Dübörög a zöldkávé

A jövő évi rossz terméskilátásoknak és a brazíliai aszálynak köszönhetően idén eddig több, mint 50%-kal emelkedett az arabica kávék ára. Ugyanakkor egyre nő az érdeklődés a zöld kávé fogyasztás iránt is, amit azonban a befektetők egyelőre csak közvetve tudnak kihasználni.

Dübörög a zöldkávé

A napjainkban étrend kiegészítőként ill. természetes zsírégető fogyasztószerként reklámozott  zöld kávé kivonat története valójában nagyon hosszú időre nyúlik vissza. Etiópiában már azelőtt fogyasztották a kávécserje különböző részeit, mielőtt felfedezték volna, hogy a zöld kávébab pörkölésével nagy koffeintartalmú kellemes ízű ital főzhető. Az aktív marketingnek köszönhetően az érdeklődés folyamatosan nő a zöldkávé készítmények iránt. A zöld kávébab gazdag polifenolban, klorogénsavban, ami a szőlőmag és zöld tea kivonathoz hasonlóan antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokat mutat, ez kedvez a szervezet szabad gyököktől történő megtisztításának és talán a rák megelőzéseként is hatásos. Ellentétben a kávétartalmú italokkal, a zöld kávé kivonatnak minimális az élénkítő hatása, mivel a pörkölés előtti zöldkávébab jóval kevesebb koffeint tartalmaz. A klorogénsav pedig a pörkölési folyamat során lecsökken vagy intenzívebb pörkölés esetén teljesen lebomlik ill. átalakul.
 
Némiképp összezavaró hogy a zöld kávékivonatokat mind arabica, mind robusta kávékból is készítik és mind ital formát mind kapszulázott étrendkiegészítő formát is ölthetnek. A  Starbucks például jó minőségű arabica típusból gyártja  a nemrég piacra dobott nem koffeinmentesített Refreshers márkanévre hallgató zöld kávé kivonatot tartalmazó italcsaládot, míg az egyik legismertebb robusta zöldkávé kivonat a Coffea canephora cv. Pierre fajtából készül, vegyileg koffeinmentesítik, kapszulázzák és  Svetol márkanévvel fogyasztószerként reklámozzák.
 
A kávétőzsdéken pedig tulajdonképpen szintén zöldkávébabokat „exchange grade green” minőségben szállítanak le, melyet a tőzsde szabályzata szerint specifikálnak. Itt természetesen soha nem keveredhet a robusta az arabica típussal.

 

A zöld kávét nemcsak készítmény hanem nyers kávébab formájában is árulják, de itt a célcsoport elsősorban a házi pörkölővel felszerelt ínyenc fogyasztók. Az interneten elérhető árak szerint, egy 500 grammos csomaghoz 5-9 dollárért lehet hozzá jutni, de a leghíresebb zöld kávék 200-250 grammos kiszereléséért 27-40 dollárt kell leszurkolni.

A zöld kávé készítmények iránt az utóbbi években megfigyelt keresletnövekedést befektetők közvetlenül nem tudják meglovagolni, mivel a zöldkávé-babok feldolgozására szakosodott cégek – mint például a Svetolt gyártó francia Naturex  túl sok terméket gyárt ahhoz, hogy a zöldkávé termék domináljon az árfolyamalakulásában, és a Starbucks vagy a Green Mountain portfóliójában is csak egy termék a sok közül a zöld kávé kivonat.

A tőzsdén kereskedett befektetési alapok – mint a Londonban jegyzett ETFS Coffee, vagy a Dow Jones-UBS Coffee ETN és a Pure Beta Coffee ETN – jegyeinek megvásárlásával közvetve a tőzsdei arabica kontraktusokba tudunk fektetni, méghozzá kisebb összegeket is nagyon egyszerűen és akár TBSZ számlára helyezhetően.

New Yorkban e specifikájú terméket kereskedik, az Arabica  kávéárakat pedig ezen a linken lehet megtekinteni.

 

Az elmúlt napokban több mint 20%-ot emelkedett az árfolyam, az év elejétől pedig 50%-otAz International Exchange (ICE) által alkalmazott specifikáció érvényes a NYMEX-en is. A fizikai jellemzők és íz szerint is osztályozzák a kávészállítmányokat leszállításkor és felárat/diszkontot állapít meg a tőzsde bizottsága. Az exchange grade green típusú kávét lehet leszállítani.

 

Forrás: Conclude Zrt.

Hozzászólások

Új csúcson a BUX, egyre közelebb történelmi csúcsához az OTP

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 225,01 pontos, 0,58 százalékos emelkedéssel, 39 119,89 ponton zárt hétfőn, ami új történelmi csúcs.
2017. 10. 16. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tízéves csúcson az euró long pozíciók

A legfrissebb COT-riport szerint, amely az október 10-ig tartó egyhetes időszak ügyleteit vizsgálta, a spekulációs célú dollár eladások (a 8 IMM devizával szemben) 9%-kal csökkentek, annak ellenére, hogy az euró nettó long pozíciók nagysága tízéves csúcsra jutott. Az angol fontot öt hét óta először adták az alapok. A japán jen nettó short állománya 20%-kal nőtt, ez volt a COT-riportban a legjelentősebb mozgás. Az USDJPY párra több bizonytalansági tényező is hatott: a Fed Nyíltpiaci Bizottságának galamb jellegű jegyzőkönyve, a vártnál gyengébben alakuló amerikai fogasztói árindex és a közelgő japán választások egyaránt hozzájárulnak a devizapár hullámzó mozgásához.
2017. 10. 16. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Irány a hazai és a német tőzsde

Az év hátralevő részében egyetlen irány van a befektetők számára: a részvénypiacok. Nem mindegy azonban, hogy melyik tőzsdén nézünk körbe, hiszen míg a hazai és a német tőzsde kifejezetten ígéretes növekedési kilátásokat mutat, addig a tengerentúlon kevésbé vonzó a részvények értékeltsége – jelzi a negyedik negyedévre a K&H.
2017. 10. 16. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyes kezdés az európai tőzsdéken

Vegyes, többségében emelkedő indexekkel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2017. 10. 16. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Januártól szigorodnak a befektetővédelmi szabályok

Januártól a befektetési szolgáltatóknak minden költséget be kell mutatni az ügyfélnek szerződéskötéskor, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélye kell a határidős energia- vagy szén-dioxid-kvóta kereskedéshez, és befektetővédelmi aggályok esetén az MNB akár egyes, különösen kockázatosnak ítélt tőkepiaci termékek forgalmazását is megtilthatja- nyilatkozta Szeniczey Gergő, a jegybank ügyvezető igazgatója az MTI-nek.
2017. 10. 16. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A katalán válság hatása a világpiacra nézve - heti devizapiaci jelentés

-A kereskedelmi mérleg augusztusban 440 millió eurós többletet mutatott. -Az ipari termelés indexe augusztusban éves szinten 6,8%-kal nőtt. -A fogyasztói árindex szeptemberben 2,5%-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest.
2017. 10. 16. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Növekvő forgalomban új történelmi csúcson zárta a hetet a BUX-index

Növekvő forgalomban új történelmi csúcson zárta a hetet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken 38 894,88 ponton állt, ami az előző heti záróértékénél 953,06 ponttal, 2,51 százalékkal magasabb.
2017. 10. 15. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egész héten erősödött a forint

Pénteken kevéssé változott a héten erősödött a forint a főbb devizákkal szemben.
2017. 10. 13. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 122,80 pontos, 0,32 százalékos emelkedéssel, 38 894,88 ponton zárt pénteken, ami újabb történelmi csúcs.
2017. 10. 13. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen zártak az európai tőzsdék

Vegyes kezdés után vegyesen zártak pénteken a főbb európai értékpapírpiacok.
2017. 10. 13. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pozitívan kezdett a new york-i tőzsde

Az előző napi zárás után pénteken indexerősödéssel indult a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon.
2017. 10. 13. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedés lehet ma a magyar tőzsdén

Az árfolyamok emelkedésére számítanak pénteken a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
2017. 10. 13. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen alakult a forint ma reggelre

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon péntek reggel: az euróval, a dollárral és a svájci frankkal szemben kissé erősödött, míg a japán jenhez képest enyhén gyengült.
2017. 10. 13. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen zártak a nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2017. 10. 12. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új csúcson a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 318,96 pontos, 0,83 százalékos emelkedéssel, 38 772,08 ponton zárt csütörtökön, ami a szerdai után ismét új történelmi csúcs.
2017. 10. 12. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedésre számítanak az elemzők a magyar tőzsdén

Emelkedésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők.
2017. 10. 12. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jól teljesített ma a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 421,45 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 38 453,12 ponton zárt szerdán, ami új történelmi csúcs.
2017. 10. 11. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyes zárás az európai tőzsdéken

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2017. 10. 11. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen alakult a forint szerda reggelre

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon szerda reggel: az euróhoz képest kissé gyengült, míg a dollárral, a svájci frankkal és a japán jennel szemben erősödött.
2017. 10. 11. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint kora estére

Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb nemzetközi devizákkal szemben kedden kora estére a reggeli szintekhez képest.
2017. 10. 10. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás