Egy reformcsomag, amit mindenki máshogy ért

David Cameron brit miniszterelnök szerint igen jelentős módosításokat tartalmaz az európai uniós szabályozási reformtervekről kedden közzétett javaslatcsomag.

Egy reformcsomag, amit mindenki máshogy ért

A kormányzó brit Konzervatív Párt EU-szkeptikus szárnyának vezetői és más EU-ellenes csoportok képviselői szerint ugyanakkor Cameronnak gyakorlatilag semmit sem sikerült kijárnia Brüsszelben az általa igényelt reformok közül.

 

Cameron a tervezet közzététele után tartott beszédében kijelentette: "van még munka" a részletek véglegesítéséig, de "tényleges előrelépés" történt azokon a szabályozási területeken, amelyeknek reformját a brit kormány elengedhetetlennek tartja Nagy-Britannia további EU-tagságához.

 

A brit miniszterelnök úgy fogalmazott: az intézkedéstervezet "elég jó ahhoz", hogy annak alapján ő pártolná a brit EU-csatlakozást, ha Nagy-Britannia még nem lenne az Európai Unió tagja. Hozzátette: ha sikerül végleges megállapodásra jutni, akkor a kormány a brit EU-tagság fenntartását fogja támogatni a tervezett népszavazás kampányában.

 

Cameron - aki egy üzleti rendezvényen beszélt - biztosította pártja EU-szkeptikus képviselőit arról, hogy Nagy-Britannia továbbra sem kíván csatlakozni az euróövezethez, és akkor jár el helyesen, ha "örök időkre" megtartja fizetőeszközéül a fontot. A brit gazdaság az ötödik legnagyobb a világon, és ezért is helyénvaló, hogy saját valutája legyen, az azzal járó rugalmassággal és saját gazdaságpolitikával - tette hozzá.

 

Cameron arra utalt ezzel, hogy az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk által kedden ismertetett javaslatcsomag tételesen rögzíti: nincs helye a diszkriminációnak az egyes EU-tagállamok között annak alapján, hogy milyen fizetőeszközt használnak. A külföldi EU-munkavállalók szociális ellátási szabályainak szigorítása mellett ennek kimondása volt London egyik legsarkalatosabb követelése. A brit kormányfő keddi beszédében kijelentette: az elmúlt években felmerült annak veszélye, hogy az Európai Unió átalakul az eurót használó tagországok "exkluzív klubjává".

 

Cameron szerint a diszkrimináció tilalmának egyértelmű rögzítésével sikerült elejét venni ennek a kockázatnak. Hozzátette: meggyőződése, hogy a most elért javaslattervezettel teljesítette választási programjának azt a pontját is, amely az EU-társállamokból érkező munkavállalók számának csökkentését ígérte. Kijelentette: hisz az EU-n belüli szabad mozgás alapelvében, de Nagy-Britanniára a keleti bővítés óta eltelt több mint egy évtizedben "túl nagy nyomás" nehezedett, és ezt a problémát is kezelni kellett.

 

A Konzervatív Párt EU-szkeptikus szárnyának prominens képviselői, és más politikai erők is azonban súlyos bírálatokkal illették Cameront, mivel véleményük szerint nem teljesültek a londoni reformelvárások. Liam Fox, az EU-ellenes tory képviselőcsoport egyik veteránja, aki korábban a védelmi miniszteri tisztséget is betöltötte Cameron kormányában, a BBC-nek nyilatkozva kedden úgy fogalmazott, hogy a Brüsszelben közzétett javaslatcsomag "a közelében sem jár" azoknak a reformoknak, amelyeket a brit kormány a választóknak megígért. Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezetője "szánalmasnak" nevezte a javaslatcsomagot.

 

Farage - akinek pártja a brit EU-tagság megszüntetésére törekszik - a BBC-nek azt mondta: ez a tervezet "nem érte meg a várakozást sem", amely megelőzte. Richard Tice, a Leave.Eu nevű, szintén a brit EU-tagság feladásáért küzdő konzervatív kampánycsoport társalapítója a brit nép becsapásával vádolta Cameront. Tice szerint nem igaz a brit kormányfő azon állítása, hogy jelentős haladást sikerült elérni, mivel a tervezetben "nincs semmi, ami ne a jelenlegi állapotokat rögzítené újra".

Hozzászólások

Csökkent a horvát államháztartás hiány

A horvát államháztartás hiánya 2016-ban rekord alacsonyra, a hazai össztermék (GDP) 0,9 százalékára csökkent, miközben a GDP-arányos államadósság 2015-höz képest két és fél százalékponttal 82,9 százalékra esett - közölte a horvát statisztikai hivatal (DZS) hétfőn.
2017. 10. 24. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Észak-koreai válság: A brit külügyminiszter nem zárná ki a katonai megoldás lehetőségét

A brit külügyminiszter szerint "senki a világon" nem akarja, hogy az észak-koreai válság fegyveres konfliktussá fajuljon, de "legalábbis elviekben" nyitva kell tartani a katonai beavatkozás lehetőségét.
2017. 10. 24. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az utcán támadt a medve Erdélyben

Két személyt sebesített meg hétfőn reggel egy medve a dél-erdélyi Fogarason - közölte az Agerpres hírügynökség.
2017. 10. 24. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a költségvetési hiány és az államadósság mértéke az EU-ban

Tovább csökkent a költségvetési hiány és az államadósság mértéke tavaly mind az Európai Unió egészében, mind pedig az euróövezetben - tudatta hétfőn az Eurostat.
2017. 10. 24. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Az ukránok jelentős része nem bízik Porosenko elnökben

Az ukránok 68,2 százaléka nem bízik Petro Porosenko elnökben, a parlament iránti bizalmatlanság viszont ennél is magasabb, 80,7 százalékos - derült ki abból a felmérésből, amelyet a neves ukrán szociológiai kutatóintézet, a Razumkov központ hétfőn hozott nyilvánosságra.
2017. 10. 23. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rendezetlen Brexit esetén 1,2 millió munkahely szűnhet meg az EU-ban

Nagyjából 1,2 millió munkahely szűnhet meg az Európai Unióban, ha nem sikerül megállapodni az Egyesült Királysággal a rendezett kiválás feltételeiről - figyelmeztetett Kris Peeters belga gazdasági miniszter a helyi sajtó hétfői beszámolói szerint.
2017. 10. 23. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Felerősödött Romániában a belső migráció

Felerősödött, és 2016-ban csúcsot döntött Romániában a belső migráció - közölte az Országos Statisztikai Hivatal (INS) adatait elemezve a Pressone.ro portál.
2017. 10. 23. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt az amerikai költségvetés hiánya

Nőtt az amerikai költségvetés hiánya dollárban számítva és GDP-arányosan mérve is a szeptember végével záródott költségvetési évben.
2017. 10. 23. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

20 font fölé emelkedett a legszennyezőbb járművek londoni behajtási díja

Csaknem a kétszeresére, 20 font fölé emelkedett hétfőtől a londoni behajtási díj a régi, korszerűtlen motorokkal felszerelt járművek számára.
2017. 10. 23. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump elnök megbuktatására indít kampányt egy milliárdos

Tom Steyer kaliforniai milliárdos vasárnap bejelentette: 10 millió dollárt fordít egy reklámkampányra, amelynek célja Donald Trump amerikai elnök megbuktatása.
2017. 10. 23. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul kereskedelmi forgalmunk Szerbiával

A magyar-szerb kereskedelmi forgalom alakulása, 2007-2016; behozatal; kivitel; milliárd forint
2017. 10. 23. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Egyesült Államok legköltségesebb kormányzóválasztása lesz Illinois államban

Milliárdosok versengése lesz a kormányzóválasztás 2018-ban Illinois államban.
2017. 10. 23. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mégis lesz második forduló a szlovéniai választáson

Mégis lesz második forduló a szlovéniai elnökválasztáson, mert a hivatalban lévő államfő a vasárnapi első fordulóban mégsem szerezte meg a szavazatok több mint felét, bár az urnazárást követően közzétett előrejelzések ezt valószínűsítették.
2017. 10. 22. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bombariadó miatt kiürítették Moszkva egyik legnagyobb bevásárlóközpontját

Bombariadó miatt több mint háromezer embert evakuáltak vasárnap Moszkva egyik legnagyobb bevásárlóközpontjából, a Kijevi pályaudvar melletti Jevropejszkijből.
2017. 10. 22. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szlovén elnökválasztás - Kevesebben mentek el szavazni

A szlovén országos választási bizottság első adatai szerint vasárnap délig kevesebben mentek el szavazni az elnökválasztáson, mint öt évvel ezelőtt az első fordulóban.
2017. 10. 22. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elnökválasztás kezdődött ma Szlovéniában

Elnökválasztás kezdődött vasárnap Szlovéniában: reggel hét órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek, ahova valamivel kevesebb mint 1,7 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak.
2017. 10. 22. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Támadást intézhet az Iszlám Állam az Egyesült Államok ellen

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője arra figyelmeztetett csütörtökön, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet támadást intézhet az Egyesült Államok ellen.
2017. 10. 21. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Cseh választás - Az ANO magasan megnyerte a képviselőházi választásokat

Az Andrej Babis vezette jobbközép ANO mozgalom magabiztos győzelmet aratott a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon - derült ki a véglegeshez közeli részeredményekből. A független Csehországban ilyen nagy arányú győzelmet még egyetlen párt sem aratott parlamenti választáson.
2017. 10. 21. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövő pénteken szavaz a spanyol parlament felső háza a katalán kormány felmentéséről

Jövő pénteken rendkívüli ülésen szavaz a spanyol parlament felső háza, a szenátus a katalán kormány felmentéséről és a spanyol kormány Katalóniára vonatkozó egyéb javaslatairól - döntött a szenátus elnöksége szombati madridi ülésén.
2017. 10. 21. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ilyen időre számíthatunk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
2017. 10. 21. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás