Csökkenthető a cégvezetők megnövekedett kockázata

Kockázatosabb céget vezetni az új Ptk. hatályba lépése óta: ha a vezető tisztségviselő mulasztása kárt okoz, cégével együtt ő is felelőssé válhat – teljes vagyonával. Közvetlenül ellene is indulhat per. A PBA Praeventio és a Szecskay Ügyvédi Iroda három módszert is javasol, amellyel csökkenthető a vállalatvezetői kockázat: a cég átvállalhatja a felelősséget, előzetesen szabályozni kell a felelősségi területeket és érdemes a kockázathoz mért vezetői felelősségbiztosítást kötni. Utóbbi biztosítástípusból tavaly év végéig mindössze 320-at kötöttek, ám az új szabályok miatt piaca jelentősen nőhet az idén.

Az új Ptk. hatálybalépése előtt – néhány kivételtől eltekintve – a társaság volt felelős azért a kárért, amelyet vezető tisztségviselője e jogkörében eljárva harmadik személynek okozott. Az új Ptk. alapján, ha a cégvezető így tesz, a társasággal egyetemlegesen felel a károsulttal szemben.

 

„Ez azzal is jár, hogy a vállalkozás mellett közvetlenül a cégvezető ellen is pert indíthatnak azok a károsultak, akik a cégnek nem szerződő partnerei. A korábbi szabályozás szerint kárigényt csak a cég ellen nyújthatott be a károsult” – mondja dr. Szecskay András, a Szecskay Ügyvédi Iroda vezetője. „A vállalkozás vezetője most viszont teljes vagyonával felel az ilyen károkért. ”

 

A vezető felelősségére példa, ha  a társaság szerződéskötési tárgyalásokat folytat harmadik személlyel, és a vezető tisztségviselő megszegi az együttműködési és tájékoztatási kötelezettségét (pl. egy lényeges kérdésről nem tájékoztatja a tárgyalópartnert). E jogsértés miatt a másik fél végül nem köti meg a szerződést, és szerződésen kívüli kárigényt érvényesíthet közvetlenül cégvezetővel szemben is. Hasonlóan perelhető az ügyvezető, ha vagyon vagy szellemi tulajdonjog elleni bűncselekmény révén okoz károkat, vagy versenykorlátozó (kartell) megállapodás kötésével okoz kárt.

 

A cégvezetők megnövekedett kockázata 3 módon is kezelhető:

 

1.      Vezetői felelősségbiztosítás

A változások lendületet adhatnak a vezetői felelősségbiztosítások piacának. „Mivel bírói gyakorlat még nem társul az új Ptk-hoz, sok a bizonytalanság a cégek menedzsmentjében, hiszen nem tudni még pontosan, milyen ügyekben kell majd akár saját vagyonukkal helytállniuk. Ezt a bizonytalanságot lehet a legjobban vezetői felelősségbiztosítással megszüntetni” – magyarázza dr. Vass Gábor, a PBA Praeventio Zrt. biztosítási alkusz szakmai vezetője.

 

A Ptk. életbe lépése előtt e biztosítási módozat nem volt túl népszerű: a Magyar Biztosítók Szövetsége adatgyűjtése szerint tavaly év végéig mindössze 320 ilyen szerződést kötöttek – miközben a mostani változás több mint 300 ezer gazdasági társaság vezetőjét érintheti.

 

A PBA szakértője szerint a vezetői felelősségbiztosítások esetén a legfontosabb, hogy a cégvezető és a biztosító együtt, a kockázatnak megfelelő kártérítési limitet állítson be. Amióta az új Ptk. fókuszba helyezte a vezetői tevékenységet, kiderült, hogy a legtöbben összekeverik a különböző típusú felelősségbiztosításokat. A PBA tapasztalata az, hogy az általános, munkáltatói és szakmai felelősségbiztosítás esetén (ezek magyarázatát ld. a PBA biztosítási szótárában) általában relatíve alacsony térítési limitet kérnek az ügyfelek (egyszeri 10 millió forintot és éves 50 millió forintot), amíg cégvezetői felelősség esetén ennek többszörösét. Pedig a cégvezetői kockázat nem így arányul az általános felelősségbiztosítás által fedezett kockázatokhoz.

 

Mennyit kell fizetni?

A PBA egyik biztosítói partnere példáján mutatja be, milyen ráfordítást jelent egy vezetői felelősségbiztosítás.

Cég éves bevétele: 80 millió forint
Kártérítési limit: 100 millió forint

Éves biztosítási díj: 160 000 Ft

 

Cég éves bevétele: 200 millió forint
Kártérítési limit: 200 millió forint
Éves biztosítási díj: 300 000 forint

 

Mit fedez?
- Vezetői döntésből származó károkat
- Bírságokat
- Jogi és egyéb eljárási költségeket

- Jó hírnév megsértése elleni védekezés költségeit (pl. jogi képviselet és PR)

- Felszámoláskor biztosíték összegét 

 

2.      A kártérítést átvállalja a társaság

Tekintettel arra, hogy a cég és a vezető tisztségviselő felelőssége egyetemleges (vagyis mindegyiküktől követelhető a kártérítés), nincs akadálya annak, hogy a társaság vállalja: a károsultnak megfizeti a kártérítés teljes összegét. Ez a vállalás helyet kaphat a létesítő okiratban, vagy a társaság és a vezető tisztségviselő közti szerződésben. Mindazonáltal egy ilyen kötelezettségvállalás, illetve ennek teljesítése bizonytalan adójogi következményekkel járhat. 

 

3.      Megelőző intézkedéseket kell tenni

Dr. Szecskay András szerint fontos, hogy a vezető tisztségviselő csak a saját magatartásával okozott kárért felel, ezért mentesül a felelősség alól, ha a kár nem róható fel neki. E tény bizonyításában segíthet:

 

- a vezető tisztségviselő felelősségi köreinek pontos rögzítése (pl. a szervezeti és működési szabályzatban),

 

- több ügyvezetővel működő kft. esetén a hatáskörmegosztás, a tiltakozási jog (kötelezettség) pontos szabályozása,

 

- hatékony megfelelési (compliance) rendszer felállítása és működtetése.

Hozzászólások

Eddig ennyien igényelték a bölcsődei támogatást

Már több mint ötszázan igényelték a két hete bejelentett, havi legfeljebb 40 ezer forintos bölcsődei támogatást - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) családpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán.
2019. 08. 25. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a méhcsaládok száma Magyarországon

A méhcsaládok száma Magyarországon (2000-2018)
2019. 08. 25. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar női jégkorong-válogatott legyőzte Svájcot

A magyar női jégkorong-válogatott 2-0-ra legyőzte Svájc együttesét a háromcsapatos érdi felkészülési torna utolsó mérkőzésén, szombaton.
2019. 08. 25. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar kultúra és a néphagyomány a magyar közösségek megmaradásának alapja

A magyar kultúrára és a néphagyományra támaszkodás és továbbadásuk a külhoni magyar közösségek számára a megmaradás alapja - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Nagyidán szombaton Potápi Árpád János erről a Kassához közeli településen megépült Ilosvai Há ünnepélyes átadóján mondott köszöntőjében
2019. 08. 25. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új szárnnyal bővítik a Mindszenty Általános Iskolát Esztergomban

Megkezdődött a Mindszenty József Katolikus Általános Iskola bővítése, egyházi forrásokból 542 millió forintért új szárnnyal bővítik az épületet - mondta el az intézmény igazgatója csütörtökön az MTI-nek.
2019. 08. 24. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél az ötös lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 34. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2019. 08. 24. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarul is feltünteti a határon túli állomásneveket a MÁV

Magyarul is szerepelnek majd a szomszédos országok vasútállomásai a MÁV utastájékoztató kijelzőin és tábláin a külföldi hivatalos elnevezések mellett - közölte a vasúttársaság pénteken az MTI-vel.
2019. 08. 24. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

4,6 milliárd forintból valósul meg sportinfrastruktúra-fejlesztés Pécsett

Mintegy 4,6 milliárd forintból valósul meg sportinfrastruktúra-fejlesztés a százéves Pécsi Vasutas Sportkör (PVSK) pécsi sporttelepén, a beruházás alapkövét pénteken rakták le.
2019. 08. 24. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul az államháztartás egyenlege

az államháztartás egyenlege; a központi költségvetés egyenlege; milliárd forint
2019. 08. 24. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szeptember közepén jelenik meg Eötvös Péter új lemeze

Eötvös Péter, Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zenepedagógus és karmester, az egyik legismertebb magyar operaszerző szeptember 13-án megjelenő Gliding című új albuma a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarának és Hakan Hardenberger svéd trombitaművész közreműködésével készült - közölte a Peter Eötvös Contemporary Music Foundation az MTI-vel.
2019. 08. 24. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Országszerte zivatarra figyelmeztetnek

Zivatarveszély miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra és vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2019. 08. 24. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Innovációs kisvállalkozás új üzemét avatták Nagykanizsán

Fémmegmunkálással foglalkozó, robottechnológiát is alkalmazó kisvállalkozás 165 millió forintos beruházással épült új üzemét avatták fel pénteken Nagykanizsán.
2019. 08. 24. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Dinnyefogyasztást ösztönző kampány indult

Dinnyefogyasztást ösztönző kampányt indított az Agrármarketing Centrum (AMC), az akcióval az idén hosszabb dinnyeszezonra szeretnék felhívni a figyelmet.
2019. 08. 24. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Felújították a tatabányai sportiskolát

A tanév kezdetére 360 millió forintos beruházással elkészült a tatabányai Dózsa György Sportiskolai Általános Iskola energetikai felújítása - mondta a város polgármestere a pénteki átadáson.
2019. 08. 24. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult az államháztartás hiánya

A gazdaság teljesítményének köszönhetően idén júliusban 37,2 milliárd forint többlettel zárt a költségvetés, az államháztartás - önkormányzatok nélküli - központi alrendszerének első héthavi hiánya 352,7 milliárd forint lett - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) pénteken az MTI-vel.
2019. 08. 24. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel zárult a pénteki kereskedés

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 124,87 pontos, 0,32 százalékos emelkedéssel, 39 519,58 ponton zárt pénteken.
2019. 08. 23. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok

Kilencezer forint értékű rezsiutalványt kap minden nyugdíjas szeptember 30-ig - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
2019. 08. 23. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tetőztek a albérleti díjak az egyetemi városokban

Budapesten és más egyetemi városokban (Debrecenben, Pécsen, Győrben és Miskolcon) az albérletpiacon a bérleti árak elérték a felső határt: július vége és augusztus vége között nem emelkedett a kiadó lakások bérleti díja - közölte az Ingatlan.com pénteken az MTI-vel.
2019. 08. 23. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tárgyaltak a magyar sertéshús thaiföldi exportjáról

A magyar sertéshús thaiföldi exportjának engedélyezéséről és a sertéspestis elleni sikeres magyar intézkedésekről tárgyaltak Budapesten a thaiföldi agrártárca, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a képviselői - közölte a KKM csütörtökön az MTI-vel.
2019. 08. 23. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Együttműködés Székesfehérvár városának fejlődéséért

Együttműködési megállapodást írt alá Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Prosperis Alba Kutatóközpont Kft. és az Óbudai Egyetem. A Felek közös célként határozták meg, a jövőbeni kutatások helyben történő megvalósulását, amelyek alapul szolgálhatnak a gazdasági szereplők, közfeladatokat ellátó és más szervezetek részére egyes fejlesztési irányaik meghatározásához.
2019. 08. 23. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások: