Cégalapítás Ausztriában

Az ausztriai cégalapítással kapcsolatos alapvető információkat már nem is olyan nehéz beszerezni, hiszen az internet segítségével már azt is megtudhatjuk például, hogy egy GmbH alapításhoz mekkora tőrzstőke kell. Ha valaki azonban felkeres egy osztrák cégjogban jártas személyt, ez alatt értünk egy ügyvédet, akkor arról is felvilágosítást kaphat, hogy már 10.000 EUR tőrzstőkével is alapítható GmbH Ausztriában. Nem is beszélve az alapítási lépések részleteiről és fontosságairól, de mindenekelőtt a magyar jogrendszertől eltérő austriacumokról.

Cégalapítás Ausztriában

Jelen cikk keretében olyan pontokra szeretnénk kitérni, amelyek kifejezetten a magyar cégalapítókat érintik, ezért úgy döntöttünk, hogy cikkünket rendhagyó módon állítjuk össze: felsoroljuk a 10 best of austriacum tudnivalót, amelyek iránytűként szolgálhatnak a leendő cégalapítók számára.

 

# Nr.1 : A törzstőke

Cégalapítás során a törzstőke különböző nagyságú lehet: EUR 5.000,- , EUR 10.000,- , EUR 17.500,- avagy EUR 35.000. Ezen összeget még az alapítási folyamat előtt kell egy osztrák bankszámlán elhelyezni.

 

# Nr.2: A közjegyző szerepe

Az alapítási folyamat alatt, pontosabban az alapító szerződések aláírásakor kötelező az osztrák közjegyző jelenléte. Amennyiben a magyar alapítótagok nem beszélnek németül, úgy egy törvényszéki tolmács jelenléte és közreműködése is kötelező. Csak így lehet megfelelően igazolni a bíróság felé, hogy az alapító tagok megértették és akaratuknak megegyezőként vallják az alapítás szándékát.

 

# Nr.3: Az alapítás bejegyzése

Egy osztrák GmbH cégbíróságnál történő bejegyzése átlagosan 3 – 6 hét.

 

# Nr.4: TEÀOR számok

Az osztrák jogban nem léteznek TEÀOR számok. A GmbH-nak csak a fő tevékenységi területe kerülhet feltüntetésre az osztrák cégkivonatban. Melléktevékenységek nem látszódnak a cégkivonatban, ezek csak a későbbiekben, a vállalkozói regiszterben kerülnek feltüntetésre.

 

# Nr.5 : GmbH adószáma

A cégbejegyzéssel egyidejűleg, automatikusan nem történik meg az adószám kiosztása, hanem ezt külön kell kérvényezni a bejegyzést követően. Az adószám kiosztása egy kisebb eljárás, hiszen az adóhivatal a legtöbbször személyesen megy ki a cég bejelentett székhelyére, hogy meggyőződjön annak valódiságáról. A cégkivonatban később sem kerül feltüntetésre az adószám.

 

# Nr.6 : A vállakozási engedély

A legtöbb esetben a GmbH bejegyzése még nem elegendő ahhoz, hogy a cég a tényleges tevékenységét megkezdje. Ez esetben külön regisztráció szükséges a vállalkozói hivatalnál, ahol a vállalkozói engedély kiváltása a tevékenység jogszerű megkezdésének alapja.

 

# Nr. 7 : Adóhivatali eljárás

Az adóhivatal akár a cégbejegyzést követő hetekkel, hónapokkal később is indíthat eljárást a GmbH törlése végett, amennyiben jogosan feltételezi azt, hogy a cég tényleges gazdasági tevékenységet nem folytat. Ilyen esetekben a tagoknak a cégbíróság egy négyhetes moratóriumot ad, hogy annak ellenkezőjét bizonyíthassák, illetve megindokolhassák, hogy a cég inaktivitásának mi az oka és mikor várható konkrét üzleti tevékenység.

 

# Nr. 8 : Céges bankszámla

Egy adott GmbH bankszámlaszáma az alapítást követő 48 órán belül lesz aktív. Addig sem a számlára utalni, sem a számláról elutalni nem lehet.

 

# Nr. 9 : Műszaki engedély

Egyes esetekben a jogszerű tevékenység folytatásához nem elegendő a bejegyzett cég megléte, a rendelkezésre álló adószám és a vállalkozói engedély sem, amennyiben az adott helységhez egy műszaki engedély is szükséges – ilyen klasszikus példa egy étterem működtetése. Ezekben az esetekben, csak ezen engedély beszerzésével lehet jogszerűen elkezdeni a vállalkozást.

 

# Nr. 10 : Támogatások

Az osztrák GmbH számára legfontosabb támogatást akár magyar alapító tagok is megszerezhetik, viszont a támogatások kérvényezését még a cégalapítás előtt meg kell kezdeni. Mivel az osztrák jogot illetően a magyar ügyfeleinknek rendszeresen szervezünk üzleti találkozókat és magyar nyelven szakmai előadásokat, ahol összehozzuk a (magyarországi) kínálatot az (ausztriai) kereslettel, így a best of 10 pont tartalmának megvitatásáról, illetve az azokkal kapcsolatos bővebb információkról egy újabb előadásunkon értesülhetnek a cégalapításban gondolkodók.

 

A 2017.06.08 - án, Budapesten megrendezésre kerülő cégalapítási és vállalkozásindítási előadásunkat az Osztrák Gazdasági Minisztérium tulajdonában álló ABA Invest in Austria Piackutató szerv támogatja és az Osztrák Gazdasági Kamara Magyarországi képviselete nyitja meg. A rendezvényen prominens osztrák, de magyarul beszélő előadók vesznek részt, mint kooperációs partnereink, akikkel karöltve a magyar cégek ausztriai exporterősítésében és képviseletében vesz Irodánk részt, előadásainkkal betekintést nyújtunk a vállalkozásindítás és cégalapítás területére társasági jogi, adójogi, ingatlanjogi, bankjogi szempontokból.

 

A meghívó és a regisztrációs lap a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda honlapjáról (www.ujvarosi.eu) vagy Facebook oldaláról (https://www.facebook.com/ujvarosiiroda/) is letölthető. A rendezvényen való részvétel díjtalan, azonban regisztrációhoz kötött! Amennyiben az Olvasók érdeklödését felkeltené az előadásunk, úgy örülnék, ha személyesen is találkozhatnánk a rendezvény alkalmával!

 

A cikk szerzői:

Dr. Ujvárosi Veronika (www.ujvarosi.eu) bécsi székhelyű, magyar anyanyelvű ügyvéd. Hatéves kora óta él Bécsben, itt végezte a gimnáziumi tanulmányait, valamint szintén itt végzett 2002-ben a Bécsi Egyetem Jogi Karán, a Juridicum-on. Ügyvédi vizsgáját 2008-ben tette le, azóta ügyfélköre meghatározó részét magyarországi kis- és középvállalkozások alkotják. Jelentős tapasztalattal rendelkezik az ilyen cégek külföldi exportjának megerősítésével és vezetésével kapcsolatos jogi kérdésekben. Elmondása szerint az Ausztriában vállalkozni szándékozó magyar üzletemberek legnagyobb problémája a hely- és országismeret hiánya. Ezért alapvető célkitűzései között szerepel, hogy a meglevő és leendő ügyfelei az ausztriai piacon történő megjelenésük első pillanatától otthonosan és biztonságban érezzék magukat. Ennek elősegítésére olyan kooperációs partner hálózatot épített ki, melynek magyar nyelvű tagjai egy kezdő vállalkozás valamennyi lehetséges igényét ki tudják elégíteni.

 

 

A cikksorozat elkészítésében közreműködött Dr. Pozsár Cintia az Iroda jogi munkatársa. Ő 2015 óta dolgozik Dr. Ujvárosi Veronikával. Feladatai közé tartozik többek között a magyarországi ügyfelek osztrák társasági jogi ügyleteinek előkészítése, cégalapítások illetve az osztrák ügyfelek peres és peren kívüli jogi képviseleténeknek ellátása.

 

 

 

 

 

 


Hozzászólások

Nyelvtanuláshoz is igényelhető lesz a diákhitel

A jövőben a diploma megszerzését segítendő a nyelvtanuláshoz is igényelhető lesz a diákhitel - közölte Bartos Mónika, a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos hétfőn Budapesten újságírók előtt.
2019. 05. 21. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Büntetni fogják a kettős minőségű élelmiszerek árusítását Csehországban

A cseh kormány hétfői ülésén jóváhagyta az élelmiszertörvény módosítását, miszerint ezentúl tilos lesz az azonos csomagolású, de eltérő minőségű élelmiszerek árusítása Csehországban - közölte a cseh kormányhivatal hétfőn a Twitteren.
2019. 05. 21. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős eredménnyel zárta az Allianz Csoport az első negyedévet

– A negyedéves eredmény 7,5 százalékkal 3 milliárd euróra nőtt – A részvényesek számára megtermelt adózott eredmény elérte a 2 milliárd eurót – Megnyugtató szintű, 218 százalékos Szolvencia II irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató – A várható működési eredmény 2019-ben a megerősített adatok alapján 11,5 milliárd euró (plusz-mínusz 500 millió euró)
2019. 05. 21. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Először kelt el 100 millió forint felett magyar festőnő képe

A vártnál jóval magasabb összegért, 110 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria tavaszi aukcióján a 107 év lappangás után előkerült kubista remekmű – Dénes Valéria Bruges-t, a belga kisvárost ábrázoló monumentális festménye. Az árverésen 215 műalkotásra, köztük Scheiber Hugó, Kádár Béla, Gulácsy Lajos festményeire, a kortársak közül pedig Nádler István, Keserü Ilona és Bak Imre képeire is licitálhattak az érdeklődők.
2019. 05. 21. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idegenveszély: a felhasználók harmada eladná személyes adatait ismeretleneknek

Az online térben, a rövidtávú haszon érdekében felelőtlenül megosztott adatok sokkal védtelenebbé teszik a felhasználókat, mint gondolnák– derül ki a Kaspersky Lab új kutatásából. A számos adatmegosztási botrány körüli felháborodás és aggodalom ellenére (pl. amikor a Facebook lehetőséget adott a Netflixnek és a Spotify-nak, hogy törölhessék a felhasználók privát üzeneteit), az internetfelhasználók több mint fele (56%) úgy érzi, hogy a modern digitális világban lehetetlen a teljes adatvédelem. Ehelyett sokan a kiárusítás mellett döntenek, amikor az adataik sértetlenségéről és online személyiségük megóvásáról van szó – ezzel potenciálisan nagy költségeket és komoly következményeket bevállalva.
2019. 05. 21. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Zalaegerszeg felkerült az autóipar európai térképére

Zalaegerszeg felkerült az európai autóipar térképére, a városról úgy beszélnek, mint a következő évtized egyik legfontosabb autóipari fejlesztési, kutatási helyszínéről - jelentette ki Orbán Viktor hétfőn a Zalaegerszegi Televíziónak adott interjújában.
2019. 05. 21. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Appeninn elemzés

2019. 05. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

4IG elemzés

2019. 05. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2019. 05. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2019. 05. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2019. 05. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2019. 05. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump Twitteren fenyegetőzött

Ha Irán harcolni akar, akkor Iránnak hivatalosan vége lesz - fenyegette meg a közel-keleti nemzetet Twitteren Donald Trump amerikai elnök nem sokkal azt követően, hogy rakéta csapódott be a bagdadi amerikai nagykövetség épülete mellett.
2019. 05. 21. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Váratlanul emelkedtek a termelői árak Németországban

A márciusi 11 havi mélypontról a várakozásokkal ellentétben áprilisban emelkedtek a termelői árak Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése szerint.
2019. 05. 21. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a lízingpiac

Finanszírozott összeg a teljes lízingpiacon
2019. 05. 21. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rég nem volt ilyen jó korszaka a magyar színháznak

Régen nem látott, jó korszaka van a magyar színháznak, az előadóművészeti szervezetek új támogatási rendszert kaptak és elkezdődött a színházépületek megújulása - jelentette ki a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója a szervezet hétfői, Nyíregyházán megtartott közgyűlése után.
2019. 05. 21. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az asztma új kezelésén dolgoznak az ausztrál kutatók

Az asztma okait célzó új kezelést fejlesztenek ausztrál kutatók. Az új módszer nem a tüneteket, hanem az azok mögött rejlő okokat kezeli.
2019. 05. 21. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A tavalyinál nagyobb vetettek kukoricát a Tolna megyei termelők

A tavalyinál nagyobb területen vetettek kukoricát idén a Tolna megyei termelők, a májusi csapadék jót tett a tavaszi vetésű növényeknek, és felgyorsult az őszi vetések fejlődése is.
2019. 05. 21. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új nemzeti könyvtár épül Szlovéniában

Mintegy hét év szünet után újra napirendre vették az új nemzeti könyvtár építésének projektjét Szlovéniában, az erről szóló dokumentumot hétfőn írta alá Jernej Pikalo oktatási és tudományos miniszter.
2019. 05. 21. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Százmilliós bírság kertészeti termékek internetes viszonteladási árainak rögzítéséért

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 111.000.000 Ft bírsággal sújtotta a Husqvarna Magyarország Kft.-t, mert a cég és egyes forgalmazói jogsértő módon határozták meg a Husqvarna, a Gardena és a McCulloch márkák internetes továbbeladási árait. Az internetes forgalmazók nem kaptak bírságot. Az eljárásban érintett minden vállalkozás köteles azonban olyan intézkedéseket bevezetni, amelyekkel a hasonló jövőbeni jogsértések elkerülhetővé válnak.
2019. 05. 20. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások: