárás, hiszen az adóhivatal a legtöbbször személyesen megy ki a cég bejelentett székhelyére, hogy meggyőződjön annak valódiságáról. A cégkivonatban később sem kerül feltüntetésre az adószám.

 

# Nr.6 : A vállakozási engedély

A legtöbb esetben a GmbH bejegyzése még nem elegendő ahhoz, hogy a cég a tényleges tevékenységét megkezdje. Ez esetben külön regisztráció szükséges a vállalkozói hivatalnál, ahol a vállalkozói engedély kiváltása a tevékenység jogszerű megkezdésének alapja.

 

# Nr. 7 : Adóhivatali eljárás

Az adóhivatal akár a cégbejegyzést követő hetekkel, hónapokkal később is indíthat eljárást a GmbH törlése végett, amennyiben jogosan feltételezi azt, hogy a cég tényleges gazdasági tevékenységet nem folytat. Ilyen esetekben a tagoknak a cégbíróság egy négyhetes moratóriumot ad, hogy annak ellenkezőjét bizonyíthassák, illetve megindokolhassák, hogy a cég inaktivitásának mi az oka és mikor várható konkrét üzleti tevékenység.

 

# Nr. 8 : Céges bankszámla

Egy adott GmbH bankszámlaszáma az alapítást követő 48 órán belül lesz aktív. Addig sem a számlára utalni, sem a számláról elutalni nem lehet.

 

# Nr. 9 : Műszaki engedély

Egyes esetekben a jogszerű tevékenység folytatásához nem elegendő a bejegyzett cég megléte, a rendelkezésre álló adószám és a vállalkozói engedély sem, amennyiben az adott helységhez egy műszaki engedély is szükséges – ilyen klasszikus példa egy étterem működtetése. Ezekben az esetekben, csak ezen engedély beszerzésével lehet jogszerűen elkezdeni a vállalkozást.

 

# Nr. 10 : Támogatások

Az osztrák GmbH számára legfontosabb támogatást akár magyar alapító tagok is megszerezhetik, viszont a támogatások kérvényezését még a cégalapítás előtt meg kell kezdeni. Mivel az osztrák jogot illetően a magyar ügyfeleinknek rendszeresen szervezünk üzleti találkozókat és magyar nyelven szakmai előadásokat, ahol összehozzuk a (magyarországi) kínálatot az (ausztriai) kereslettel, így a best of 10 pont tartalmának megvitatásáról, illetve az azokkal kapcsolatos bővebb információkról egy újabb előadásunkon értesülhetnek a cégalapításban gondolkodók.

 

A 2017.06.08 - án, Budapesten megrendezésre kerülő cégalapítási és vállalkozásindítási előadásunkat az Osztrák Gazdasági Minisztérium tulajdonában álló ABA Invest in Austria Piackutató szerv támogatja és az Osztrák Gazdasági Kamara Magyarországi képviselete nyitja meg. A rendezvényen prominens osztrák, de magyarul beszélő előadók vesznek részt, mint kooperációs partnereink, akikkel karöltve a magyar cégek ausztriai exporterősítésében és képviseletében vesz Irodánk részt, előadásainkkal betekintést nyújtunk a vállalkozásindítás és cégalapítás területére társasági jogi, adójogi, ingatlanjogi, bankjogi szempontokból.

 

A meghívó és a regisztrációs lap a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda honlapjáról (www.ujvarosi.eu) vagy Facebook oldaláról (https://www.facebook.com/ujvarosiiroda/) is letölthető. A rendezvényen való részvétel díjtalan, azonban regisztrációhoz kötött! Amennyiben az Olvasók érdeklödését felkeltené az előadásunk, úgy örülnék, ha személyesen is találkozhatnánk a rendezvény alkalmával!

 

A cikk szerzői:

Dr. Ujvárosi Veronika (www.ujvarosi.eu) bécsi székhelyű, magyar anyanyelvű ügyvéd. Hatéves kora óta él Bécsben, itt végezte a gimnáziumi tanulmányait, valamint szintén itt végzett 2002-ben a Bécsi Egyetem Jogi Karán, a Juridicum-on. Ügyvédi vizsgáját 2008-ben tette le, azóta ügyfélköre meghatározó részét magyarországi kis- és középvállalkozások alkotják. Jelentős tapasztalattal rendelkezik az ilyen cégek külföldi exportjának megerősítésével és vezetésével kapcsolatos jogi kérdésekben. Elmondása szerint az Ausztriában vállalkozni szándékozó magyar üzletemberek legnagyobb problémája a hely- és országismeret hiánya. Ezért alapvető célkitűzései között szerepel, hogy a meglevő és leendő ügyfelei az ausztriai piacon történő megjelenésük első pillanatától otthonosan és biztonságban érezzék magukat. Ennek elősegítésére olyan kooperációs partner hálózatot épített ki, melynek magyar nyelvű tagjai egy kezdő vállalkozás valamennyi lehetséges igényét ki tudják elégíteni.

 

 

A cikksorozat elkészítésében közreműködött Dr. Pozsár Cintia az Iroda jogi munkatársa. Ő 2015 óta dolgozik Dr. Ujvárosi Veronikával. Feladatai közé tartozik többek között a magyarországi ügyfelek osztrák társasági jogi ügyleteinek előkészítése, cégalapítások illetve az osztrák ügyfelek peres és peren kívüli jogi képviseleténeknek ellátása.

 

 

 

 

 

 


Hozzászólások

25 ország lakosairól mondtak véleményt a cseh emberek

Leginkább a szlovákokat és az osztrákokat kedvelik a csehek - derült ki abból az országos közvélemény-kutatásból, amely azt mérte fel, milyen a cseh lakosság viszonya más nemzetekhez, illetve más országok lakóihoz. A magyarok megítélése folyamatos javulásról tanuskodik.
2019. 12. 15. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Két szerencsés is eltalálta a hatos lottó számait

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az 50. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2019. 12. 15. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódik az enyhe idő

Folytatódik az évszakhoz képest meleg idő, a hét első felében 15 fok körüli maximumok is lehetnek, csak néhol lehetnek mínuszok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.
2019. 12. 15. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul az orosz-magyar kereskedelmi forgalom

A magyar-orosz kereskedelmi forgalom alakulása (2001-2018); behozatal; kivitel; milliárd forint
2019. 12. 15. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az új vasúti menetrend kedvező változást hoz az utasoknak

Az új vasúti menetrend számos kedvező változást hoz az utasok számára, bővül a választható vonatok száma, minősége, javul a szolgáltatási színvonal - mondta Mosóczi László vasárnap sajtótájékoztatón, Budapesten.
2019. 12. 15. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentősen csökkent az egészségtelen élelmiszerek mennyisége

Magyarország 2019-ben radikálisan csökkentette a szív- és érrendszeri betegségekben jelentős szerepet játszó transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben, ezzel követendő példává vált az uniós tagállamoknak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vasárnap az MTI-vel.
2019. 12. 15. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a BÉT forgalma a héten

Növekvő forgalom mellett erősödött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX történelmi csúcson, 45 760,15 ponton fejezte be a kereskedést pénteken, 1552,65 ponttal, 3,51 százalékkal magasabban az előző heti záróértékénél.
2019. 12. 15. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tippek a szezonvégi fűnyíráshoz a kert megóvása érdekében

Az ősz végi fűnyírási munkákkal kapcsolatban érdemes néhány hasznos tanácsot megfogadni, hogy a kert és a munkagép állapota egyaránt kifogástalan legyen tavaszra. Biztosítsd kerted tökéletes megjelenését a tavasz kezdetére!
2019. 12. 15. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Miért jó az egyedi vászonfotó?

A legtöbb ember szereti különböző képekkel díszíteni a lakását, így nem meglepő, hogy előnyben részesítik a különböző, időtálló vászonfotókat, vagy éppen fotókollázsokat. Ismerjük meg, hogy hogyan készülnek ezek a dekoratív, izgalmas alkotások.
2019. 12. 15. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kékestetőn csaknem 20 centis hó van

Kékestetőn 19 centiméteres hóvastagságot mértek szombaton. Az országban máshol is van hó, de csak foltokban - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
2019. 12. 15. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új fejezetéhez érkezett a motorgyártás Szentgotthárdon

Új fejezetéhez érkezett a motorgyártás a szentgotthárdi Opel gyárban, 2020-ban megkezdik a PSA fejlesztésű három hengeres, benzines turbómotor gyártását - közölte a gyár szóvivője az MTI-vel.
2019. 12. 15. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lengyelország 2022 után már nem a Gazpromtól veszi a földgázt

A PGNiG lengyel állami gázszolgáltató 2022 után már nem vesz földgázt a Gazprom orosz gázipari vállalattól, az energiahordozót Norvégiából, az euróövezetből, az Egyesült Államokból és Katarból szerzi majd be.
2019. 12. 15. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Három új ősmaradványfajt tártak fel a Mecsekben

Mintegy 130 millió éves őskörnyezetből, különleges tulajdonságokkal rendelkező, eddig ismeretlen fosszilis ősmaradványfajokat tártak fel a Mecsekben - tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-t.
2019. 12. 15. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gépkocsi eredetvizsga ára 2020-ban - Mennyit kell fizetni a gépjárművek eredetvizsgálatáért?

Személyautó eredetvizsga ára, motorkerékpár, busz, teherautó, segédmotoros kerékpár, mezőgazdasági vontató, pótkocsi eredetvizsgálati díja 2020-ban. Mennyibe kerül 2020-ban az egyes gépjárműtípusok eredetiségvizsgálata?
2019. 12. 15. 04:01
Megosztás:
Hozzászólások:

Jótékonysági sütivásár indult az autizmussal élők megsegítésére

Jótékonysági sütivásárt tart Süti Shop néven az Együtt az Autistákért Alapítvány szombaton és vasárnap a Szent István-bazilika előtt.
2019. 12. 15. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Online pályakövetési rendszerrel segíti a pályaválasztást az ITM

A köznevelés és a felsőoktatás közötti átmenetet, a pályaválasztást, valamint a pályaorientációt segíti a diplomantul.hu honlapon elérhető Diplomás Pályakövetési Rendszer, az online felület objektív, számszerű adatokat mutat arról, hogyan alakult a felsőoktatásban végzettek helyzete a munka világában - mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára szombati budapesti sajtótájékoztatóján.
2019. 12. 15. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Baleset miatt lezárták a Ferihegyi út egy részét

Baleset miatt lezárták a Ferihegyi út egy részét - közölte a rendőrség szombat este a honlapján.
2019. 12. 15. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új ősmaradványfajokat tártak fel a Mecsekben

Mintegy 130 millió éves őskörnyezetből, különleges tulajdonságokkal rendelkező, eddig ismeretlen fosszilis ősmaradványfajokat tártak fel a Mecsekben - tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-t.
2019. 12. 15. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Malőrmentes volt a likőrök fogyasztóvédelmi vizsgálata

Húszféle likőrt vizsgáltatott meg akkreditált laboratóriumában az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) időszaki ellenőrzéssorozatának részeként - közölte a tárca szombaton az MTI-vel, hangsúlyozva, hogy malőrmentes volt a likőrök fogyasztóvédelmi vizsgálata. A közleményben hangsúlyozták: az üvegen, címkén található tájékoztatás és jelölések, az italok cukor- és alkoholtartalma e termékek mindegyikénél megfelelt az előírásoknak.
2019. 12. 14. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Donald Trump szerint Boris Johnson győzelme előrevetíti a 2020-as amerikai választás eredményét is

Boris Johnson és a brit konzervatívok győzelme az Egyesült Királyságban előrevetíti a 2020-as amerikai választások eredményét is - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök újságíróknak pénteken a Fehér Házban, amikor fogadta Mario Abdo Benitez paraguayi elnököt.
2019. 12. 14. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások: