Csodás borok jöhetnek

„Kiemelkedő évjárat”, „kegyelmi állapot”, „ezt csak elrontani lehet”. Ilyen és ehhez hasonló mondatok hangzanak el a szőlészek, borászok szájából a közelmúltban zárult 2017-es szürettel kapcsolatban. Akinek a területét nem kapta telibe egy nyári jégverés, országszerte szép mennyiségben szüretelt, és kiemelkedő minőségre számít. A Borháló partnerborászai szerint mindez a máris kóstolható fehérekre és rozékra éppúgy igaz, mint a hosszabb érlelésű vörösökre, amik csak évek múltán kerülnek palackba.

Csodás borok jöhetnek

„Kiegyensúlyozott év volt az  idei, és ez ezúttal nem a közepes termés szépítő megfogalmazása, hanem azt jelenti:  kiváló évjáratot szüreteltünk, amiből a hozzáértő borászok szinte minden kategóriában  csúcsborokat készíthetnek” – foglalja össze a nemrég befejezett szüret  tapasztalatait Kathona Krisztián, a Borháló Borkereskedés beszerzési  igazgatója.
     
„A Borhálónak szinte minden  borvidéken vannak partnerpincészetei – mondja Kathona –, velük folyamatosan  tartjuk a kapcsolatot, tolmácsoljuk nekik vásárlóink igényeit. Ezúttal mi kértük  meg pár borászunkat arra, értékeljék a most záruló szezont, osszák meg  várakozásaikat velünk.”
     
„Ennek alapján elmondható:  ha a lokális balesetektől, jellemzően a jégverésektől eltekintünk,  egyedülállóan szerencsés évük volt a hazai termelőknek. A növénybetegségek alig  támadtak, a sok napsütés természetesen magas cukorfokot eredményezett, és végül  a pár napos szeptemberi esőzés is több hasznot hozott, mint amennyi kárt tett:  a korábbi aszályt követően számos fajtánál szépen állította be sav-cukor  egyensúlyt, ami nélkül a végeredmény a mediterrán jellegű borok irányába  tolódhatott volna el.”



    
A korai fajták a szokásosnál  is hamarabb kerülhettek palackba: a Borháló szaküzleteiben máris olyan  tételekből lehet választani, mint Várszegi Viktor Csabagyöngye bora vagy a  Szeleshát Szőlőbirtok pinot noir rozéja, a közelgő Márton-napra pedig  megjelenik Lelovits Tamás és Polgár Zoltán primőr portugiesere – összesen már 24  féle 2017-es borból választhatnak a vevők. „A testes vörösekre persze még akár  éveket is várhatunk, utána azonban minden remény megvan rá, hogy a vevők még  sokáig élvezhessék a 2017-es évjárat prémiumborait” – mondja a Borháló  beszerzési igazgatója.
          
A  februári kemény fagyok után nehezen tért magához a szőlő – emlékeztet a szezon  kezdetére ifj. Font Sándor, a Font Pincészet cégvezetője. A szokatlanul hideg  tél és az áprilisi fagyos periódus összességében 30 százalékos terméskiesést  okozott a soltvadkerti termelőnek, amit felvásárlással kellett pótolnia. A  nehéz indulást jó év követte, mindössze némi aszállyal kellett megbirkózniuk az  ültetvényeknek. A szüret az Irsai Olivérrel és a cserszegi fűszeressel  kezdődött augusztus közepén. Az Irsai már forgalomban van, a kékfrankos rozét  most palackozzák, és Márton-napra a cserszegi fűszerest is letöltik, így  egyedülálló módon az új bor ünnepére már három tételük is piacon lesz. A szüretet  október 15-én fejezték be a kövidinka, az ezerjó és a kékfrankos válogatással.  A szezont jól jellemzi, hogy még a gyenge cukorgyűjtő kövidinka is 18,5  mustfokig jutott. A fehérborokról szólva ifj. Font Sándor megemlítette, hogy  nagy reményeket fűz a magyar nemesítésű generosához, ami először kerül palackba  a pincészetnél – erre azonban a nagyközönségnek januárig várnia kell.
     
Máris  kimagasló évjáratnak nevezi a 2017-est Juhász Tibor, a szekszárdi Pastor Pince  borásza. A kedvező időjárásnak hála a betegségek idén csak mérsékelten  jelentkeztek, így kevesebb permetezéssel is egészségesen lehetett tartani a  szőlőt. Azok az ültetvények, amelyeket fizikai kár nem sújtott, így kivételesen  szép termést hoztak, ráadásul szinte minden műfajban: szép savai lesznek a  cserszeginek, a rizlingeknek, de az őszi csapadékra érzékeny kadarka is jól  sikerült, és a terméskorlátozással termesztett bordói fajtákat is magas  cukorfokkal szüretelték; kellően testesek lettek, több éves érési potenciállal  rendelkeznek. „Öt-tíz évente adódik ilyen jó év, elegáns, karakteres borokat  produkált a természet, a fogyasztók még évekig fogják keresni a 2017-es  feliratot a szekszárdi borok címkéin” – summázza véleményét a borász.
     
Hasonlóan  derűlátó a borvidék egy másik termelője, Krajcsovszki László szőlész, a  Szeleshát Szőlőbirtok tulajdonosa. A szüretet augusztus 29-én kezdték a pinot  noirral – rozéja már palackban is van –, és október 19-én zárták a cabernet  sauvignonnal. A szeptemberi zivataros időszak kis izgalmat okozott, de  végeredményben nem befolyásolta negatívan a termést, inkább kiegyensúlyozottabbá  tette. A szőlő megkapta a szükséges hőmennyiséget, a cukorfok magas, de nem  extrém, jó az egyensúly, sok az érett színanyag. A Szeleshát borászai szerint  minden remény megvan rá, hogy a pincészetnél 2017-ben nagy vörösborok  készüljenek, legyen szó kékfrankosról, merlot-ról vagy cabernet franc-ról.
     
 „Nagyon  jó évjáratnak örvendhetünk, sok csúcsbor készül az idén – mondja a villányi  Günzer Tamás Pincészetének névadó vezetője. A borász szerint minden fajtára  jellemző volt, hogy egy-két héttel korábban kellett nekilátni a szüretnek, de  aki ezt megtette, csodálatosan egészséges, szép szőlőt szedhetett. A borász  példaként említi, hogy az Irsait már augusztus 11-én leszüretelték, mert a  friss fehérek és rozék savai megsínylették volna, ha tovább maradnak a tőkén. A  szokásosnál előbb szüretelték a vöröseket is. „Az összes fajtának csodálatos  éve volt, minden adott ahhoz, hogy 2017 kimagasló évjárat legyen. Ha valamit  mégis ki kell emelni, azt mondanám, hogy a merlot-nak és a syrah-nak kedvezett  leginkább az időjárás” – mondja Günzer Tamás. 
     
„Rendkívüli év volt, én még ilyen egészséges,  gyönyörű szőlőfürtöket nem láttam” – fogalmaz Tóth Katalin, az egri Tóth Ferenc  Pincészet ügyvezető tulajdonosa. A szedés szeptember közepén kezdődött a  leánykával, de már a vörösek is erjednek vagy akár hordóban is vannak. A szüret  még sincs lezárva: a kékfrankosból és a cabernet franc-ból fent hagytak  valamennyit jégbornak, hátha ezzel is szerencséjük lesz. „Az időjárás nemcsak a  teljes termesztési szezonban, hanem szeptember-októberben is kegyes volt: a gazdaság  mind a nyolc dűlőjében tervezett módon, ideális időpontban tudtunk szüretelni, figyelve  a cukorra, a savra” – mondja a fiatal cégvezető, aki a pincészet klasszikus,  supérieur és grand supérieur kategóriáitól is remek borokat remél. Ezekre  persze még várni kell, de Tóth Ferenc szeptember 19-én szedett kékfrankos  rozéja már Márton-napon megvásárolható lesz a szaküzletekben.

 

Kapcsolódó kalkulátorok:

Gyomorsav, reflux kalkulátor - nagy a baj?

Mennyi alkoholt ihatok egy nap? - kalkulátor

Mennyit tudsz a pálinkáról?

Megkezdődtek a Balatonfüredi Borhetek

Megkezdődtek a Balatonfüredi Borhetek, huszonnégy napon át huszonnégy borász és számos program várja az érdeklődőket a Tagore sétányon.
2021. 08. 07. 18:00
Megosztás:

Hibás jelölésű borra figyelmeztet a Nébih

Hibásan tüntették fel a termőhelyet és az előállítási módot a 2019-es Juhász Muscat Ottonel félédes, fehér, oltalom alatt álló földrajzi jelzésű borok egyes tételein, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra kéri a vásárlókat, hogy ne fogyasszák el azokat - olvasható a Nébih honlapján.
2021. 07. 15. 06:30
Megosztás:

Új arculatot kapott az Egri borvidék

Sokan emlegetik úgy 2021-et, mint a megújulás évét. Az Egri borvidékre ez különösen igaz, hiszen idén új arculattal lép a borkedvelők és a szakma elé. Az egyszerre modern és klasszikus dizájn mostantól egységesen képviseli a borvidék közösségét.
2021. 07. 15. 05:30
Megosztás:

Újraindulnak a Borszerdák a Magyar Nemzeti Galériában

Kiállítások, tárlatvezetések és előadások mellett koncertekkel és borkóstolókkal várja a látogatókat július 7-től szerda esténként a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Borszerda programsorozata.
2021. 06. 27. 16:30
Megosztás:

Így alakul Magyarország borkereskedelme - ábrán mutatjuk

Borbehozatal; borkivitel (hektoliter)
2021. 06. 27. 06:30
Megosztás:

Kihirdették A Magyar Tudományos Akadémia Bora pályázat idei nyerteseit

Tizennyolc borvidék tételei versenyeztek idén A Magyar Tudományos Akadémia Bora pályázat nyolc kategóriájában, melyek győzteseit pénteken hirdették ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában.
2021. 06. 27. 00:30
Megosztás:

Az új szabályozás egyszerűsíti a borágazat adminisztrációját

Az új szabályozás a borágazat adminisztrációját csökkenti és egyszerűsíti - hangsúlyozta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, a 3. BorÉRT Borturisztikai Konferencia, Kiállítás és Vásár rendezvényen.
2021. 06. 25. 03:00
Megosztás:

Később is benyújthatók a borászati beruházások kifizetési kérelmei

A koronavírus-járvány kapcsán bevezetett szigorú intézkedések miatt más nehézségek mellett a borászati gépek, technológiai berendezések szállítása is több esetben csúszott, ezért az Agrárminisztérium egy újabb, későbbi időszakot is kijelölt a borászok számára kifizetési kérelmeik benyújtására - közölte az Agrárminisztérium hétfőn.
2021. 06. 07. 23:30
Megosztás:

Idén is megrendezik a BorÉRT borturisztikai rendezvényt

Idén június 24-én kezdődik a BorÉRT Borturisztikai Konferencia, Kiállítás és Vásár Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban - közölték a szervezők az MTI-vel.
2021. 06. 06. 09:00
Megosztás:

8,5 milliárdnyi forrást nyertek a magyar borászok

A magyar borászok bíznak a jövőben, a sikeres újraindulásban, amit jelez, hogy új borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez sokan nyújtottak be pályázatot tavaly és több mint 8,5 milliárd forintnyit jóvá is hagytak ezekből az igényekből - mondta az agrárminiszter pénteken, Etyeken, a Borászok Borásza 2021 díjátadó ünnepségén.
2021. 06. 06. 01:00
Megosztás:

Saját emojit kaphat a rozébor

Saját emojit kér a rozénak az észak-olaszországi rozébor készítőinek egyesülete az amerikai Unicode konzorciumtól.
2021. 06. 02. 01:30
Megosztás:

Bemutatták Debrecen borait

Az idén 14 borvidék 121 pincészetének 235 bora versengett a Debrecen város bora 2021 címért, a győztes hét bort pénteken sajtótájékoztatón mutatták be.
2021. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Borexport Akadémia képzést indít az Agrármarketing Centrum

A magyar borászok külpiaci tevékenységének segítésére Borexport Akadémia elnevezéssel ingyenes képzést indít az Agrármarketing Centrum, az öt hetes online workshop sorozat május 27-én indul - közölte az Agrármarketing Centrum csütörtökön az MTI-vel.
2021. 05. 21. 11:00
Megosztás:

Nem érte jelentős fagykár a szőlőt

Az Eszterházy Károly Egyetem vizsgálata szerint a szőlőültetvényeket a fagy nem károsította jelentősen, terméskiesés nem várható - közölte az intézmény az MTI-vel pénteken.
2021. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Kínára céloz a magyar borászat

A jövőben intenzívebbé válhatnak a kínai kapcsolatok a Schieber Pincészetnél, miután a szekszárdi borászat a legutóbbi Asia Wine Trophy-n két arany- és egy ezüstérmet is nyert boraival. A hazai borászatok közül több már jelenleg is szállít Kínába, a több európai országba exportáló Schieber Pincészet borászati szakkiállításon szerzett elismerések révén ehhez a körhöz csatlakozhat.
2021. 04. 14. 18:00
Megosztás:

Megjelent a TokajKalauz negyedik kiadása

Megjelent a TokajKalauz eddigi legátfogóbb, negyedik kiadása; a kétnyelvű kötet a teljesség igényével mutatja be a történelmi borvidék látnivalóit és programjait a legizgalmasabbnak értékelt pincéktől, a helyi gasztronómián, rendezvényeken és a legszebb kirándulóhelyeken át a legjobbnak ítélt szálláshelyekig.
2021. 04. 10. 19:30
Megosztás:

Egyre nagyobb szeletet hasít a Lidl a magyar borexportból

2020-ban 28,5 millió magyar palackos bort értékesített a Lidl Magyarország, ami jelentős, 21 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest. A vállalat itthon és a külpiacokon egyaránt rekordot döntött, utóbbi esetében már 6,3 milliárd forint értékben adott el hazai borokat, ami a teljes magyar palackos borexport 33 százalékát jelenti, vagyis az áruházlánc ezzel megerősítette legnagyobb hazai borexportőr pozícióját. A Lidl célja a hazai borászatok támogatása, exporttevékenységük és külpiaci lehetőségeik elősegítése.
2021. 03. 29. 17:00
Megosztás:

Fertőtlenítőszer készülhet a maradék olasz borokból

Százötven millió liter bor maradt az olasz bortermelők nyakán tavaly a járványvédelmi korlátozások okán bezárt éttermekben és bárokban kiesett fogyasztás miatt. A készletből fertőtlenítőszert készítenének egy javaslat szerint.
2021. 03. 14. 16:00
Megosztás:

Idén se kedvez az időjárás a magyar bortermelőknek

Teljes egészében mediterrán körülmények várnak a magyar bortermelőkre a 21. század végére, a borászok dolgát azonban az extrém időjárási jelenségek gyakoriságának növekedése is nehezíti - figyelmeztet Buzási Attila regionális és környezetgazdász, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa.
2021. 03. 11. 06:00
Megosztás:

Megváltoztatta a vírus a borturizmust

A szabadba és az online térbe helyezte át a borturizmus eseményeit a koronavírus okozta járványhelyzet, amely tartós trendnek bizonyulhat – véli Schieber Anita, a Schieber Pincészet tulajdonosa és vezetője. A kirándulással, gasztronómiai élményekkel és programokkal egybekötött borkóstolók új, egyre terjedő koncepciót jelentenek a borturizmusban, amely így kinőhet a pinceesemények által dominált korszakából. 2020 így is jelentős veszteségeket hozott az ágazatnak, az új ötletek azonban sikeresek és a jövőben új vendégkört vonhatnak be a borturizmusba.
2021. 02. 09. 13:30
Megosztás: